Skydda dina ögon mot det skadliga blå ljuset
Denna vecka är internationella Sleep Awareness Week. Därför ger vi dig nu 15% rabatt på alla våra sömnprodukter*. Det är mycket som kan störa sömnen, ljus bland annat. Blått ljus från digitala enheter och solen omvandlar viktiga molekyler i ögats näthinna till cellförstörare, enligt ny optisk forskning. Antingen bör man titta mindre på digitala enheter såsom datorer och mobiltelefoner, i vissa fall helt, eller skydda ögonen med blåljusblockerande glasögon.
Men det är inte bara digitala enheter som skapar skadligt ljus. LED-lampor, som tagit över efter glödlamporna, genererar mycket blått ljus, och de finns överallt med sitt energirika ljus som snabbt tröttar ut ögonen. Blått ljus undertrycker även kroppens naturliga produktion av melatonin, sömnhormonet, vilket gör det svårare att falla i sömn.
Blått ljus skadar och tröttar inte bara ut ögonen, det stör alltså sömnrytmen avsevärt. Men det är inte bara blått ljus som stör sömnrytmen, det finns även annat ljus som hindrar god sömn, även om det inte skadar ögonen på samma sätt som blått ljus. Det kan också blockeras för bättre sömn.
Processen med blått ljus som beskrivs i studien, som nyligen publicerades i tidskriften Scientific Reports, och utförts vid University of Toledo, kan leda till åldersrelaterad makuladegeneration (gula fläcken).
"Vi exponeras kontinuerligt för blått ljus, och ögats näthinna och lins kan inte blockera eller reflektera det, säger Dr. Ajith Karunarathne, biträdande professor i UT-avdelningen för kemi och biokemi.
Det är känt att blått ljus skadar synen genom att påverka ögats näthinna. Forskarna försöker hitta metoder som bromsar degenerationen, till exempel en ny typ av ögondroppar. Men även glasögon som stoppar det blåa ljuset. Man har även funnit att E-vitamin skyddar ögat.
Makulärdegeneration skadar fotoreceptorernas celler i näthinnan. Dessa celler behöver molekyler som kallas retinal för att avkänna ljus och utlösa en kaskad av signaler till hjärnan. Man behöver en kontinuerlig tillförsel av retinala molekyler om man skall kunna se. Fotoreceptorer är värdelösa utan dessa retinal, som produceras i ögat. Forskarna fann att exponering för blått ljus orsakar retinal att utlösa reaktioner vilka genererar giftiga kemiska molekyler i fotoreceptorceller. Och dessa är giftiga. Om man lyser blått ljus på näthinnan dödar retinalen fotoreceptorceller."
”Det värsta är”, säger Kasun Ratnayake, en doktorandforskare som arbetar i Karunarathnes cellfotokemigrupp. "att fotoreceptorceller inte regenereras i ögat. När de är döda, är de döda för gott. "
Ingen skadlig effekt sker med grönt, gult eller rött ljus. Men blått ljus kan döda vilken celltyp som helst, alltså inte bara ögats celler.
Forskaren fann dock att vitamin E som är en naturlig antioxidant i ögat och kroppen, hindrar cellerna från att dö. Men allteftersom en person åldrar eller immunsystemet blir undertryckt, förlorar människor förmågan att bekämpa attacken av retinalt och blått ljus. "Det är då den verkliga skadan uppstår", sa Karunarathne.
Labbet mäter för närvarande mätning från tv, mobiltelefon och tablettskärmar för att få en bättre förståelse för hur cellerna i ögonen svarar på det dagliga blått ljuset.
"Om man tittar på mängden ljus som kommer ut ur mobiltelefonen, så är den inte stor och verkar tolerabel, säger Dr. John Payton, gästassisterande professor i UT-avdelningen för kemi och biokemi. "Vissa mobiltelefonföretag lägger till blåljusfilter på skärmarna, och jag tycker att det är en bra idé." Men om man tittar mycket på skärmar, bör man ha något skydd.
För att skydda ögonen från blått ljus, rekommenderar Karunarathne att ha glasögon som kan filtrera både UV och blått ljus ute och undvika att titta på mobiltelefoner eller läsplattor i mörkret.
Vissa optiker kan lägga in UV-filter och blåljusfilter i vanliga glasögon. De tar inte allt ljus, men hjälper till. Har man inga glasögon kan man köpa speciella glasögon som filtrerar bort så gott som allt skadligt ljus. Bra om man sitter mycket framför datorn, mobilen, läsplattan, TV eller har mycket LED-ljus.
"Varje år rapporteras mer än två miljoner nya fall av åldersrelaterad makuladegenerering i USA," sa Karunarathne. "Genom att lära oss mer om mekanismerna bakom blindhet på jakt efter en metod för att hejda toxiska reaktioner orsakade av kombinationen av retinal och blått ljus hoppas vi hitta ett sätt att skydda synen hos barn som växer upp i en högteknologisk värld.