Om vi börjar med magnesium i största allmänhet så ser vi en stor ökning i efterfrågan de senaste åren. Detta är till följd av en ökad medvetenhet hos konsumenten. En studie utförd i USA visar t.ex. att bara hälften av alla invånare i USA får i sig det dagliga rekommenderade intaget av magnesium.(1) Det finns andra uppgifter som säger att upp till 80 procent har magnesiumbrist. Förmodligen är det samma i alla västländer. Enligt den finska professorn, Robert Tigerstedt, var dagsintaget av magnesium från kosten i början av 1900-talet på många håll i västvärlden hela 1250 mg. Idag kan vi vara glada om vi får i oss 200 mg. När sädesslag och ris raffineras försvinner 75 procent av magnesiumet.
Liknande studier har inte gjorts i Sverige. Man brukar säga att man skall äta mörkgröna bladgrönsaker för att få i sig tillräckligt med magnesium, vilket stämmer bra. Men om man tittar på spenat som ett exempel, så innehåller det 97 mg magnesium per 100 g. Man behöver alltså äta 386 g bladspenat – inte långt ifrån ett halvt kilo per dag – för att få i sig dagsbehovet av 375 mg magnesium. Men då skall man också ta upp allting. I allmänhet upptas bara 30–50 procent av magnesiumet från maten. Med andra ord, ett totalt intag på närmare ett kilo spenat. Dessutom skall man veta att upptaget från magnesiumfattig mat är långt högre än från magnesiumrik mat av någon anledning (ca 80-25%).
Magnesium hittar man även i olika nötter samt choklad, men det finns ändå en risk att inte få i sig rätt mängd varje dag om man inte äter detta regelbundet. Och en mjölchokladkaka varje dag hjälper inte.