Kalcium | Kosttillskott | Vitaminer.nu



Kalcium
är det mineral som förekommer rikligast i kroppen. Den mänskliga kroppen består av 1-2 procent kalcium och 99 procent av allt kalcium finns bundet i ben och tänder. Kalcium behövs för uppbyggnad och läkning av ben och tänder, för musklernas och hjärtats funktion (viktigt för musklernas sammandragning och avslappning) för blodets koagulering och inte minst för överföringen av nervimpulser.

Hos oss finner du flera olika produkter med tillskott av kalcium.

BioCare Kalciumcitrat 90 kapslar
Kalciumcitrat är en mjölkfri källa till mycket biotillgängligt kalcium som beh...
139 kr (249 kr)
Köp!
Dense Bone Matrix 180 kapslar
Detta bentillskott från nötkreatur ger kalcium och fosfor i naturliga förhålla...
299 kr
Köp!
Närokällan Kalm+ 270 g
Magnesium, kalium och kalcium tillsammans med C-vitamin och L-teanin i pulverform med smak av apel...
329 kr
Köp!
Närokällan KalMag 2:1 500 g
Kalcium och magnesium i en lättupptaglig form. KalMag i förhållandet 2 delar kalciu...
395 kr
Köp!
Närokällan KalMag Kapslar 100 kapslar
Kal-Mag kapslar. Innehåller 100 kapslar.
195 kr
Köp!

Upptaget av kalcium

D-vitamin bidrar till högre upptag av kalcium i tarmkanalen. K2-vitamin hjälper till att lagra kalcium i skelettet så att det inte sätter sig i mjukvävnader. D3- och K2-vitamin är därför en bra kombination.


Detta är godkända påståenden för kalcium: ¹

Kalcium bidrar till normal blodkoagulering
Kalcium bidrar till normalt energigivande metabolism
Kalcium bidrar till normal muskelfunktion
Kalcium bidrar till normal neurotransmission
Kalcium bidrar till den normala funktionen hos matsmältningsenzymer
Kalcium har en roll i processen hos celldivision och specialisering
Kalcium behövs för bibehållandet av normala ben
Kalcium behövs för bibehållandet av normala tänder
Kalcium hjälper till att minska förlusten av benmineraler hos kvinnor efter klimakteriet
Kalcium behövs för tillväxt och utveckling av skelett hos barn
Kalcium och D-vitamin behövs för tillväxt och utveckling av skelett hos barn.

 
Kalciumbrist

Kalciumbrist ger sig uttryck i benskörhet, hos barn kan långvarig brist leda till tillväxthämning. Det kan orsaka muskelkramper, ledsmärtor, spänningar, sömnlöshet, hjärtklappning, och bensmärtor vid ansträngning samt sköra naglar. Vid övergångsåldern sjunker östrogenhalten för kvinnorna och kalciumet försvinner gradvis ur kroppen. Detta kan vara orsaken till att kvinnor lättare råkar ut för benbrott än män. Om kroppen är i mer behov av kalcium än intaget kommer kroppen att ta det från skelettet. Därför är det viktigt med ett adekvat intag av kalcium.

Rakit innebär att det är ett skelett under tillväxt som påverkas. Trots det kan även vuxna få det i samband med kalciumbrist även om inte symtomen blir desamma. Tillståndet ger då så kallad osteomalaci som kan orsaka skelettsmärtor och ömhet, men även ökad risk för benbrott. (2)

Man bör, för att undvika benskörhet i vuxen ålder, tillförsäkra sig ett adekvat intag av kalcium, även senast i tidig vuxenålder. Brist på D-vitamin kan också ge brist på kalcium då detta vitamin påverkar kalciumupptaget. Tar man kalcium och magnesium i en syrabas upplöst i vatten (finns i Calmag-formulan) har man inte så stort behov av D-vitamin för upptaget eftersom mineralerna i form av joner går direkt genom mag- och tarmväggen.

 
Vilken form är bäst?

Vissa former av kalcium har bättre upptag än andra. Kalciumkarbonat är en billig form och används ganska ofta i enklare tillskott. Det är i princip ren krita och har ett dåligt upptag. Den måste lösas upp i en syrabas för att tas upp, så den kräver ordentligt med magsyra. Problemet är att kalciumkarbonat är starkt basiskt och ”släcker” syran i magen, så det blir ett Moment 22. Den neutraliserar magsyran genom att bilda kalciumklorid, vatten och koldioxid. 90% av den nybildade kalciumkloriden bildar två nästan olösliga kalciumsalter som kan bilda avlagringar i leder och vävnader. Upptaget hos personer med normal saltsyreproduktion var 16% i en studie, de med låg nivå har så gott som inget upptag alls.

Kalciumkarbonat används även för att bearbeta försurade sjöar för att göra dem mer basiska.

Kalciumglukonat, kalciumcitrat, kalciumlaktat och kalciummalat är bra former som inte är beroende av magsyran på samma sätt. Kalcium är även beroende av magnesium för att kunna fungera - i rätta proportioner och i rätt form. Se kalcium som kalk och magnesium som vatten, vilka tillsammans bildar hårt men inte sprött cement. Tillsammans med kollagen som utgör stommen, och andra mineraler går det att bygga ett starkt och smidigt skelett. Ungefär som en skyskrapa, hård men flexibel. Normala proportioner mellan kalcium och magnesium är 2:1.

Hur får vi i oss kalcium?

Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest finns i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter, sesamfrön innehåller mer kalcium än mjölk. Trots att vi har relativt hög konsumtion av mejeriprodukter i Sverige är det många äldre som har problem med benskörhet. Här är det viktigt med samverkande faktorer så som intag av D3-vitamin, K2-vitamin och magnesium, för att förebygga problem.

Vad hindrar upptaget?

Hög konsumtion av kaffe, te, läsk och alkohol förhindrar upptaget.

Hur mycket kalcium behöver vi varje dag?

Det rekommenderade intaget enligt Livsmedelsverket (3) per dag varierar med kön och ålder, men för en vuxen är det 800 mg/dag:

Åldersgrupp    Rekommenderat intag
Spädbarn 6-11 månader     540 milligram
Barn 1-5 år                     600 milligram
Barn 6-9 år     700 milligram
Barn, tonåringar 10-17 år900 milligram
Vuxna   800 milligram
Gravida och ammande900 milligram 


Kontraindiaktioner

Kalcium som tillskott bör ske under läkares uppsikt vid kroniskt nedsatt njurfunktion eller njursjukdom. Kalciumtillskott bör vidare undvikas vid tillstånd som hyperkalcemi (för mycket kalcium i blodet) och hyperkalciuri (för mycket kalcium i urinen). (4)

Referenser:
(1) https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
(2) https://www.1177.se/Stockholm/fragor--svar/nationellt/sjukdomar--besvar/vad-ar-rakit/
(3) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalcium
(4) https://www.nordicnutritioncouncil.com/kalcium