Kosttillskott / Proteiner & Aminosyror / Glutation

Glutations byggstenar
Glutation tillverkas i varje cell i kroppen, med tre enkla byggstenar - aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. De bildar vad som kallas en tri-peptid (en kort aminosyrakedja). Glutation finns överallt i kroppen - även djupt ned i varje cells energikärna (mitokondrierna). Glutation är särskilt koncentrerat till hjärnan, ögonen, lungorna, levern och njurarna. 
Glutation koncentreras i första hand i levern, lungorna, njurar och matsmältningsorganen.

Bra mat för glutation
Om du äter svavelrik mat, såsom vitlök, lök och kål, broccoli, grönkål, blomkål i olika former får du i dig en byggsten till glutation. Men även träning hjälper kroppen att producera glutation.

Det finns dock ett problem...
Varje gång gifter neutraliseras i kroppen, förbrukas vår glutation. Det är därför det är så viktigt med en stadig tillförsel av byggstenarna i glutation: aminosyrorna cystein, glycin och glutamin – för att hålla nivåerna hög. Dessa tre aminosyror bildar en tri-peptid, de är alltså bundna med varandra, och en tre-peptid är den största aminosyrakedjan kroppen kan ta upp från tarmen. Det är dock svårt att få i sig genom kapslar och tabletter då magenzymer förstör det innan det hinner till tarmen. Den bästa formen är liposomal form, då de mikroskopiskt små fettkulorna med innehållet inkapslat och skyddat tar sig igenom magsäcken till tarmen utan problem.

Aurora Mega-Liposomal Glutation+
Aurora NutraScience har en unik patentskyddad flerstegsprocess för sin högkvalitati...
649 kr
Köp!
Närokällan Liposomal Glutation 250 ml
Glutation i en avancerad liposomal beredning. Glutation kan vara svårt för kroppen att t...
449 kr
Köp!

Det stora problemet är...
Något försvagar vår glutationsproduktion - och sänker nivåerna. Vi har sett hur kritisk glutation är för vår hälsa. Det hjälper till att förstöra fria radikaler, eliminera hälsostjälande toxiner, och eldar på vårt immunförsvar. Det agerar i varenda en av våra celler, d
et är åtminstone vad som borde hända. Men i den verkliga världen lever vi alla med krävande stress... brist på sömn... kronisk sjukdom... övervikt med mera, vilket bryter ner glutationsnivåerna. Men det är ändå bara en del av problemet. Det finns också faktorer och tjuvar som stjäl vårt glutation.

1. När man fyllt 20 år börjar produktionen av glutation sakta sjunka 10-15% per decennium. 
Om man börjar med en summa av 100 glutationsmolekyler – så är man redan efter tjugo år nere i 75 eller 80! Om man inte gör något för att öka produktionen, kommer nivåer sjunka som en sten efter man fyllt 45 år.

Hur långt ner går de? En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition i 2011 fann att äldre personer hade förlorat nästan hälften av all sin glutation - över 45 procent - jämfört med yngre personer. Plus, att äldre folk producerade ny glutation 45 procent långsammare än yngre.

Tyvärr lämnar den drastiska nedgången i glutationsnivåer oss sårbara för fria radikaler... oxidativ stress… toxisk överbelastning ... kroniska hälsoproblem som kan förkorta livslängden.

2. Giftiga ämnen kan tömma våra glutationsreserver på bara en dag
Man kan inte helt undvika farliga gifter. I dagens moderna värld finns det överallt och i allt. Och för varje gång kroppen har neutraliserat ett giftigt ämne, så har våra värdefulla reserver av glutation minskat.

För att göra saken ännu värre så neutraliserar levern de läkemedel vi tar med hjälp av glutation!

Det är ett stort problem, då hela kroppen bara har fyra dagars reserv av glutation till hands. Och levern har ännu mindre - bara en dags reserv.

Allt som krävs är en överdos av ett toxiskt läkemedel som till exempel ett vanligt smärtstillande, och glutation kan dräneras från levern under bara några timmar – vilket i längden kan leda till leversvikt och död. Och även om man inte överdoserar smärtstillande, så tar varje "normal" dos av detta läkemedel även en försvarlig del av glutationsreserven.

3. Den typiska dieten ger lite glutation - och installerar även ett avlopp på det befintliga utbudet
Den bästa och mest hälsosamma av dieter - fullt med färska frukter och grönsaker, nötter, fågel och fisk, kött från gräsätande djur - ge dig ca 150 mg glutation per dag. Och det är en bra start.

Men vi har förmodligen varken tid eller resurser att köpa alla ekologiska livsmedel och förbereda varje måltid från scratch. I stället är det mer sannolikt att vi äter bearbetade och konstgjorda livsmedel som innehåller liten eller ingen glutation.

Det finns ett annat problem, vår kropp kanske inte ens kan använda det lilla glutation vi får i oss via maten. Det kan nämligen finnas ett enzym i magen som kan hindra det från att absorberas tillräckligt. Man måste alltså se till att kroppen får de byggstenar som den behöver för att producera glutation. Ge kroppen de rätta byggstenarna, och den kan själv skapa sitt glutation. Det är ett mer effektivt sätt att öka nivåerna.

4. En saknad gen gör det svårt för nästan av alla människor att skapa glutation
Det finns ett annat problem som kan hålla dig från att få nog av detta livgivande ämne. För att skapa glutation, behövs vissa gener för att producera enzymer i kroppen. Tyvärr, saknar en tredjedel av alla kroniskt sjuka genen GSTM1 - vilket är en av de viktigaste generna i processen av att skapa och regenerera glutation. (4)

Om du är en av dem, kan du inte skapa tillräckligt med glutation för att befria kroppen från gifter och fria radikaler. Och det gör det svårare för dina celler att hålla sig frisk - och risken finns att du kan drabbas av en kronisk sjukdom.

När åldrande, stress, toxiner och dåliga val av livsmedel decimerar vår produktion och leverans av glutation, är våra celler de första som lägga märke till det.

Mitokondrierna i hjärtat av våra celler är som mini-kraftverk. De konsumerar syre för att producera energi våra celler behöver för att fungera.

Tyvärr släpper denna process ut en flod av fria radikaler - som rök bolmade ut ur en fabriksskorsten. Vi behöver en stor saneringsbesättning av glutation till hands för att fånga upp och neutralisera de fria radikaler och skydda cellerna från skador - så att de kan gå på högsta kapacitet och skapa den energi vi behöver och vill ha.

Referenser:

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714373/
A critical role of glutathione in determining apoptosis sensitivity and resistance in leukemia cells. Friesen C, Kiess Y, Debatin KM. Cell Death Differ. 2004 Jul;11 Suppl 1:S73-85.
(2) Gender differences in glutathione metabolism in Alzheimer's disease. Liu H, Harrell LE, Shenvi S, Hagen T, Liu RM. J Neurosci Res. 2005 Mar 15;79(6):861-7. 
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11271724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21140238
(4) https://livewello.com/library/glutathione-s-transferases-gstm1-gstt1-gstp1-genes?id=6737166583988224