MCT olja | Vitaminer.nu


MCT-olja är en typ av olja som är gjord av medelkedjiga fettsyror, som finns i kokos- och palmolja. MCT står för triglycerider med medellång kedja, som är en typ av fett som lätt tas upp och används av kroppen för energi.

Användningen av MCT-olja går tillbaka till 1940-talet, då den först isolerades och identifierades som en förening. På 1950-talet började forskare studera de potentiella hälsofördelarna med MCT-olja, och man upptäckte att den snabbt kan absorberas och användas av kroppen för energi.

På 1970-talet började MCT-olja användas som ett kosttillskott och blev populärt som ett viktminskningshjälpmedel. Idag används MCT-olja i stor utsträckning. Det finns i en mängd olika former, inklusive kapslar, pulver och flytande olja.
Närokällan C8 MCT Olja 500 ml
Närokällan C8 MCT-olja 500 ml.
295 kr
Köp!

Vad är MCT-olja?

Vilka är fördelarna med MCT-olja?

Vilken är den rekommenderade dosen för MCT-olja?

Finns det några potentiella biverkningar med MCT-olja?

Vilket är det bästa sättet att använda MCT-olja?

Kan MCT-olja användas istället för andra matoljor?

Är MCT-olja lämplig för vegetarianer och veganer?

Kan MCT-olja användas av personer med dietrestriktioner?


Vad är MCT-olja?

MCT-olja är en typ av olja som är gjord av mellanlånga fettsyror, som finns i kokos- och palmolja. MCT står för Middle Chained Triglycerides (triglycerider med medellång kedja), som är en typ av fett som lätt tas upp och används av kroppen för energi. MCT-olja används ofta som ett komplement för att stödja viktminskning, förbättra kognitiv funktion och öka energinivåerna.


Vilka är fördelarna med MCT-olja?

MCT-olja har ett antal potentiella fördelar, inklusive:

  • Viktminskning: Vissa studier har visat att MCT-olja kan hjälpa till att stödja viktminskning genom att öka energiförbrukningen och fettoxidation.
  • Förbättrad kognitiv funktion: MCT-olja kan hjälpa till att förbättra minnet, fokus och hjärnans funktion genom att tillhandahålla en alternativ energikälla för hjärnan.
  • Ökade energinivåer: MCT-olja kan snabbt absorberas och användas av kroppen för energi, vilket gör den till ett bra val för människor som vill öka sina energinivåer.
  • Förbättrad matsmältningshälsa: MCT-olja kan hjälpa till att förbättra matsmältningen genom att stödja tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen.
  • Bättre hjärthälsa: MCT-olja kan hjälpa till att förbättra kolesterolnivåerna och minska risken för hjärtsjukdomar.


Vilken är den rekommenderade dosen för MCT-olja?

Den rekommenderade dosen av MCT-olja varierar beroende på din ålder, kön och din allmänna hälsa. Det rekommenderas i allmänhet att börja med en liten dos, till exempel en tesked, och gradvis öka till önskad mängd under loppet av några dagar.


Finns det några potentiella biverkningar med MCT-olja?

MCT-olja tolereras i allmänhet väl, men vissa personer kan uppleva matsmältningsbiverkningar som diarré eller orolig mage när de först börjar ta den. Dessa biverkningar försvinner vanligtvis när kroppen anpassar sig till tillskottet.


Vilket är det bästa sättet att använda MCT-olja?

MCT-olja är ett mångsidigt tillskott som kan läggas till en mängd olika livsmedel och drycker. Några vanliga sätt att använda MCT-olja inkluderar:

  • Lägg till det i smoothies eller shakes
  • Blanda det i kaffe eller te
  • Använda den som matolja
  • Lägg det till salladsdressingar eller såser

Det är viktigt att notera att MCT-olja har en låg rykpunkt och bör inte användas för tillagning på hög värme. Det är bäst att använda i kalla eller rumstempererade rätter.


Kan MCT-olja användas istället för andra matoljor?

MCT-olja kan användas istället för andra matoljor, men det är viktigt att ta hänsyn till dess unika egenskaper. MCT-olja har en lägre rykpunkt än vissa andra oljor, så den lämpar sig inte för matlagning med hög värme. Det är också en mycket mer koncentrerad fettkälla, så den bör användas i mindre mängder.


Är MCT-olja lämplig för vegetarianer och veganer?

MCT-olja är lämplig för vegetarianer och veganer eftersom den kommer från kokos- och palmolja, som är växtbaserade källor. Det är dock viktigt att kontrollera märkningen och källan till MCT-oljan för att säkerställa att den inte har härletts från animaliska produkter eller testats på djur.


Kan MCT-olja användas av personer med dietrestriktioner?

MCT-olja är i allmänhet säker för personer med dietrestriktioner, inklusive de som är glutenfria, mjölkfria och nötfria.

Recept med MCT olja

Smoothie med MCT olja:
2 dl osötad mandelmjölk
1 banan
1 skopa vaniljproteinpulver
1 matsked MCT-olja
1 näve spenat
1 tsk honung (valfritt)
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills det är slätt. Servera kyld.

Kaffe med MCT olja
1 kopp varmt kaffe
1 matsked MCT-olja
1 tsk honung (valfritt)
1 nypa kanel (valfritt)
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills det är slätt. Servera varm.

MCT oljesalladsdressing:
1/2 dl olivolja
1/2 dl MCT-olja
2 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk dijonsenap
salt och peppar efter smak
Blanda alla ingredienser i en liten skål och vispa ihop tills det är väl blandat. Servera över dina favoritsalladsgrönsaker.

Bulletproof coffee
Ingredienser:

1 kopp varmt, bryggt kaffe
1-2 matskedar osaltat, hjärna ekologiskt smör eller ghee
1-2 msk MCT-olja
valfritt sötningsmedel (valfritt)

Instruktioner:

Brygg en kopp varmt kaffe.
Blanda det varma kaffet, smöret och MCT-oljan i en mixer.
Mixa i 30 sekunder tills blandningen är krämig och ett skum bildas.
Om så önskas, tillsätt ett sötningsmedel som du väljer, såsom honung, lönnsirap, eller erytritol efter smak.
Häll upp kaffet i en mugg och njut!
Obs: Vissa människor tycker att det tar lite tid att vänja sig vid smaken av bulletproof kaffe. Om du inte är van vid smaken av smör i ditt kaffe kanske du vill börja med bara en matsked smör och gradvis öka mängden efter önskemål.