Omega-3 är ett av de nyttigaste ämnen du kan få i dig. Det är en fettsyra som kroppen inte kan producera själv utan måste tillföras regelbundet. Omega-6 är en annan fettsyra som inte kroppen kan producera. Omega-3 och Omega-3 är lite av varandras motsatser, likt ying och yang.

Omega-3 är inflammationsdämpande och omega-6 är inflammationsframkallande. Bägge är dock nödvändiga – i rätta förhållanden. Problemet är att det idag råder en oroväckande obalans emellan dem. När människan levde på jakt och fiske var förhållandet så gott som idealiskt, ungefär lika mycket av varje. Idag äter vi mycket mindre fisk och nästan inget vilt. Boskapen idag får kraftfoder som inte innehåller någon omega-3; gräsätande kor får dock i sig en hel del omega-3 både i mjölk och kött.

Förhållandet idag är uppemot 15:1 med omega-3 som klar förlorare. Det ideala förhållandet är inte klarlagt, men med tanke på människans ursprungsdiet, så borde ett förhållande mellan 2:1 och 4:1 var idealiskt. Ytterst få människor idag har dock detta förhållande.

Det var bland eskimåerna man upptäckte den extremt positiva effekten omega-3 hade på hjärta och kärl, i synnerhet sänkning av blodfetterna vilket gör blodet tunnare och mer lättflytande vilket ökar cirkulationen. Det tycks även öka det goda kolesterolet och minska det dåliga. Det har även en viss viktminskande effekt. Eskimåerna fick i sig upp till åtta gram omega-3 om dagen – och då gör det verklig nytta.

Veganer och vegaterianer äter ju inte fisk och får därmed svårare att få i sig omega-3, dessutom får de i sig ganska mycket omega-6 och då blir det en kraftig obalans. Många anser att de får i sig omega-3 med linfrö och en del andra växtsorter, men det är inte så lätt som reklamen gör gällande. Det är inte samma omega-3 som kroppen kan använda, den måste göras om från kortkedjig till långkedjig omega-3 med hjälp av enzymer i levern. Har man ett perfekt enzymsystem kan det nog fungera hyfsat, men det är nog inte många som har. Dessutom måste man få i sig tre matskedar linfröolja för att få i sig tillräckligt med korrekt sort omega-3. Men då får man även i sig stora mängder omega-6 vilket motverkar syftet. Det är balansen det handlar om.

Hur mycket bör man få i sig då?

Läkemedelsverket maximerar dosen till 3 gram, därefter räknas det som medicin. Det mostvarar 3 kapslar omega-3 med 1000 mg kapslar per dag, eller en stor portion lax. Gärna rå som sushi då oljan inte förstörts genom upphettning. Här finns dock problemet med den odlade laxen, där du ofta får i dig oönskade ämnen också. Makrill, sill och sardiner är även en bra källa. Torsk och andra vitfiskar har inte så mycket fett.
För att vara säker på att du får i dig rätt mängd Omega-3 är det mest effektiva sättet att göra ett blodtest.

När man tar kosttillskott bör man tänka på ett par saker.

  1. Kylkedjan från fångst till tillverkning bör garanteras annars härsknar oljan.
  2. Reningen bör vara minutiös, helst genom molekylär destillation, då finns inga tungmetaller eller gifter.
  3. Oljan bör tas från små fiskar i kalla hav.
Krillolja
Krill är ett räkliknande skaldjur som finns i överflöd i Antarktis. Krillen...
249 kr
OmegaRx 2 120 kapslar
Ny och förbättrad produkt, 25% starkare än tidigare!
495 kr
OmegaRx 2 Liquid
Nya förbättrade OmegaRx2 : 25% Starkare! Här i flytande form.
795 kr
OmegaRx2 240 kapslar
Ny och förbättrad produkt, 25% starkare än tidigare!
549 kr
OmegaRx2 Sport
Ny och förbättrad produkt, 25% starkare än tidigare!

Med GLA.
599 kr
Panaseeda Linfröolja
Panaseeda har genom sin patenteterade instapressteknik tagit fram en gyllene premium-linfröol...
395 kr
Zone Labs Cellular Inflammation Test Kit
Inflammationstest, för dig som vill testa kroppens grad av inflammation.
890 kr