Omega-3 är en fettsyra som kroppen inte kan producera själv utan måste tillföras regelbundet. Omega-6 är en annan fettsyra som inte kroppen kan producera. Omega-3 och Omega-3 är lite av varandras motsatser, likt ying och yang.
Förhållandet idag är uppemot 15:1 med omega-3 som klar förlorare. Det ideala förhållandet är inte klarlagt, men med tanke på människans ursprungsdiet, så borde ett förhållande mellan 2:1 och 4:1 var idealiskt. Ytterst få människor idag har dock detta förhållande.
Veganer och vegaterianer äter ju inte fisk och får därmed svårare att få i sig omega-3, dessutom får de i sig ganska mycket omega-6 och då blir det en kraftig obalans. Många anser att de får i sig omega-3 med linfrö och en del andra växtsorter, men det är inte så lätt som reklamen gör gällande. Det är inte samma omega-3 som kroppen kan använda, den måste göras om från kortkedjig till långkedjig omega-3 med hjälp av enzymer i levern. Har man ett perfekt enzymsystem kan det nog fungera hyfsat, men det är nog inte många som har. Dessutom måste man få i sig tre matskedar linfröolja för att få i sig tillräckligt med korrekt sort omega-3. Men då får man även i sig stora mängder omega-6 vilket motverkar syftet. Det är balansen det handlar om.