Omega 3 | Kosttillskott | Vitaminer.nu

Omega-3 är en fettsyra som kroppen inte kan producera själv utan måste tillföras regelbundet. Omega-6 är en annan fettsyra som inte kroppen kan producera. Omega-3 och Omega-3 är lite av varandras motsatser, likt ying och yang.

Förhållandet idag är uppemot 15:1 med omega-3 som klar förlorare. Det ideala förhållandet är inte klarlagt, men med tanke på människans ursprungsdiet, så borde ett förhållande mellan 2:1 och 4:1 var idealiskt. Ytterst få människor idag har dock detta förhållande.

Veganer och vegaterianer äter ju inte fisk och får därmed svårare att få i sig omega-3, dessutom får de i sig ganska mycket omega-6 och då blir det en kraftig obalans. Många anser att de får i sig omega-3 med linfrö och en del andra växtsorter, men det är inte så lätt som reklamen gör gällande. Det är inte samma omega-3 som kroppen kan använda, den måste göras om från kortkedjig till långkedjig omega-3 med hjälp av enzymer i levern. Har man ett perfekt enzymsystem kan det nog fungera hyfsat, men det är nog inte många som har. Dessutom måste man få i sig tre matskedar linfröolja för att få i sig tillräckligt med korrekt sort omega-3. Men då får man även i sig stora mängder omega-6 vilket motverkar syftet. Det är balansen det handlar om.

Life Extension Super Omega-3
Super Omega-3 EPA/DHA med sesam lignaner (polyfenoler) & olivextrakt innehåller noggrant ...
349 kr
Köp!
Omega 3 är en av våra viktigaste fettsyror. Omega 3-fettsyror finns i både animaliska och vegetabiliska råvaror, och bör intas dagligen för god hälsa.
När du väljer din omega 3-källa, så tänk gärna på följande:

1. Välj alltid en riktigt bra omega 3 eftersom omega 3 lätt härsknar (förstörs i kontakt med syre). Det är viktigt att din omega 3 är producerad på bra råvaror och har förpackats och förvarats på rätt sätt. Betala hellre lite extra, än att erhålla en produkt som är härsken. Den skall hållas kall från fångst till tillverkning. Omega Rx har en certifierad kylkedja.

2. Omega 6 är inflammatoriskt. Vi behöver båda dessa fettsyror, men vi behöver mer omega 3 i förhållande till omega 6. Idag har många av oss för mycket omega 6 och för lite omega 3, och kan vara på 15:1 i förhållande mellan de olika fettsyrorna. Det är bra att eftersträva ett förhållande mellan omega 3 och omega 6 omkring 2:1. Omega 6 finns i växtoljor.

3. Ofta nämns fet fisk och ägg som källor till omega 3. Dock så är omega 3-halten beroende av att djuret har fått äta den mat som den är ämnad att göra. Fisk behöver äta alger, kor behöver beta gräs och höns behöver äta frön för att få önskvärt innehåll av omega 3. Om djuren istället får kraftfoder, så kommer de inte ha den mängd omega 3 som de har normalt. Att djuren får mindre mängd omega 3, innebär inte bara att vi som äter deras kött, ägg och mjölk får för lite omega 3.