B vitaminer | Vitaminer.nu

B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att de inte lagras i kroppen. Du måste få i dig dessa vitaminer varje dag, med undantag från B12 som lagras i levern under en tid. Det finns 11 olika B-vitaminer som hjälper kroppen med att bygga upp metabolismen, nervsystemet, blodbilden, energitillförseln samt huden. Flera av dem är dessutom antioxidanta. Hitta de rätt B-vitaminerna för dig, eller läs mer om de olika vitaminerna längre ner, då detta är en familj av olika B-vitaminer.

« Föregående  1  2  |  Visa alla
NRG-C
NRG-C är ett välsmakande C-vitaminpulver med 5 vitaminer och 5 mineraler samt spårm...
249 kr
PABA Green Line
PABA Green Line 100 kapslar
119 kr
Köp!
Purathrive Liposomal B12
Purathrive Liposomal B12.
395 kr
Köp!
Triple Activated Vitamin B12 5000 mcg
Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som stöder normala energinivåer. D...
329 kr
« Föregående  1  2  |  Visa alla

Enskilda B-vitaminer är svåra att hitta i maten, vilket är varför de säljs som B-komplex och inte enskilt. Man kan absolut ta en enskilda B-vitamin som extra stöd, men i längden behöver vi hela spektret av B-vitaminer. Se dock till att du har rätt former av B-vitaminer som du kan läsa mer om här nedan, tex metylerade aktiva former av B-vitamin. 

Vanliga frågor om B-vitaminer 

Vad är B-vitamin?

B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att de inte lagras i kroppen. Du måste få i dig dessa vitaminer varje dag, med undantag från B12 som lagras i levern under en tid. Det finns 11 olika B-vitaminer som hjälper kroppen med att bygga upp metabolismen, nervsystemet, blodbilden, energitillförseln samt huden. Flera av dem är dessutom antioxidanta.

Vad är B-Vitamin bra för?

Det finns 11 olika B-vitaminer som hjälper din kropp att må bättre på olika sätt, t.ex. bidrar de till att bygga upp metabolismen, nervsystemet och blodbilden, andra till att förse huden med energi.

Vilka livsmedel innehåller B-vitamin?

B-vitamin finns i kött, lever, fisk, ägg, i baljväxter, fullkornsprodukter, många grönsaker och svamp. Vill man ha extra mycket B-vitamin från maten bör man äta fler jästprodukter. Dock är det långt ifrån lika mycket i dessa som i vanliga kosttillskott. Veganer måste vara noggranna med att säkra sitt intag av framförallt B12.

Varför är det viktigt med B12-Vitamin?

B12 behövs bl.a. för cellernas ämnesomsättning och för bildning av blodkroppar. Det är nödvändigt för nervsystemets funktion.

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel såsom; fisk och skaldjur, kött, ägg, lever samt i mjölkprodukter. mjölk och ost. I vissa vegetabilier finns det inaktiva former av B12, dessa former kan dock vara svårt för kroppen att tillgodogöra sig. För veganer är det mycket viktigt med tillskott av B12-vitamin. (1)

Förmågan att ta upp vitamin B12 minskar med åldern och därför kan en del äldre personer få brist på vitamin B12, även när de äter vanlig mat som innehåller B12. Eventuellt behov av kosttillskott med B12 vitamin är i sådana fall en fråga för hälso- och sjukvården eller omsorgen efter individuell bedömning. Veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk- eller äggprodukter, kan också få vitamin B12-brist.

Kan man ha B-vitaminbrist?

B-vitamin finns främst i animaliska produkter, men även i frukt och grönsaker samt i vissa spannmål. Om du är sjuk under en längre tid kan B-vitaminbrist uppstå eller om man håller en specifik kosthållning. Veganer behöver vara noga med att säkerställa sitt intag av B12-vitamin, som främst finns i animaliska produkter. Här kan det vara lämpligt att komplettera med kosttillskott av B12.

Vilka är symtomen vid B-vitaminbrist?

Det tar lång tid att bygga upp en brist om du är fullt frisk. Olika B-vitaminer har specifika roller i kroppen och det kan därför vara svårt att identifiera brist på ett specifikt B-vitamin.  

Några symtom kan vara försämrad hårkvalitet, sköra naglar, trötthet, orkeslöshet och dålig aptit. Då B-vitaminer är relativt vanligt förekommande i vår föda är det svårt att skapa en allvarlig brist vid förtäring av en hälsosam och varierad kost.

Vad menas med metylerade former?

En viktig sak med B-vitaminer är metylering*, vilket innebär aktiva, biologiska former som kroppen kan använda. Det gäller främst folat (folsyra) och B12. För att de skall vara aktiva behöver de vara i metylerad form (biotillgänglig form). Folat är extra viktigt vid graviditeten, helst innan om man går i barntankar. 

Brister av dessa kan ge nervskador. Det skall stå metylfolat eller metylkobalamin (för B12) på förpackningen, om de är i metylerad form. (Folat är den naturliga formen och folsyra oftast syntetisk.)

B12-brist hos äldre

Risken att drabbas av B-vitaminbrist ökar även med åldern. Det gäller framförallt B12 vitaminet. Anledningen till att risken för B12-brist blir större hos äldre personer beror på att slemhinnan i magsäcken kan vara utsatt för skador och irritation. Produktionen av saltsyra avtar med ökad ålder, och påverkar upptaget ett visst protein som behövs för att tarmen skall plocka upp B12-vitaminet.

Detta kan då orsaka blodbrist och påverka nervsystemet. Kronisk inflammation av magsäckens slemhinna är också vanligare hos äldre personer. Medicinering kan även störa tarmens bakterieflora, vilket också kan påverka upptaget av näringsämnen. Mag- och tarmsjukdomar kan även skapa B12-brist. Äldre som misstänker blodbrist skall kontrollera detta med sin läkare.)

Källor