
Inlägg taggade med "omega"


GLA för hormonbalansen och huden
Den viktiga fiskoljan
Fiskolja har en avgörande betydelse för vår hälsa. Långt, långt mer än vi någonsin trott. Det är väl känt att eskimåer och japaner äter mycket fisk och de tillhör jordens friskaste befolkning.
Det rekommenderas definitivt vid graviditeten, då fostret under de tre sista månaderna skapar hjärnceller med en hastighet av 250 000 celler i minuten. Barnet föds med 100 miljarder hjärnceller. Då gäller det att ha tillräckligt med byggstenar i form av den viktiga fettsyran DHA i omega-3 och som tas från moderns kropp. Det kan ta upp till fyra år för modern att ersätta den DHA hon förlorat efter en graviditet vid "normalt" intag före och efter förlossningen - och kan möjligen förklara en del märkliga upp och nedgångar i humöret hos modern.
DHA i bröstmjölken för en eskimå är 1,4%, 0,63% för en japan samt 0,23 % i USA. För veganer i Europa är den 0,14%. Undrar du fortfarande om eller varför modern behöver extra fiskolja? Eller barnet?
Vi får i oss alldeles för lite omega-3. Eskimåerna får i sig 7-10 gram, stenåldersmänniskan 3 gram och vi i västerlandet kanske 2-3 milligram vid "normal" kost. Det är på tok för lite för att hålla oss friska. Våra kroppar har utvecklats genetiskt de sista 150 000 åren med en hög halt av omega-3.
Problemet med fisken idag är att den håller på att bli så förorenad att den innebär ett akut hot mot hälsan i sig. Odlad lax är heller ingen lösning som vi sett då även den innehåller gifter och inte bör ätas mer än en eller ett par gånger i månaden. Dessutom får den pellets som inte innehåller omega-3 – alltså inte fisken heller. Vildfångad lax finns knappt att få tag i. I princip bör man vara mycket försiktig med att äta fisk - främst fet fisk då gifterna samlar sig i fettet. Och det är ju fettet man är ute efter i detta fall. Fettsnål fisk är dock en utmärkt proteinkälla. Kvar finns då bara fiskolja - men om den inte är renad på ett speciellt sett så kan även den innehålla höga doser med PCB, DDT, dioxiner och kvicksilver - oerhört kraftiga gifter även i ytterst små mängder.
Den fiskolja vi pratar om, som nu kommit ut på marknaden är 1000 gånger renare än den ordinarie fiskolja som finns i hälsokosten. Faktum är att en del av hälsokostens fiskolja med deklarerad "hög kvalitet" är en restprodukt från tillverkningen av denna fiskolja. Av 100 liter fiskolja blir det en enda liter kvar av denna fiskolja. 99 % av "spillet" används sedan av hälsokosten som nu kallar det "renad fiskolja".
Bara testningen av ett märke av denna superrenade olja kostar närmare en miljon kronor om året. Och priset blir därefter, men för dem som behöver fiskolja i stora mängder är enda alternativet på lång sikt att ta renad fiskolja.
Denna olja har vad man kallar "farmaceutisk kvalité". Men självklart, bättre någon fiskolja än ingen alls, bara man inte tar alltför höga doser under längre tid. Försök dock hitta så ren olja som bara möjligt.
Historik
Frågan är om man ansåg det i slutet av 1700-talet då man först började utvinna fiskolja. Den första noteringen om användningen av fiskolja kommer från 1775 i London. Då bankade man på högar av torsklever som låg på bänkar på gatorna, och när oljan började sippra ut ur leverhögen samlade man upp detta - och säkert mycket annat. Denna vedervärdiga sörja påstods bota ledgångsreumatism. Men smaken fick så småningom tillverkningen att upphöra.
Någon gång i mitten av 1900-talet började föräldrar mata sina barn med illasmakande torskleverolja. Men på grund av den höga halten av A och D-vitamin började man senare använda olja pressad ur själva fiskköttet. Någon gång under 1980-talet kunde man lägga oljan i kapslar för att undvika den råa smaken. Men eftersom folk började rapa fisksmak flera timmar efter intaget, trots kapslarna, upphörde konsumtionen ett tag. Det är orenheter och dåliga fettsyror som smakar illa. Därefter kom det en bättre renad fiskolja som inte smakade riktigt så illa och allt fler började använda fiskolja igen. Smakar den inte fisk alls, så är den förmodligen deodiserad, där man med varm vattenånga trycker igeom oljan för att avlägsna spår av smak. Inte att rekommendera.
Vanlig fiskolja tillverkas genom att fiskköttet ångas eller kokas tills dess att oljan flyter upp till ytan och filtreras bort. Man började senare med vad som kallades "molekylär rening" vilket var ett framsteg då man fick bort det mesta av de illasmakande mättade fettsyrorna - och en del av allt PCB, DDT, dioxiner och kvicksilver, men långtifrån allt. Därefter började man med "fraktionerad destilleringsrening", en mycket avancerad reningsprocess, och nu började man närma sig en helt ren olja. Denna verkligt rena olja genomgick ytterligare reningsfaser tills dess att alla gifter var borta. Man utgår dessutom inte från ett avkok av ångade fiskslamsor utan utvinner oljan på ett annat, mer skonsamt sätt då höga temperaturer förstör fiskolja.
Nu kallades oljan även koncentrerad eftersom man fått bort så mycket av andra icke önskade fettsyror. Kvar finns höga doser av omega 3-oljan med sina värdefulla långkedjiga fettsyror DHA och EPA, vilket är vad man är ute efter. Den innehåller hela 60 % av de värdefulla DHA och EPA fettsyrorna, vanlig fiskolja 5-20%. Denna olja är extremt lättflytande och stelnar inte ens i frysen - där den faktiskt kan förvaras för maximal stabilitet (ett bra test om man vill testa sin fiskolja, stelnar den i frysen innehåller den mättade fetter. Det säger dock inget om halten av gifter). Den fina oljan ger heller inga mag- och tarmbesvär och höga doser ger inga besvär.
En annan sak man bör uppmärksamma är att fiskoljan följt en kylkedja. Det vill säga, att fisken kylsn ner från fångst till processande. Normalt sett så kan fisken ligga i varma båtar i fler dygn innan den processas, vilket gör att den härsknar då den är mycket känslig. Om fisk luktar mycket "fisk" så har oljan börjat härskna. Det är därför man vill ha färsk fisk.
1-2 kapslar av vanlig fiskolja räcker definitivt inte till om man vill påverka hälsotillståndet. Långtifrån! Möjligen kan placeboeffekten göra en del. Tar man mer brukar det uppstå problem med magen eller också blir man långsamt förgiftad då dessa gifter ackumuleras i kroppen. Man skall tänka på att fisk utgör havets avloppskanal. Allt som vi dumpar i havet hamnar där till slut. Och vi äter detta, antingen i form av fisk, eller som värst, dåligt renad fiskolja.
Nå, det var lite om vikten av kvalitén på fiskoljan. Men låt oss titta på vad den gör - och hur?
Hormonernas balans
EPA – som är den ena av de två huvudsakliga fettsyrorna i fiskolja – hjälper kroppens celler att kommunicera med varandra. Den andra fettsyran – DHA – behövs för hjärnan, ögats synceller, kärlsystemet, nervsystemet och hjärtats muskler. Man har även kunnat se en koppling mellan depression och brist på DHA.
Faktum är att det är inte oljan i sig som agerar på cellerna, eller organen. Det är de långkedjiga fettsyrorna EPA (eicosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra) som är byggstenar till en grupp mycket kraftfulla hormoner som kallas eikosanaoider (eiko- betyder tjugo på grekiska; dessa hormoner har tjugo kolatomer, därav namnet, DHD har 22 kolatomer). Nästan ingen känner till dessa hormoner, men om man säger att en undergrupp till eikosanaoiderna kallas prostaglandiner så blir det kanske något klarare.
Eikosanaoider är hormonernas fantomer. De flammar upp, gör sitt jobb och förintas på bråkdelen av en sekund - i alla kroppens 100 triljarder celler. De kan inte spåras i blodströmmen såsom andra hormoner utan de tillverkas inne i cellerna vilket gjort dem mycket svårupptäckta. De styrs heller inte, såsom de övriga hormonerna, av hypofysen. 1982 års Nobelpris gick till två svenskar för utforskandet av eikosanaoidernas effekter.
Det finns "bra" och "dåliga" eikosanaoider - de är egentligen varandras motsatser, en slags yin och yang. De bra utvidgar kärlen och de dåliga drar ihop dem; de bra dämpar inflammationer och de dåliga framkallar dem; de bra ökar serotoninhalten i hjärnan och de dåliga minskar den, vilket kan påverka humöret. De ökar eller sänker blodtrycket; förbättrar eller försämrar insulinkänsligheten.
Med andra ord, det finns inte mycket de inte gör och de är kroppens kraftfullaste hormoner. Kan man påverka dem i rätt riktning påverkas hälsotillståndet radikalt.
Det gäller att upprätthålla en balans mellan goda och bra eikosanaoider, där de "goda" överväger. Om de dåliga försvann helt skulle t ex blodtrycket sjunka ner till golvet. Men med dagens kost överväger de dåliga.
Och nu kommer vi till det viktiga: med omega-3 fiskolja kan man snabbt justera denna balans. Dr Barry Sears som är fettforskare och har forskat och skrivit mycket om detta, kallar det att träda in i "The Zone". Han definierar optimal hälsa som en dynamisk balans mellan goda och dåliga eikosanoider. Och omega-3 är det som styr balansen. Men han är mycket noga med att betona vikten av farmaceutiskt tillverkad fiskolja.
EPA och DHA är de viktiga byggstenarna till kroppens kraftfullaste hormoner. Om man skall bygga ett stabilt tegelhus så går det inte att använda lerbitar och brädlappar som tegelstenar. Se bara på alla lerhus som rasar vid minsta jordbävning. Skall man bygga ett drömhus behövs ett bra grundmaterial.
Kortisol, som utlöses vid långvarig stress, är ett annat hormon som kan ställa till med stor oreda i "hjärnkontoret" om det blir för mycket. Hjäncellerna slås ut mycket snabbt när kroppen producerar för mycket kortisol. Det är då det låter: "Vad lade jag bilnycklarna?" och "Vad heter det nu igen...?" Reglering av insulin och tillräckliga doser omega-3 styr avhjälper detta.
Insulin
Tyvärr går det inte bara att ta fiskolja och fortsätta äta som "vanligt", dvs dagens husmanskost, med mycket snabba kolhydrater och lite protein. Och då stöter vi genast på två andra yin och yang hormoner: insulin och dess motsats: glukagon.
Insulin reglerar blodsockerhalten i blodet. Om vi får för mycket blodsocker i blodet kan celler och nerver skadas permanent (galna psykiatriker sprutade in höga doser insulin på patienter förr i tiden så att de hamnade i koma, för att sedan hälla en sockerlösning med tratt och slang direkt ner i magen för att väcka upp dem).
Insulin som utsöndras av bukspottskörteln får cellerna att öppna sig och släppa in överflödet av blodsocker som lagrar sig för framtida bruk. Men om man hela tiden stoppar i sig snabba kolhydrater som inte utnyttjas så går insulinet igång hela tiden och stoppar undan och stoppar undan... (som mättat fett dessutom). Resultatet blir fetma. Insulin är det viktigaste hormonet när det gäller fettförbränning. Det styr alla funktioner som har att göra med fettförbränning och fettlagring.
Glukagon, insulinets motsats, slussar ut kolhydraterna från cellen innan de omvandlas till fett. Det reglerar, ökar alltså blodsockerhalten när så behövs men höjer även fettförbränningen. Detta sker genom en ökad frisättning av fettsyror från fettvävnaderna som skickas till cellerna för förbränning. Protein stimulerar dessutom utsöndringen av glukagon och således fettförbränningen.
Insulin i för stora doser har en förödande verkan på eikosanaoiderna och producerar i princip bara dåliga sådana medan glukagon producerar bra eikosanaoider.
Faktum är att insulin påverkar eikosanaoiderna kraftigare än omega-3, även om omega-3 mildrar effekten av insulinets verkningar. Men om man lever på smörgåsar, potatis, godis, läsk, socker, mjölmat och minimalt med protein så hjälper ingen fiskolja i världen. 30 % av näringsintaget (energimängden, inte viktmängden) bör vara protein; räkna med 0,8-1,0 gram protein per kilo kroppsvikt).
Dr Barry Sears har skrivit mycket om insulinets verkan på fettförbränningen och hälsan. Han menar att när man har korrekt balans mellan kolhydrater och protein samt tillför omega-3 av hög kvalitet i rätta doser så hamnar man i "The Zone". Man ställer in förbränningen korrekt, precis som en motor; fel blandning och motorn börjar ryka - eller skär. Fett saktar ner strömmen av kolhydraterna ut i blodet och därmed regleras insulinhalten.
Men om cellmembranen blivit för styva av mättat fett så fungerar inte cellernas insulinreceptorer som de skall och kroppen måste hela tiden producera mer insulin för att få ner blodsockerhalten - och den onda cirkeln är igång (till slut - diabetes typ ll). Omega-3 gör cellmembranen smidiga och gör därmed receptorerna mer mottagliga.
Zone-dieten innebär att en tredjedel av tallriken fylls med magert protein (fågel, fisk, magert kött, vilt eller veganskt protein, - ungefär i mängd som en handflata), resten (två tredjedelar av tallriken) långsamma kolhydrater i form av grönsaker (undantag: morötter och majs; ät dem separat i så fall) och en skvätt olivolja. Voila!
Hur nyttigt som helst. Du blir mätt och mår bra.
Det man bör tänka på när man tar fiskolja, eller fleromättat fett överhuvudtaget, är att man tar extra E-vitamin. Det skyddar oljan från att oxidera (härskna) i kroppen. Och det går åt ganska mycket E-vitamin om man tar mycket olja. 400-600 IE rekommenderas per dag. E-vitamin är ett fettlösligt vitamin med kraftig antioxidant verkan. C-vitamin har inte samma effekt (ej fettlösligt), men skyddar faktiskt E-vitamin från att förstöras, så ta dem tillsammans. Han menar även att vi bör tillföra polyfenoler för att dämpa skadeverkningarna av de tysta inflammationerna i kroppen - 750 mg/dag.
Linfröolja
"Men kan man inte ta linfröolja då!" utbrister till slut vegetarianerna desperat. Jodå, fast man får ta så oerhörtmycket att det motverkar effekten - på flera sätt. Linfröolja innehåller egentligen ingen färdig omega-3 olja. Oljan i linfrö (alfa-linolensyra, ALA) är en kortkedjig fettsyra och ett förstadium till omega-3 (linolensyra) som kräver lång bearbetning innan den omvandlas till rätt sorts fettsyror i kroppen (DHA och EPA). Den är dessutom instabil och härsknar väldigt lätt, varmed den blir giftig. Man behöver 30 gram ALA för att tillverka 1 gram EPA och 0,1 gram DHA - mot endast 2,5 gram fiskolja. En lång omväg och ingen vidare god investering.
Linfröolja slår dessutom ut tillverkningen av alla eikosanaoider på en gång, både de dåliga och de bra. Det är som att slå ihjäl en mygga med en slägga. Det blir inte bara myggan som går sönder.
Linfröolja är en biologisk motsvarighet till aspirin (vars enda verkningssätt är att det slår ut alla eikosanaoider). Är inte det bra då? Jodå, smärtan försvinner, men mycket annat också efter ett tag. Vi kallar det biverkningar - och de är varken få eller ofarliga (vad det gäller aspirin). Vi vet att detta är ett kontroversiellt uttalande men vi kan inte få det till annat än att fiskolja är det enda korrekta sätttet att få i sig tillräckligt med Omega-3. Linfröolja i stora mängder fungerar dock effektivt under ett kort tag, men inte i längden då dess höga halt av omega-6 (arakidonsyra) till slut befrämjar produktionern av dåliga eikosanaoider, vilka är kraftigt inflammationshöjande.
8 tips för bättre barnhälsa
1. Barn behöver näringsrik mat
När man pratar om barnmat så tänker många av oss automatiskt på burkmat, vilket är lite tokigt. En barnmatsburk kan absolut vara ett alternativ på resan eller utflykten, men generellt så är det bättre med hemmalagad mat. Det som kan påpekas med barnmatsburkar är att de ofta består av merparten kolhydrater, dvs största delen av burken är vatten och ris eller potatis. Barnmatsklämmisar är nästintill uteslutande baserade på frukt, istället för grönsaker och bär.
Det är viktigt att tänka på att mat på burk kan ha producerats för flera månader sedan, vilket påverkar matens näringsstatus. Utöver detta så är det mycket diskussion om bla: kadmium i barnmat och hur det påverkar barnen. Kadmium är en tungmetall som lätt tas upp i barnets tarm och som finns i många av dagens grödor pga användning av rötslam på åkermarker.
Att göra sin egen barnmat är väldigt enkelt och oftast kan barn äta samma mat som vi vuxna äter. Det du bör tänka på är att undvika salt och nitratrik mat till de minsta. Använd gärna skonsamma tillagningsmetoder, såsom ångkokning, blanchering eller mixa grödor råa. Du kan även göra egna klämmisar med extra fokus på grönsaker och bär. Ett alternativ är att mixa morot, palsternacka och blåbär tillsammans med lite kokosolja eller kokosgrädde. För lite större barn, kan det passa bra med en mellanmålssmoothie med greens och nyponpulver.
2. Barn behöver tugga maten och äta i lugn och ro
Stressa aldrig när ni äter. Ät långsamt, sitt alltid ner när ni äter och lär barnen att tugga maten nog. Den gamla regeln med att tugga 20 gånger är fantastisk för matsmältningen. Lite större barn som har problem med matsmältningen eller som har problem med förstoppning kan testa matsmältningsenzymer.
3. Barn behöver leva giftfritt
Köp gärna ekologiska råvaror, som är fria från kemikalier. Laga så mycket som möjligt från grunden och undvik att köpa allt för mycket hel- och halvfabrikat. Undvik natriumglutamat (vid överaktivitet) och citronsyra (vid astma/allergi). Byt bort socker och sötningsmedel och söta istället med färska eller frysta/tinade bär och grönsaker.
Tänk på att det finns kemikalier i allt från golv och tak, till kläder och hudvårdsprodukter. Ett tips är att byta ut så mycket som möjligt till ekologiska alternativ, och helst de saker som är nära huden som underkläder, pyjamas, sänglakan, kudde, tvättmedel, sköljmedel och hudvårdsprodukter samt de saker som ni spejar i luften såsom hushållsprodukter.
4. Barn behöver äta mindre socker
Om du märker att ditt barn reagerar starkt på socker eller sockerrika produkter, så ta gärna bort så mycket du kan av det söta. Vårt belöningssystem är olika och de som har ett system som lätt triggas av socker, tål sällan sött godis och söta bakverk eller andra triggers som kan skapa beroenden.
Tänk gärna efter hur du själv ser på mat och bakverk. Använder du dessa saker för att fira, som tröst, när du är stressad, nervös eller glad? De flesta av oss använder mat på ett eller flera sätt som inte är sunda. För att hjälpa ditt barn, så behöver du identifiera din egen syn på belöning och välja bort det. Istället för belöning med mat och godis, så kan ni göra roliga saker tillsammans, göra något gott för en medmänniska eller fira med kramar.
Om ni absolut vill ha något speciellt till helgen, så kan ni göra egna raw food-bollar eller raw food-kakor. Det finns även ekologiskt godis att köpa, och flera av dessa är endast baserade på grönsaker, frukt och bär. Ett annat tips är att göra egen rawfood-glass genom att mixa frysta bananer, fryst avocado, frysta bär och några skedar kokosolja eller kokosgrädde. Smaksätt med kryddor och/eller carob, så har ni en jättegod och hälsosammare glass. Många barn gillar även smoothies som ett alternativ till söta saker. Fyll er smoothie med massor med bär, greens och carob, så har ni en härlig och god dessertsmoothie.
5. Barn behöver extra näring.
Ofta sägs det att ett barn får allt de behöver via maten, vilket inte stämmer. För att få riktigt bra näring, så behöver ett barn äta helt ekologisk mat, baserad på riktigt bra råvaror, som är skonsamt upphettade och tillagade från grunden. Och idag ser det sällan så ut.
Idag får djuren sällan äta det de är avsedda att äta och istället används kraftfoder av alla olika slag. Fisk behöver äta alger och småfisk och kor behöver beta gräs. Om de istället får kraftfoder så minskar mängden av omega 3 i köttet avsevärt. Fisk som odlas har dessutom sällan D-vitamin i den grad som är önskvärt o.s.v. Samma problem finns bland grönsaker och bär. Idag odlas det mesta i gödseltråg, och inte alls i den mineralrika mark som krävs för växternas näringstäthet. Allt detta bidrar till att det numera är svårt att få i sig det man behöver, särskilt när vi behöver extra mycket näring pga. stress, strålning, kemikalier och annat som bryter ner kroppen.
Bra kosttillskott för ett barn kan vara en bred multivitaminmineral, en riktigt bra omega 3, probiotika och relativt hög dos D-vitamin. Doser på dessa är svårt att säga då det beror på barnets vikt, längd och halveringstid. Genrellt så brukar en halv vuxendos passa bra för ett lite större barn.
6. Barn behöver rörelse och lugn och ro
Ett barn föds med spring i benen, och i dagens samhälle är det mycket upp till oss föräldrar om lekfullheten uppmuntras eller inte. Fråga vad barnet gillar att göra, och låt dem testa olika aktiveter.
Låt även barnet får chans att vila. Om han/hon är stressat och har svårt att slappna av är det väl värt att testa magnesiumspray framåt kvällskanten.
7. Barn behöver strålningsfritt
Stäng av mobilerna och trådlösa nätverk, eller finn bra strålningsblockerare som minskar eller omvandlar strålningen. Inget barn (och inte vi vuxna heller) mår bra av strålning och även om det inte ger konkreta symtom så kan det mycket väl vara droppen som får bägaren att rinna över hos ett barn som är belastat från olika håll.
8. Barn behöver bygga sitt immunförsvar
Barnsjukdomar är viktiga för att bygga upp ett barns immunförsvar och avsett om man vill vaccinera sitt barn eller inte, så är det viktigt att de får vara sjuka när kroppen behöver. En viktig del i ett fungerande immunförsvar är att undvika att medicinera bort feber och andra krämpor för att minska på barnets sjukdagar. Visst ska du söka läkarvård om barnet blir väldigt dåligt, men om så inte är fallet så är näring, sömn och lugn och ro en bättre lämpad medicin. Tänk på att kroppen hela tiden jobbar för att bygga upp immunförsvaret och genom att låta det träna, så kommer barnet få ett bra försvar i resten av sitt liv.
Om ditt barn av någon anledning skulle behöver antibiotika, så är det viktigt att komplettera med probiotika direkt efter avslutad läkemedelskur. Tänk på att probiotika skall vara potent och med många bra stammar. T.ex. Complete Probio. Om barnet har svårt att svälja hela kapslar, så går det bra att öppna upp kapseln och röra ner pulvret i ett glas färskpressad juice.
Fokus och koncentration i julstressen
Det är viktigt att ha god hjärnhälsa när vi möter allt från stress och strålning till mängder med information och medier. Att ta hand om kroppen är viktigt, men det är också en god idé att ta lite extra hand om hjärnan.
Att vara i tystnad och lugn, få god sömn och en kravlös stund av återhämtning är mycket viktigt för hjärnan. Det är också nödvändigt att äta rätt näringsämnen för en frisk och pigg hjärna. Sockerberoende kan tex bidra till obalanser i kroppen som kan ställa till det rejält.
Här kommer våra tips för att hålla hjärnan igång:
1. Minska ner på sockerintaget och välj långsamma kolhydrater. Om du behöver energi till hjärnan så är det bättre med en sked kokosolja. Kokosolja innehåller medellånga fettsyror (kaprylsyra) som fungerar som energi till hjärnan. Om du har starkt sockersug så kan du testa med krom eller undersöka om du har överväxt av candida.
2. Kokosolja är bra på många sätt. Du kan använda kokosolja till bakning, stekning, för att smörja in kroppen och som solskyddsmedel.
3. Hjärnan är, liksom resten av kroppen, beroende av aminosyror. Aminosyran tyrosin behövs för hjärnans funktioner. Ett enkelt sätt för att få i sig alla aminosyror är genom att ta aminosyrakomplex.
4. Omega 3 är viktigt för hjärnan. Välj en riktigt potent omega 3 som har producerats, renats och förvarats på bästa sätt.
5. Testa gärna Bättre Hälsa FOCUS Brain Support, ett kosttillskott som är anpassad för att ge hjärnan de näringsämnen som den behöver. Nerver som utgår från hjärnan behöver näringsämnen för optimal funktion. FOCUS Brain Support innehåller Astaxantin, Acetyl-l-karnitin, gurkmeja, liponsyra (ALA), fosfatidylserin, extrakt från grönt té, l-teanin, E-vitamin och B12.
Släck de tysta inflammationerna för ett friskare liv
Först kanske vi skall klara upp skillnaden mellan infektion och inflammation, de brukar ofta blandas ihop. En infektion orsakas av bakterier, virus eller svamp som kommer in i kroppen och förökar sig. Det kan ge olika symtom såsom feber och försämrat allmäntillstånd med smärta/värk i det infekterade området, såsom förkylning, halsfluss, lunginflammation och blodförgiftning.
Inflammation är kroppens försvar mot infektioner, men kan också framkallas av en skada, stukad fot t.ex. Men det finns två slags inflammationer. Den första och vanligaste resulterar i smärta, hudrodnad, ökad temperatur (blodtillströmning) och svullnad (ökad vätskeansamling) samt nedsatt funktion av kroppsdelen.
Ordet inflammation kommer från latin och betyder ”att stå i brand”. Smärtan orsakas av att olika kemiska substanser från döda celler och vita blodkroppar retar nerver som skickar smärtsignaler till hjärnan för att varna oss för att fara pågår och inte fortsätta med det vi gör. Om man då tar smärtstillande eller antiinflammatoriska medel märker man inte det och skadan kan förvärras och förlängas. Ibland kan det dock vara nödvändigt, men inte under längre tid. När skadan är läkt skall inflammationen upphöra.
När kroppens normala försvar inte klarar av att hantera ett angrepp uppstår en inflammation. Blodflödet ökar till området och drar till sig immunförsvarsceller, vita blodkroppar som nu kan genomtränga blodkärlen. Om man kallade detta en skrikande inflammation så skulle de tysta eller låggradiga inflammationerna vara inflammationer som inte är smärtsamma eller märkbara men desto skadligare därför att de är så lömska, och som utvecklas under så lång tid, månader eller år, kroniska med andra ord.
Depression
Man tror också att en hel del psykiska besvär beror på tysta inflammationer, såsom depressioner. En stor Harvard-studie kopplar ihop depression med inflammationsframkallande mat som socker, vitt mjöl och margarin. De kvinnor som åt mycket av detta löpte upp till 41 procent högre risk att drabbas av depression. (1)
Fetma
Fetma gör så att kroppens fettceller hamnar i ett slags stressliknande tillstånd som i sin tur aktiverar immunsystemet. Det skapar en ond cirkel av tilltagande kronisk inflammation i kroppens blodkärl.
Vi skall först se lite mer på vad en ”skrikande” inflammation är. Den kliniska definitionen på inflammation är ”kroppens försvar mot skadevållande faktorer”. Syftet är att hitta och eliminera skadade vävnader så att kroppen kan läka. Om man fått en sticka i fingret som man inte får bort så vet man vad det är – och hur det känns. Det ömmar och blir rött och svullet. Det är kroppens första försvar mot infektioner som orsakas av bakterier, virus, svamp eller andra sjukdomsalstrande organismer och är en livsviktig funktion. I samma ögonblick som dessa farliga mikroorganismer kommer innanför huden samlar immunförsvaret ihop kavalleriet, infanteriet och marinkåren för en massiv attack mot inkräktarna. Och nu handlar det inte bara om ”intelligenta missiler”, utan bredsidor som ödelägger både fienden och frisk vävnad runt om. När ödeläggelsen är klar slutar attacken, trupperna återkallas och läkningen påbörjas. En akut inflammation är oftast inte så lång, några dagar, ett par veckor max.
Men då och då inträffar det att attackerna inte upphör; det kan också vara genetiskt betingat, inte sällan orsakas det av rökning, högt blodtryck, luftföroreningar och felaktig kost. Det kan till exempel vara ytterst små sprickor i blodkärlen som utlöser dessa. Då övergår inflammationen till ett kroniskt tillstånd – en tyst inflammation. Man kan också kalla det en dold, pyrande eller låggradig inflammation. Den syns och känns helt enkelt inte, det är därför den är så lömsk. Det finns oftast ingen egentlig skada att ta hand om. Kroppens immunförsvar attackerar frisk vävnad. Man kan säga att immunförsvaret gått i baklås.
För att förstå vad det handlar om skall vi titta vidare på hur de inflammatoriska processerna fungerar. Det är nämligen en mängd processer som sätter igång när stickan tränger igenom huden och för med sig bakterier. Speciella vaktpostceller över hela kroppen varnar immunsystemet för närvaron av bakterier som passerat deras station. Vissa av dessa celler, mastceller, frigör histamin som gör kapillärerna genomträngbara. Det gör att en mindre mängd plasma tränger ut vilket hindrar de invaderande bakterierna och gör det lättare för de andra immunförsvararna att komma fram. Andra celler, makrofagerna, börjar en omedelbar motattack och frigör en kemikalie vid namn cytokin som bl.a. signalerar om förstärkning. Nu kommer en våg av immunceller som ödelägger allt som kommer i deras väg, mikroorganismer och skadad vävnad, såväl som frisk vävnad, om det fortsätter under längre tid. Det mest effektiva sättet som immuncellerna förstör mikroorganismer på är genom att spraya ner dem med fria syreradikaler. De förstör allt i sin väg (rost som förstör järn är en syreattack) – i synnerhet cellernas DNA. Men om nerver, leder och kärlväggar råkar ut för angreppet under en längre tid (tysta inflammationer) kan allvarliga sjukdomar uppstå. Antioxidanta (”rostskyddsmedel”) motverkar då effekten av fria radikaler.
Inflammation är en mycket effektiv överlevnadsmekanism som hållit människosläktet vid liv under alla miljoner år. Men vapnet kan också riktas mot människan själv.
Orsaker
Tysta inflammationer orsakas i första hand av obalans av vissa fettsyror i blodet. Denna obalans resulterar i skapandet av dåliga eikosanaoider vilken handlar om fettsyror (mer om detta i kommande blogginlägg). Eikosanaoider är mycket kraftfulla hormoner som flammar upp och förstörs i varje cell i kroppen i ett enda ögonblick. De styr allt från blodplättsformande till hjärnfunktion. På samma sätt som det finns ”bra” och ”dåliga” former av kolesterol (LDL och HDL) så finns det ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider som i första hand påverkas av insulinhalten i kroppen. Överflödigt insulin skapar ”dåliga” eikosanaoider. Trots att en svensk forskare fick nobelpriset på 1980-talet för upptäckten av eikosanaoider så har vi knappt hört talas om dem.
Dessa ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider är egentligen varandras motsatser, en slags yin och yang. De bra utvidgar kärlen och de dåliga drar ihop dem; de bra dämpar inflammationer och de dåliga framkallar dem (bra ibland);
Med andra ord, det finns inte mycket de inte gör och de är kroppens kraftfullaste hormoner. Kan man påverka dem i rätt riktning påverkas hälsotillståndet radikalt. Ökar man mängden goda eikosanaoider upphör de tysta inflammationerna. Det gäller alltså att upprätthålla en balans mellan goda och dåliga eikosanaoider, där de goda överväger. Om de dåliga försvann helt skulle t ex blodtrycket sjunka ner till golvet. Men med dagens moderna kost och livsföring överväger de dåliga.
Om man kontrollerar denna balans så kontrollerar man tysta inflammationer.
Maten vi äter påverkar nämligen denna balans mer är något annat. Mättat, fleromättat och transfetter (härdat fett, typ margarin) framkallar dåliga eikosanaoider, medan enkelomättade fetter, och i synnerhet omega-3 från fisk ger bra eikosanaoider. Sedan har vi socker som ökar insulinhalten vilket ger extra mycket dåliga eikosanaoider.
Lösningen
Därmed har vi också lösningen på problemet: bra mat och kosttillskott. När det gäller obalansen av fettsyror bör man ta ett tillskott av omega-3 varje dag, när det gäller insulinhalten bör man minska ner socker och de snabba kolhydraterna och när det gäller överskott av de fria syreradikalerna bör man ta antioxidanta. Det finns naturligtvis mycket mer att säga om detta, men detta är grundläggande.
Undvik processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker. I synnerhet mjölkpulver som finns i billig glass och andra livsmedel. Även förtjockningsmedlet karragen (slembildande alg) som finns i livsmedel och 36-procentig grädde, det ger även symtom liknande glutenreaktioner. Undvik även produkter som margarin, solrosolja och majsolja då de har höga halter omega-6.
Inflammationshejdande är kryddor som gurkmeja, ingefära, vitlök, chili, svartpeppar, kryddnejlika, kött från gräsätande djur samt grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, surkörsbär, avokado och olivolja.
Dieter
Det finns och har funnits en hel del mer eller mindre udda dieter som är avsedda att hantera dessa saker, LCHF, Paleo och alltid någon som hittar på en ny revolutionerande diet med sin nästa bok. Det kommer säkert fler, vi behöver inte vara oroliga. Det är många som skall publicera sin nya hälso- och kokbok.
Den som började denna våg av dieter var Atkins som propagerade för fett och protein och att skippa kolhydraterna. Atkins använde för mycket mättat fett och senare undersökningar visade att det var få som kunde följa den. De gick upp i vikt efter ett tag. Atkins var renodlad viktminskning. Därefter kom dr Barry Sears med Zone-dieten som vi tycker är mest tilltalande och enkel att följa.
Till skillnad från Atkins-dieten och liknande så är Zone-dieten ägnad åt att i första hand hantera de tysta inflammationerna i kroppen. I och med att övervikt är en stor anledning till tysta inflammationer, så utvecklade Barry Sears ”40-30-30-dieten”, där 40 % av kaloriintaget (ej viktintaget) kommer från kolhydrater, 30 % från protein och 30 % från fettsyror (främst omega-3 och en aning omega-9). Då uppnår man en mycket bra balans mellan bra och dåliga eikosanaoider. Till skillnad från Atkins och de mer extrema dieterna så äter man här en mer balanserad kost där omega-3 är avgörande, och vars syfte inte i första hand är bantning, utan i första hand att släcka de tysta inflammationerna. Då hamnar man automatiskt i en inflammationsfri ”Zon” och går automatiskt ner i vikt. Det är därför man mår så bra på Zone-dieten, till skillnad från Atkins och liknande dieter med sin höga halt av mättade fetter som faktiskt på sikt kan orsaka obalans mellan fettsyrorna och riskerar således att framkalla tysta inflammationer. Det gäller att hålla en bra balans mellan omega-3 (inflammationsdämpande) och omega-6 (inflammationsframkallande). Som det är idag är förhållande 1 till 15 och det är verkligen illa. Det borde vara 1-2 eller i alla fall 1-4.
Tester för inflammation
Barry Sears har även utvecklat ett test som mäter balansen mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3, och därmed potentiella inflammationer. Sears var ursprungligen fettforskare och insåg tidigt vikten av balans mellan fettsyror. Han har också utvecklat en mycket speciell fiskolja, molekylärt renad med mycket hög halt av EPA/DHA, samt en polyfenol-produkt med högt ORAC-värde (mäter effektiviteten av antioxidanta).
Inom sjukvården mäter man ofta inflammationer på olika sätt; ett med hjälp av sänkan, de röda blodkropparna klumpar sig vid inflammation och man mäter hur fort de sjunker i ett provrör på en timma. Man kan också mäta vad som kallas C-reaktivt protein (CRP). Vid inflammationer bildas ett så kallat akutfasprotein i levern som backar upp immunförsvaret. CRP bör stämma överens med sänkan, och används alltmer inom sjukvården för ett svar. Man kan också mäta hemaglobinhalten, den proteinmolekyl som transporterar syre till vävnaderna, den mäter anemi, blodbrist, och en anledning kan vara inflammation. Järn, som används som beståndsdel i hemaglobin, vars brist kan orsakas av inflammation kan också mätas.
Och till slut: ett gott skratt förlänger livet.
Refrerenser:
- (1) https://www.svd.se/inflammationsdrivande-mat-kopplas-till-depression
Stor studie: omega-3 tillskott reducerar risken för hjärtattack och kardiovaskulär sjukdom
Personer som tar omega-3 tillskott har lägre risk för hjärtattack och andra kardiovaskulära sjukdomar enligt en ny stor analys av flera storskaliga studier av forskare från Harvard som publicerades i Journal of the American Heart Association.
Underlaget inkluderade 130 000 vuxna i 13 randomiserade studier världen över inklusive VITAL-studien, den hittills största randomiserade studien av omega -3 hittills.
Resultaten på just den studien visade att personer som dagligen tog omega-3 tillskott minskade riskerna för de flesta kardiovaskulära sjukdomar, inklusive hjärtattack.
Kopplingen blev speciellt tydlig vid högre doser av omega-3 tillskott. Doser över 840 mg/dag som användes i de flesta kliniska studierna gav ökad minskning av riskerna.
En av författarna av studien vid Harvard Chan School, sa:
"Denna metaanalys ger de mest aktuella bevisen för effekterna av omega-3-tillskott på risken för flerfaldiga kardiovaskulära konsekvenser. Vi fann betydande skyddande effekter av daglig omega-3-tillskott mot de flesta risker för kardiovaskulära händelser."
Huvudförfattare JoAnn Manson, professor vid Institutionen för epidemiologi vid Harvard Chan School och chef för den stora VITAL-studien med omega-3, tillägger:
"Även om rekommendationer för folkhälsan bör fokusera på att öka fiskkonsumtionen, genom att använda en generell hjärtvänlig kost, att vara fysiskt aktiv och ha andra hälsosamma livsstilsmetoder, så tyder denna studie på att omega-3-tillskott kan ha en roll hos lämpliga patienter."
Det borde därmed vara slutdiskuterat huruvida omega-3 är bra för hjärta och kärl.
Miljontals människor upplever kardiovaskulära händelser med fatala hjärtattacker varje år världen över. En reducering av riskerna, oavsett hur liten, kan rädda livet på hundratusentals människor.
Referens: Source: Journal of the American Heart Association (2019).

4X större chanser att gå ner i vikt
4X större chanser att gå ner i vikt med en av naturens få verkliga superfoods som bränner fett.
Dess egenskaper har…
- Bekräftats av två dubbelblindstudier
- Hyllats av kulturer runt om i världen i över 3000 år
- Använts som skönhetsmedel av historiska skönhetsdrottningar
Aktivera din viktminskning
Det är lätt att gå upp flera kilon under vintern – det är långt svårare att bli av med dem fram till sommaren.
Denna helt naturliga Superfood har bevisats bränna fett och öka upp ämnesomsättningen.
Vad är detta för Superfood?
SVARTKUMMIN
Ökar dina chanser att gå ner i vikt fyra gånger med en av naturens få riktiga superfoods som har visat sig bränna fett.
Svartkummin är inte samma kummin som vi använder i matlagningen idag, denna har andra egenskaper och smak.
Den gamla viktminskningsmetoden som hyllats runt om i världen.
Bibeln, Koranen och traditionell kinesisk medicin rekommenderar ALLA detta naturmedel. ”Den botar allt utom döden”, står det i gamla skrifter om svartkummin. Hur det är med det låter vi vara osagt, men…
458 publicerade studier bekräftar det som ett av de mest effektiva naturmedel som finns.
Den har använts framgångsrikt i över 3300 år.
Cleopatra använde den som skönhetsmedel. Drottning Nefertiti applicerade den på sitt hår och sina naglar för att lägga på glans och styrka. Hippokrates (den moderna medicinens fader) föreskrev det för matsmältning och viktproblem.
Och dessutom:
En tesked svartkumminolja per dag före varje måltid kan hjälpa till med att bli av med kroppsfett!
Kroppen är en maskin och den bränner bränsle mer effektivt när den får rätt olja.
Det tog inte lång tid för människor att inse att svartkumminolja kunde användas för viktkontroll. Under senare år har forskare lärt sig mer om förhållandet mellan svartkummin och fettförbränning.
Studier visar att svartkumminolja före varje måltid ökar fettförbränningen med 4X!
År 2015 visade sig svartkumminolja fyrdubbla kvinnors fettförbränning i en dubbelblind studie.
"Vi pratar om en dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad klinisk studie, med 50 överviktiga kvinnor. Deltagarna delades slumpmässigt in i en NS-oljegrupp (n = 25) och en placebogrupp (n = 25). Alla kvinnor fick samma standardiserade diet. "[1]
Hälften av kvinnorna gavs totalt 3 gram Nigella Sativa-olja varje dag (Nigella Sativa är det latinska namnet för svartkummin).
Oljan delades upp i 1 grams kapslar per dos (kapslar för att inte upptäcka smaken) och kvinnorna tog en 30 minuter före varje stor måltid.
Kvinnorna i placebogruppen gjorde detsamma, men de fick solrosolja utan att veta om det (i kapslar).
Inom 8 veckor förlorade kvinnorna som tog svartkumminolja före varje måltid 4 x mer fett än kvinnorna i placebogruppen. [2]
Gäller det bara kvinnor?
Nej, en liknande studie utfördes på män mellan 30 och 45 år. Återigen delades männen i två grupper ...
Behandlingsgruppen: män som fick svartkumminolja varje dag.
Kontrollgruppen: män som fick placebo.
Männen som fick svartkumminolja upplevde omedelbar viktminskning!
Studien fann att "i behandlingsgruppen så försvann klagomål relaterad till fetma runt midjan redan första veckan; mycket signifikant minskning av kroppsvikt, midjemått och systoliskt blodtryck ...". [3]
Dessa män (som fick svart svartkumminolja dagligen) förlorade en betydande mängd fett och omfång runt midjan.
Slutsats: oavsett om du är man, kvinna eller mus, så har svartkumminolja i flera studier visat sig kunna hjälpa till att bli av med ohälsosamt kroppsfett mycket snabbare än normalt.
Detta är dock inte en överraskning. Det är heller inte något nytt, svartkumminolja har hjälpt människor att bränna fett i århundraden, det är först nu vi äntligen förstår hur det fungerar ...
Hur fungerar svartkummin?
Det gör den på minst fyra sätt:
1.) Svartkumminfrön innehåller höga halter av fytosteroler. Fytosteroler är växtfetter som liknar djurfettkolesterol. När de intas, begränsar fytosteroler bland annat hur mycket kolesterol som absorberas av kroppen.
2.) Den dämpar begäret efter snabba kolhydrater och man slipper svängningar i humöret beroende på blodsockerbalansen.
3.) Svartkummin innehåller även extremt höga mängder oljesyra (oleic acid). Denna fettsyra är orsaken till att olivolja ofta rekommenderas för personer som försöker gå ner i vikt. Men titta på det här ...
Svartkummin innehåller 2500 % mer oljesyra än virgin olivolja (20,8 g per 100 g olja, jämfört med 0,8 g per 100 g)!
Denna fettsyra är mer effektiv när det gäller att använda fett som bränsle, vilket naturligtvis innebär att man bränner mer fett, snabbare. Det accelererar även fettförbränning i muskelcellerna, vilket bidrar till viktminskningen.
4.) Svartkummin är särskilt effektiv, då den kombinerar fytosteroler med CLA (konjugerad linolsyra) på ett naturligt sätt. Studier har visat att kombinationen av dessa ämnen är synnerligen effektiv i att minska kroppsvikten, även i extrema fall.
Bara genom att regelbundet konsumera svartkumminolja, kan du kontrollera dina begär och titta på när övervikten minskar.
Det bästa sättet att konsumera svartkummin för viktminskning?
Att äta svartkumminfrö kan vara en intressant upplevelse på olika sätt, men det enklaste och mest koncentrerade, förutom det nyttigaste, sättet att ta svartkummin är i oljeform. Du kan hälla oljan i ett glas vatten, söta den med honung, blanda det i din salladsdressing eller tillsätta det efter wokning eller stekt mat som en extra krydda, dock inte steka i. Du kan naturligtvis också ta det rakt av på en sked, vilket de flesta föredrar efter ett tag, den har en distinkt kryddig smak.
Ta en tesked en stund före varje måltid. Du kommer inte att rasa ner i vikt, men det är ändå inget bra sätt att gå ner i vikt på. Det är en stadig viktnedgång man är ute efter. Lägg gärna om matvanorna under tiden så håller du i det.
Varje droppe svartkumminolja är fylld med hälsofrämjande näringsämnen.
En viktig medicinsk tidskrift publicerade en studie som systematiskt granskade litteraturen för växter som orsakar viktminskning och upptäckte att svartkumminolja var ett av de mest effektiva naturliga fettförbränningsmedlen på planeten. [4]
Det är en mycket imponerande aptitdämpande metabolism-booster. Kliniska tester visar att den hjälper till att avskaffa symtom som glömska, hög aptit, sömnlöshet och till och med slöhet hos överviktiga män – vilka alla är kopplade till metabolismen.
Svartkumminfrö i form av olja har många fördelar för människokroppen förutom viktminskning. Att ta oljan istället för frön, pulver eller piller ger det en styrka som du inte kan få i någon annan form. Hela frön ger inte tillnärmelsevis samma näringsinnehåll, då de är svåra att smälta och tillgodogöra sig.
Varje droppe olja är som att svälja hundratals svarta kumminfrön.
Den är fylld med näringsämnen och lätt att ta varje dag.
Det finns många svartkumminoljor på marknaden, men väldigt få av dem uppfyller den kvalitetsnivå som du vill ha. När du väljer svartkummin, se till att du får en som extraheras från Nigella Sativa (rena svartkumminfrön) och som är GMO-fri och ekologisk – om du kan få tag i det.
Viktigast av allt, håll dig borta från märken som extraherar sina oljor med värme. Detta skadar näringsämnena i fröet. Det kan vara svårt att veta, för även om det står kallpressat så utvecklar all vanlig pressning värme.
Man vill bara ha fröoljor som har varit äkta kallpressade, vilket innebär att ingen värme alls användes för att extrahera oljan. Se upp dock. Även kallpressning kan innebära friktion som kan skada de mycket känsliga näringsämnena.
PERFECT PRESS™ gör världens renaste oljor utan någon som helst värmeutveckling genom en speciell patenterad process. Plus att de är noga med att lagra dessa känsliga oljor i flaskor gjorda av en speciell typ av flaska som håller oljan fräsch under långt längre tid än vanliga flaskor, även mörka sådana...
Varför Mironglas?
Efter att svartkummin blivit PERFEKT PRESSAD från tusentals ekologiska, non-GMO-frön, buteljeras den direkt i Miron glasflaskor.
Oljor härsknar snabbare än de flesta tror, så att lagra dem korrekt är mycket viktigt. Svartkumminolja kommer i en glasflaska som blockerar allt skadligt ljus. Plastflaskor är otänkbart. Flaskan behöver inte stå i kylskåp. Den håller sig i minst ett år i rumstemperatur, oftast längre.
Det finns bara en flaska som uppnår detta:
Mironflaskan.
Mironflaskan skyddar känsliga produkter från ljusets skadliga inflytande.
I årtionden har forskare visat att exponering för ljus snabbt bryter ner lipider – fetter – även i frånvaro av syre (dvs. i förseglade behållare). Eftersom fröoljor huvudsakligen består av omättat fett, är ljus särskilt skadligt för dem.
När dessa fetter bryts ner härsknar de snabbt. Det försämrar inte bara smaken och aromen av olja, den omvandlar faktiskt en näringsrik produkt till en skadlig för människokroppen. Härskning kan försämra näringsämnena i oljan och kan till och med producera giftiga föreningar som är förknippade med svåra, långsiktiga hälsoeffekter.
Det är därför, även om oljor pressas utan värme, friktion eller överexponering för syre, så måste de fortfarande lagras ordentligt i glas som inte kan penetreras av UV-ljus.
När du använder vår mycket speciella Perfect Press™ svartkumminolja, kan du vara säker på att varje droppe är så frisk och näringsrik som när den pressades från fröet, tack vare dessa speciella Miron-flaskor.
1. http://suppversity.blogspot.ca/2016/04/nigella-sativa-quadruples-fat-loss.html
2. Namazi, Nazli, et al. "Oxidative Stress Responses to Nigella sativa Oil Concurrent with a Low‐Calorie
Diet in Obese Women: A Randomized, Double‐Blind Controlled Clinical Trial." Phytotherapy Research
29.11 (2015): 1722-1728.
Världens renaste fiskolja
Haven är kraftigt förorenade idag. Fiskarna är fulla med tungmetaller, gifter och inte minst läkemedelsrester, till och med opioider har upptäckts. Myndigheterna varnar regelbundet för att äta fet fisk. Odlad fisk är tveksam, säger många, oätlig säger vissa. Vad kvarstår då om vi skall få i oss de livsviktiga omega-3-fettsyrorna? Fiskolja naturligtvis, men även här uppstår frågetecken.
Det ser ut som alla tillverkare har världens bästa och renaste fiskolja med högsta halterna DHA/EPA. Man pratar om fisk från kalla hav, men… hur är det egentligen med kylkedjan från fångst till tillverkning – ligger möjligen fisken flera dagar i varma lastrum? Kan man garantera kylkedjan? En mycket viktig sak om man vill undvika härsken fiskolja. Och hur är det med reningen, den absolut viktigaste saken – slutar man kanske att mäta vid en viss gräns och sedan deklarerar att det inte finns några gifter och tungmetaller. Om det är något kosttillskott som man skall ha rent så är det fiskolja. Och hur testas den egentligen – är det enbart före tillverkningen – vad händer under den mycket känsliga tillverkningen? Och har de verkligen marknadens starkaste och renaste omega-3? Inte längre.
OmegaRx – Ultrarenad fiskolja
OmegaRx är förmodligen världens renaste och starkaste fiskolja. Vi har inte upptäckt någon bättre. Utformad av Dr Barry Sears, fettforskare och grundare av Zonedieten. Vi skall förklara varför vi kan påstå det, hur tillverkningen och testningen går till och hur viktigt det är med ren fiskolja.
Men först och främst några ord om varför man skall använda fiskolja. Som vi vet så kallas den övergripande fettsyran i fiskolja omega-3, men den delas i sin tur upp i DHA och EPA. EPA behövs mer än DHA men bägge behövs. Vi skall inte bli för tekniskt kemiska, men dessa fettsyror bildar i sin tur specifika hormoner som kallas resolviner. Det är dessa hormoner som reglerar inflammationer genom en fettsyra som kallas arkidonsyra (omega-6) som är starkt inflammationsframkallande.
Kan vi reglera inflammationer har vi kommit ett mycket långt steg mot ett friskare liv. Men för att uppnå detta behöver vi ett totalt minimum av 2,5 gram av bägge fettsyrorna EPA och DHA (alltså inte bara fiskolja) i förhållandet 2:1. Detta för att balansera omega-6.
Mer behöver knappast sägas, möjligen några ord om gravida kvinnor och foster. Gravida kvinnor kan behöva mycket omega-3 för att fostret skall utveckla sig, och då i synnerhet DHA som bygger upp hjärnan. Omega-3 är mycket viktigt under barnets första två år då hjärnan byggs upp i mycket hög hastighet, i synnerhet under första året då hjärnan tredubblas från födseln. Hjärnan består i huvudsak av fett. Under denna fas med att bygga centrala nervsystemet använder hjärnan 60 procent av all energi som spädbarnet konsumerar. Fett är mycket viktigt under denna tid. Naturen har sett till det så att mammans mjölk under första året utgör 50 procent av kalorierna spädbarnet förbrukar.
Kossornas mjölk är uppbyggd på ett annat sätt med ganska låg halt av DHA. Det hjälper kalvarna att växa fort, men gör inte mycket för hjärnan. Å andra sidan behöver de den i princip bara för att hitta mat och äta – inget komplext här inte. Komjölk är alltså inte vad barnet behöver. Inte mjölkersättning heller. Mammans mjölk är rik på nyttiga fetter och hjärnbyggande DHA – om mamman får i sig EPA/DHA vill säga.
Fostret drar ut det mesta av mammans omega-3 i kroppen. Tar mamman inte extra omega-3 före och efter födseln kan det ta år att bygga upp en bra balans igen, i synnerhet om hon inte äter fisk. Men som vi pratat om och skall gå in mer på djupet så är fiskarna starkt förorenade.
Den standard som funnits tidigare på fiskolja har inte varit tillräcklig för att garantera en helt giftfri fiskolja i höga doser. Naturligtvis finns det bra fiskolja på marknaden idag. Men i högre doser (2,5 gram EPA/DHA) bör man verkligen vara försiktig då det kan finnas kvar en hel del tungmetaller och gifter som inte märks vid testning av lägre doser.
Reningsprocessen för OmegaRx är så omfattande att de kan garantera att alla gifthalter är långt under upptäckbara gränser. Den är 1000 gånger renare än vanlig fiskolja och med en mycket hög halt av de viktiga långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Vi ser nu ”fiskoljor” med bara DHA från alger som påstås vara bättre än fiskolja. Men saken är den att både kroppen och hjärnan behöver EPA och DHA för att fungera. Enbart DHA som vissa propagerar för och säljer, fungerar inte på samma sätt.
Och för veganerna som inte äter fisk har vi ett tråkigt besked. Vegetabilisk omega-3 som i linfröolja fungerar inte alls på samma sätt. Den omega-3 är kortkedjig till skillnad från fiskens långkedjiga. Den måste omvandlas i kroppen genom ett väl fungerande enzymsystem, vilket de flesta knappast har. Och om det fungerar så behöver man så mycket linfröolja, ca tre matskedar, att dess omega-6 innehåll motverkar alla fördelar.
Man har inte bara ”koncentrerat” fiskoljan i OmegaRx utan plockat isär fettsyrorna i sina beståndsdelar och tvättat dem totalt rena från gifter och tungmetaller. Trots att processen är extremt avancerad är den mycket skonsam mot oljan.
Ultrarenad fiskolja är en klassificering där OmegaRx ligger i topp (och ganska ensam). OmegaRx är så renad från mättade fettsyror och gifter att den är nästan lika lättflytande som vatten. Ett sätt att mäta detta är om den är flytande i frysen (–18°). OmegaRx är det. Då har den inga eller mycket litet mättade fettsyror kvar. För dem vill man absolut inte ha. Den genomgår en minutiös reningsprocess som övergår andra fiskoljor. Reningsprocessen börjar med det som idag kallas ”renad fiskolja” enligt följande process:
- Kvalitetssortering av fiskolja.
- Avlägsnandet av begränsade mängder mättade fettsyror.
- Avlägsnande av kvicksilver.
- Preliminär molekylär destillation – reducerar det mesta av PCB, dioxiner och andra gifter.
- Uppspaltning av de olika fettsyrorna i omega-3 och omega-6.
- Fraktionell rening - en process där man tar bort ytterligare mättade fettsyror.
- Riktig molekylär destillering där man tar bort de sista resterna av PCB och dioxiner.
- Ultrarenad omega-3 = OmegaRx.
- Kvalitetskontroll – varje sats med OmegaRx kontrolleras individuellt och certifieras. Både råmaterialet och slutprodukten testas.
OmegaRx innebär ett revolutionärt genombrott i koncentrationen och reningen av de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Nu kan man ta höga doser fiskolja utan att riskera att förgiftas av skadliga ämnen. Vi vet idag att fiskar i så gott om alla hav innehåller höga doser med kvicksilver (bl.a. från kolförbränning) samt PCB (plastindustrin) och dioxiner (användes bl.a. under Vietnamkriget för ”avlövning”). PCB och dioxin tillverkas inte längre men cirkulerar fortfarande i naturen och hamnar i haven, alger och fiskar och till slut i våra kroppar.
De är kända gifter. Hos japaner såväl som eskimåer som äter mycket fettrik fisk har det uppmätts höga halter av dessa gifter i kroppen. Det är mycket svårt att avlägsna alla gifter ur fiskolja och med vanlig fiskolja har man bara slutat och mäta vid en viss gräns och påstått att de nu är ”giftfria” eller ”renade”. Vanlig molekylär destillering räcker inte vid höga intag av fiskolja. En del ”koncentrerar” bara fiskoljan och tar bort de mättade fettsyrorna. Det är bra, men det räcker inte.
Det rätta sättet är att lyfta bort DHA och EPA fettsyrorna från övriga fiskoljan och därmed lämna kvar de giftiga resterna. Detta producerar de ultrarena fettsyrorna som finns i OmegaRx. Det är en mycket kostsam metod men det är viktigt att ha tillgång till 100 procent ren fiskolja som vi kan ta i höga doser och således kunna ta del av fiskoljans otroligt välgörande effekter.
Då behöver man inte längre bekymra sig över varifrån fisken kommer. OmegaRx har dubbelt så hög halt av EPA än DHA (2:1) vilket vi anser vara bäst.
Kortfattat:
- OmegaRx använder enbart vild småfisk från kalla hav. Ingen odlad fisk och inga större fiskar används då de har högre halter av orenheter.
- Garanterad obruten kylkedja från fångst till färdig flaska. Det har uppmärksammats att många, om inte de flesta Omega-3 preparat, kommer från fångst som legat i okylda lastrum i flera dagar innan den används för beredning. Den börjar härskna redan där.
- OmegaRx använder två nivåer av molekylär destillering, inte bara en, kombinerat med en fraktionell destillering för att avlägsna mättat fett vilket garanterar exceptionell renhet och extremt hög halt av DHA/EPA. Man ser detta på hur lättrinnande OmegaRx är.
- Mycket hög halt av EPA/DHA:
- 4 kapslar Omega Rx ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA.
- 4 kapslar Omega Rx Sport ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA + GLA.
- 1 tsk Omega Rx 2 flytande ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA .
- Förpackning sker i en syrefri atmosfär för att förhindra oxidering. Oxidering (härskning) börjar annars redan vid förpackningsprocessen i flaskor eller kapslar – om inte redan i lastrummet. Härsken fiskolja är giftig.
- Unik antioxidant blandning skyddar fiskoljan i flaskan från att härskna. Rosmarinolja och blandade tokoferoler (E-vitamin) används.
- Varje sats OmegaRx testas av ett oberoende laboratorium för IFOS femstjärnigt godkännande och därefter publiceras resultatet på företagets (Zone Labs) hemsida. De flesta företag testar endast sin fiskolja före kapsulering och inte alltid heller varje sats. OmegaRx testar varje sats efter att den förpackats.
- OmegaRx från Zone Labs innehåller inga spår av tungmetaller trots att det testas långt noggrannare än vad andra företag gör. OmegaRx garanteras ha minst 10 gånger mindre bly och kvicksilver än vad som tillåts av prestigefyllda European Pharmacopeia och Norwegian Medicinal Standard, de som används mest vid testning. Absolut inget bly eller kvicksilver återfinns vid testning av IFOS. Om så vore fallet destraueras hela batchen. Faktum är att standarden för OmegaRx är 18 gånger striktare än internationell standard.
Vad är fett?
Fett är ett energigivande näringsämne som bland annat lagrar energi, skyddar organ som en slags stötdämpare men också skyddar kroppen mot värmeförlust och kyla. Fett hjälper kroppen att skapa friska cellmembraner, hålla en välbalanserad hormonnivå och bygger även upp ett fungerande immunförsvar. Hjärnan består till största delen av fett.
Man delar upp fettsyror i icke-essentiella och essentiella fettsyror. De essentiella fettsyrorna måste tillföras genom kosten. Det finns två essentiella fettsyror, alfa-linolensyra, ALA, (omega-3) och linolsyra (omega-6). De kallas även vitamin F. Övriga fettsyror kan kroppen tillverka själv.
Du har förmodligen undrat över nomenklaturen (de ord och beteckningar) som omger ämnet fetter. Du är absolut inte ensam. Troligen är det detta som gjort att hela området med fetter har blivit så missförstått och svårförståeligt. Än är det dåligt med fett, än är det bra. Vissa fetter är bra, andra dåliga - men vilka?
Följ med på en kurs i ämnet fetter. Tyvärr måste vi börja med en kemikurs, främst därför att hela ämnet bygger på fetternas kemiska beteckningar. Men – ingen fara – vi går igenom ämnet ord för ord. Det är faktiskt ganska intressant när man väl förstår det. Det handlar i grunden bara om att förstå orden.
Det övergripande kemiska ordet för alla fetter är lipider (från det grekiska ordet lipos för fett). Märk väl att vi använder pluralis, fetter. Det finns alltså flera slags fetter (förklaringar på varje grupp följer efter):
1. fettsyror
2. triglycerider
3. fosfolipider
4. kolesterol
Det finns visserligen fler än dessa men detta är de absolut vanligaste. För att krångla till det ytterligare kan nämnas att kolesterol egentligen inte är ett fett i kemisk bemärkelse, men räknas dit i alla fall. Mer om detta senare.
Fettsyror Fett är i grunden uppbyggt av fettsyror, precis som protein är uppbyggt av aminosyror. Fettsyror består av molekylkedjor av kol (C) och väte (H) samt i ena änden av kedjan en extra molekylgrupp med kol, syre (O), syre (O) och väte (H), alltså den kemiska beteckningen COOH - vilket är det som gör fettet till en syra - en fettsyra.
Då fettsyror har mer kol och väte i förhållande till syre än protein och kolhydrater kan de även leverera mer energi, ungefär dubbelt så mycket.
Fettsyror grupperas i storlek:
1. långkedjiga fettsyror - kedjor med 12 eller fler kolatomer vilket är den vanligaste.
2. mellanlånga kedjor av fettsyror med 6, 8 eller 10 kolatomer vilket är mindre vanliga.
3. korta kedjor av fettsyror; återfinnes nästan bara i mjölkprodukter. Smörsyra har 4 kolatomer.
Triglycerider är benämningen på det fett som finns i vår mat och cirkulerar i vårt blod och hamnar i fettcellerna. Det som vi normalt kallar "fett" och som vi vill bli av med när vi bantar. Kemiskt sett är det tre stycken (tri-) fettsyror som är bundna till glycerol (en sötaktig, färg- och luktlös trögflytande vätska som används vid bl.a. tvåltillverkning men även i livsmedelsberedning).
Fosfolipider är fettsyror som har mineralen fosfor bunden till sig. Lecitin är en fosfolipid. Det är ett utmärkt emulgeringsmedel, det är både fettlösligt och vattenlösligt, dvs det förenar vatten och fett och gör så att fettet inte klumpar sig i blodet. Det transporterar även vitaminer och hormoner genom cellmembranen. Hjärnan består till stor del av lecitin och det utgör även byggmaterial för nervbanorna.
Kolesterol är ett vaxliknande ämne som mest är känt för att fastna på insidan av blodkärlen. Kolesterol är egentligen en sterol. (Kole kommer från grekiskan och betyder galla; sterol betyder fast, hård. Gallsyran formas nämligen av kolesterol i levern.) Kolesterol finns i alla celler. Kroppen (levern) producerar två tredjedelar av all kolesterol, resten kommer från maten. Kolesterol använder kroppen bl.a. för att tillverka D-vitamin (när solens UV-ljus träffar kolesterol i huden bildas D-vitamin). Även hormonet testosteron bildas av kolesterol. Faran med kolesterol är klart överdriven. En bonde i USA åt 25 ägg om dagen och hade perfekta kolesterolvärden. Och även om detta inte kan rekommenderas visar det på den överdrivna faran med ägg. Den höga halten arakidinsyra (en omega-6 syra) i äggulan är förmodligen boven i dramat om det är några problem – den är inflammationshöjande i höga doser. Kolesterol och mättat fett är två skilda ämnen men finns oftast i animaliskt fett. Kolesterol är ingen fettsyra och avger ingen energi. Kroppen använder kolesterol för att laga spruckna kärlväggar men bygger även cellmembran. Ansamlingarna av kolesterol i kärlväggarna var förmodligen det som fick läkarkåren att varna för kolesterol.
Mättat och omättat
Fettsyrorna kan vidare delas in i mättade, enkelomättade och fleromättade. Nu börjar det bli riktigt roligt, men häng med, det är ganska enkelt. Alla fetter är i grunden kedjor med kolatomer, de sitter alltså på rad - som starar på en telefonledning. På varje kolatom klänger en eller flera väteatomer, vanligtvis tre. Kolatomen kan liknas vid en kula med fyra hål i dit andra väteatomer sätter sig (det fjärde hålet används av den intilliggande kolatomen). Flera av dessa grupper med kol och väte i rad utgör en kedja. I ena ändan av kedjan, lång eller kort, hänger en annan slags grupp. Det är en kolatom med två syreatomer och en väteatom (COOH). Det är alltså denna grupp som gör det till en fettsyra. Fett och fettsyra är egentligen samma sak.
Nu kommer vi till vad som skiljer en omättad fettsyra från en mättad. En mättad fettsyra består av en rak telefonledning med starar (kolatomer) utan dubbelbindningar. Den har alla hålen fyllda med väte. Inga andra molekyler kan därför fästas. Den är därför inte lika känslig för oxidation och tål värme, syre och tryck bättre än omättade fettsyror. Det finns långa, mellanlånga och korta mättade fettsyror. Man hittar mättade fettsyror så gott som enbart i kött och mejerivaror. I växtriket finns de bara i kokosolja och palmolja.
Längs kolkedjan så är det nu plötsligt någon eller några väteatomer som bestämt sig för att hoppa av. Men eftersom kolatomen måste ha sina fyra hål fyllda så gör den istället en s.k. dubbelbindning med den intilliggande kolatomen. Två intilliggande kolatomer släpper varsin väteatom och bildar alltså en dubbelbindning med varandra (håller varandra i bägge händerna). Alla hålen är nu fyllda. Om det bara finns en enda sådan glugg (och därmed en enda dubbelbindning) i hela kedjan kallas fettsyran enkel-omättad. Två väteatomer fattas då. Kedjan är därmed inte mättad (full) med väte. Om det finns flera liknande dubbelbindningar längs kedjan så blir det en fler-o-mättad kedja. Ju mindre väteatomer, desto mer fleromättad är fettsyran. Enkelt - eller hur?
I verkliga livet (i köket alltså) eftersom man inte kan se detta, så skiljer man på fetter genom hur solida de är. En mättad fettsyra är fast i rumstemperatur (smör och djurfett; bacon och fet ost, men även kokosfett). En enkelomättad fettsyra är flytande i rumstemperatur men oftast fast eller grumlig i kylskåpet (olivolja). Den fleromättade fettsyran är flytande både i rumstemperatur och i kylskåpet (majs-, sojaolja). Olja är fett i flytande form.
Det är alltså mängden dubbelbindningar som avgör om den är mättad eller omättad. Vilket i sin tur gör att den är stel eller böjlig (flytande). Hur kommer detta sig då? Jo, där dubbelbindningen finns blir det en liten "knyck" på kedjan så att den kan böja sig. Ju fler dubbelbindningar, desto fler böjar (lättflytande). En mättad kedja är helt rak (fast).
Detta innebär att den mättade fettsyran kan packas mycket effektivare, ungefär som skedar som läggs ihop - många får plats på litet utrymme. Samma sak när mättat fett stuvas in i cellen. Men det får inte plats lika många av de böjliga fleromättade eller enkelomättade fettsyrorna i cellen (ungefär som man staplar sneda brädor).
Och tur är det - för fisken i alla fall. Den har mycket omättade fettsyror, främst omega-3 som har sex dubbelbindningar. Fiskar som lever i fyragradigt vatten och kanske ännu kallare, skulle få det ganska besvärligt om de enbart skulle ha mättade fetter. Fisken skulle stelna fullständigt och inte kunna röra sig (tänk bara på smör i kylskåp som håller åtta grader). Men det är faktiskt samma sak med människor. Ju mer mättade fetter vi får i oss, desto stelare blir vi. Det är också därför vi blir stela när vi fryser.
Slaktarna i Stockholm hotade med att strejka för ett antal år sedan. Grisuppfödarna hade fött upp grisarna med kokosfett, som består av mättat fett (nästan den enda vegetabilien som har mättat fett - kokosfett har dock andra positiva egenskaper). När slaktarna skulle skära upp grisköttet så var det så stelt och hårt att nästan alla slaktare fick problem med axlarna. Något att tänka på, både vad gäller grisar, griskött och grisuppfödare. Men framförallt faran med mättat fett. Det skulle dock kunna ha varit kokosfett i form av härdat transfett som grisarna fick. Det såldes förr så att det inte skulle smälta över 24°.
Cellmembranen består av fett. Mellan cellerna pågår en intensiv kommunikation, meddelanden sänds hit och dit: "Hit med mer kalium; ut med saltet." "Nu har galningen däruppe satt i sig en påse chips - snart kommer ett lass med kolesterol och härsket och härdat fett. Vad skall vi göra?!" Och så vidare. Om cellmembranen består av stelt fett så går inte kommunikationerna igenom membranet och granncellen får inte reda på vad som pågår. Det blir ett blurr, som nästan kan höras. Membranen skall röra sig i en rytmisk dans som bestäms av dess smidighet. Vi klarar oss utan mättat fett som mest används som bränsle, men som inte är ett näringsämne i sig utan bara gör membranen stela. Det hindrar även vätske- och näringstillförseln, för att inte tala om utsläppandet av restprodukter.
Transfetter eller "hybridfett"
Men hur kommer det sig då att margarin är fast i rumstemperatur? Det påstås ju vara ett fleromättat fett. Ja, nu har vi halkat in på ett känsligt område. En kemist på 1930-talet kom på den ljusa idén att om man sprutar in väte i olja med högt tryck under mycket hög temperatur (200°) så gör man fleromättat fett "mättat" - dvs fast. Man trycker bort alla kolets dubbelbindningar och fyller dem med väte istället. Det kallas alltså fleromättat fastän det är mättat (fast)! Detta förfarande kallas hydrogenisering (hydrogen = väte), eller härdat fett. Om du ser hydrogeniserat fett, eller framförallt delvist hydrogeniserat fett (värst) på etiketten så sky det som pesten. Ta hellre ister. De använder även vissa kemikalier vid härdningen och små restprodukter finns kvar.
Detta hydrogeniserade (vätemättade) fett finns inte i naturen. Det kallas också trans-fett; originalformen kallas cis-form. Trans betyder ditom och cis betyder hitom - väldigt fritt översatt. Och vad menas med det då?
I vanligt fler- eller enkelomättat fett så sitter väteatomerna på samma sida runt kolets dubbelbindning. Då kallas det en cis-form (hitom - på denna sidan). Om väteatomerna flyttas till andra sidan (ditom) så kallas det trans-form.
Eftersom vätet i cis-formen sitter på samma sida och lämnar ett tomrum på motsatta sidan så kan de böja sig åt det hållet och orsaka en "knyck" i kedjan vilket gör att kedjan kan viggla omkring - den blir alltså rörlig - eller flytande. Transfetterna hamnar någonstans mittemellan flytande och fast. Den blir rakare i sin struktur, kan packas hårdare och blir mer som mättade fettsyror. Det bildas transfettsyror. Voila! Fortsätter man härdningsprocessen så spricker dubbelbindningen och fettet blir hårt (mättat). Transfetterna har flera syften. Dels så blir kylskåpskallt fett lättare att breda (Bregott är inte ett transfett utan en blandning av smör och rapsolja - mycket bättre); dels är fleromättade syror extremt känsliga för värme, ljus- och syrepåverkning. De oxiderar, eller härsknar som vi säger, väldigt lätt. Mättade fetter är inte alls så känsliga. Stek i smör eller kokosfett under låg temperatur. Transfetter kan nämligen även bildas vid grillning eller stekning i höga temperaturer.
Tillverkar man livsmedel med fett i så förstår man värdet av lagringseffekten. Transfett har ungefär samma egenskaper som mättat fett och kan alltså lagras mycket längre utan att förstöras (oxideras eller härskna). Transfett finns i margariner och flera bredbara pålägg, dip, såser, glass och fabriksframställda bakverk - främst hårda fabriksframställda kakor. Som tur är så har faran med transfetter uppmärksammats och det blir allt mindre av det. Men kolla produktens etikett - och släpp sedan tillbaka den om det står transfett eller (delvis) hydrogeniserat fett.
Varför är då detta så dåligt? Fett är ett livsnödvändigt ämne, vi klarar oss utan mättat fett, men inte utan fleromättat. Det är absolut nödvändigt för kroppens alla kemiska processer. Transfett är dock en hybrid som låtsas öppna kroppens alla kemiska lås - men som inte gör det. Den orsakar istället att låset går i baklås - och att nyckeln i värsta fall fastnar. Det blockerar då upptaget av livsviktiga fettsyror.
Omega
Nu har vi en sista sak att gå igenom innan vi är klara och du har blivit expert på fetter. Vad är det för skillnad på omega-3, omega-6 och omega-9?
Jo, det är ganska enkelt, men som sagt litteraturen är ganska rörig när det gäller fetter.
Omega-3 består av tre fettsyror, kortkedjig alfa-linolensyra, och de långkedjiga DHA (eikosapentaensyra) och EPA (dokosahexaensyra) som har 20 respektive 22 kolatomer och bildas från den kortkedjiga alfa-linolensyra genom enzymer och extra dubbelbindningar. Den kortkedjiga alfa-linolensyran finns i linfrö, raps och valnötter, men den måste omvandlas till långkedjiga fettsyror i kroppen innan den kan användas. Om man har ett perfekt enzymsystem så fungerar det någotsånär, mellan 6 till 15% omvandlas. Problemet är bara att man får i sig så mycket omega-6 samtidigt att det motverkar fördelarna hos omega-3. Omega-6 är nämligen inflammationsfrämjande medan omega-3 är inflammationsdämpande. Långkedjig DHA och EPA finns naturligt i fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner och även i vissa alger och kan användas omedelbart av kroppen.
Vi går tillbaka till fettkedjorna och dubbelbindningarna. Omega är sista bokstaven i grekiska alfabetet (alfa den första). Om den första dubbelbindningen kommer på tredje plats från slutet (från vänster) i kedjan så kallas den omega-3. Enkelt, eller hur? Och var hamnar dubbelbindningen om det är omega-6? Rätt gissat!
Men, men... vänta lite. Om det går från vänster så är ju det från början på kedjan... om ni inte är japaner eller kineser. Nej, kemisterna skall alltid komplicera allting. De räknar början på kedjan från syragruppens plats (höger) - trots att vi tycker att den sitter i "slutet" på kedjan. Hursomhelst, omega har att göra med placeringen av dubbelbindningen - tredje, sjätte eller nionde plats på kedjan.
Puh, nu är det slut!
Senaste
Ljusterapi - rött ljus för bättre energi och hälsa2023-08-19 Energi i värmen
2023-06-17 Sitter hälsan i tarmen?
2023-05-28 Huden är vårt ansikte utåt - ta hand om den
2023-05-09 Salt - sanning eller myter om salt?
2023-04-18 NAD+, spännande ämne som forskas på
2023-03-17 GLA för hormonbalansen och huden
2023-03-10 Magnesium - ett mirakelmineral
2023-02-01 Quercetin - en typ av flavonoid från växtriket
2022-12-30 Fördelar med animalisk kost?
2022-12-20
Arkiv
- augusti - 2023
- juni - 2023
- maj - 2023
- april - 2023
- mars - 2023
- februari - 2023
- december - 2022
- april - 2022
- oktober - 2021
- juni - 2021
- maj - 2021
- mars - 2021
- februari - 2021
- december - 2020
- november - 2020
- oktober - 2020
- september - 2020
- augusti - 2020
- juli - 2020
- maj - 2020
- april - 2020
- januari - 2020
- december - 2019
- november - 2019
- oktober - 2019
- september - 2019
- juni - 2019
- november - 2018
- oktober - 2018
- juni - 2018
- april - 2018
- mars - 2018
- september - 2017
- augusti - 2017
- juni - 2017
- maj - 2017