K vitaminer | Vitaminer.nu



K-Vitamin
är väsentligt för att koagulerings-faktorerna skall bildas i blodet, det spelar en vital roll för bildandet av starka ben och det jobbar för ett hälsosamt hjärt- och kärlsystem. K-vitaminer finns att köpa i ett flertal former så som flytande i droppform till kapslar.

Aurora Liposomal Vitamin D3/K2+
Liposomal D3/K2+ från Aurora. 5000 IE liposomal D3-vitamin per dos.Mega-liposomal vitamin D3/...
399 kr
Köp!
BioCare Nutrisorb D3 & K2 15 ml
Flytande vegan D3 och K2 i oljebas.
289 kr
Köp!
Närokällan D3 & K2 60 kapslar
D-vitamin (vegetabilisk kolekalciferol från växtlav) tillsammans med K-vitamin (menakino...
229 kr
Köp!
Närokällan K2 60 Kapslar
Närokällan K2-vitamin 120 mcg 60 kapslar.
195 kr
Köp!

Vad är K-vitamin?

Vad är K-vitamin bra för och varför behöver vi K-vitamin?

När ska vi ta K-vitamin?

Vilka är symptom för K-vitaminbrist?

Hur mycket K-vitamin ska man ta per dag?

Tillskott av vitamin K2

Kan man få i sig höga doser av K-vitamin i mat??

Vad kan orsaka brist på K-vitamin?

Viktig notering

Historik



Vad är K-vitamin?

K-vitamin är nödvändigt för att blodet ska kunna koagulera och bildas i tarmarna av våra tarmbakterier men vi behöver även tillföra vitaminet via kosten.

K-vitamin är livsnödvändigt för att blodet ska kunna koagulera på ett normalt sätt. Det är också viktigt för skelettet då det samarbetar med D-vitaminer för att ta upp kalcium och lagra in det i skelettet. K-vitamin är tillsammans med D-vitamin och kalcium en viktig faktor för att förebygga benskörhet. 

Vad är K-vitamin bra för och varför behöver vi K-vitamin?

Vitamin K upprätthåller tre mycket primära funktioner i kroppen: 

  • Det är väsentligt för att koagulerings-faktorerna skall bildas i blodet
  • Det spelar en vital roll för bildandet av starka ben
  • Det jobbar för ett hälsosamt hjärt- och kärlsystem

K-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium medan K-vitamin reglerar vad kalciumet sedan används till och aktiverar proteiner som sedan binder sig till kalcium vilka för ut det till skelettet.

När ska vi ta K-vitamin?

K-vitamin är fettlösligt men kroppen kan bara lagra begränsade mängder i levern. Bakterier i tarmen producerar en viss del av det vi behöver. Resten måste vi få med födan. Brist kan pågå under lång tid utan upptäckt vilket kan resultera i allvarliga hälsotillstånd.

Äter man dagligen mycket gröna blad och grönsaker samt animaliska produkter med fermenterade råvaror klarar man dagligt rekommenderat intag. K1 från vegetabilier har dock sämre upptag och lagras bara ett par timmar. Nyfödda barn erbjuds K-vitaminspruta strax efter födseln för att undvika kraftiga blödningar.

Vilka är symptom för K-vitaminbrist?

Brist på K-vitamin kan leda till blödningar. K-vitaminbrist är ovanligt. Personer som använder blodförtunnande läkemedel som innehåller en K-vitaminantagonist, kan få tipset om att begränsa intaget av livsmedel som innehåller mycket K-vitamin, eftersom vitaminet påverkar blodkoagulationen.

Det är viktigt att komma ihåg att K-vitamin behövs för inlagring av kalcium i skelettet. 

Hur mycket K-vitamin ska man ta per dag?

Det dagliga referens intaget (DRI) är 75 mcg för män. Man räknar med 1 mcg per kilo kroppsvikt. På det kan man räkna ut mängden för barn, enligt deras vikt. Det kan uppnås genom att dagligen äta mycket gröna bladgrönsaker och groddar samt ost. Grönkål har mest K1-vitamin av alla grönsaker. (3)

Tillskott av vitamin K2

Många vetenskapsmän anser dock DRI-värdet kan vara för lågt och rekommenderar ett tillskott utöver det som man normalt får i sig via kosten. Ett tillskott på 75 mcg per dag av K2 är att rekommendera, och kan troligen vara tillräckligt av följande skäl: K2 i form av MK-7 lagras i kroppen i cirka fyra dagar. K1 lagras bara 1-2 timmar.

Tar man K2 varje dag bygger man upp en reserv på 225 mcg vid varje given tidpunkt. Man bör dock inte överdosera K2 med tanke på att det kan lösa upp kalkavlagringar i kärlen, om än sakta.

Kan man få i sig höga doser av K-vitamin i mat?

I Japan får man i sig höga doser K-vitamin genom maten. Främst till frukost, där den nationella frukosträtten Natto intas från tidig ålder. Det är fermenterade sojabönor som innehåller mycket höga doser K2-vitamin i form av MK-7. 

Hälsoministeriet i Japan var först med att godkänna behandling av osteoporos (benskörhet) med K2-vitamin. Man fann att personer med osteoporos hade låga plasmanivåer av vitamin K2.  K2-vitamin finns i fermenterad mat, tofu, kött, lever, äggula och mejeriprodukter. K1 finns i gröna bladgrönsaker och vissa matoljor.

Vad kan orsaka brist på K-vitamin?

Optimala doser K-vitamin är av största vikt för hälsan. Bakteriekulturen i tarmen är därför först och främst viktig för konstant tillförsel. Alkohol, mediciner, smärtstillande och i synnerhet antibiotika kan förstöra möjligheten till en konstant produktion av K-vitamin.

Viktig notering

Vitamin K2 har ingen toxicitet. Man bör dock undvika K1 i högre doser om man använder blodförtunnande medel såsom Waran, tala med din läkare.

Historik

Länge ansågs K-vitamin bra för en enda sak, koagulering av blodet – att blodet levrar sig vid sårskador. Vitamin K upptäcktes av den danske vetenskapsmannen Henrik Dam, som såg att kycklingar som fick en fettfri diet började blöda invärtes. Han fann att deras blodkoagulering försämrades starkt.

Dom upptäckte till slut att en fettfri diet saknade en viktig substans som var viktig för blodets förmåga att koagulera. Han döpte denna substans till ”koagulation vitamin” och senare till vitamin K.

 

Källor:

(1) Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. JM Geleinse, C Vermeer, DE Grobbee, LJ Schurgers, MH Knapen, IM van der Meer, A Hofman, JC Witterman. 2004.

(2) Health Benefits of Vitamin K2 A Revolutionary Natural Treatment for Heart Disease and Bone Loss Larry M. Howard &Anthony G. Payne, Ph.D.

(3) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/k-vitamin