Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk i gruppen Kosttillskott / Greens hos Bättre Hälsa AB (1319)
Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk

Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk

Bättre Hälsa

Matcha är ett fint, pulveriserat, grönt te som används i de japanska zen-buddistiska teceremonierna. Till skillnad från vanligt grönt te som bryggs på teblad så används hela pulveriserade blad i Matcha té. Teéts antioxidanta effekt blir extremt mycket högre och endast en halv tesked blir en riktig hälsokur.

Artnr: 1319
295 kr
Antal: 
Lägg i kundvagnen
Lägg i önskelista

Produktinformation

Vad Champagne är för Frankrike, är Matcha te för Japan. Matcha te har använts i över 800 år i den japanska teceremonin. En teceremoni kan ta flera timmar. Det är inte bara för den långsiktigt uppiggande men samtidigt avslappnande effekten te kan ha när man dricker Matcha te, det är väldigt näringsrikt.

 Matcha te tillverkas bara i Japan och indelas i olika kvaliteter beroende på odling och tillverkning. All Matcha består av torkade och malda teblad, men hur detta görs är vad som skiljer kvalitén. Ceremoniell Matcha odlas i skugga på våren 40 dagar innan skörd. Då rullas stora nät, tanas, ut över buskarna. Förr i tiden gjordes dessa av tunna bambustänger. Det är inte möjligt idag med de stora odlingarna som finns. Bambu-tanas för en hel odling skulle annars kosta upp till 10 miljoner kronor. Man använder istället fina nät som blockerar solen till 60—75%. Vissa teodlare väljer att begränsa solljuset upp till 90% efter tio dagar. Teplantan strävar mot solen och sträcker sig då upp och blir vidare och tunnare vilket ger en mjukare smak. 

Om man inte blockerar solen koncentreras superoxidanten katechin som utvecklas i solen. Men katechiner ger även en bitter smak. I skugga utvecklas istället aminosyran L-teanin vilket har en sötaktig smakprofil vilket balanserar den bitterhet som blir kvar. L-teanin har även en lugnande effekt som binder koffeinet. Därav teets avslappnande men samtidigt långvarigt uppiggande effekt. Matcha te innehåller ca 70 mg koffein per servering, 1 tesked eller 3 gram. Något mindre än kaffe, men tacka vare L-teaninet så får man inte samma jittriga upp-och-ner känsla av te. Utmärkt att börja morgonen med, och även om man vill avvänja sig från kaffe. 

Man skördar bara de övre finare löven för Matcha som oftast handplockas. Löven måste processas snabbt - inom 24 timmar. De spröda bladen ångas, stammarna avlägsnas och torkas sedan till färdiga teblad, tenchas, som kan köras igenom de speciella kvarnstenarna vilka ger ett otroligt fint pulver.

Det finns alltså olika kvaliteter beroende på var de odlas, hur de odlas och skördas och sedan hur de behandlas. Ceremoniellt Matcha te är den finaste kvalitén och det är den som används vid teceremonier och som dricks. Den andra (Culinary Matcha) används vid matlagning, bakverk och smoothies.

Näringsmässigt är det ingen större skillnad, den ceremoniella är dock mjukare i smaken. Vanlig Matcha te odlas och plockas ofta utan skyddande tanas vilket ger en bittrare smak, som i och för sig kan användas på annat sätt. Det är en viss prisskillnad då malningen är mycket avancerad och kräver stor kunskap, erfarenhet och skicklighet. Vissa företag säljer dock vanlig Matcha te som ceremoniell, enbart på grund av att den är mald. Om du absolut måste ha mjölk i teet kan du använda vanlig (Culinary Matcha), men tänk på att den antioxidanta effekten då minskar.

Matcha te löser inte upp sig som vanligt te som man brygger, där bladen extraheras i det varma vattnet.  Matcha te är ju finmalda blad som hålls som suspension i vattnet efter att man vispat ner pulvret. Därför får man i sig hela näringen i teblad.

Är det riktigt fint använder man en bambuvisp, annars går en lattevisp bra. Sked fungerar inte så bra eftersom pulvret kan klumpa sig när det är så extremt finmalet och det blir något elektrostatiskt. Man kan sila det genom tesil först. Vattnet bör inte bli varmare än 70 grader. Man lägger i ca en struken tesked pulver i en bred kopp, häller på en aning vatten och vispar i ett ”m” liknande mönster till en smet och klumparna har löst upp sig. Därefter fyller man på med resten av vattnet.

Tebladen innehåller tio gånger mer näring än i bästa sortens bryggté, och är extremt antioxidantrika (innehåller nästan 500 gånger mer antioxidanter än äpple).

Den antioxidanta effekten mäts i ORAC-enheter. Matcha ger 1400 ORAC-enheter per gram (ca en 1/4 tsk). Detta kan jämföras med äpple som har ORAC 3, hallon som har ORAC 50, blåbär som har ORAC 93 och Gojibär som ligger på ORAC 253.

Matchaté kan verka energigivande och rogivande, vilket sannolikt beror på aminosyran L-theanin som finns i té. Matcha te har använts i de traditionella japanska teceremonierna i närmare 1000 år och betraktas som det absolut förnämaste teet av alla. Idag används det näringsrika teét i allt från glass och bakverk till matlagning och matcha-latte.

Det viktiga när du väljer matchaté, är att det är malt på riktiga matchablad och inte på vanliga téblad.

Förpackning: 100 g
Ursprungsland: Japan
Vegansk: Ja
Förvaring: Förvaras torrt i rumstemperatur

Innehåll

Ingredienser
Ekologiskt matcha te

Kundomdömen

Se fler varor

Raspberry Ketones 60 Kapslar
Hallonketoner är ett naturligt alternativ till fettförbränning och kan använda...
229 kr
Köp!
B3 Niacin 10 mg 750 tabletter
B3 i form av nikotinsyra (niacin). Små tabletter som enkelt sväljes med vatten.
179 kr
Köp!
Shizuoka Matcha Te Ekologisk
Matcha är ett fint, pulveriserat, grönt te som används i de japanska zen-buddistisk...
275 kr
Köp!
Daily Fitness
Daglig näring för barn och äldre. Innehåller alla vitaminer och mineraler i 3...
295 kr
Köp!
Bio-Vassle 500g
Ekologiskt vassleprotein, perfekt för dig som tränar och/eller som behöver tillskot...
249 kr

Andra köpte även

Complete Probio 30 dagar
Complete probio har ändrats till 30 kapslar. Kapslarna har blivit dubbelt så starka s...
419 kr
Köp!
Q10 200 mg + Selen + E Green Line
Coenzym Q10 hjälper till att frigöra energi och kallas därför för cellern...
395 kr
Köp!
Mega Vital Advanced
Mega Vital Advanced 900 ml
419 kr
Köp!
Magnesiumglycinat
Magnesiumglycinat är en produkt med bis-glycinat, ett vänligare alternativ för mage...
179 kr
Köp!
D-Mannose
D-Mannose (kolhydrat från Björk) tillsammans med tranbärsextrakt
319 kr
Köp!