Vitamin B12
BioCare Nutrisorb® Flytande Metyl B12 15 ml
Nutrisorb® Metyl B12 är ett kraftigt tillskott av optimalt biotillgängliga, metabol...
239 kr
Köp!
Närokällan B12 Sugtablett 60 tabletter
Närokällan B12 sugtablett i form av metylkobalamin. B12-Vitamin är viktigt för...
239 kr
Köp!
Närokällan Liposomal B12 5000 mcg 250 ml
Vitamin B12 är ett viktigt vitamin för människokroppen och är viktigt för...
395 kr

Vad gör vitamin B12?

B12-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna. B12 bidrar till normal energiomsättning genom omvandling av fett och protein till bränsle för energi, vilket minskar trötthet och utmattning. Nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar och RNA/DNA samt för normal funktion av nervsystem och immunsystem – B12 bidrar till immunsystemets normala funktion. Hjälper att skapa proteinet i hemoglobin som distribuerar syre i kroppen. Brist kan därför orsaka syrebrist och därmed trötthet. B12-brist kan även framkalla neurologiska problem, så det är ett viktigt vitamin. Brist kan pågå under längre tid innan symtom visar sig.

Vem behöver vitamin B12?

B12-vitamin som är bundet i kött som vi äter måste frigöras genom saltsyra och matsmältande enzymer i mage och tunntarm. Äldre personer kan ha problem med magsyraproduktionen och därför är B12 brist vanligast hos äldre personer över 60 år.

För veganer: Alger, såsom spirulina, som är en cyanobakterie, och vissa grönsaker innehåller en typ av B12 som vi inte kan tillgodogöra oss, det är vad som kallas pseudovitamin-B12 istället för biologiskt aktiv B12. Mycket debatt råder om B12-vitaminer i alger är biotillgängliga, men mest troligt är de inte. Ta det säkra före det osäkra.

Fördelar med vitamin B12

B12 bidrar till normal energiomsättning genom omvandling av fett och protein till bränsle för energi, vilket minskar trötthet och utmattning. Nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar och RNA/DNA samt för normal funktion av nervsystem och immunsystem. Hjälper till att skapa proteinet i hemoglobin som distribuerar syre i kroppen. Brist kan därför orsaka syrebrist.

B12 brist kan leda till sjukdomar

Man kan ta reda på om man har B12 brist genom ett blodprov. Det är också viktigt att konstatera att B12 bristen inte beror på brist på folsyra först och främst.
B12 hjälper till att skapa proteinet i hemoglobin som distribuerar syre i kroppen. Brist kan därför orsaka syrebrist. B12 brist kan även framkalla neurologiska problem, så det är ett viktigt vitamin. Brist kan pågå under längre tid innan symtom visar sig.

Vilka är riskgrupper för B12 brist?

B12-vitamin som är bundet i kött som vi äter måste frigöras genom saltsyra och matsmältande enzymer i mage och tunntarm. Äldre personer kan ha problem med magsyraproduktionen och därför är B12 brist vanligast hos äldre personer över 60 år.

Veganer behöver vara noga med att få i sig B12, då detta är begränsat i en vegansk kost.