C vitaminer | Vitaminer.nu

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper din kropp på många sätt. C-vitamin är ett vattenbaserat vitamin och innebär att kroppen inte kan lagra detta vitamin. Det är därför viktigt att du får i dig C-vitamin på daglig basis. Några av C-vitaminets viktiga roller är att hjälpa till med inlagringen av kollagen i kroppens vävnader samt att stödja immunsystemet. Det finns olika former av C-vitamin, tabletter, kapslar, pulver och flytande, även liposomalt.

Super C
Super C från Bättre Hälsa. Buffrad C-vitamin bundna med mineraler. 60 kapslar.
229 kr
Köp!
BioCare Vitamin C Powder
C-vitamin från BioCare i pulverform. 60 g eller 250 g
fr. 169 kr
Aurora Mega Liposomal C
Aurora Mega Liposomal C-vitamin 2000 mg
519 kr
C-vitamin 500 mg
C-vitaminet är buffrat (syraneutraliserat) och således skonsamt för magen. 
119 kr
Köp!
L- Askorbinsyra C-Vitamin
Denna askorbinsyra är den enda askorbinsyran som tillverkas i Europa. Andra tillverkas i Kina.
179 kr
Köp!
BioCare Vitamin C 1000
Hög styrka, med buffrad C-vitamin med blåbärsextrakt i en bekväm tablett som d...
309 kr
Köp!
NRG-C
NRG-C är ett välsmakande C-vitaminpulver med 5 vitaminer och 5 mineraler samt spårm...
249 kr
Altrient Liposomal C-vitamin
Nu äntligen får du C-vitaminets alla fördelar. Kliniska tester av den världsk&...
499 kr
Aurora Mega Liposomal C dospåsar 32 st
Aurora Mega Liposomal C-vitamin i smidiga dosförpackningar
529 kr
Köp!
Bio-C Pulver
Bio C-pulver är en naturlig C-vitamin från naturen där C-vitaminrika bär har a...
395 kr
Köp!
NRG-C Dospåse
NRG-C är ett välsmakande C-vitaminpulver med 5 vitaminer och 5 mineraler samt spårm...
10 kr
Liposomal C-vitamin, 120 ml Quicksilver Scientific
Liposomalt C-vitamin från Quicksilver Scientific. 120 ml.
399 kr
Köp!
Aurora C + Glutation paket
Aurora C-vitamin och Glutation tillsammans i ett paket!
990 kr
Dr. Mercola Liposomal C-vitamin
Liposomal C-vitamin i kapselform från Dr. Mercola. 
fr. 249 kr
BioCare Liposomal C-vitamin
Liposomal C-vitamin är effektiv då den absorberas optimalt. Smakar gott med naturlig lim...
399 kr
Köp!
Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin
Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin innehåller 1000 mg lättupptaglig C-vitamin, m...
349 kr
Dr. Mercola Liposomal C-vitamin för Barn
Detta  är en liposomal C-vitamin för barn i en liten kapsel.  En dos på 1...
195 kr
Köp!
Immunpaket Bättre Hälsa
Immunpaket Bättre Hälsa med D3-vitamin, Zink och C-vitamin. Förmånligt paketpr...
557 kr

Den kraftfull antioxidanten C-vitamin hjälper din kropp på flera sätt, men eftersom den är en vattenbaserat vitamin innebär det att kroppen inte kan lagra den. Därför är det viktigt att du får i dig den på daglig basis.

Några av C-vitaminets viktiga roller är att hjälpa till med inlagringen av kollagen i kroppens vävnader samt att stödja immunsystemet. Vilken är då det bästa c-vitaminet för dig? Vi har nedan samlat vanliga frågor och svar om C-vitaminer för att hjälpa dig på vägen.

Vad är C-vitamin bra för?

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress, vilket gör att vi åldras snabbare (ett slags organiskt rostskyddsmedel med andra ord), men bidrar även till en mängd viktiga funktioner i kroppen, såsom framställning av brosk och kollagen som håller ihop kroppen genom bindväven, smörjer lederna och ger mjuk, fuktig och spänstig hud. Blodkärl, benstomme, hud och tänder är i stort behov av C-vitamin.

Utöver ovanstående det hjälper med att (3): 

 • minska trötthet och utmattning
 • bygga upp immunsystemets normala funktion
 • bilda kollagen för skelett, brosk, tandkött, hud och tänder
 • upprätthålla energigivande metabolism
 • bygga upp normala funktioner hos nervsystemet
 • skydda celler från oxidativ stress (antioxidant)
 • öka järnabsorptionen
 • ökat upptag av järn

Vilka behöver C-vitamin?

Alla människor behöver C-vitamin och även djur. Varken människor, djur eller växter kan leva utan det och behöver ett dagligt intag. Det är därför förvånande att vissa djur (främst vissa apor och marsvin) förutom människan helt har tappat förmågan att producera det under utvecklingsförloppet. Det görs enkelt från glukos med ett enzym. Vi saknar helt enkelt det enzymet. Läs mer om C-vitaminbrist längre ner.

Vad innehåller C-vitamin?

C-vitamin finns mest i citrusfrukter och grönsaker. Man kan också hitta det i inälvsmat, såsom lever, om man inte steker den för hårt. Man får tänka på att typ av odling, lagring och tillagning i vatten samt varmhållning minskar innehållet relativt snabbt. C-vitamin i en apelsin kan variera från 0 till 180 mg. Det finns ca 60 mg C i en apelsin (vilket varierar beroende på storlek och vilken sorts apelsin). Ekologisk odling påverkar inte mängden C i större grad, men man slipper gifterna. Bra källor till C-vitamin är:

 • Svarta vinbär
 • Havtorn
 • Nypon
 • Persilja
 • Paprika
 • Brysselkål
 • Broccoli
 • Kiwi
 • Citrusfrukter (främst i citroner)
 • Jordgubbar
 • Nässlor

Hur mycket C-vitamin skall man äta?

Mängden C-vitamin man skall ta är ganska omstritt. Jämför man med djurens produktion av C-vitamin så ser man att möss producerar 4 gram normalt, men 20 gram vid stress. Getter t.ex. producerar 10 gram per dag – men upp till 100 gram vid stress. Hajar upp till 400 gram. Människan kan inte producera sitt C-vitamin och är därför absolut livsnödvändigt att tillföra kroppen genom sin kost för alla människor i alla åldersgrupper. Rekommenderat intag för människor (80 mg). (4)

Upptaget är bra från grönsaker och frukt, men frågan uppstår om det räcker för våra behov då många inte äter tillräckligt med frukt och grönt. Odling och förvaring samt beredning påverkar innehållet i frukter och grönsaker. De som tränar mycket blir utsatta för oxidativ stress och behöver mer C-vitamin för att motverka detta, vi rekommenderar därför ett tillskott direkt efter träningen.

Dagligt referensintag (DRI) är 80 mg. Det är den generella mängden som får skrivas ut på etiketter för kosttillskott etc. Medan mängden dagligt rekommenderat intag (totalt med mat och tillskott) varierar med ålder och kön enligt nedanstående tabell från Livsmedelsverket. (5)

Spädbarn 6-11 månader

20 milligram

Spädbarn 12-23 månader

25 milligram

Barn 2-5 år

30 milligram

Barn 6-9 år

40 milligram

Barn 10-13 år

50 milligram 

Vuxna

75 milligram

Gravida

85 milligram

Ammande

100 milligram

Är man sjuk, stressad eller tränar mycket ökar behovet då användning och utsöndring ökar i kroppen.

Finns det några risker med att ta C-vitamin?

Biverkningar från C-vitamin är mycket ovanligt. Ren askorbinsyra har låg pH-halt (2-3 pH - surt) och kan därför påverka känsliga magar. Diarré kan då uppstå. Med liposomala former undviker man detta problem, likväl som med buffrad C-vitamin, där man binder askorbinsyran med mineraler och höjer pH-värdet till neutralt (runt 7 pH), men i övrigt är det inga problem med att ta höga doser.


Finns det studier runt C-vitamin?

C-vitamin är ett av de mest studerade ämnen inom näringsläran. En analys av 9 studier med sammanlagt 293 172 deltagare visade att efter 10 år hade personer som tog minst 700 mg C-vitamin dagligen 25% lägre risk för hjärt- och kärlproblem än de som inte tog ett C-vitamin-tillskott. (1)

C-vitamin är en antioxidant och används även som konserveringsmedel. Forskning har visat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar(endotel). (2)

C-vitaminbrist

Akuta brister som orsakar skörbjugg är sällsynt i västvärlden, kärlbristningar kan dock orsakas av för lite C-vitamin, då skörbjugg gör att muskelbristningar uppstår med resulterande blödningar, då just denna vitamin bygger upp kollagen som bildar bindväv och håller ihop muskler och kärl. För litet intag ger trötthet, risk för infektioner, och svaghet. Irritation och även depression kan förekomma vid allvarligare brister.

I och med att C-vitamin är nödvändigt för produktionen av kollagen som finns i hår, hud och naglar, kan man se tecken på brist genom tunt hår, håravfall, hudproblem, spröda naglar, etc. Därmed kan dålig sårläkning även vara ett bristsymtom. Tendens till blåmärken utan direkta stötar kan bero på brist. 

Torr hud kan vara ett symtom då C-vitamin saktar ner förlusten av kollagen och elastin som gör huden fast och fuktig. C-vitamin bibehåller ett normalt immunförsvar, återkommande infektioner kan därför vara ett tecken. Då C-vitamin bidrar till normal funktion hos nervsystemet och psykologisk funktion kan brister kopplas till den känslomässiga hälsan. Kontinuerlig trötthet och även utmattning, trots vila, kan bero på C-vitaminbrist. C-vitamin är nödvändig för absorption av järn som påverkar blodbilden och järnbrist orsakar trötthet.

Kan man få överdos av c-vitaminer?

Allt går att överdosera, men det finns inget som tyder på allvarliga skador. Tar man för höga doser av c-vitamin, långt över  (>1000 milligram per dag) blir man lös i magen och detta kan orsaka diarre. (6)

Bristsymtom

Akuta brister som orsakar skörbjugg är sällsynt i västvärlden, men indikationer finns att kärlbristningar kan orsakas av för lite C-vitamin, då skörbjugg gör att muskelbristningar uppstår med resulterande blödningar, då C-vitamin bygger upp kollagen som bildar bindväv och håller ihop muskler och kärl. För litet intag ger trötthet, risk för infektioner, och svaghet. Irritation och även depression kan förekomma vid allvarligare brister.

I och med att C-vitamin är nödvändigt för produktionen av kollagen som finns i hår, hud och naglar, kan man se tecken på brist genom tunt hår, håravfall, hudproblem, spröda naglar, etc. Därmed kan dålig sårläkning även vara ett bristsymtom. Tendens till blåmärken utan direkta stötar kan bero på brist. Torr hud kan vara ett symtom då C-vitamin saktar ner förlusten av kollagen och elastin som gör huden fast och fuktig.

C-vitamin bibehåller ett normalt immunförsvar, återkommande infektioner kan därför vara ett tecken. Då C-vitamin bidrar till normal funktion hos nervsystemet och psykologisk funktion kan brister kopplas till den känslomässiga hälsan. Kontinuerlig trötthet och även utmattning, trots vila, kan bero på C-vitaminbrist. C-vitamin är nödvändig för absorption av järn som påverkar blodbilden och järnbrist orsakar trötthet.


Källor:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585762/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#1.-May-reduce-your-risk-of-chronic-disease 
(2) https://kurera.se/vitamin-c-askorbinsyra/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9631871/
(3) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin
(4) https://ekoappen.se/blogg/c-vitamin-ar-livsviktigt/
(5) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin