Prebiotika

Prebiotika

Prebiotika betyder före liv. Prebiotika är komplexa kolhydrater som klarar sig genom matsmältningssystemet utan att brytas ner. Det är idag ett accepterat faktum att huvuddelen av vårt immunsystem är förlagt till mag-tarmkanalen. Vi bör därför sköta om vår tarm. Ett sätt är att förse den befintliga bakteriefloran med mat så att den växer. Ja, de 100 triljoner bakterier som finns i tarmen behöver äta för att må bra – annars mår vi inte bra själva.

Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ner av magsafterna och i tunntarmen till socker utan når bakterierna i tjocktarmen i intakt form vilket gynnar utvecklingen av befintlig bakterieflora. Man kan sammanfatta det med att det är resistent stärkelse, alltså komplexa kolhydrater i form av främst olösliga men i viss mån även lösliga fibrer.

Läs mer
sort-descending
  • Närokällan PrebioMax 180 g
    379,00 kr
  • BioCare Slippery Elm Komplex 90 kapslar
    219,00 kr
  • BioCare FOS 250 gr
    149,00 kr

3 artiklar

Vad är prebiotika?

Matsmätningsenzymer hjälper till att spjälka våra makronäringsämnen, dvs kolhydrater, fett, proteiner och fiber. Om kroppen saknar nödvändiga matsmältningsenzymer för att bryta ner maten i magen, kan det leda till ineffektiv matsmältning och orsaka besvär som uppblåsthet och magont. Det finns enzymer som hjälper till att bryta ner specifika typer av mat. 

  • Hur får man i sig prebiotika genom kosten?

    Bäst är råa grönsaker, för när man kokar dem för länge så bryts vissa fibrer, t.ex. inulin, ner till fruktsocker istället. Man märker att de blir sötare. Variation är också viktig för det finns olika slags prebiotika. Banan är fantastisk prebiotika – men inte den gula, utan den gröna bananen. Inget man normalt äter, men i den gula har den resistenta stärkelsen omvandlats till fruktsocker.

    Prebiotika får man naturligt från jordärtskocka, cikoria, sparris, honung, baljväxter, ruccola, bananer (gröna), äpple, plommon, yacon, kål, lök och vitlök, men även kokta kalla rotfruker, såsom potatis (går bra att värma eller steka igen). Det är främst ämnen i dessa som inulin, fruktooligosackarider (FOS) och pektin  som är viktiga.