
Inlägg taggade med "immunsystem"


Brist på energi, eller vårtrött?
Brist på energi – är det kopplat till stress?
Våren är här, det är ljust och härligt, men du är stressad och har mycket att göra. Är dina energier överallt? Är du trött när du ska känna dig pigg och vaken när du skall sova? Är du hängig på eftermiddagen? Har du varit sjuk under vårvintern och känner dig orkeslös? Nu är det dags att fånga upp dina energinivåer och hitta drivkraften.
Känslan av trötthet kan definieras som behovet av vila och sömn. Detta sker dagligen som en del av vår normala sömncykel. Vi bör vara fyllda av energi och alerta när vi vaknar samt under hela dagen för att möta dagens utmaningar och sedan gradvis bli trötta på kvällen för att förbereda oss för nattens sömn. Sömn är vår stund för "vila och reparation" och är avgörande för att hålla kropp och sinne motståndskraftigt för vad som komma skall under nästa dag.

Här är några viktiga energiutmanare som du kan ta itu med:
- Stress. Människokroppen kan inte upprätthålla långvarig exponering för mental, känslomässig eller fysisk stress under lång tid utan konsekvenser. Om du är ständigt överarbetad kan det resultera i kronisk trötthet. Ett långvarigt stresspåslag kan tömma dig på de näringsämnen som du behöver för att skapa energi, såsom t.ex. B-vitaminer och magnesium, särskilt om intaget via kosten är lågt.
- Långvarig stress kan resultera i högre nivåer av kortisol, med ennegativ inverkan på sömnen, vilket ytterligare påverkar energinivåerna pågrund av sömnbrist. Vissa människor verkar vara mer predisponeraderent genetiskt för att vara stressade än andra. Vissa verkar vara merbenägna till stress än andra. En variation i en gen som kallas "GAD" kanresultera i mindre omvandling av stresskemiska budbärare till delugnande substanserna, vilket resulterar i högre stressnivåer totalt sett.Andra kan ha en genvariant vilket innebär att de inte minskar sinastresshormoner lika snabbt. För dessa individer kan det vara så att ett individuellt riktat närings- och livsstilsstöd behövs, för att göra det möjligtför dem att anpassa sig mer effektivt till stressiga situationer.
- Inflammation är en naturlig del av vårt immunsvar och är avgörande för att hantera olika immunhot. Detta försvar är utformat för att vara tillfälligt och akut. Kronisk stress, störd sömn och dålig kost (se nedan) är förknippade med låggradig, kronisk inflammation, vilket långsiktigt kan tömma ut din energi. Det kan ha en direkt negativ inverkan på energinivåerna genom att orsaka oxidativ stress och skada våra mitokondrier, vilket är våra huvudsakliga energiproducenter i cellerna. Mitokondrierna blir utarmade och minskar produktionen av energi helt enkelt.
- Tarmhälsa. Dålig tarmhälsa, som i fallet med IBS, kan ge ökad tarmpermeabilitet ("läckande tarm") eller kolit (inflammerad tarm). Dålig tarmhälsa kan försämra matsmältningen och näringsabsorptionen. Detta kan potentiellt leda till otillräckligt upptag av mikronäringsämnen som krävs för viktiga enzymer och som är involverade i energiproduktionen, såsom vitaminerna; B1, B2, B3, B5, B12 och magnesium. Ihållande stress med en inflammationsretad tarm kan också leda till att viktiga biologiska funktioner bortprioriteras och regleras ner av kroppen. Detta inkluderar även matsmältningen, vilket ytterligare försämrar näringsabsorption och energiproduktion.
- Kosten. Att konsumera en kost med högt innehåll av snabba kolhydrater och socker kan direkt bidra till blodsockerobalanser. Ökat intag av dessa livsmedel kan leda till att blodsockernivåerna når sin kulmen och sedan sjunker, vi får en häftig svängning i blodsocker, vilket är tröttsamt för vår kropp. När vi är trötta kan vi ofta bli sugna på det som är sött, men detta stimulerar ytterligare begäret efter sötsaker och snabba kolhydrater. Ett lågt näringsstatus kan ha en negativ effekt på energinivåerna, då viktiga näringsämnen som behövs för energiproduktion går förlorade.

Hur stödjer du dina energinivåer?
För att stödja dina energinivåer finns det flera rekommendationer kopplat till näring och livsstil som du kan testa, här är några:
- Minska din stress genom att ta tillräckligt med tid för avkoppling – meditation, promenader, yoga, mindfulness och andra liknande aktiviteter kan vara behjälpliga.
- Ta hand om din sömn – gå in i en rutin, gå och lägg dig i tid och försök att minska på blått ljus (skräpljus) på kvällen, eftersom detta kan störasömnen. Detta ljus kommer t.ex. från datorskärmar, TV-apparater och telefoner.
- Minska intaget av stimulantia, såsom koffein, eftersom det kan stimulerakortisolproduktionen samt främja vakenhet nattetid, vilket ytterligare kanstöra sömnen.
- Kost - välj lågraffinerade kolhydrater, ät mycket grönsaker och välj en kosthållning med ett högre proteinvärde. För att minska dina stressnivåer kan du även testa olika tillägg som innehåller lugnande näringsämnen.
- Magnesium kan hjälpa oss att hantera stress och förbättrasömnen, magnesiumtaurat kan här vara fördelaktigt. Magnesiummalat kan hjälpa till med att stödja en normal energimetabolism för att minska trötthet och utmattning.
- För att stödja dina energinivåer behöver du B-vitaminer, särskilt B2, B3och B5.
- För att balansera ditt blodsocker kan du också använda krom,magnesium och kanel.
- Probiotika (mjölksyrabakterier) och matsmältningsenzymer kan hjälpa till att smälta maten för bättre näringsabsorption och stödjer en god tarmhälsa.
Oavsett vilka dina energinivåer är, oavsett om du är trött hela tiden eller ibland,kan ovanstående punkter verkligen hjälpa till att stödja ditt system totalt sett och på så sätt ta bort energitjuvarna. Det kan vara nycklarna som låser upp och höjer dina energinivåer mer hållbart på kort och lång sikt.

Zink: Immunsystemets viktigaste mineral - inverkan på livslängden
• Nu har vi fått in zink som sugtabletter i form av zinkacetat för bästa absorption, som heter Zinc Lozenges. Den innehåller även Quercetin, bor, B6-vitamin och organiskt bundet selen. Zinc Lozenges är inte för daglig användning, utan ska användas vid första tecken på halsont, rinnande näsa, feber, eller andra liknande symtom. Du tar den upp till fem gånger om dagen. Om du ofta får förkylningar kan det vara värt att pröva zink.
• En kollega till Zink Lozenges är T-CELL ZINC i kapselform med Royal Jelly, B6- och C-vitamin, selen och ämnet B-cyclodextrin. Denna produkt skall användas som underhållsdos för dagligt bruk. Dessa övriga ämnen hjälper upptaget av zink samt frigörandet av zink till cellerna. Zink kan vara besvärligt att absorbera, så dessa bärare hjälper med detta. T-CELL T-CELL ZINC är en mycket prisvärd produkt för daglig basis, då den innehåller 120 kapslar, och räcker fyra månader.
Superseniorer
En färsk studie på människor över 110 år (super-centenarianer) visar att de har ett mycket aktivt immunförsvar jämfört med andra som inte lever så länge. (1) Man tror nu att immunförsvaret avgör livslängden, eller har avgörande betydelse för den. Vitaminer och mineraler och andra näringsämnen är viktiga, men zink är absolut nödvändigt för att immunförsvaret skall fungera genom att förhindra dess åldersrelaterade nedgång.
Vad man upptäckte i studien var att +hundraåringarna hade en slags T-celler som var mer effektiva än andra i att eliminera bakterier och virus. De utgjorde 80 procent av alla T-celler, jämfört med 10-20 procent hos kontrollgruppen. Därmed har man dragit slutsatsen att livslängden är beroende av immunförsvaret, vilket i sig är beroende av zink.
Kroppens viktigaste mineral
ZINK är ett av kroppens viktigaste mineral och behövs för att skapa immunförsvarets ”mördar T-celler” och nödvändigt för att producera långvariga antikroppar. (2) Zink upprätthåller en normal funktion hos immunsystemet.
T-celler produceras i en mindre känd körtel som heter brässen, som finns under bröstbenet, strax ovanför hjärtat. T:et i T-cell står för Thymus som är det medicinska/engelska namnet på brässen. Den tillverkar T-celler av lymfocyter. Brässen reglerar immunförsvaret i stort. Men den krymper med åldern. Detta på grund av brist på zink. Det är tveksamt om vi får i oss tillräckligt med zink med tanke på dagens jordar och matkvalitet. Zinkbrist är vanligt, i synnerhet bland äldre vilket leder till ett sämre immunförsvar. Även ett milt underskott påverkar immunförsvaret. Även de som får i sig de 10 mg som rekommenderas kan man ha zinkbrist.
Man måste vara medveten om att intaget inte är lika med upptaget. Zink är inte så biotillgänglig som man önskar då det behöver bärare in i cellerna. Selen frigör zink från metallotionein i kroppen, ett metallbindande cysteinrikt protein som är viktig för homeostasen (balanseringen i kroppen) av bl.a. zink och koppar. Ett bra selen- och zinktillskott kan därför vara nödvändigt i dessa dagar – om man inte vill äta ostron varje dag. Zinkacetat, zinkglukonat, zinkaspartat och zinkcitrat är bra former. Zinkoxid är mycket svårupptagligt.
Zink och brässen
Brässen som tillverkar T-celler krymper vid zinkbrist. Brässen hos en frisk vuxen person är stor som en valnöt. Vid 70-80 år har den krympt till en ärtas storlek. Vid puberteten väger den ca 35 gram, en 80-årings väger ca 6 gram. Man har trott att detta var normalt, då så gott som alla vuxna har en krympt bräss. Man trodde därför att man vid ung ålder tillverkade tillräckligt för en livstid. En zinkbrist gör att det finns mindre med ”färska” T-celler som ännu inte hunnit producerat antikroppar som kan attackera patogena bakterier och virus och skräddarsy antikroppar. Det finns två slags immunrespons. Ett träder in omedelbart då det upptäcker en inkräktare. Om det inte lyckas hantera kopplas det adaptiva immunförsvaret in efter en vecka som neutraliserar dem och skapar antikroppar som sedan känner igen just det viruset eller bakterierna om det kommer igen.
Bristsymtom på zink är dåligt immunförsvar och frekventa förkylningar och infektioner, försämrat smak- och luktsinne, försämrad aptit, håravfall samt nagel- och hudproblem. 20 % av kroppens zink finns i huden. Det går åt rikliga mängder zink vid sårläkning och tillskott kan minska tiden för sårläkningen markant, gärna med C- och E-vitamin. Brist kan yttra sig som eksem, hudsprickor, acne, rosacea och psoriasis. Det kan också leda till diarré och lunginflammation, vilket är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år i världen. (3) Bristsymtom visar sig som vita fläckar på naglarna, långsam sårläkning och tillväxt samt även blodbrist. Kan även påverka synen negativt och ge ett flertal ögonsjukdomar samt dåligt mörkerseende. Män kan drabbas av testosteronbrist med försämrad spermakvalitet. Zinkbrist kan även påverka humöret med irritation, depression, aggression samt inlärningsproblem. Även andra hormonella problem kan uppstå. Gravida och ammande kvinnor bör uppmärksamma zinkintaget. Diabetiker bör även uppmärksamma sin zinkstatus då zink elimineras genom urinen med högt blodsocker. Om man svettas mycket så förlorar man zink via svetten.
Funktioner i kroppen
Zink är inte bara viktigt för immunförsvaret, det är ett mycket viktigt mineral som deltar i över ett hundratal kroppsfunktioner och över 300 enzymreaktioner, fler än resten av alla spårämnen tillsammans. Det behövs zink för att insulin ska kunna tillverkas, lagras och frigöras samt för att frigöra A-vitamin från levern, som också är viktigt för immunförsvaret och synen.
Här är några övriga viktiga funktioner:
- Zink binder tungmetaller tillsammans med selen och minskar dess skadeverkan.
- Zink skyddar DNA från att oxidera (”rosta”) vilket har avsevärd effekt på ämnesomsättningen.
- Utan zink skulle du bli alkoholförgiftad av en starköl.
- Zink behövs för hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln.
- Bidrar till bibehållandet av normalt hår, naglar och hud.
- Viktigt för celldelning och nedbrytning av kolhydrater samt ämnesomsättningen.
- Zink har en avgörande betydelse för normal funktion av hjärnan och det centrala nervsystemet samt för kognitiv funktion.
Koppar – zink
Att ta megadoser med zink är ingen idé. Överdrivet intag av zink, 50-100 mg under längre tid kan faktiskt leda till undertryckande av immunresponsen. (4) Dock blir det inte överstimulerat av megadoser, då proteinet metallotionein avlägsnar överskott av alla mineraler genom urinen. Normala doser normaliserar immunresponsen, 25 mg per dag ger
inga problem. Upp till 45 mg per dag har inte visat sig minska kopparstatusen hos äldre individer. (5) Däremot kan för höga kopparvärden bidra till att upptaget av zink minskar då de konkurrerar med varandra. För höga kopparvärden är direkt skadligt. Men tar man över 40 mg zink längre tid kan 1-2 mg koppar vara nödvändigt. Om man tar kosttillskott i övrigt bör man vara uppmärksam om man tar zink separat då dessa ofta innehåller dagsdosen. Järn motverkar och hämmar vissa T-celler. (6) Ett för högt zinkintag kan även leda till koppar eller järnbrist.
Upptaget av zink i kroppen
Problemet är att zink är svårt att absorbera från tarmen. Har man dessutom problem med matsmältning och tarm förvärras upptaget ännu mer. Fytinsyra och oxalsyra som finns i grönsaker och rikligt i fullkorn, nötter, legymer och bönor hämmar upptaget rejält. Veganer och vegetarianer samt ”lågproteinare” är därmed i riskzonen. Te innehåller tanniner som blockerar upptaget. Drick helst inte te till mat. Även de som har glutenintolerans eller tarmproblem bör observera sitt intag. Kopparspiral kan påverka upptaget. Zink finns främst i kött, fisk och mejeriprodukter, mer än dubbelt så mycket som i vegetabilier. Ostron har högst halt av zink av alla födoämnen, upp till 25 mg/100g.
Man behöver en bärare av zink in i cellerna, B6 är nödvändigt för upptaget, B-cyclodextrin är en annan känd bärare av ämnen inom medicinen. Selenet frigör zink från det protein (metallotionein) som forslar omkring det i kroppen. Och de problemen har lösts nu i och med Zinc Lozenges och T-CELL ZINC som inte bara innehåller zink utan även bidragande ämnen till upptag och frigörande av zink i kroppen.
Godkända Hälsopåståenden för zink
Zink har fler godkända hälsopåstående än övriga vitaminer och mineraler och bidrar till:
- immunsystemets normala funktion
- normal DNA-syntes
- normal syrabaserad metabolism
- normal kolhydratmetabolism
- normal kognitiv funktion
- normal fertilitet och reproduktion
- normal makronäringsämnesomsättning
- normal metabolism av fettsyror
- normal metabolism av vitamin A
- normal proteinsyntes
- att upprätthålla normala ben
- att upprätthålla normalt hår
- att upprätthålla normal nagelväxt och kvalitet
- att upprätthålla normal hud
- att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet
- att upprätthålla normal syn
- att skydda cellerna från oxidativ stress
- zink har en roll i processen för celldelning
.............................................................................................
Referenser (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31719197/
(2) https://www.google.com/search?client=safari&channel=iphone_bm&ei=DW8qXqHmKYfu-gSSv5X4Aw&q=t-cell+mediated+immune+response+to+respiratory+coronaviruses&oq=t-cell+mediated+immune+response+to+respiratory+coronaviruses&gs_l=psy-ab.3...3047.18196..18358...1.0..0.156.5116.55j6......0....1..gws-wiz.....6..0i362i308i154i357j0i273j0i131i273j0j0i131j0i67j0i22i30j0i333j33i22i29i30j33i160j33i299.RuwgDZpVbIA&ved=0ahUKEwjhoKror5vnAhUHt54KHZJfBT8Q4dUDCAo&uact=5
(3) https://www.cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html
(4) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286318305965?via%3Dihub
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20427734/
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8131214/

Vad alla med sköldkörtelbesvär borde veta om Glutation
Glutation är ett fantastiskt ämne som kan balansera immunförsvaret, öka utrensningen av gifter och fungera som en antioxidant. Ämnet är särskilt viktigt för dig med sköldkörtelbesvär. För både Hashimotos tyreodit – den vanligaste typen av hypotyreos och Graves tyreodit- den vanligaste typen av hypertyreos – är det konstaterat att nivåerna av glutation är låga.
Glutation tillverkas i våra kroppar och är ett väldigt litet protein som består av tre aminosyror, cystein, glycin och glutmate. Glutation kallas ofta för den viktigaste antioxidanten våra egna kroppar kan bilda och den stöttar funktion och återaktivering av andra antioxidanter som vitamin C, vitamin E, Alfaliponsyra (ALA) och CoQ10.
Glutation finns i två former:
- reducerat glutation – det vill säga aktivt glutation som är redo att neutralisera fria radikaler
- oxiderat glutation, det vill säga glutationet har redan plockat upp en fri radikal i form av en vätejon. Oxiderat glutation kan bildas tillbaka till reducerat glutation men när enzymet som ska göra det inte hinner med kan oxiderat glutation ansamlas i cellerna och ställa till skada.
Därför kan du med sköldkörtelbesvär ha nytta av glutation
Det finns flera potentiella fördelar att öka dina nivåer av glutation vid sköldkörtelbesvär:
- Viktigt i sköldkörteln för att det tillsammans med selen ingår i de enzymer som förhindrar inflammation som annars kan bidra till autoimmunitet.
- Minskade nivåer av glutation kan skapa obalans i immunförsvaret och leda till autoimmunitet.
- Glutation är en kraftfull antioxidant och skulle kunna minska symtom den oxidativa stress som är hög både vid hypo- och hypertyreos.
- Stöttar leverns avgiftning av hormonnedbrytningsprodukter, tungmetaller och hormonstörande kemikalier som annars kan bidra till autoimmunitet.
- Glutation hjälper till att skydda mitokondrierna, cellens energifabriker. Mitokondrierna kan ta skada och fungera sämre av både för lite och för mycket sköldkörtelhormon.

Stötta glutation med livsstil och tillskott
Normalt sett ska kroppen tillverka tillräckligt med glutation men på grund av hälsobesvär eller livsstil är det inte säkert att den gör det. Har du sköldkörtelproblem kan du använda tillskott eller livsstilen för att få upp dina nivåer igen. Glutation minskar också när vi åldras.
Sätt att öka dina glutationnivåer med hjälp av livsstilen:
- Tillräckligt selenintag. Selen är en kofaktor till glutation och behövs för dess funktion.
- Ökat intag av svavelhaltiga grönsaker som kål och lök. Svavel behövs för att bilda glutation. Ägg innehåller cystein som är en svavelinnehållande aminosyra.
- Vitamin C-rik mat kan hjälpa till att öka nivåerna av glutation.
- Sova, röra på dig tillräckligt och minska alkoholintag är andra sätt att öka glutation.
- Avlägsna tungmetaller från kroppen. Tungmetallen kvicksilver gör slut på våra glutationförråd och kan finnas i maten vi äter eller komma från amalgamfyllningar i tänderna.
- Minska stress, även i form av rökning, mat du inte tål, socker och alkohol.
- Undvik kemikalier i mat, smink och plast.
Tillskott för mer glutation
För att stötta produktionen av glutation kan du välja att antingen ta glutation direkt eller andra ämnen som stöttar produktionen. Glutation kräver näring för att bildas däribland aminosyror och vitaminer, därför är näringsrik kost en grund för bra glutationnivåer.
Mineralen selen har visat sig fördelaktigt som tillskott vid både hypo- och hyper och en av anledningarna är att det ingår i ett enzym som kan skydda sköldkörteln från den inflammation som uppstår när sköldkörtelhormon tillverkas. Tillverkningen innebär under normala omständigheter fria radikaler och dessa tas om hand av glutationperoxidas, ett enzym som innehåller glutation förstås men även selen.
För att öka nivåerna med hjälp av tillskott:
Glutation. Färdigbildat glutation, välj en liposomal variant. Liposomala tillskott ger en mycket högre biotillgänglighet av glutation som i vanliga fall inte tas upp av tarmen. Med en liposomal variant kapslas glutationet in av fosfolipider och blir till en fettkula som levereras till cellerna där det används.
Ämnen som stöttar glutation
- Lökväxter och korsblommiga växter (som broccoli, grönkål och blomkål)
- NAC
- Vitamin C
- B-vitaminer, gärna i metylerad (aktiverad) form
- Vitamin E
- Omega-3
- Selen
- ALA
- Mariatistel eller på engelska milk thistle
- Aminosyrorna glutamin, cystein och glycin ger byggstenar när kroppe ska bilda mer glutation.
Katarina Fornander
Kommunikationskonsult inom medicin och hälsa
Katarina Fornander har en magister i Biomedicin från KI och är journalist inom medicin och hälsa. Hon har skrivit ”Efter Graves – Din väg till läkning” om Graves tyreodit, som är den vanligaste typen av hypertyreos och vad du kan göra för att återhämta dig efter problemen.
Källor
Pubchem Glutathione https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/glutathione#section=Top
Minich DM, Brown BI. A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support. Nutrients. 2019;11(9):2073. Published 2019 Sep 3. doi:10.3390/nu11092073Källor
Rostami R, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Enhanced oxidative stress in Hashimoto’s thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function. Clin Biochem. 2013;46(4-5):308-312. doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.11.021
Vrca VB, Skreb F, Cepelak I, Romic Z, Mayer L. Supplementation with antioxidants in the treatment of Graves’ disease; the effect on glutathione peroxidase activity and concentration of selenium. Clin Chim Acta. 2004;341(1-2):55-63. doi:10.1016/j.cccn.2003.10.028

Håll immunförsvaret på topp
Februari står för dörren och kallas bland barnfamiljer för ”Vabruari”. Men det är fler än barnfamiljer som blir drabbade av virus och bakterier, så det är väl värt att satsa på immunstärkande åtgärder. Utan ett effektivt immunförsvar blir vi lätt drabbade av infektioner under denna period.
Våra vita blodkroppar, tillsammans med en del andra försvarsceller attackerar virus, bakterier och andra främmande organismer som skapar ohälsa. Om immunförsvaret är lite sänkt och ur balans kan man lättare bli drabbad av influensa eller förkylningsbakterier.
Det gäller att förse kroppen med antioxidanter och stärkande näring. Att leva ett balanserat liv, äta bra och näringsrik mat är absolut viktigt, men det tycks inte hjälpa hela vägen ut. C-vitamin kan absolut hjälpa, men det kräver ganska mycket. Det finns vissa livsmedel och näringsämnen som har en positiv inverkan på att stimulera immunsystemet, så som tex D-vitamin, zink, C-vitamin, oregano-olja och vitlök. Vi har även en spännande produkt som heter ImmunoMix.
Har du testat ImmunoMix?
Denna produkt innehåller ett ämne som heter Epicor. Detta är ett ämne framställt genom en fermenteringsprocess från surmjölk, som produceras med hjälp av en jästkultur enligt en patenterad process med skyddande ämnen som bildas i processen. Produkten torkas och standardiseras sedan till EpiCor som innehåller vitaminer, mineraler, proteiner, fibrer, omättade fettsyror, flavonoider och andra naturliga polyfenoler, aminosyror, samt andra näringsämnen. Den är även en utmärkt antioxidant. Vi har naturligtvis tillsatt EpiCor i vår ImmunoMix men även ett komplex med svampextrakt av Cordyceps, Maitake och Shiitake för att stärka effekten ännu mer, enligt asiatisk lära. Vi har dessutom tillsatt zink och selen som stödjer ett normalt immunförsvar.
Vad är Epicor?
EpiCor produceras med hjälp av en jästkultur enligt en patenterad process. Produkten förses med ett överflöd av syre för optimal tillväxt, och då den är som mest näringsrik minskas syrenivån. Detta stressar kulturen och den reagerar genom att anpassa sig varmed den börjar producera skyddande ämnen. Produkten torkas och standardiseras sedan till EpiCor.
Historian om Epicor
En bonde i USA upptäckte att boskap som fick rester med fermenterad surmjölk såg ut att må bättre än de som bara fick sädeskorn. Han beslöt då efter kriget 1945 att testa sin teori på riktigt och tog fram en speciell fermenteringsprocess med jästkultur som han sedan gav boskapen. Resten är historia och företaget blev USAs största tillverkare av speciella fermenteringsprodukter för att skydda boskapen. Men historien fortsatte. På slutet av 90-talet upptäckte företagets ledning att personal som jobbade med boskapen och som då kom i kontakt med denna speciella jästkultur blev mindre sjuka jämfört med övrig personal.
Man gjorde då en studie mellan de som jobbade i produktionen och de som jobbade på kontoret. Och mycket riktigt, det var en drastisk skillnad. De som jobbade med produkten och fick i sig den med luften och på andra sätt hade ett starkare immunförsvar. Ledningen beslöt sig då för att utveckla produkten även för människor och efter flera års kliniska studier såg EpiCor dagens ljus.
Ingen jäst, men innehåller vitaminer och andra spårämnen
EpiCor är inte jäst! Jästen försvinner helt i processen. Jästen används enbart för att sätta igång processen med att framställa EpiCor, men precis som andra matprodukter gjorda genom jäsning (såsom öl, vin eller bröd), så är EpiCor något helt annat än jäst. EpiCor innehåller vitaminer, mineraler, proteiner, fibrer, omättade fettsyror, flavonoider och andra naturliga polyfenoler, aminosyror, samt andra näringsämnen. Bakom EpiCor finns sju publicerade studier som visar effekten.
Spännande svampkomplex
ImmunoMix innehåller även spännande komplex med svampextrakt av Cordyceps, Maitake och Shiitake som kan förstärka effekten. Dessa har sitt ursprung från gammal välbeprövad asiatisk hälskonst. Vi har dessutom tillsatt zink och selen som stödjer ett normalt immunförsvar.
På ön Okinawa utanför Japan finns det fler +100-åringar än någon annanstans. De lever på en föda som så gott som alltid innehåller svamp, såsom de vi har i ImmunoMix. Svampar har en enorm motståndskraft mot bakterier och mögel och andra inkräktare. De näringsrika svampextrakt vi har tillsatt har använts i tusentals år i Asien för hälsans skull.
Cordyceps ansågs en gång i tiden så värdefull av kineserna att den enbart fick konsumeras av kejsaren. Han blev över 100 år och fick även barn vid denna ålder. Det finns en uppsjö med studier som visar dess många välgörande effekter.
Maitake betyder ”dansande svamp” i Japan. Man tror den fick sitt namn efter att folk som hittade den ute i det vilda dansade av glädje, så nyttig anses den vara där. Maitake är en adaptogen och reglerar obalanser i kroppen som kan uppstå av stress vilket annars kan orsaka ohälsa. Den har använts i tusentals år i Asien, men först under de senaste åren blivit populär hos oss.
Shiitake vars namn kommer från trädet den växer på shii och take som betyder svamp. Den är inte bara en god matsvamp, den är även mycket nyttig . Det är den mest studerade och dokumenterade svampen av alla.

Nu är det dags att höja upp immunförsvaret
Nu när hösten drar in och vintern är på väg är det dags att se över immunförsvaret. Det tar tid att bygga upp. När man väl dragit på sig en influensa är det för sent. Man kan naturligtvis vinterbada, det styrker immunförsvaret, men är kanske lite opraktiskt och väl kallt för de flesta. En hel familj och även arbetsplats kan slås ut av influensan i flera veckor så det är väl värt att satsa på immunstärkande åtgärder i god tid. Det går inte på en vecka.
Att äta bra och näringsrik mat är absolut nödvändigt, men det tycks inte hjälpa hela vägen ut. C-vitamin hjälper absolut, men alla kanske inte vill ta 5-6 gram C-vitamin per dag.
I Asien tar de svampextrakt och i USA EpiCor.
Vi använder bägge i ImmunoMix.
EpiCor
EpiCor började i USA med att en farmare i slutet på 1800-talet noterade att boskap som fick rester med fermenterad surmjölk såg ut att må bättre än de som bara fick korn.
Efter kriget 1945 beslöt han sig att utsätta sin teori för ett riktigt test. Han utformade en speciell fermenteringsprocess med jästkultur som han sedan gav boskapen.
Resten är historia och företaget han startade blev USAs största tillverkare av speciella fermenteringsprodukter i detta syfte.
Men det slutade inte där. Vi rullar fram till 1998. De beslöt sig då för att även göra en studie med de som jobbade direkt med produkten på fabriksgolvet och kontorsarbetarna. Ledningen beslöt sig då, efter att ha sett resultaten på studien, för att utveckla produkten för människor och efter flera års kliniska försök såg EpiCor dagens ljus.
Vad är Epicor?
EpiCor produceras med hjälp av en jästkultur som tillförs kulturen enligt en patenterad process. Produkten förses med ett överflöd av syre för optimal tillväxt, och då den är som mest näringsrik minskas syrenivån. Detta stressar kulturen och den reagerar genom att anpassa sig varmed den börjar producera skyddande ämnen. Produkten torkas och standardiseras sedan till EpiCor.
Ingen jäst
EpiCor-fermentat är INTE jäst; det är så mycket mer! Jästen försvinner helt i processen. Jästen användes för att sätta igång processen med att framställa EpiCor, men precis som andra matprodukter gjorda genom jäsning (såsom öl, vin eller bröd), så är EpiCor något helt annat än jäst.
Vad innehåller Epicor?
EpiCor innehåller vitaminer, mineraler, proteiner, fibrer, omättade fettsyror, flavonoider och andra naturliga polyfenoler, aminosyror, samt andra näringsämnen. Den är även en utmärkt antioxidant.
EpiCor har även utfört 7 publicerade studier.
Svampkomplex
Vi har naturligtvis tillsatt EpiCor i vår ImmunoMix men även ett komplex med svampextrakt av Cordyceps, Maitake och Shiitake.
På ön Okinawa utanför Japan finns det fler +100-åringar än någon annanstans. De lever på en lågkaloridiet som så gott som alltid innehåller svamp, såsom de vi har i ImmunoMix. De svampextrakt vi har tillsatt har använts i tusentals år i Asien.
Cordyceps ansågs en gång i tiden så värdefull av kineserna att den enbart fick konsumeras av kejsaren. Han blev över 100 år och fick även barn vid denna ålder.
Maitake betyder ”dansande svamp” i Japan. Man tror den fick sitt namn efter att folk som hittade den ute i det vilda dansade av glädje. Maitake är en adaptogen. Den har använts i tusentals år i Asien, men först nyligen blivit populär hos oss.
Shiitake vars namn kommer från trädet den växer på shii och take som betyder svamp. Den är inte bara en god matsvamp, den är även mycket nyttig. Det är den mest studerade och dokumenterade svampen av alla.
Vi har även tillsatt zink och selen som stödjer ett normalt immunförsvar.
Bygg upp ditt immunförsvar med rätt näring
1. Tänk på att äta så näringstäta råvaror som möjligt. Om influensan ändå infinner sig och hungern uteblir, så kan det vara en god idé att dricka näring några gånger per dag. Drick gärna kycklingbuljong. Det finns färdigt numera i bra affärer. Mixa en smoothie med olika bär och greenspulver t.ex. Optimum Greens.
2. Fyll på med C-vitamin i hög dos. Gärna liposomalt C-vitamin som lättare tas upp i tarmen. Ta en zinktablett ett par gånger om dagen – helst i förebyggande syfte. Zink bidrar till ett normalt immunförsvar.
3. Humussyra eller fulvosyra innehåller en mängd spårmineraler som inte finns i jordarna längre.
4. Sömn och vila är viktigt för att förebygga influensa men också för att minska antalet sjukdomsdagar om symtomen väl har uppkommit. Minska ner på stress och acceptera att kroppen behöver vila.
5. Drick mycket vatten, gärna med Cellfood och en nypa Celtic salt. Vid kräkningar eller diarré är det extra bra att komplettera med kalium.
6. Nässpray och vatten att skölja ögonen med gör du enkelt genom att koka upp vatten tillsammans med lite salt. Är du täppt i näsan är mentol eller eukalyptus bra att smeta på under näsan. Det finns som eteriska oljor eller på apoteken.
7. Ta en riktigt bra probiotika i förebyggande och behandlande syfte. Om du blivit sjuk så kan ett tips vara att fasta 1/2-1 dygn och med jämna mellanrum ta rejäl dos med matsmältningsenzymer, helst på fastande mage.
8. Drick 40-gradigt (ej varmare) honungsvatten med en riktigt stor sked kokosolja. Pressa gärna i en citron samtidigt.
Immunförsvaret sitter i tarmen
Det var redan i slutet på 1950-talet man kom underfund med att 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen. Det var en norsk immunologiprofessor som publicerade en vetenskaplig rapport som bekräftade att immunförsvaret till största delen sitter där.
Läkare hade sedan upptäckt att vissa av de patienter som man gav antibiotika efter operation lättare kunde få infektioner, medan de som inte fick antibiotika hade inga infektioner. Märkligt kan tyckas, men vad som hänt var att antibiotikan slagit ut tarmfloran, och därmed immunförsvaret.
Fast det skulle dröja mycket länge än innan detta vann gehör. Idag forskar man dock mycket om tarmfloran och immunförsvaret. Egentligen heter det immunsystemet, för det är ett helt system (gastrointestinala ekossystemet) som skyddar oss mot inkräktare och sjukdomar. Men det kan också framkalla sjukdomar och främja inkräktare och skadliga bakterier om vi inte sköter det. Överdriven hygien, snabbmat och för lite grönsaker och fermenterade produkter samt snabba kolhydrater bidrar till ett sjukt tarm- och immunsystem – och kommande ohälsa.
I kroppen finns en meter tjocktarm och upp till nio meter tunntarm och i den miljön frodas tarmfloran. Tarmfloran utgörs helt enkelt av bakterier, svampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen, men även utanför, på huden, i lungorna, ögonen och i munhålan. En vuxen människa kan ha från ett enda upp till två kilo bakterier i tarmen. Kroppen har tio gånger mer bakterier än antal celler i kroppen. Floran kan uppgå till över 1000 arter, normalt är kanske 500 arter. Faktum är att tarmfloran räknas som kroppens största enskilda organ. (1) Och man bör betrakta dem som sina vänner – och behandla dem därefter. Vi lever i symbios. Vi bjuder bakteriefloran på ”mat och husrum” medan de göra nytta med en stor mängd funktioner, varav vi bara vet om en del av dem. Detta är den nya ”hjärnforskningen”. Forskare kallar även tarmsystemet för den ”andra hjärnan”.
Blindtarmen
Om man slår ut större delen, eller alla bakterier, då ligger man risigt till, för det öppnar upp för inkräktare. Men naturen är fiffig. Vi har ett litet bihang som man inte vetat vad det är till, nämligen blindtarmen (då den inte leder någon vart) och som gäckat vetenskapen i alla år. Fram till nu. Man tror nämligen nu att blindtarmen är en bakteriereserv om tarmfloran skulle försvinna helt. Det kan vara bra att veta för de som opererat bort blindtarmen. Oftast får man stark antibiotika vid operationer som slår ut tarmfloran. Och då har man ingen bakteriereserv. Så det gäller att fylla på med tarmbakterier i form av kosttillskott eller på annat naturligt sätt, som fermenterad mat, syrade grönsaker, yoghurt etc.
Läckande tarm
Men det är inte bara tarmbakterierna som utgör immunförsvaret. Det sitter även immunceller i tarmväggarna som samarbetar med bakterierna. Det är då viktigt att de goda bakterierna är i överläge. Om de onda bakterierna hakar fast i receptorerna bildas det inflammationer och immunförsvaret minskar.
Nyttobakterier hindrar alltså skadliga bakterier att få fäste i tarmen, men de hindrar även tillväxten av skadliga bakterier och parasiter, svampar, etc., som annars kan ta över och kolonisera tarmen och sprida giftämnen till övriga kroppen.
Tar de skadliga bakterierna över kan man nämligen få ”läckande tarm” då inflammationerna kan göra små hål i tarmen som gör att gifter kan läcka in i blodet. De kan också bilda antibiotika-liknande ämnen som riktar sig mot skadliga bakterier. Det finns ett gammalt ordspråk inom hälsokosten som säger ”döden börjar i tarmen” – om än något drastiskt uttryckt så ligger det definitivt något i det.
TIPS: koka potatis och rotfrukter och låt de svalna, för då omvandlas kolhydraterna till stärkelse som ger mat åt bakterierna, men påverkar inte insulinet. Det blir alltså långsamma kolhydrater. Man kan faktiskt värma upp dem igen (stekt potatis) utan att kolhydraterna omvandlas tillbaka. Det räcker att bara låta dem svalna av och sedan göra potatis- och/eller rotfruktssallad.
De nyttiga bakterierna finns bland annat i syrade livsmedel så som A-fil eller yoghurt, men även syrade grönsaker i stor mängd, såväl som i kombuchate och kimchi.
Syrade grönsaker
Probiotika kallas också mjölksyrabakterier då dessa bakterier producerar mjölksyra (genom förbrännande av glukos). De trivs bäst i sur miljö, såsom yoghurt och syrade grönsaker. När mjölksyrabakterierna får dominera håller de ner pH-värdet. Då trivs inte de skadliga bakterierna. Det är också därför fermentering fungerar som konserveringsmetod i t.ex. surkål. mjölksyrabakterierna förökar sig och pH-värdet sjunker vilket förhindrar tillväxt av mögel och andra mikrober. När surkålen börjar lukta härsket eller av alkohol har bakteriefloran och pH-värdet förändrats. Det fungerar på samma sätt i tarmen.
Acidophilus är egentligen namnet på bakterien med namnet Laktobacillus acidophilus, och inte namnet på filmjölk! Detta är den vanligaste mjölksyrabakterien, oftast synonymt med probiotika, tillsammans med bifidus. Men det finns många andra sorters mjölksyrabakterier.
De flesta probiotika som man tillsätter som tillskott når inte fram till tarmen då de dör redan i magens sura miljö, men fyller man på ständigt med rätt slags tillskott och på rätt sätt och i rätt form, så gör de nytta. Pro betyder för och bios betyder liv. Antibiotika betyder då mot liv.
Bildar vitaminer
Bakterierna i tarmen bildar även vitaminer, såsom K-vitamin och flera B-vitaminer, bland annat folsyra. Det är så man tillverkar B-vitaminer på syntetisk väg idag, genom bakterieodling.
En kombination av både pre- och probiotika är inte helt fel. Det finns mellan 300 upp till långt över 1000 olika bakteriestammar, så att bara föda eller tillföra en enda stam kan vara något begränsat. Fast den största delen, 99 procent, utgörs av 30-40 arter, och en stor del av tarmfloran utgör probiotiska bakterier, alltså för oss nyttiga bakterier. De övriga är relativt neutrala, varken goda eller dåliga, men utgör en viktig del av matsmältningssystemet. Mikroorganismerna lever i symbios med värdorganismen.
Bakterierna påverkar även de destruktiva bakterierna i munhålan så man bör vara försiktig med desinficerande munvatten. De påverkar också vår andedräkt, fast det kommer ofta från dåliga bakterier som fått ”fotfäste” i tarmen, om man skött tandhygienen korrekt. Mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri Prodentis kan motverka dålig andedräkt enligt undersökningar.
Barnets första möte med tarmfloran
Barnet får sin första bakterieflora vid födseln. Genom förlossningskanalen möter den moderns vaginalflora och tarmflora och sedan genom bröstmjölken. Barn som föds vaginalt har mycket mer bifidobakterier i avföringen än barn som föds med kejsarsnitt. (2) Man har också kunnat visa att nyfödda med dålig tarmflora är mindre stresståliga. (3) Man räknar med att barnet har uppnått en stabil tarmflora vid två års ålder. Fast den utvecklas hela tiden. Antibiotika i tidig ålder slår lätt ut bakteriefloran, så det är viktigt att tillsätta nya bakterier.
Överdriven hygien destruktivt
Idag är vi så hysteriskt hygieniska att vi förstör vår naturliga bakterieflora från naturen. Även huden utgör en del av bakteriefloran. Barn rullar sig i jorden och äter jord. Förr drog vi upp morötter från jorden, torkade av dem på byxorna, möjligen sköljde av dem lite, och åt. Idag är de redan tvättade när de når affärerna, sedan tvättas, skrubbas eller skalas de återigen och därefter kokas de. Bakterierna har inte en chans att nå ner i tarmen.
I framtiden kommer man säkert att kunna analysera avföringen och hitta metaboliska störningar som grund till ohälsa som inte kan upptäckas idag. Men inte bara det, man kommer också att kunna åtgärda problemen genom att ”justera” tarmfloran. Redan idag ger man lavemang med bakterier från andra människor. Det innebär en helt ny värld inom hälsovårdsområdet, där dagens mediciner, som ändå bara försöker åtgärda symtomen, förlorar sin roll.

Men vad skall man då äta för en optimal tarmhälsa?
Fibrer i alla former är en förutsättning, det ger mat åt befintliga bakterier. Inulin (Fruktooligosackarider FOS) är bra mat för bakteriefloran. Börja lite försiktigt eftersom bakterierna börjar producera gas när de får bra mat – fast det går över när de nyttiga bakterierna tar överhand. Men även antioxidanter i form av polyfenoler är delikatesser för de nyttiga bakterierna. De finns i mörka bär, vindruvor och kryddor. Syrade grönsaker och mjölkprodukter (yoghurt, A-fil, Smetana etc.) är bland det bästa. Kimchi och kombuchate samt oliver är också mycket bra. Natto, thempe och miso är bra. Äppelcidervinäger med ”mamman” kvar är mumma för bakterierna. Syrning var väldigt vanlig förr i tiden som konserveringsmetod men försvann mer och mer när kylskåpet kom. Nu är det på väg tillbaka.
Vad man inte skall äta
Antibiotika skall du bara ta när det absolut behövs, och fylla på med tarmbakterier direkt efter kuren. Importerat kött kan ha antibiotika i sig, syftet är i första hand att djuren skall växa snabbare, inte bara för att bekämpa skadliga bakterier.
Socker gynnar de skadliga bakterierna – de älskar socker och skickar sedan ut signaler till hjärnan om att de vill ha mer socker. Efter ett tag tar de överhand. Godis består av socker, färgämnen, smakämnen och andra tillsatsämnen – som gjort för att förstöra tarmfloran. Idag kan man se små barn på 5-6 år köpa ett kilo lördagsgodis!
En annan sak man skall tänka på är att konserverad mat har ämnen i sig som stoppar tillväxt av bakterier.
Bakteriedödande medel är också skadligt, det finns i disktrasor, vissa kläder och tandkräm (bl.a. Triclosan), förut fanns det handdesinficerande medel på varenda restaurang. Undvik det, det hjälper ändå inte.
Låt oss sammanfatta artikeln med:
”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”
Referenser:
- Tarmfloran – kroppens största organ (lakartidningen.se)
- Biosuccé G, Benenati B, Morelli L, Bessi E, Boehm G. Cesarean delivery may affect the early biodiver sity of intestinal bacteria. J Nutr. 2008;138(9):1796S1800S.
- Sudo N, Chida Y, Aiba Y, Sonoda J, Oyama N, Yu XN, et al. Postnatal microbial colonization programs the hypothalamicpituitaryad renal system for stress response in mice. J Physiol. 2004;558:26375.
Övriga referenser:
Soren B. Thomsen, ”Probiotika”. Godamagbakterier.
Gunnar Björndahl och Johan Castenfors, Spira Biologi B. liber AB
Peter Benno, Ingemar Ernberg, mf.l. (2010). ”Tarmfloran – kroppens största organ”. Läkartidningen 107 (13-14).
Fredrik Bäckhed (2008). ”Tarmfloran styr vår ämnesomsättning”. Nordisk Nutrition (4): sid. 21-22.
Tove Tingvall, ”Läkemedelsindustrin ger sig in i tarmfloran”. Lifesience Sweden.
Lennart Cedgård, ”Tarmfloran, Immunsystemet och Probiotika”. Läkartidningen 98 (50)
8 tips för bättre barnhälsa
1. Barn behöver näringsrik mat
När man pratar om barnmat så tänker många av oss automatiskt på burkmat, vilket är lite tokigt. En barnmatsburk kan absolut vara ett alternativ på resan eller utflykten, men generellt så är det bättre med hemmalagad mat. Det som kan påpekas med barnmatsburkar är att de ofta består av merparten kolhydrater, dvs största delen av burken är vatten och ris eller potatis. Barnmatsklämmisar är nästintill uteslutande baserade på frukt, istället för grönsaker och bär.
Det är viktigt att tänka på att mat på burk kan ha producerats för flera månader sedan, vilket påverkar matens näringsstatus. Utöver detta så är det mycket diskussion om bla: kadmium i barnmat och hur det påverkar barnen. Kadmium är en tungmetall som lätt tas upp i barnets tarm och som finns i många av dagens grödor pga användning av rötslam på åkermarker.
Att göra sin egen barnmat är väldigt enkelt och oftast kan barn äta samma mat som vi vuxna äter. Det du bör tänka på är att undvika salt och nitratrik mat till de minsta. Använd gärna skonsamma tillagningsmetoder, såsom ångkokning, blanchering eller mixa grödor råa. Du kan även göra egna klämmisar med extra fokus på grönsaker och bär. Ett alternativ är att mixa morot, palsternacka och blåbär tillsammans med lite kokosolja eller kokosgrädde. För lite större barn, kan det passa bra med en mellanmålssmoothie med greens och nyponpulver.
2. Barn behöver tugga maten och äta i lugn och ro
Stressa aldrig när ni äter. Ät långsamt, sitt alltid ner när ni äter och lär barnen att tugga maten nog. Den gamla regeln med att tugga 20 gånger är fantastisk för matsmältningen. Lite större barn som har problem med matsmältningen eller som har problem med förstoppning kan testa matsmältningsenzymer.
3. Barn behöver leva giftfritt
Köp gärna ekologiska råvaror, som är fria från kemikalier. Laga så mycket som möjligt från grunden och undvik att köpa allt för mycket hel- och halvfabrikat. Undvik natriumglutamat (vid överaktivitet) och citronsyra (vid astma/allergi). Byt bort socker och sötningsmedel och söta istället med färska eller frysta/tinade bär och grönsaker.
Tänk på att det finns kemikalier i allt från golv och tak, till kläder och hudvårdsprodukter. Ett tips är att byta ut så mycket som möjligt till ekologiska alternativ, och helst de saker som är nära huden som underkläder, pyjamas, sänglakan, kudde, tvättmedel, sköljmedel och hudvårdsprodukter samt de saker som ni spejar i luften såsom hushållsprodukter.
4. Barn behöver äta mindre socker
Om du märker att ditt barn reagerar starkt på socker eller sockerrika produkter, så ta gärna bort så mycket du kan av det söta. Vårt belöningssystem är olika och de som har ett system som lätt triggas av socker, tål sällan sött godis och söta bakverk eller andra triggers som kan skapa beroenden.
Tänk gärna efter hur du själv ser på mat och bakverk. Använder du dessa saker för att fira, som tröst, när du är stressad, nervös eller glad? De flesta av oss använder mat på ett eller flera sätt som inte är sunda. För att hjälpa ditt barn, så behöver du identifiera din egen syn på belöning och välja bort det. Istället för belöning med mat och godis, så kan ni göra roliga saker tillsammans, göra något gott för en medmänniska eller fira med kramar.
Om ni absolut vill ha något speciellt till helgen, så kan ni göra egna raw food-bollar eller raw food-kakor. Det finns även ekologiskt godis att köpa, och flera av dessa är endast baserade på grönsaker, frukt och bär. Ett annat tips är att göra egen rawfood-glass genom att mixa frysta bananer, fryst avocado, frysta bär och några skedar kokosolja eller kokosgrädde. Smaksätt med kryddor och/eller carob, så har ni en jättegod och hälsosammare glass. Många barn gillar även smoothies som ett alternativ till söta saker. Fyll er smoothie med massor med bär, greens och carob, så har ni en härlig och god dessertsmoothie.
5. Barn behöver extra näring.
Ofta sägs det att ett barn får allt de behöver via maten, vilket inte stämmer. För att få riktigt bra näring, så behöver ett barn äta helt ekologisk mat, baserad på riktigt bra råvaror, som är skonsamt upphettade och tillagade från grunden. Och idag ser det sällan så ut.
Idag får djuren sällan äta det de är avsedda att äta och istället används kraftfoder av alla olika slag. Fisk behöver äta alger och småfisk och kor behöver beta gräs. Om de istället får kraftfoder så minskar mängden av omega 3 i köttet avsevärt. Fisk som odlas har dessutom sällan D-vitamin i den grad som är önskvärt o.s.v. Samma problem finns bland grönsaker och bär. Idag odlas det mesta i gödseltråg, och inte alls i den mineralrika mark som krävs för växternas näringstäthet. Allt detta bidrar till att det numera är svårt att få i sig det man behöver, särskilt när vi behöver extra mycket näring pga. stress, strålning, kemikalier och annat som bryter ner kroppen.
Bra kosttillskott för ett barn kan vara en bred multivitaminmineral, en riktigt bra omega 3, probiotika och relativt hög dos D-vitamin. Doser på dessa är svårt att säga då det beror på barnets vikt, längd och halveringstid. Genrellt så brukar en halv vuxendos passa bra för ett lite större barn.
6. Barn behöver rörelse och lugn och ro
Ett barn föds med spring i benen, och i dagens samhälle är det mycket upp till oss föräldrar om lekfullheten uppmuntras eller inte. Fråga vad barnet gillar att göra, och låt dem testa olika aktiveter.
Låt även barnet får chans att vila. Om han/hon är stressat och har svårt att slappna av är det väl värt att testa magnesiumspray framåt kvällskanten.
7. Barn behöver strålningsfritt
Stäng av mobilerna och trådlösa nätverk, eller finn bra strålningsblockerare som minskar eller omvandlar strålningen. Inget barn (och inte vi vuxna heller) mår bra av strålning och även om det inte ger konkreta symtom så kan det mycket väl vara droppen som får bägaren att rinna över hos ett barn som är belastat från olika håll.
8. Barn behöver bygga sitt immunförsvar
Barnsjukdomar är viktiga för att bygga upp ett barns immunförsvar och avsett om man vill vaccinera sitt barn eller inte, så är det viktigt att de får vara sjuka när kroppen behöver. En viktig del i ett fungerande immunförsvar är att undvika att medicinera bort feber och andra krämpor för att minska på barnets sjukdagar. Visst ska du söka läkarvård om barnet blir väldigt dåligt, men om så inte är fallet så är näring, sömn och lugn och ro en bättre lämpad medicin. Tänk på att kroppen hela tiden jobbar för att bygga upp immunförsvaret och genom att låta det träna, så kommer barnet få ett bra försvar i resten av sitt liv.
Om ditt barn av någon anledning skulle behöver antibiotika, så är det viktigt att komplettera med probiotika direkt efter avslutad läkemedelskur. Tänk på att probiotika skall vara potent och med många bra stammar. T.ex. Complete Probio. Om barnet har svårt att svälja hela kapslar, så går det bra att öppna upp kapseln och röra ner pulvret i ett glas färskpressad juice.
Frukt för ett hälsosammare liv
Om du vill hålla ditt hjärta friskt, ät mer frukt. En studie publicerad i New England Journal of Medicine fann att man genom att äta mer frukt kan sänka sin chans att utveckla allvarlig hjärtsjukdom. Frukt sägs innehålla höga sockernivåer, därför väljer vissa att äta mindre av detta. Men denna studie föreslog att människor inte borde oroa sig för det.
Studieförfattarna från Kina rekryterade 512 891 vuxna i åldrarna 30 till 79 år från 10 olika orter i Kina.
Resultaten visade att 18 procent av deltagarna rapporterades äta färsk frukt dagligen. Dessutom har individer som regelbundet åt färsk frukt haft lägre blodtryck och blodsockernivåer samt en 40 procent lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom i jämförelse med dem som aldrig eller sällan åt färsk frukt.
Resultaten av studien är i linje med flera tidigare studier som visar att ökat fruktintag minskar risken för kronisk sjukdom, såsom hjärt-kärlsjukdom, erektil dysfunktion, vissa cancerformer och gallblåsproblem som kräver kirurgi.
"Jag rekommenderar att människor konsumerar fräscha, hela frukter som mellanmål men ej fruktjuicer, smoothies eller andra fruktdrycker", säger näringsexpert Dr. Thomas Campbell vid University of Rochester Medicine.
Låt oss ta ett lysande exempel.
Kiwifrukten bevisar än en gång att stora saker kommer i små paket. Den lilla men saftiga, grönfärgade frukten är stor i smak och näring.
En enda kiwifrukt ger mer än dagsdosen av vitamin C. C-vitamin bidrar till normalt immunsystem och till att bilda kollagen, en viktig del av bindväv, hud och ben.
Kiwifrukten är också full med antioxidanten vitamin E. Det bidrar till att skydda celler från oxidativ stress.
Den har också nästan 35 procent av rekommenderad dagsdos av K-vitamin. K-vitamin bidrar till normal blodkoagulering samt att bibehålla ett normalt skelett.
Den är också en rik fiberkälla, därför har kiwi en milt laxerande effekt.
Actinidin, ett enzym som förbättrar matsmältningen, finns rikligt i kiwifrukten. Men även organiska syror, som har utmärkta antioxidanta effekter.
Man skall inte förbise karotenoiderna som betakaroten och lutein.
De Kinesiska läkarna har känt till fördelarna med kiwi i århundraden. Faktum är att traditionell kinesisk medicin använder rötterna och frukterna av denna naturliga superfood för att bota mag-, rektal- och bröstcancer och hepatitinfektioner. Kiwifruktens juice släcker törst, hjälper till vid matsmältning och minskar irritabilitet, inflammation och kräkningar.
Idag känner modern vetenskap till kunskapen om kiwifrukterna efter kliniska prövningar som visade sin effektivitet för att hålla kroppen frisk. Dessa kliniskt testade fördelar rör sig kring följande:
Främjar ordentliga tarmrörelser - Dagligt intag av frukten förbättrar avföringsvolymen hos friska, äldre vuxna. Forskning visade också att kiwi lindrar symptom på kronisk förstoppning utan att ha skadliga effekter.
Skyddar mot bakterier - En studie visade att kiwifrukter förhindrar tillväxten av E. coli och Staphylococcus aureus, plus tre vanliga svamparter.
Ökar immuniteten - En annan studie visade att kiwifrukt extrakt förbättrar immuniteten hos möss mot kolera och difteri. Detta kan få konsekvenser för att öka immuniteten för barn och andra personer med hög risk för difteri och kolera.
Förhindrar allergiska reaktioner - Andra djurstudier visade att extrakt av kiwifrukt hade anti-allergiframkallande effekter, vilket gjorde det till en stark kandidat för att förebygga allergiska reaktioner som bronkial astma eller eksem.
Påskyndar återhämtning från förkylning - En mänsklig studie avslöjade att förskolebarn och äldre vuxna som konsumerade kiwifrukter återhämtar sig från förkylning eller influensa snabbare.
Sänker dåliga kolesterolnivåer - En mänsklig studie visade att två till tre kiwifrukter per dag sänkte triglyceridnivåerna med 15 procent. En annan klinisk studie som involverar rökare visade att de som åt tre kiwi om dagen reducerade blodtrycket markant.
Ökar antioxidantnivåerna - En studie visade att kiwifruktjuice ökade antioxidantkapaciteten efter 30 minuter, med effekt på upp till 90 minuter. Liknande resultat ses i två humanstudier i Storbritannien. En av dessa studier visade också att kiwifrukt verkade främja DNA-reparation.
Skalet är faktiskt det nyttigaste på kiwin, men för de som inte vill äta det håriga skalet finns det ”hårlösa” kiwi. Tänk på att de måste vara ekologiska i så fall och skölj väl.
Trött på att äta råa kiwifrukter? Inga problem. Du kan inkludera det i smoothies, parfaits, sylt eller annat.
Om du vill läsa mer nyheter och studier om hälsofördelarna med frukter, besök:
Fruits.news
Science.news
ScienceDirect.com
URMC.Rochester.ed
http://cms.herbalgram.org/heg/volume14/07July/FoodasMedicineKiwi.html?ts=1523074303&signature=6ff68f338eb544ff5319710325609717&ts=1523536199&signature=d5ef0f3c4ac02582490c294a5af4fe45
https://www.fruitsandveggiesmorematters.org/top-10-ways-to-enjoy-kiwifruit
Stärk ditt immunförsvar
Det medfödda, nativa, ospecifika immunförsvaret är reaktivt och ger snabb respons. Ofta kommer reaktionen inom några minuter och jämfört med det adaptiva immunförsvaret så har det medfödda immunförsvaret inget minne. Ett exempel på en snabb reaktion är vid en anafylaktisk allergireaktion då luftvägarna svullnar igen väldigt snabbt.
I början av livet har vi bara vårt medfödda immunförsvar plus att vi erhåller mammans antikroppar både under graviditeten och via bröstmjölken.
Det adaptiva, specifika immunförsvaret reagerar långsammare och en reaktion kan dröja flera dagar. Adaptiva immunförsvaret har långt minne och behöver hela tiden få träning. För att träna upp det adaptiva immunförsvaret så bör vi låta kroppen jobba sig frisk på egen hand. Barnsjukdomar kan ses som något negativt medan de i själva verket är en nödvändighet för ett optimalt immunförsvar. Det är således viktigt att inte medicinera bort viktig träning, både hos barn och vuxna. Ett exempel på sjukdom som aktiverar det adaptiva immunförsvaret är intoleranser.
Det finns flera viktiga saker som påverkar vårt immunförsvar och det är bra att ta hand om sig på bästa sätt. Här kommer 9 tips för att stärka ditt immunförsvar.
1. Socker påverkar och sänker vårt immunförsvar oerhört mycket. Det är viktigt att minska ner på sockerintaget och istället välja mindre söta källor. Byt gärna socker mot färggranna bär såsom blåbär, lingon, svartvinbär och jordgubbar. Bär innehåller antioxidanter som minskar kroppens oxidation/nedbrytning och på så vis minskar de kroppens belastning. För att minska sockersug så kan krom och kallpressad ekologisk kokosolja vara en god idé. Kokosolja fungerar som energi till hjärnan och innehåller laurinsyra, en viktig fettsyra som bygger upp immunförsvaret.
2. Sömn är väldigt viktig för ett starkt immunförsvar. Desto mindre bränder som behöver släckas, desto mer tid har immunförsvaret till de saker som är viktiga att reparera. Allt slitage och all mat vi äter behöver tas omhand. Sömnen är en av våra viktigaste tillfällen för reparation och god sömn är A och O för ett fungerande immunförsvar.
3. Stress påverkar immunförsvaret och gör att kroppen, liksom vid dålig sömn, inte klarar av att eliminera de mikrober som kan göra oss sjuka. En lugn och utvilad kropp har mer möjlighet att hinna ta hand om det som behövs. Minska ner på inre och yttre stress och komplettera med kosttillskott som hjälper ditt (parasympatiska) nervsystem att slappna av. Tex magnesiumspray och B-vitaminkomplex. (Magnesium samt B6 & B12 bidrar till normal funktion hos nervsystemet. B-vitaminer tas med fördel i balans, därav rekommenderar vi B-vitaminkomplex.)
4. Hur vi äter påverkar vårt immunförsvar i högsta grad. Jag nämnde socker ovan men förutom en sockerfri kost så behöver vi gott om näringsämnen för ett starkt försvar. Exempel på näringsämnen som bidrar till normalt immunförsvar är zink och D-vitamin.
5. Välj naturliga sätt för att tillfriskna så hjälper du immunförsvaret att bli starkt.
6. Gör smoothies med bär och grönsaker från hela färgpaletten. Du kan ha i selleri, spenat, nässla som är grönt, nypon, havtorn och aronia som är oranga, lingon, röda vinbär, jordgubbar, rödbeta, tranbär eller hallon som är röda, blåbär eller svartvinbär som är lila, vitlök och ingefära som är vita och citron, banan eller grape som är gula.
7. Andra viktiga aspekter för ett bra immunförsvar är god tarmflora och därmed både en riktigt bra probiotika och prebiotika. Prebiotika finns i livsmedel såsom havre, kiwi och probiotika finns i bla syrade grönsaker. Komplettera även med bra Omega-3.
8. Motion är väldigt viktigt för både immunförsvaret och för att erhålla god sömn och minskad stress. Motionera minst 30 minuter per dag och komplettera med ett par träningspass med det du tycker är kul.
9. Inställning gör mycket mer än vi många gånger tror. Var glad och tänk på positiva saker så stärks kroppen och ditt immunförsvar.
Släck de tysta inflammationerna för ett friskare liv
Först kanske vi skall klara upp skillnaden mellan infektion och inflammation, de brukar ofta blandas ihop. En infektion orsakas av bakterier, virus eller svamp som kommer in i kroppen och förökar sig. Det kan ge olika symtom såsom feber och försämrat allmäntillstånd med smärta/värk i det infekterade området, såsom förkylning, halsfluss, lunginflammation och blodförgiftning.
Inflammation är kroppens försvar mot infektioner, men kan också framkallas av en skada, stukad fot t.ex. Men det finns två slags inflammationer. Den första och vanligaste resulterar i smärta, hudrodnad, ökad temperatur (blodtillströmning) och svullnad (ökad vätskeansamling) samt nedsatt funktion av kroppsdelen.
Ordet inflammation kommer från latin och betyder ”att stå i brand”. Smärtan orsakas av att olika kemiska substanser från döda celler och vita blodkroppar retar nerver som skickar smärtsignaler till hjärnan för att varna oss för att fara pågår och inte fortsätta med det vi gör. Om man då tar smärtstillande eller antiinflammatoriska medel märker man inte det och skadan kan förvärras och förlängas. Ibland kan det dock vara nödvändigt, men inte under längre tid. När skadan är läkt skall inflammationen upphöra.
När kroppens normala försvar inte klarar av att hantera ett angrepp uppstår en inflammation. Blodflödet ökar till området och drar till sig immunförsvarsceller, vita blodkroppar som nu kan genomtränga blodkärlen. Om man kallade detta en skrikande inflammation så skulle de tysta eller låggradiga inflammationerna vara inflammationer som inte är smärtsamma eller märkbara men desto skadligare därför att de är så lömska, och som utvecklas under så lång tid, månader eller år, kroniska med andra ord.
Depression
Man tror också att en hel del psykiska besvär beror på tysta inflammationer, såsom depressioner. En stor Harvard-studie kopplar ihop depression med inflammationsframkallande mat som socker, vitt mjöl och margarin. De kvinnor som åt mycket av detta löpte upp till 41 procent högre risk att drabbas av depression. (1)
Fetma
Fetma gör så att kroppens fettceller hamnar i ett slags stressliknande tillstånd som i sin tur aktiverar immunsystemet. Det skapar en ond cirkel av tilltagande kronisk inflammation i kroppens blodkärl.
Vi skall först se lite mer på vad en ”skrikande” inflammation är. Den kliniska definitionen på inflammation är ”kroppens försvar mot skadevållande faktorer”. Syftet är att hitta och eliminera skadade vävnader så att kroppen kan läka. Om man fått en sticka i fingret som man inte får bort så vet man vad det är – och hur det känns. Det ömmar och blir rött och svullet. Det är kroppens första försvar mot infektioner som orsakas av bakterier, virus, svamp eller andra sjukdomsalstrande organismer och är en livsviktig funktion. I samma ögonblick som dessa farliga mikroorganismer kommer innanför huden samlar immunförsvaret ihop kavalleriet, infanteriet och marinkåren för en massiv attack mot inkräktarna. Och nu handlar det inte bara om ”intelligenta missiler”, utan bredsidor som ödelägger både fienden och frisk vävnad runt om. När ödeläggelsen är klar slutar attacken, trupperna återkallas och läkningen påbörjas. En akut inflammation är oftast inte så lång, några dagar, ett par veckor max.
Men då och då inträffar det att attackerna inte upphör; det kan också vara genetiskt betingat, inte sällan orsakas det av rökning, högt blodtryck, luftföroreningar och felaktig kost. Det kan till exempel vara ytterst små sprickor i blodkärlen som utlöser dessa. Då övergår inflammationen till ett kroniskt tillstånd – en tyst inflammation. Man kan också kalla det en dold, pyrande eller låggradig inflammation. Den syns och känns helt enkelt inte, det är därför den är så lömsk. Det finns oftast ingen egentlig skada att ta hand om. Kroppens immunförsvar attackerar frisk vävnad. Man kan säga att immunförsvaret gått i baklås.
För att förstå vad det handlar om skall vi titta vidare på hur de inflammatoriska processerna fungerar. Det är nämligen en mängd processer som sätter igång när stickan tränger igenom huden och för med sig bakterier. Speciella vaktpostceller över hela kroppen varnar immunsystemet för närvaron av bakterier som passerat deras station. Vissa av dessa celler, mastceller, frigör histamin som gör kapillärerna genomträngbara. Det gör att en mindre mängd plasma tränger ut vilket hindrar de invaderande bakterierna och gör det lättare för de andra immunförsvararna att komma fram. Andra celler, makrofagerna, börjar en omedelbar motattack och frigör en kemikalie vid namn cytokin som bl.a. signalerar om förstärkning. Nu kommer en våg av immunceller som ödelägger allt som kommer i deras väg, mikroorganismer och skadad vävnad, såväl som frisk vävnad, om det fortsätter under längre tid. Det mest effektiva sättet som immuncellerna förstör mikroorganismer på är genom att spraya ner dem med fria syreradikaler. De förstör allt i sin väg (rost som förstör järn är en syreattack) – i synnerhet cellernas DNA. Men om nerver, leder och kärlväggar råkar ut för angreppet under en längre tid (tysta inflammationer) kan allvarliga sjukdomar uppstå. Antioxidanta (”rostskyddsmedel”) motverkar då effekten av fria radikaler.
Inflammation är en mycket effektiv överlevnadsmekanism som hållit människosläktet vid liv under alla miljoner år. Men vapnet kan också riktas mot människan själv.
Orsaker
Tysta inflammationer orsakas i första hand av obalans av vissa fettsyror i blodet. Denna obalans resulterar i skapandet av dåliga eikosanaoider vilken handlar om fettsyror (mer om detta i kommande blogginlägg). Eikosanaoider är mycket kraftfulla hormoner som flammar upp och förstörs i varje cell i kroppen i ett enda ögonblick. De styr allt från blodplättsformande till hjärnfunktion. På samma sätt som det finns ”bra” och ”dåliga” former av kolesterol (LDL och HDL) så finns det ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider som i första hand påverkas av insulinhalten i kroppen. Överflödigt insulin skapar ”dåliga” eikosanaoider. Trots att en svensk forskare fick nobelpriset på 1980-talet för upptäckten av eikosanaoider så har vi knappt hört talas om dem.
Dessa ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider är egentligen varandras motsatser, en slags yin och yang. De bra utvidgar kärlen och de dåliga drar ihop dem; de bra dämpar inflammationer och de dåliga framkallar dem (bra ibland);
Med andra ord, det finns inte mycket de inte gör och de är kroppens kraftfullaste hormoner. Kan man påverka dem i rätt riktning påverkas hälsotillståndet radikalt. Ökar man mängden goda eikosanaoider upphör de tysta inflammationerna. Det gäller alltså att upprätthålla en balans mellan goda och dåliga eikosanaoider, där de goda överväger. Om de dåliga försvann helt skulle t ex blodtrycket sjunka ner till golvet. Men med dagens moderna kost och livsföring överväger de dåliga.
Om man kontrollerar denna balans så kontrollerar man tysta inflammationer.
Maten vi äter påverkar nämligen denna balans mer är något annat. Mättat, fleromättat och transfetter (härdat fett, typ margarin) framkallar dåliga eikosanaoider, medan enkelomättade fetter, och i synnerhet omega-3 från fisk ger bra eikosanaoider. Sedan har vi socker som ökar insulinhalten vilket ger extra mycket dåliga eikosanaoider.
Lösningen
Därmed har vi också lösningen på problemet: bra mat och kosttillskott. När det gäller obalansen av fettsyror bör man ta ett tillskott av omega-3 varje dag, när det gäller insulinhalten bör man minska ner socker och de snabba kolhydraterna och när det gäller överskott av de fria syreradikalerna bör man ta antioxidanta. Det finns naturligtvis mycket mer att säga om detta, men detta är grundläggande.
Undvik processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker. I synnerhet mjölkpulver som finns i billig glass och andra livsmedel. Även förtjockningsmedlet karragen (slembildande alg) som finns i livsmedel och 36-procentig grädde, det ger även symtom liknande glutenreaktioner. Undvik även produkter som margarin, solrosolja och majsolja då de har höga halter omega-6.
Inflammationshejdande är kryddor som gurkmeja, ingefära, vitlök, chili, svartpeppar, kryddnejlika, kött från gräsätande djur samt grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, surkörsbär, avokado och olivolja.
Dieter
Det finns och har funnits en hel del mer eller mindre udda dieter som är avsedda att hantera dessa saker, LCHF, Paleo och alltid någon som hittar på en ny revolutionerande diet med sin nästa bok. Det kommer säkert fler, vi behöver inte vara oroliga. Det är många som skall publicera sin nya hälso- och kokbok.
Den som började denna våg av dieter var Atkins som propagerade för fett och protein och att skippa kolhydraterna. Atkins använde för mycket mättat fett och senare undersökningar visade att det var få som kunde följa den. De gick upp i vikt efter ett tag. Atkins var renodlad viktminskning. Därefter kom dr Barry Sears med Zone-dieten som vi tycker är mest tilltalande och enkel att följa.
Till skillnad från Atkins-dieten och liknande så är Zone-dieten ägnad åt att i första hand hantera de tysta inflammationerna i kroppen. I och med att övervikt är en stor anledning till tysta inflammationer, så utvecklade Barry Sears ”40-30-30-dieten”, där 40 % av kaloriintaget (ej viktintaget) kommer från kolhydrater, 30 % från protein och 30 % från fettsyror (främst omega-3 och en aning omega-9). Då uppnår man en mycket bra balans mellan bra och dåliga eikosanaoider. Till skillnad från Atkins och de mer extrema dieterna så äter man här en mer balanserad kost där omega-3 är avgörande, och vars syfte inte i första hand är bantning, utan i första hand att släcka de tysta inflammationerna. Då hamnar man automatiskt i en inflammationsfri ”Zon” och går automatiskt ner i vikt. Det är därför man mår så bra på Zone-dieten, till skillnad från Atkins och liknande dieter med sin höga halt av mättade fetter som faktiskt på sikt kan orsaka obalans mellan fettsyrorna och riskerar således att framkalla tysta inflammationer. Det gäller att hålla en bra balans mellan omega-3 (inflammationsdämpande) och omega-6 (inflammationsframkallande). Som det är idag är förhållande 1 till 15 och det är verkligen illa. Det borde vara 1-2 eller i alla fall 1-4.
Tester för inflammation
Barry Sears har även utvecklat ett test som mäter balansen mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3, och därmed potentiella inflammationer. Sears var ursprungligen fettforskare och insåg tidigt vikten av balans mellan fettsyror. Han har också utvecklat en mycket speciell fiskolja, molekylärt renad med mycket hög halt av EPA/DHA, samt en polyfenol-produkt med högt ORAC-värde (mäter effektiviteten av antioxidanta).
Inom sjukvården mäter man ofta inflammationer på olika sätt; ett med hjälp av sänkan, de röda blodkropparna klumpar sig vid inflammation och man mäter hur fort de sjunker i ett provrör på en timma. Man kan också mäta vad som kallas C-reaktivt protein (CRP). Vid inflammationer bildas ett så kallat akutfasprotein i levern som backar upp immunförsvaret. CRP bör stämma överens med sänkan, och används alltmer inom sjukvården för ett svar. Man kan också mäta hemaglobinhalten, den proteinmolekyl som transporterar syre till vävnaderna, den mäter anemi, blodbrist, och en anledning kan vara inflammation. Järn, som används som beståndsdel i hemaglobin, vars brist kan orsakas av inflammation kan också mätas.
Och till slut: ett gott skratt förlänger livet.
Refrerenser:
- (1) https://www.svd.se/inflammationsdrivande-mat-kopplas-till-depression
Minska inflammatoriska processer med avslappnande och antiinflammatoriska näringsämnen
Vi behöver istället äta gott om ekologiska, färska grönsaker, ekologiska eller egenplockade bär, gräskött (kött från djur som fått beta gräs) och ekologisk fisk. Vi behöver byta bort läsk, kaffe och alkohol mot rent vatten, näringsrika smoothies eller gröna juicer och produkter med bra probiotisk effekt som tex kombucha.
En annan viktig aspekt är hur du lever ditt liv. Stress, dålig sömn, hård träning och inre oro är nedbrytande för en frisk kropp. Varje gång du stressar eller påfrestar kroppen på andra mindre bra sätt, så behöver binjurarna frisätta kortisol för att hjälpa kroppen med det stresstillstånd som uppstår. När stress blir ett dagligt faktum, så blir binjurarna trötta och de signaler som skickas från hypothalamys via hypofysen till binjurarna fungerar inte längre. Resultatet blir att kortisolproduktionen inte längre fungerar och utbrändheten är ett faktum. Då en av kortisolets viktigaste uppgifter är att hålla nere inflammation, så innebär låg kortisolproduktion även att vi inte längre kan hålla nere inflammatoriska processer på ett effektivt sätt. I detta läge uppstår ofta inflammationer i allt från leder, muskler, i tarmen och i hjärnan.
När vår egen kortisolproduktion inte längre lyckas hålla inflammationer i schack, så erbjuds vi oftast kortison (ett läkemedel som är förstadie till kortisol) för att motverka inflammationerna. Vi tillför alltså kortisol utifrån för att vi inte klarar av att producera den mängd som behövs. Vid akut inflammation kan det absolut vara ett alternativ, men problemet är inte brist på kortison, utan att våra binjurar inte klarar att korrigera detta på ett kroppseget sätt pga utbrändhet.
Vi behöver således leva ett stressfritt och lugnt liv för att vår kortisolproduktion ska fungera optimalt. Kortisolets uppgift är, förutom att hålla nere inflammation, även att kontrollera tarmens rörelser, väcka oss på morgonen och göra oss pigga och motverka stress. Utan kortisol i rätt mängd, börjar magen att krångla, både då stress ger minskad frisättning av magsyra och pepsin (det enzym som bryter ner proteiner i magsäcken), men också för att vi äter snabbare, glömmer bort att sitta ner och tugga ordentligt samt att vi har för lite kortisol för fungerande tarmrörelser.
Det tredje är att du behöver vila kroppen. Att träna är bra men vila är minst lika viktigt. Varje gång du sliter på kroppen så behövs kortisol för att motverka och näringsämnen för att reparera. Om det inte finns rätt näringsämnen och kortisol, så kommer träningen att slita mer än den gör nytta.

En sak att göra varje dag för bättre hälsa
Ett enkelt tips som kan hjälpa dig till långsiktig avgiftning, förbättra matsmältningen och öka ämnesomsättningen samt höja energinivån.
Vi bombarderas med gifter genom maten, luft och vatten, vi får det genom kemiska tillsatser, bekämpningsmedel, hormoner, antibiotika och andra skadliga ämnen i maten vi äter. Konserveringsmedlen i maten motverkar mag- och tarmsystemet vars syfte det är att bryta ner maten.
Nå, vi vet alla hur farliga gifterna är, och att vi får i oss dem, men hur blir vi av med dem?
En uppsjö av detox-produkter översvämmar marknaden, vissa blandar i ett 30-tal örter och tror att kroppen skall avgifta sig med det. Andra hävdar att ett eller annat ämne skall rensa kroppen på allt. Nåja…
Men det finns ett enkelt och billigt sätt som du kan göra varje morgon som hjälper kroppen att gradvis släppa på gifterna, förbättra matsmältningen samtidigt som det ökar energin, och framförallt – gör kroppen basisk. Kroppen blir sur av alla gifter och pH-värdet sänks drastiskt.
Och det tar mindre än 2 minuter!
Här är tricket...
Med en gång du vaknar - varje dag – pressar du 1/2 till 1 hel citron i ett glas rumstempererad renat vatten, gärna lite varmt. Det är skonsammare mot kroppen än att använda kallt vatten. Hitta en bra citronpress, det finns billiga sådana, eller krama citronklyftor, eller halvor. Och ät inte frukost omedelbart efter, vänta 5-10 minuter.
Om du tycker det blir för surt i början kan du hälla i några droppar stevia – det gör en markant skillnad. Vill du ge det till barnen också kan du också använda stevia och kolsyrat vatten i början. Det blir jättegott.
Men – och detta är viktigt – se till att använda ekologiska citroner och använd inte citronsaft på flaska. Ekologiska citroner har inga bekämpningsmedel som kan ackumuleras. Det innebär också att de ser lite annorlunda ut än de exemplariska citroner du vanligtvis hittar i diskarna. De är oftast mindre och de möglar mycket fortare – vilket de skall göra. De smakar däremot oftast bättre. Förvara dem i kylskåp så håller de längre.
Vi vet att citroner är en stor hjälp för matsmältning. Citroner innehåller citronsyra, magnesium, bioflavonoider, vitamin C, pektin, kalcium, kalium och limonen.
Citroner är ett av de mest alkaliska livsmedel du kan äta. Det kan vara svårt att tro när man biter i en. Men i kroppen blir citron alkalisk, citronsyran skapar inte syra när den metaboliseras. Mineralerna i citroner hjälper till att göra blodet basiskt. De flesta människor är för sura (från att äta för mycket socker och sädesslag). Att dricka citronvatten hjälper till att på lång sikt minska den totala syra halten, och kan även avlägsna urinsyra från lederna vilket minskar ledbesvär och inflammation.
Fördelarna:
1. Förbättrar matsmältningen, kan hjälpa vid halsbränna
2. Ökar energin
3. Ökar allmänna välbefinnandet mentalt och fysiskt
4. Avgiftar kroppen på sikt
5. Gör kroppen basisk
6. I och med förbättrat matsmältningssystem och avgiftning samt att det gör kroppen basisk kommer hormonbalansen i jämvikt vilket ger mer energi, och kommer att hjälpa dig att förlora kroppsfett.
Men – det fungerar bara om du faktiskt gör det – varje morgon.
Vi övergår nu till uttrycket ”en citron om dagen…”
Senaste
Ljusterapi - rött ljus för bättre energi och hälsa2023-08-19 Energi i värmen
2023-06-17 Sitter hälsan i tarmen?
2023-05-28 Huden är vårt ansikte utåt - ta hand om den
2023-05-09 Salt - sanning eller myter om salt?
2023-04-18 NAD+, spännande ämne som forskas på
2023-03-17 GLA för hormonbalansen och huden
2023-03-10 Magnesium - ett mirakelmineral
2023-02-01 Quercetin - en typ av flavonoid från växtriket
2022-12-30 Fördelar med animalisk kost?
2022-12-20
Arkiv
- augusti - 2023
- juni - 2023
- maj - 2023
- april - 2023
- mars - 2023
- februari - 2023
- december - 2022
- april - 2022
- oktober - 2021
- juni - 2021
- maj - 2021
- mars - 2021
- februari - 2021
- december - 2020
- november - 2020
- oktober - 2020
- september - 2020
- augusti - 2020
- juli - 2020
- maj - 2020
- april - 2020
- januari - 2020
- december - 2019
- november - 2019
- oktober - 2019
- september - 2019
- juni - 2019
- november - 2018
- oktober - 2018
- juni - 2018
- april - 2018
- mars - 2018
- september - 2017
- augusti - 2017
- juni - 2017
- maj - 2017