Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin | Vitaminer.nu
Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin i gruppen Kosttillskott / Vitaminer / C-vitamin hos Vitaminer.nu (1517)
Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin

Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin

Bättre Hälsa

Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin innehåller 1000 mg lättupptaglig C-vitamin, med havtorn.  

Artnr: 1517
349 kr
Antal: 
Lägg i önskelista

Produktinformation

1000 mg liposomala C-vitamin med havtorn och apelsinsmak

Bättre Hälsas Liposomal C-vitamin innehåller 1000 mg lättupptaglig C-vitamin, med endast havtorn som konserveringsämne. Liposomerna är framställda från solrosfosfolipider.

C-vitamin i olika former är ett av våra mest populära tillskott. Det har förekommit en hel del diskussioner om dess effektivitet. Men problemet ligger inte om det är effektivt eller ej, för det är det. Problemet ligger i absorptionen av C-vitamin.

Det finns två kända problem med askorbinsyra i tablettform: 

 1. Ju mer du tar desto sämre blir upptaget – vilket gör höga doser ineffektivt.
 2. Ju mer du tar, desto troligare är det att du får magproblem.

Ett sätt att kringgå detta är att ta mindre doser under hela dagen – inte allt på en gång. Kroppen absorberar knappast mer än 250-500 mg per gång. Det finns dock ett sätt att säkerställa hög absorption: Liposomal C-vitamin.

Liposomer erbjuder en högre biotillgänglighet och innebär att en större mängd av ett näringsämne kan komma in i blodomloppet. Liposomer absorberas genom tarmväggen, eftersom de består av samma byggstenar som våra cellmembran. Upptag av dessa fosfolipider är en prioritet för vår kropp och når därför lätt sin destination där de kan tömma ut sitt näringsinnehåll.

C-vitamin spelar en viktig roll i olika funktioner i vår kropp,
såsom att det:

 1. Upprätthåller immunsystemets normala funktion
 2. Hjälper till med kollagenbildning för normal funktion av blodkärl, ben, brosk, tandkött, hud och tänder
 3. Säkerställer normal funktion av nervsystemet
 4. Hjälper till att öka upptaget av järn
 5. Minskar trötthet och orkeslöshet
 6. Hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress

Du behöver inte veta hur liposomal teknik fungerar för att ta del av C-vitaminets välgörande egenskaper, men om du är intresserad kan du läsa vidare.


Vad är liposomer?
Ordet liposom kommer från de två grekiska orden ”lipo” (fett) och ”soma” (kropp). I huvudsak består liposomal inkapslingsteknik av mikroskopiska, hälsosamma fettpartiklar som består av fosfolipider (fosfat [fosfo] bundet till en fettmolekyl [lipid]), typ lecitin. Du får dock i dig ytterst lite fett, det är ett extremt tunt skyddande lager runt själva C-vitaminet.

Uppbyggnad av en liposom.

Hur fungerar det? Liposomer bildar en mikroskopisk sfär. De sluter sig som en liten boll runt näringsämnet och bildar ett skyddande membran, mycket likt den typ av membran som omger cellerna i kroppen – närmast identisk faktiskt. Detta membran stänger ute ämnen från utsidan som kan förstöra ämnena på insidan.

Som cellerna. Denna smått fantastiska teknik fungerar på grund av ett naturfenomen som faktiskt gör livet som vi känner det möjligt. Detta är det naturliga beteendet hos fosfolipider som sluter sig till små sfärer när de befinner sig i en vatten/näringslösning under rätta förhållanden och visst tryck. Precis som cellerna.Dessa små bubblor (liposomer) blir då automatiskt fyllda med näringslösningen, t.ex. C-vitamin, som de befann sig i innan de bildades.

Upptaget. Liposomer absorberas effektivare och snabbare av kroppen än vanligt C-vitamin utan att störa mage eller tarm. Liposomala näringslösningar är mer biotillgängliga då det kan sugas upp via tarmslemhinnan och gå direkt ut till cellen. Detta betyder att de är effektivare än konventionella kosttillskott.Högre biotillgänglighet. Uttrycket biotillgänglighet hänvisar till den aktiva mängden av ett näringsämne som kommer in i blodomloppet. Både i sitt vattenbaserade inre och i sitt fettbaserade dubbla membran kan de transportera ämnen oavsett laddning, storlek eller struktur. Genom denna optimerade absorption kan biotillgängligheten ökas avsevärt och hälsoresultat når sin optimala verkan. Man undviker därmed eventuella obehag av vissa vitaminer och mineraler i höga doser genom detta ”trojanska” kosttillskott.

Liposomer är lösningen. Normal absorption görs genom ett antal transportörer i tarmen som har begränsad kapacitet, vilket leder till begränsat upptag. Att packa C-vitamin i liposomer kan istället hjälpa dem att tas upp av tarmcellerna då de är av samma material (fosfolipider). Dessutom beror magproblem som orsakas av för mycket C-vitamin på osmotiska krafter. Detta betyder i grunden att C-vitamin drar till sig vatten - för mycket vatten i själva verket. Detta leder till obalanser som kan orsaka diarré, illamående, magkramper och andra gastrointestinala störningar. Högdoserat liposomalt C-vitamin fördelas i mindre mängder genom att dölja det i lipidsfärer. Eftersom upptagningen är lättare och teoretiskt snabbare ligger näringsämnet inte kvar så länge i tarmen. Allt detta minskar dess osmotiska effekt och biverkningar.

Test av vår Liposomala C-vitamin
Det finns en hel del studier som visar att liposomal teknologi ger överlägset upptag. Men vi ville vara säkra på att vår egen produkt även gjorde det. Därför utfördes ett test:

 • 20 personer testades. Det räcker för ett statistiskt signifikant resultat och är en tillräcklig grupp för ett sådant test.
 • Hälften av försökspersonerna fick 1000 mg Liposomal C och den andra hälften fick C-vitamin i tablettform.
 • Blodtest gjordes före de fick tillskottet, och sedan en timma, två timmar och sex timmar efter. På så sätt kunde vi se hur mycket och hur snabbt tillskottet absorberades. Det gjordes på bägge grupperna.
 • Man räknade ut maximal blodkoncentration (Cmax) av C-vitamin och när det uppnåddes (Tmax).
 • Därefter räknades biotillgängligheten ut. Det säger hur mycket av tillskottet stannade i blodet, hur länge det stannade och hur mycket som kunde användas av kroppen.

Resultat

 1. Maximal blodkoncentration (Cmax)
  Cmax var 2,20 mg/dl i den liposomal gruppen och 0,83 i kontrollgruppen med tabletter. Liposomalt C gav 2,7 gånger högre halt vilket visar att liposomal tillskott har lättare att passera tarmbarriären.
 1. Tid för att uppnå (Tmax)
  Den liposomala gruppen hade en Tmax på 360 minuter, alltså sex timmar, medan kontrollgruppens Tmax var 60 minuter, därefter dalade den.

Bägge grupperna startade på samma nivå, alltså samma förutsättningar. Därefter tittade vi på värdena efter en timma. Mängden C-vitamin i blodet ökade för bägge grupperna. Nästa tidsintervall efter två timmar uppvisade en markant skillnad. Medan den liposomala gruppen just hade börjat öka halten av C-vitamin i blodet, så började den minska för kontrollgruppen. Ökningen fortsatte i sex timmar medan den började dala hos kontrollgruppen efter redan en timma.

Doser: 25
Form: Flytande
Förpackning: 250 ml
Rekommenderad daglig dos: 2 tsk (10 ml), helst på fastande mage.
Förvaring: Förvaras utom räckhåll för barn, i kylskåp efter öppnande. Bör förtäras inom 8 veckor efter öppnande
Information: Kosttillskott, ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej

Innehåll

Mängd per dos: Mängd% DRI
C-vitamin1000 mg1250%
Fosfolipider1300 mg-

Ingredienser: Fosfolipider, C-vitamin (natrium L-askorbat), sötningsmedel (xylitol), konserveringsmedel (havtornsextrakt), vild apelsin, surhetsreglerande medel (äppelsyra).

Vanliga frågor om produkten

Se fler varor

Fiskleverolja 100 kapslar
Fiskleverolja (tidigare känd som A&D vitamin) från Bättre Hälsa. 100 kapsl...
149 kr
Köp!
Psyllium Mjöl Ekologisk
Psyllium har använts under lång tid, för att reglera och normalisera tarmfunktionen...
69 kr 129 kr
Köp!
Calmag Sport 1:1 3-pack
Calmag Sport 1:1 i trepack. Spara 75:-
495 kr
Köp!
Super Arnica Kräm
Arnica kräm från Bättre Hälsa. En mjukgörande kräm. 120 ml.
299 kr
Köp!
B1 100 mg Green Line
B1-vitamin 100 mg Green Line 100 kapslar
129 kr
Köp!

Andra köpte även

Bragg Äppelcidervinäger EKO
Bragg, ekologisk raw äppelcidervinäger i storlekarna 473 ml och 946 ml.
fr. 99 kr
Magnesiumglycinat
Magnesiumglycinat är ett vänligare alternativ för magen. Vissa kan vara känsli...
179 kr
Köp!
Q10 200 mg + Selen + E Green Line


Produktionen med Q10 minskar med åren, och är således extra viktig när man...
395 kr
Köp!
Mega Vital Advanced
Mega Vital Advanced 900 ml.

419 kr
Köp!
Aurora Mega Liposomal C
Aurora Mega Liposomal C-vitamin 2000 mg
519 kr
Köp!