Omega-3 är ett av de nyttigaste ämnen du kan få i dig. Det är en fettsyra som kroppen inte kan producera själv utan måste tillföras regelbundet. Omega-6 är en annan fettsyra som inte kroppen kan producera. Omega-3 och Omega-3 är lite av varandras motsatser, likt ying och yang.

Förhållandet idag är uppemot 15:1 med omega-3 som klar förlorare. Det ideala förhållandet är inte klarlagt, men med tanke på människans ursprungsdiet, så borde ett förhållande mellan 2:1 och 4:1 var idealiskt. Ytterst få människor idag har dock detta förhållande.

Det var bland eskimåerna man upptäckte den extremt positiva effekten omega-3 hade på hjärta och kärl, i synnerhet sänkning av blodfetterna vilket gör blodet tunnare och mer lättflytande vilket ökar cirkulationen. Det tycks även öka det goda kolesterolet och minska det dåliga. Det har även en viss viktminskande effekt. Eskimåerna fick i sig upp till åtta gram omega-3 om dagen – och då gör det verklig nytta.

Veganer och vegaterianer äter ju inte fisk och får därmed svårare att få i sig omega-3, dessutom får de i sig ganska mycket omega-6 och då blir det en kraftig obalans. Många anser att de får i sig omega-3 med linfrö och en del andra växtsorter, men det är inte så lätt som reklamen gör gällande. Det är inte samma omega-3 som kroppen kan använda, den måste göras om från kortkedjig till långkedjig omega-3 med hjälp av enzymer i levern. Har man ett perfekt enzymsystem kan det nog fungera hyfsat, men det är nog inte många som har. Dessutom måste man få i sig tre matskedar linfröolja för att få i sig tillräckligt med korrekt sort omega-3. Men då får man även i sig stora mängder omega-6 vilket motverkar syftet. Det är balansen det handlar om.

Krill Oil For Women
Dr. Mercola har utvecklat en speciell Omega-3 olja för kvinnor som innehåller Omega-3 fr...
349 kr
Krillolja
Krill är ett räkliknande skaldjur som finns i överflöd i Antarktis. Krillen...
249 kr
OmegaRx 2 120 kapslar
OmegaRx®2 är resultat av ett patenterad genombrott inom fiskoljebearbetning. OmegaR...
495 kr
OmegaRx 2 Liquid
Nya förbättrade OmegaRx2 : 25% Starkare! Här i flytande form.
795 kr
OmegaRx2 240 kapslar
Ny och förbättrad produkt, 25% starkare än tidigare!
549 kr
OmegaRx2 Sport
Ny och förbättrad produkt, 25% starkare än tidigare!

Med GLA.
599 kr
Panaseeda Linfröolja
Panaseeda har genom sin patenteterade instapressteknik tagit fram en gyllene premium-linfröol...
395 kr
Omega 3 är en av våra viktigaste fettsyror. Omega 3-fettsyror finns i både animaliska och vegetabiliska råvaror, och bör intas dagligen för god hälsa.
När du väljer din omega 3-källa, så tänk gärna på följande:

1. Välj alltid en riktigt bra omega 3 eftersom omega 3 lätt härsknar (förstörs i kontakt med syre). Det är viktigt att din omega 3 är producerad på bra råvaror och har förpackats och förvarats på rätt sätt. Betala hellre lite extra, än att erhålla en produkt som är härsken. Den skall hållas kall från fångst till tillverkning. Omega Rx har en certifierad kylkedja.

2. Omega 6 är inflammatoriskt. Vi behöver båda dessa fettsyror, men vi behöver mer omega 3 i förhållande till omega 6. Idag har många av oss för mycket omega 6 och för lite omega 3, och kan vara på 15:1 i förhållande mellan de olika fettsyrorna. Det är bra att eftersträva ett förhållande mellan omega 3 och omega 6 omkring 2:1. Omega 6 finns i växtoljor.

3. Ofta nämns fet fisk och ägg som källor till omega 3. Dock så är omega 3-halten beroende av att djuret har fått äta den mat som den är ämnad att göra. Fisk behöver äta alger, kor behöver beta gräs och höns behöver äta frön för att få önskvärt innehåll av omega 3. Om djuren istället får kraftfoder, så kommer de inte ha den mängd omega 3 som de har normalt. Att djuren får mindre mängd omega 3, innebär inte bara att vi som äter deras kött, ägg och mjölk får för lite omega 3, det innebär även att djuren lättare får inflammationer och blir sjuka.

4. Om du inte vill äta omega 3 från animaliska källor, så är chiafrön och linfrön ett ypperligt alternativ. Om du väljer denna omega 3-källa så behöver du tänka på att ha väl fungerande enzymatiska funktioner i kroppen, samt rätt näringsämnen (tex magnesium, kalcium, B-vitaminer) som behövs för konvertering. De vegetabiliska oljor som finns i linfrön och chiafrön konverteras i kroppen till långkedjiga omega 3-fettsyror med hjälp av enzymer. Många har inte ett tillräckligt bra enzymsystem och då fungerar inte omvandlingen. Fiskolja är fortfarande den säkraste källan.