Buljonger | Matlagning | Vitaminer.nu
eder är uppbyggda av kollagen och om vi därför bara äter putsat kött så tillför vi inget kollagen till våra leder. Det kan orsaka ledproblem vilket kan ge värk. Kollagen är en viktig komponent i brosk, som fungerar som ”kuddar” i knän och andra leder. Buljong kokad på märgben innehåller ett flertal ingredienser för lederna förutom kollagen, bland annat glukosamin, som använts som läkemedel vid ledvärk. Förr åt man grisfötter, gnagde på kycklingben, åt korv från delar vi idag slänger bort. En annan viktig ingrediens i vardagsmaten som höll ledvärken borta var buljong. Blev man sjuk eller hade värk fick man kycklingbuljong, kokad på hela skrovet och skinnet.
STHL Beef Bone Broth 350 ml EKO
En ekologisk benbuljong gjord på märgben från kor som betar fritt. Märgbenen k...
69 kr
Köp!
STHL Chicken Bone Broth 350 ml EKO
En ekologisk benbuljong gjord på ben från frigående kycklingar. Benen kokas lä...
69 kr
Köp!
Närokällan Renbuljong 30 g
Frystorkad benbuljong från renar betande i finska Lappland.
399 kr
Köp!
Närokällan Renbuljong med curcumin ingefära & chili 40 g
Renbuljong med curcumin, ingefära och chili. Pulverform.En omsorgsfull kombination med curcum...
269 kr (399 kr)
Köp!
Dense Benbuljongpulver 500 g
Benbuljongpulver från gräsbetande djur – 95% protein för en naturlig käl...
399 kr
STHL Biffbuljong påse 350 ml 12-pack
STHL Biffbuljong i påse. 350 ml. 12-pack.
588 kr
STHL Biffbuljong påse 350 ml EKO
En protein & kollagenrik benbuljong gjord på nötben från gräsbetande kor. ...
49 kr
Köp!
STHL Kycklingbuljong påse 350 ml 12-pack
Ekologisk kycklingbuljong.

En protein & kollagenrik benbuljong gjord på kycklingben fr...
588 kr
STHL Kycklingbuljong påse 350 ml EKO
En protein & kollagenrik benbuljong gjord på kycklingben från frigående hö...
49 kr
Köp!
Idag slänger man ner en fabrikstillverkad buljongtärning i grytan, men det är mest smaken som tillför något. Riktig benbuljong går tillbaka till förhistorisk tid, när jägare och samlare använde annars otjänliga djurdelar som ben, hovar och leder i en buljong som de kunde dricka. Benbuljong görs genom att sjuda djurens ben och bindväv under lång tid (12 timmar). Benen bryts då ner under kokningen och då frigörs en mängd vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och aminosyror, förutom kollagen. Buljongen innehåller mineralerna kalcium, magnesium, fosfor, kisel, svavel.

Denna mycket näringsrika lag används ofta i soppor, såser och grytor, eller dricks som den är. Benbuljong innehåller kollagen som kan hjälpa till med en friskare tarm. Kollagen inklusive aminosyrorna glycin och glutamin som det finns rikligt av i benbuljong kan även främja tarmens hälsa genom att stärka slemhinnan i mag-tarmkanalen (1, 2, 3).

Att konsumera benbuljong kan även bidra till att minska rynkor på grund av dess kollageninnehåll. Ett växande antal studier tyder på att kollagenkosttillskott kan märkbart minska hudens rynkor jämfört med en placebogrupp (4, 5).
Man kan även fasta med benbuljong, det håller värsta hungern borta och ger tillräckligt med näring utan att tillföra mycket kalorier. Antingen som helfasta enligt 5:2 metoden då man enbart intar buljong under två dagar, eller också kan man avvara en eller flera måltider under dagen.

REFERENSER
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21628872/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10825688/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22028151/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29114654/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21628872/