A vitaminer | Vitaminer.nu


A-vitamin
är bra för vår syn, vår hud samt för våra slemhinnor, som alla är en viktig del även i vårt immunsystem, samt för vår reproduktiva hälsa. Det A-vitamin du får i dig genom din kost bör förhindra A-vitaminbrist som håravfall, hudproblem, torra ögon, nattblindhet och ökad mottaglighet för infektioner. Den finns i två olika former; A-vitamin från animaliska livsmedel (preformerat A-vitamin) och som ett provitamin i form av karotenoider från växtriket. Våra produkter finns som både droppar och kapslar (bryts ner snabbare än tabletter).

Närokällan A-vitamin 100 kapslar
Denna A-vitamin består av Retinylpalmitat, en form som tas upp av kroppen direkt.  A-vit...
159 kr
Köp!
BioCare Nutrisorb® A-vitamin 15 ml
Flytande A-vitamin i en bas av olivolja. A-vitamin är en fettlöslig vitamin som stö...
169 kr
Köp!
Dense Nötlever (Beef Liver) 180 kapslar
100% frystorkad lever från kor som fått beta gräs, i smidiga gelatinkapslar. Nu med...
399 kr
Köp!
Dense Nötlever SPECIALPRIS SKADADE KAPSLAR
100% frystorkad lever från kor som fått beta gräs, i smidiga gelatinkapslar. Nu med...
249 kr (399 kr)
Köp!
Närokällan Fiskleverolja 100 kapslar
Närokällan Fiskleverolja 100 kapslar. Fiskleverolja är en av de rikaste källor...
99 kr (159 kr)
Köp!
Närokällan Solfin 30 kapslar
Närokällan Solfin med den varumärkesskyddade ingrediensen Melaline® hjälp...
295 kr
Köp!

Vad är A-vitamin?

A-vitaminer och Karotenoider 

Vad är A-vitamin bra för?

Hur vet man om man har brist på A-vitamin?

I vilken mat hittar man A-vitamin?

Kontraindikationer och biverkningarVad är A-vitamin?

A-vitamin är ett livsviktigt fettlösligt vitamin som ingår i en mängd olika och viktiga kroppsprocesser. Den är viktigt för vår syn, hud och samt för våra slemhinnor, som alla är en viktig del även i vårt immunsystem, och för vår reproduktiva hälsa. 

A-vitamin kan lagras i levern och finns i två olika former; A-vitamin från animaliska livsmedel (preformerat A-vitamin) och som ett provitamin i form av karotenoider från växtriket. Att få tillräckliga mängder A-vitamin genom din kost bör förhindra bristsymtom som håravfall, hudproblem, torra ögon, nattblindhet och ökad mottaglighet för infektioner. De flesta människor i utvecklade länder tillräckligt med A-vitamin från sin kost.A-vitaminer och Karotenoider 

Kroppen kan omvandla karotenoider till A-vitamin. Betakaroten är en karotenoid och ett förstadium till A-vitamin (retinol) som många får i sig via grönsaker.  Det finns t.ex. till stor del i morötter och mörkgröna bladgrönsaker. 

Upptaget och omvandlingen av karotenoider till A-vitamin (retinol) varierar dock stort och kan bero på hur bra tarmar och tarmfloran fungerar, hur väl enzymerna arbetar och allmän näringsstatus hos individen, även genetiska anlag påverkar. (1) Tarmfloran är väldigt viktig för upptag och omvandling.Vad är A-vitamin bra för?

A-vitamin är viktigt för vår syn, hud och samt för våra slemhinnor. (2) Friska och starka slemhinnor är en viktig del av immunsystemet. Det är också viktigt för njurar, hjärta och lungor och framförallt för ögonen och synen. Här nedan är några funktioner och hälsopåståenden kopplade till A-vitamin.

A-vitamin bidrar till normal järnmetabolism

A-vitamin bidrar till bibehållandet av normala slemhinnor

A-vitamin bidrar till underhållande av normal hud

A-vitamin bidrar till underhållande av normal syn

A-vitamin bidrar till underhållet av normalt immunsystem

 

Vi lagrar A-vitamin i levern, och när dagsbehovet är lågt tar kroppen av reserverna som kan hålla upp till några månader, men ta slut snabbare vid ohälsa eller sjukdom.Hur vet man om man har brist på A-vitamin?

A-vitaminbrist anses vara den största orsaken till blindhet i världen och första tecknet kan vara nattblindhet, då man ser sämre i mörker.  A-vitaminbrist är tämligen ovanligt i välutvecklade länder. 

Här är några tecken och symtom som kan vara kopplade till A-vitaminbrist (3):

  • Torr hud
  • Torra ögon. Ögonproblem är några av de mest kända frågorna
  • Nattblindhet
  • Infertilitet, problem att bli gravid
  • Försenad tillväxt
  • Hals- och bröstinfektioner
  • Dålig sårläkning
  • Akne och kvisslor

I vilken mat hittar man A-vitamin?

A-vitamin i mat hittar du främst i inälvsmat, främst lever. Andra bra källor är smör, mejeriprodukter och ägg. Grönsaker och rotfrukter är bra källor till karotenoider. Vegetabiliska källor för betakaroten (provitamin) som kroppen kan omvandla till A-vitamin är färgglada frukter och grönsaker. Vegetabiliska källor är t.ex. morötter, grönkål, mango, nypon, tomater, spenat och aprikoser. Det finns idag även vegetabilisk A-vitamin (retinol) som kosttillskott, för den som så önskar.Kontraindikationer och biverkningar

Man vad gäller varningarna för A-vitamin i höga doser så gäller det främst för äldre kvinnor (kan ge benskörhet) samt gravida då för höga doser som kosttillskott kan ge fosterskador. Betakaroten är svårt att överdosera då kroppen inte tar upp mer än vad som behövs. Gravida och ammande bör inte inta mer än 1,5 milligram A-vitamin per dag som tillskott. Det inkluderar lever som måltidsrätt, vilket man alltså bör undvika då. Vuxna bör inte konsumera mer än 7–8 mg per dag under längre tid. Källor:

(1) https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1193S/4577160

(2) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin

(3) https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-deficiency-symptoms