Närokällan Metylfolat 90 kapslar | Vitaminer.nu
Burk med Närokällan Metylfolat 90 kapslar
Burk med Närokällan Metylfolat 90 kapslar

Närokällan Metylfolat 90 kapslar

Närokällan
Närokällan Metylfolat, 90 kapslar
Artnr: 1880
179 kr
 
Lägg i kundvagnen
Lägg i önskelista

Produktinformation

För mycket syntetisk folsyra kan störa absorptionen av den bioaktiva formen folat.

En studie visar att ometaboliserad folsyra i blodet kan reducera upptaget av den bioaktiva formen av vitaminet. Långvarig användning av den syntetiska formen av vitamin B9 (folsyra), reducerar upptaget av den aktiva formen 5-metyltetrahydrofolat (5-MTHF), också kallad metylfolat, har ett forskarteam i Amsterdam upptäckt. (1) Ett resultat som bekräftar tidigare studier om detta.

Användningen av syntetisk folsyra för att förhindra födslodefekter har lett till berikning av livsmedel i 50 länder vilket i och för sig resulterat i en minskning av ryggmärgsbråck hos foster. Men en ganska hög procent av befolkningen kan inte omvandla syntetisk folsyra till den bioaktiva formen 5-(MTHF) och en del kan inte omvandla så höga doser. Resultatet blir en onormalt hög nivå av folsyra i blodet som inte omvandlas och på så sätt kan dölja brister och invagga i tron att man är säker.

Sverige är ett av de första länderna som sett över detta och slutat rekommendera berikning av livsmedel med folsyra. Man har haft en aning om att de höga doserna syntetisk folsyra som inte omvandlas till metylfolat kan orsaka cancer, möjligen på grund av att det blockerar upptaget av naturligt folat från maten.

För att få i sig tillräckligt med naturlig folat behöver men äta rejält med gröna grönsaker – varje dag.

Folsyra/folat har en mängd viktiga funktioner förutom att skydda fostret. Nedan presenterar vi ett kapitel ur en kommande, uttömmande bok om vitaminer och mineraler.

Vitamin B9 – Folsyra/Folat 

Funktion: 

Kortfattat: Detta vitamin är mest känt som folsyra eller folat. Folat är egentligen den övergripande termen av de två formerna av vitamin B9. Folsyra är den syntetiska formen som används vid beredning av kosttillskott eller berikning av mat. Man kallar dock den naturliga formen man får i sig via maten folat. 

Ingående: Folat påverkar nybildningen av celler genom syntes av aminosyror. Nödvändigt för normal tillväxt såväl som läkande av sår och nyskapandet av celler och vävnad hos fostret under graviditeten. Folat/folsyra är även nödvändigt för fertiliteten hos både män och kvinnor och påverkar spermaproduktionen hos män.

Överkurs: Under de första veckorna efter befruktningen bildas det tidiga anlaget till centrala nervsystemet (neuralröret) hos fostret. Folsyra/folat spelar en viktig roll för att neuralröret ska utvecklas normalt. Neuralrörsdefekter (NTDs) uppstår då embryot misslyckas med att stänga neuralöret (ryggmärgskanalen) mellan dag 21 och 27 efter befruktningen. NTDs inkluderar flera felfunktioner, såsom missformation av hjärnan och/eller ryggmärgen. Om man har låga halter folat/folsyra i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Flera studier visar att kosttillskott med folsyra kan minska risken för ryggmärgsbråck. Man tror att de viktiga momenten inträffar innan kvinnan är medveten om att hon är gravid. Celldelningen hos fostret är mycket aktivt redan då. 

Folsyra/folat är också viktigt för mammans blodbildning. 

Total mängd folat i kroppen hos en vuxen är 10-30 mg. 

Höga doser av folat kan häva den typ av blodbrist (anemi) som är ett tidigt tecken på B12-brist. Risken med allmän berikning av mat, plus eventuella kosttillskott med enbart folsyra kan då innebära att brist på B12 inte upptäcks i tid, varmed ökad risk för nervskador ökar. 

Metylering*: den syntetiska formen folsyra omvandlas till den aktiva formen metylfolat i kroppen hos friska personer. Ren folsyra kan kroppen inte utnyttja. Men en ganska hög procent av befolkningen kan inte omvandla folsyran. Det innebär höga halter folsyra i blodet men inget i cellerna. Det konkurrerar dessutom med absorptionen av naturligt folat i maten som inte tas upp. Det kan bland annat resultera i allergisymtom då histaminet inte fördelas ordentligt i cellerna med folsyra. Folk med höga halter histamin bör därför använda metylfolat (5-MTHF) som kosttillskott. Man kan känna igen hög histaminhalt på att man har låg smärttolerans, har orolig sömn och svårt att slappna av, kan bli deprimerad utan orsak; fysiskt kan det visa sig i astma och hudproblem. Migrän och mag- och tarmbesvär kan visa sig.

Metylbrist orsakas av ett genetiskt fel som påverkar ett enzym (MTHFR – metyl-terahydrofolat reduktas) vilket är ett mycket viktigt enzym för hälsa i största allmänhet. Defekter i metyleringsprocessen leder till folatbrist har kunnat kopplas till kroniskt trötthetssyndrom och även autism. MTHFR-enzymets uppgift är att omvandla folat till den form som kroppen kan använda, metyltetrahydrofolat (5-MTHF) eller metylfolat som vi kallar det.

Källor: Namnet folat kommer från det latinska ordet folium, vilket betyder löv. Ät en skål med blandade grönsaker rik på folsyra varje dag, till exempel grönkål och spenat. Andra växtkällor är baljväxter, broccoli, svampar, gröna bönor, dadlar, ärtor, sparris, betor och persilja. En avokado ger ca 100 mcg folat. Om man äter minst 500 gram baljväxter, frukt och grönsaker, som innehåller mycket folat, klarar man dagsbehovet. Men även lever innehåller mycket folat. Man får dock tänka på att folsyra är känslig för värme. 

Bristsymtom: Brist kan ge blodbrist (megoblastisk anemi) vilket orsakar trötthet, koncentrationssvårigheter, irritation, andfåddhet, hjärtklappning, ömhet och öppna sår på tunga och slemhinnor, förändringar i hud och hårfärg. 

På samma sätt som med B12 kan brister av folat resultera i depression.

Bristsymtom kan märkas först månader efter dåligt dietintag. När folattillgången inte är tillräcklig till de snabbt växande cellerna i benmärgen reduceras celldelningen, vilket resulterar i färre men större, fast omogna, blodceller. Äter man inte folatrika grönsaker regelbundet och inte tar tillskott är risken stor att man får brist. Alkohol, rökning och en del mediciner motverkar upptaget. Individer i tidiga stadier av folatbrist kanske inte visar uppenbara symtom, men blodkoncentrationen av homocystein kan däremot öka., vilket även kan vara brist på B12 och vissa andra B-vitaminer. Folat hjälper till att bryta ner aminosyran homocystein.

Denna information gäller inte bara kvinnor, män kan också drabbas av brister.

Vitiligo kan vara ett bristsymtom. Det orsakas av att huden förlorar pigment fläckvis och blir förblir vit vid solande men brunt runtom vilket kan orsaka utseendeproblem. Det finns studier som visat att det kan gå att vända på. Personer fick behandling i tre år med folsyra och B12-sprutor. Huden blev återpigmenterad. Folk med vitilago har oftast låga värden med folsyra och B12, men tillskott hjälpte inte alltid till full repigmentering, dock stannade den upp och hälften blev bättre. 6% blev helt bra. Tillskotten skulle tas med solexponering på sommaren och UV-ljus under vintern.

Övrigt: Livsmedelsverket rekommenderar att man tar folsyra under de första tolv veckorna av graviditeten, efter det påverkas inte fostret vad det gäller ryggmärgsbråck då ryggmärgskanalen har stängt sig. Dock bör man fortsätta äta mat som är rik på folat. Man bör, skall, ta folsyra/folat redan en månad innan om man planerar graviditet för att få en normal nivå redan innan befruktningen. Risken är inte stor, men 20-25 barn i Sverige föds med ryggmärgsbråck, och det är lägst i världen. Men omkring 80 foster aborteras bort årligen vid upptäckt via ultraljud. Man räknar med att hälften beror på folat/folsyrebrist.

Rekommenderad dagsdos är annars 400 mcg i USA och 500 mcg i Sverige för gravida kvinnor. 

Biverkningar/överdoseringar: Inga registrerade biverkningar finns, mer än vad svenska Livsmedelsverket har utfärdat. 

Historia. Runt 1920 trodde man att folatbrist och anemi var samma sak. 1931 gjorde forskaren Lucy Wills en observation som ledde till identifierandet av folat som det näringsämne som behövdes för att förhindra anemi under graviditeten. Han använde då bryggarjäst för att bota anemi. Några år senare kunde man identifiera det aktiva ämnet folat i bryggarjästen. Det isolerades 1941 från spenatblad och man kunde bestämma dess kemiska struktur och framställa folsyra. Först 1960 kopplade man ihop folatbrist med ryggmärgsbråck hos foster och i slutet på 1990-talet började man berika mjöl med folsyra. Sverige var förmodligen det första landet som slutade med berikning av mjöl med folsyra. Idag är det dock få tillverkare som berikar mjöl med vitaminer.

Doseringar:

Spädbarn (6-11 månader) 50 mikrogram

Spädbarn och barn under 2 år 60 mikrogram

Barn mellan 2 och 5 år 80 mikrogram

Barn mellan 6 och 9 år 130 mikrogram

Barn mellan 10 och 13 år 200 mikrogram

Ungdomar över 14 år och vuxna 300 mikrogram

Kvinnor i barnafödande ålder 400 mikrogram

Gravida och ammande 500 mikrogram

Dietary Folate Equivelents (DFEs). 

Folsyra som kosttillskott eller berikning tas upp bättre än naturlig folat från maten. Man har därför något i USA som kallas Dietary Folate Equivelents (DFEs). Det visar hur effektivt upptaget är i förhållandet mellan naturligt och syntetiskt Folat.

1 mikrogram (mcg) naturlig folat från maten motsvarar 1 mcg DFEs.

1 mcg folsyra till maten som kosttillskott eller berikad mat ger hela 1,7 mcg DFEs.

1 mcg folsyra som kosttillskott tagen på fastande mage ger 2,0 mcg DFEs.

Som exempel, en portion mat med 60 mcg folat skulle ge 60 mcg med DFEs.

Medan en portion pasta med berikat mjöl med 60 mcg folsyra skulle ge 1,7 x 60 = 102 mcg DFEs.

Ett kosttillskott på 400 mcg folsyra på fastande mage skulle dock ge hela 800 mcg DFEs.

* Metylering:

Metylering är en process för att reparera och avgifta kroppen, men även att stänga av och på gener. En vanlig genetisk defekt har att göra med metylering. När den inte fungerar drabbas vi lättare av kroniska sjukdomar. Kemiskt sett innebär metylering en kemisk reaktion, där en metylgrupp – en kombination av en kolatom och tre väteatomer – fäster sig vid ett enzym. Då utför enzymet en specifik åtgärd.

Ett exempel är allergier. En metylgrupp kan binda sig till histaminet som bryts ner och försvinner.

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5642340/

Doser: 90
Form: Kapsel
Fyllnadsmedel: Alfalfa
Förpackning: 90 kapslar
Kapsel: Pullulan
Rekommenderad daglig dos: 1 kapsel till mat
Vegansk: Ja
Förvaring: Förvaras i rumstemperatur utom räckhåll för små barn, ej i direkt solljus.
Information: Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Rekommenderad dos bör ej överskridas. Det är viktigt med en mångsidig, balanserad kost och hälsosam livsstil.

Innehåll

InnehållMängd per dos% DRI*
Folat (metyl)500 mcg250 %


Ingredienser: Fyllnadsmedel (alfalfa [Medicago sativa]), vegetabilisk kapsel (pullulan), folat (kalcium-L-metylfolat).

*Dagligt referensintag

Vanliga frågor om produkten

Se fler varor

Närokällan Elektrolytpulver 210 g
Elektrolytpulver med kalium – citronsmak.
Närokällans Elektrolytpulver stöde...
295 kr
Köp!
Närokällan Q10 200 mg + Selen & E 60 kapslar
Närokällan Q10 + Selen + E-vitamin. 60 kapslar. 
449 kr
Köp!
Närokällan Grönt Kaffe & Krom 60 kapslar
Närokällan Grönt kaffe & Krom kombinerar egenskaperna hos grönt kaffeextra...
295 kr
Köp!
Närokällan Benfotiamin 150 mg 60 kapslar
Närokällan Benfotiamin i en förpackning på 60 kapslar.
259 kr
Köp!
Närokällan Zink 25 mg 90 kapslar
Närokällan Zink kapslar med en dos på 25 mg per kapsel. Totalt innehåller f...
149 kr
Köp!

Andra köpte även

Bragg Äppelcidervinäger EKO
Bragg, ekologisk raw äppelcidervinäger i storlekarna 473 ml och 946 ml.
fr. 119 kr
Närokällan Magnesiumglycinat 120 kapslar
Magnesiumglycinat är ett vänligare alternativ för magen. Vissa kan vara känsli...
199 kr
Köp!
Aurora Mega Liposomal C 2000 mg 480 ml
Aurora Mega Liposomal C-vitamin 2000 mg
519 kr
Köp!
Celtic Havssalt Grovmalet 227 g
Celtic sea salt grovmalet. Celtic sea salt innehåller ca 85% natriumklorid och resten spå...
69 kr
Probioform Bäst före 10/2024
Probioform för magen i en 2-liters bag in box.

Bäst före 10/2024
449 kr
Köp!