Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk | Vitaminer.nu
Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk i gruppen Livsmedel / Superfoods / Greens hos Vitaminer.nu (1319)
Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk

Bättre Hälsa Ceremoniell Matcha Te Ekologisk

Bättre Hälsa

Matcha är ett fint, pulveriserat, grönt te som används i de japanska zen-buddistiska teceremonierna. Till skillnad från vanligt grönt te som bryggs på teblad så används hela pulveriserade blad i Matcha té. 

Artnr: 1319
295 kr
Antal: 
Lägg i kundvagnen
Lägg i önskelista

Produktinformation

Vad Champagne är för Frankrike, är Matcha te för Japan. Matcha te har använts i över 800 år i den japanska teceremonin. En teceremoni kan ta flera timmar och teet är väldigt näringsrikt.

Matcha te tillverkas bara i Japan och indelas i olika kvaliteter beroende på odling och tillverkning. All Matcha består av torkade och malda teblad, men hur detta görs är vad som skiljer kvalitén. Ceremoniell Matcha odlas i skugga på våren 40 dagar innan skörd. Då rullas stora nät, tanas, ut över buskarna. Förr i tiden gjordes dessa av tunna bambustänger. Det är inte möjligt idag med de stora odlingarna som finns. Bambu-tanas för en hel odling skulle annars kosta upp till 10 miljoner kronor. Man använder istället fina nät som blockerar solen till 60—75%. Vissa teodlare väljer att begränsa solljuset upp till 90% efter tio dagar. Teplantan strävar mot solen och sträcker sig då upp och blir vidare och tunnare vilket ger en mjukare smak. 

Om man inte blockerar solen koncentreras superoxidanten katechin som utvecklas i solen. Men katechiner ger även en bitter smak. I skugga utvecklas istället aminosyran L-teanin vilket har en sötaktig smakprofil vilket balanserar den bitterhet som blir kvar. Matcha te innehåller ca 70 mg koffein per servering, 1 tesked eller 3 gram. Något mindre än kaffe, men tacka vare L-teaninet så får man inte samma jittriga upp-och-ner känsla av te. Utmärkt att börja morgonen med, och även om man vill avvänja sig från kaffe. 

Man skördar bara de övre finare löven för Matcha som oftast handplockas. Löven måste processas snabbt - inom 24 timmar. De spröda bladen ångas, stammarna avlägsnas och torkas sedan till färdiga teblad, tenchas, som kan köras igenom de speciella kvarnstenarna vilka ger ett otroligt fint pulver.

Det finns alltså olika kvaliteter beroende på var de odlas, hur de odlas och skördas och sedan hur de behandlas. Ceremoniellt Matcha te är den finaste kvalitén och det är den som används vid teceremonier och som dricks. Den andra (Culinary Matcha) används vid matlagning, bakverk och smoothies.

Näringsmässigt är det ingen större skillnad, den ceremoniella är dock mjukare i smaken. Vanlig Matcha te odlas och plockas ofta utan skyddande tanas vilket ger en bittrare smak, som i och för sig kan användas på annat sätt. Det är en viss prisskillnad då malningen är mycket avancerad och kräver stor kunskap, erfarenhet och skicklighet. Vissa företag säljer dock vanlig Matcha te som ceremoniell, enbart på grund av att den är mald. Om du absolut måste ha mjölk i teet kan du använda vanlig (Culinary Matcha).

Matcha te löser inte upp sig som vanligt te som man brygger, där bladen extraheras i det varma vattnet.  Matcha te är ju finmalda blad som hålls som suspension i vattnet efter att man vispat ner pulvret. Därför får man i sig hela näringen i teblad.

Är det riktigt fint använder man en bambuvisp, annars går en lattevisp bra. Sked fungerar inte så bra eftersom pulvret kan klumpa sig när det är så extremt finmalet och det blir något elektrostatiskt. Man kan sila det genom tesil först. Vattnet bör inte bli varmare än 70 grader. Man lägger i ca en struken tesked pulver i en bred kopp, häller på en aning vatten och vispar i ett ”m” liknande mönster till en smet och klumparna har löst upp sig. Därefter fyller man på med resten av vattnet.

Matcha te har använts i de traditionella japanska teceremonierna i närmare 1000 år och betraktas som det absolut förnämaste teet av alla. Idag används det näringsrika teét i allt från glass och bakverk till matlagning och matcha-latte.

Det viktiga när du väljer matchaté, är att det är malt på riktiga matchablad och inte på vanliga téblad.

Förpackning: 100 g
Vegansk: Ja
Förvaring: Förvaras i rumstemperatur utom räckhåll för barn.

Innehåll

Ingredienser
Ekologiskt matcha te

Vanliga frågor om produkten

Se fler varor

Kaliumklorid
119 kr
Köp!
CurcuMix Green Line
Curcumix är nu förbättrad med Boswellia. 60 kapslar.
279 kr
Köp!
Calm+ ZLP Paket
Vi har tagit två av våra produkter och kombinerat dem i ett paket. Paketet med CALM och ...
494 kr
Köp!
Chagaextrakt 30 portioner
Chagaextrakt i förhållandet 8:1 från Bättre Hälsa. 30 gram.
195 kr
Köp!
Mega Vital paket
En riktig vitaminboost i ett paket med våra multivitaminer Mega Vital Advanced och Mega Vital...
790 kr

Andra köpte även

Magnesiumglycinat
Magnesiumglycinat är ett vänligare alternativ för magen. Vissa kan vara känsli...
179 kr
Köp!
Q10 200 mg + Selen + E Green Line
Produktionen med Q10 minskar med åren, och är således extra viktig när man bli...
395 kr
Köp!
Aurora Mega Liposomal C
Aurora Mega Liposomal C-vitamin 2000 mg
519 kr
Köp!
Mega Vital Advanced
Mega Vital Advanced 900 ml.

419 kr
Köp!
CurcuMix Green Line
Curcumix är nu förbättrad med Boswellia. 60 kapslar.
279 kr
Köp!