A vitaminer | Vitaminer.nu

A-vitamin är viktigt för vår syn, hud och samt för våra slemhinnor, som alla är en viktig del även i vårt immunsystem, samt för vår vår reproduktiva hälsa.  Det A-vitamin du får i dig  genom din kost bör förhindra A-vitaminbrist som håravfall, hudproblem, torra ögon, nattblindhet och ökad mottaglighet för infektioner. Den finns i två olika former; A-vitamin från animaliska livsmedel (preformerat A-vitamin) och som ett provitamin i form av karotenoider från växtriket. 

A-Vitamin Green Line
A-vitamin Green Line 100 kapslar
149 kr
Fiskleverolja 100 kapslar
Fiskleverolja (tidigare känd som A&D vitamin) från Bättre Hälsa. 100 kapsl...
149 kr
Köp!
BioCare Nutrisorb® A-vitamin 15 ml
Flytande A-vitamin i en bas av olivolja. A-vitamin är en fettlöslig vitamin som stö...
139 kr
Köp!
Gräsbetad Nötlever EKO
Gräsbetad nötlever innehåller alla näringsämnen från levern skonsamt...
369 kr
Köp!

A-vitamin är ett livsviktigt fettlösligt vitamin som ingår i en mängd olika och viktiga kroppsprocesser. Den är viktigt för vår syn, hud och samt för våra slemhinnor, som alla är en viktig del även i vårt immunsystem, och för vår reproduktiva hälsa. 

A-vitamin kan lagras i levern och finns i två olika former; A-vitamin från animaliska livsmedel (preformerat A-vitamin) och som ett provitamin i form av karotenoider från växtriket.
Att få tillräckliga mängder A-vitamin genom din kost bör förhindra bristsymtom som håravfall, hudproblem, torra ögon, nattblindhet och ökad mottaglighet för infektioner. De flesta människor i utvecklade länder tillräckligt med A-vitamin från sin kost.

A-vitaminer och Karotenoider 

Kroppen kan omvandla karotenoider till A-vitamin. Betakaroten är en karotenoid och ett förstadium till A-vitamin (retinol) som många får i sig via grönsaker.  Det finns t.ex. till stor del i morötter och mörkgröna bladgrönsaker. 

Upptaget och omvandlingen av karotenoider till A-vitamin (retinol) varierar dock stort och kan bero på hur bra tarmar och tarmfloran fungerar, hur väl enzymerna arbetar och allmän näringsstatus hos individen, även genetiska anlag påverkar. (1) Tarmfloran är väldigt viktig för upptag och omvandling.

Vad gör A-vitamin för kroppen?

A-vitamin är viktigt för vår syn, hud och samt för våra slemhinnor. (2) Friska och starka slemhinnor är en viktig del av immunsystemet. Det är också viktigt för njurar, hjärta och lungor och framförallt för ögonen och synen. Här nedan några funktioner och hälsopåståenden kopplade till A-vitamin.

  • A-vitamin bidrar till normal järnmetabolism
  • A-vitamin bidrar till bibehållandet av normala slemhinnor
  • A-vitamin bidrar till underhållande av normal hud
  • A-vitamin bidrar till underhållande av normal syn
  • A-vitamin bidrar till underhållet av normalt immunförsvar


Vi lagrar A-vitamin i levern, och när dagsbehovet är lågt tar kroppen av reserverna som kan hålla upp till några månader, men ta slut snabbare vid ohälsa eller sjukdom.

Hur vet man om man har för lite A-vitamin?

A-vitaminbrist anses vara den största orsaken till blindhet i världen och första tecknet kan vara nattblindhet, då man ser sämre i mörker.  A-vitaminbrist är tämligen ovanligt i välutvecklade länder. 

A-vitamin är även viktigt under en graviditet, för embryots utveckling och tillväxt, speciellt under den första delen av graviditeten. Detta är viktigt för fostrets normala utveckling och för att barnet skall få en fullgod syn. (2). A-vitamin och karotener förekommer även i hudkrämer med tanke på huden, men då som hudvårdsprodukt.

Här är några tecken och symtom som kan vara kopplade till A-vitaminbrist (3):

  • Torr hud
  • Torra ögon. Ögonproblem är några av de mest kända frågorna
  • Nattblindhet
  • Infertilitet, problem att bli gravid
  • Försenad tillväxt
  • Hals- och bröstinfektioner
  • Dålig sårläkning
  • Akne och kvisslor

I vilken mat hittar man A-vitamin?

A-vitamin hittar du främst i inälvsmat, främst lever. Andra bra källor är smör, mejeriprodukter och ägg. Grönsaker och rotfrukter är bra källor till karotenoider. Vegetabiliska källor för betakaroten (provitamin) som kroppen kan omvandla till A-vitamin är färgglada frukter och grönsaker. Vegetabiliska källor är t.ex. morötter, grönkål, mango, nypon, tomater, spenat och aprikoser. Det finns idag även vegetabilisk A-vitamin (retinol) som kosttillskott, för den som så önskar.

Kontraindikationer och biverkningar

Man vad gäller varningarna för A-vitamin i höga doser så gäller det främst för äldre kvinnor (kan ge benskörhet) samt gravida då för höga doser som kosttillskott kan ge fosterskador. Betakaroten är svårt att överdosera då kroppen inte tar upp mer än vad som behövs. Gravida och ammande bör inte inta mer än 1,5 milligram A-vitamin per dag som tillskott. Det inkluderar lever som måltidsrätt, vilket man alltså bör undvika då. Vuxna bör inte konsumera mer än 7–8 mg per dag under längre tid. 

Du kan läsa mer om A-vitamin här.


Källor:

(1) https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1193S/4577160

(2)https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin

(3) https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-deficiency-symptoms