Vitaminer.nu - Vitaminer och kosttillskott

Inlägg från 2021-03

Fasta med benbuljong

Fasta med benbuljong

Halvfasta, 5:2 eller Buljongfasta?
Periodisk fasta – du har säkert hört talas om t.ex. 5:2 metoden, och halvfasta som ibland kallas för 16:8 metoden. Men vad är skillnaden? Är någon metod bättre än en annan? Kanske kan buljongfasta vara något. Låt oss bena ut begreppen och ge några tips.



Fasta gör ju så att kroppen får vila sig mellan måltiderna och blodsockret kommer i balans. Kroppen kan sysselsätta sig med reparation och framförallt utrensning. Vetenskapliga studier visar att fasta kan dämpa inflammationer och förbättra immunsystemet, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, demens samt förbättra tarmfloran, säger dr Mosley. Och, inte minst, man går ner i vikt.

5:2 metoden började med dr Mosley för några år sedan. Man drar ner på kaloriintaget till 500–700 kilokalorier två dagar i veckan, helst åtskilda. Övriga dagar äter man nyttigt, grönsaker och protein utan snabba kolhydrater. Normalt intar man runt 2000 kilokalorier per dag.

Helfasta (24:0) är naturligtvis metoden där man inte äter något alls under ett antal dagar. Många dricker grönsaks- och fruktjuicer, grönsaksbuljonger och använder örtteer. Kurer med helfasta varar ofta 1–3 veckor, varianterna är många.

Halvfasta (16:8) är kanske den lättaste metoden. Den innebär tidsbegränsat matintag under ett antal timmar per dag, 6–8 timmar. Det vanligaste är att man skippar frukost och äter lunch och middag inom en intervall av åtta timmar eller kortare. Därefter äter man ingenting fram till nästa dags lunch. Det kan vara bra att minska gapet mellan måltiderna, t.ex. lunch kl 12 och middag senast klockan 18, eller kortare om man klarar det. En annan variant är att äta frukost och lunch men skippa middagen, beroende på vad som passar i livet och sitt schema.



Benbuljongfasta
En helt annan metod är att benbuljongfasta, vilket kan vara en bra kickstart om du framledes vill köra t.ex. halvfasta regelbundet. Ett bra sätt att komma igång är att dricka benbuljong som enda intag under 3 dagar. Detta ger tillräckligt med näringsämnen för att hålla borta den värsta hungern borta utan att matsmältning och blodsockret går igång och med mycket få kalorier.

Benbuljong har blivit mycket populär på senare tid, särskilt bland hälsomedvetna individer. Detta beror på dess många hälsofördelar. Även om det finns begränsad forskning om benbuljong, så finns det gott om bevis som tyder på det fördelaktiga.



En dag med buljong
Kör detta program gärna under tre dagar eller regelbundet en gång per vecka.
Välj mellan kyckling, biff eller vilt. Följ med oss på en utmaning och kör programmet 3 dagar på raken.

Vad är benbuljong?
Benbuljong går tillbaka till förhistorisk tid, när jägare- och samlare använde annars otjänliga djurdelar som ben, hovar och leder i en buljong som de kunde dricka. Du kan göra benbuljong med hjälp av ben från nästan alla djur, t.ex.: fläsk, nötkött, kött, kalkon, lamm, hjort, kyckling, eller fisk.

Benbuljong görs genom att sjuda på djurens ben, (även kycklingskinn går bra) och bindväv under lång tid (12–14 timmar). Denna mycket näringsrika lag används ofta i soppor, såser och grytor, kända restauranger gör sin egen buljong med hemligt recept. Men med tanke på koktiden kan det vara skönt att köpa buljong, men var noga med kvalitén. Vi erbjuder ekologisk benbuljong från nöt samt kyckling och viltbuljong från Food Studio.



Yngre hud
Att konsumera benbuljong kan bidra till att minska rynkor på grund av dess kollageninnehåll.
Ett växande antal studier tyder på att kollagenkosttillskott märkbart kan minska rynkor jämfört med en placebogrupp (4, 5). Även om en del av den kollagen man konsumerar bryts ner till enkla aminosyror så kommer vissa in i blodet som korta kedjor av aminosyror och kan signalera till kroppen att bygga kollagen (6, 7). Benbuljong innehåller kollagen som kan bidra till en friskare tarm. Kollagen inklusive aminosyrorna glycin och glutamin kan främja tarmens hälsa genom att läka och stärka slemhinnan i mag-tarmkanalen (8, 9, 10).

Mindre ledvärk
Ledvärk kan bero på extra belastning på leder och inflammation på grund av fetma. Därför kan viktnedgång minska ledvärk (11). Studier tyder på att kollagentillskott kan bidra till att minska ledvärk och bromsa utvecklingen av artrit (12, 13). Kollagen är en viktig komponent i brosk, som fungerar som dämpande ”kuddar” i knän och andra leder.

Förbättrat blodsocker
Viktminskning tenderar att förbättra blodsockret. Intaget av snabba kolhydrater begränsas automatiskt vid en benbuljongdiet. En lågkolhydrat kost är effektivare än en fettsnål kost för att förbättra blodsockernivåerna, särskilt blodsocker efter måltider (1). Dessutom tyder studier på att en lågkolhydratdiet är effektivare än en kalorireducerad och fettsnål kost för att minska typ 2 diabetes (2, 3).



Hur man gör benbuljong?
Du kan göra egen benbuljong, men det tar ganska lång tid att göra, kräver tålamod och en stor gryta. Dessutom bör du skaffa ekologiska ben, och det kan vara lite svårt att få tag i.

Vi rekommenderar därför Food Studios ekologiska benbuljong som sjudit långsamt i minst 12 timmar. Du kan välja mellan smakerna kyckling, biff eller vilt, det finns även en grönsaksbuljong i sortimentet. Alla ingredienser är ekologiska eller vilda.

För dig som ändå vill testa finns här ett recept du kan följa:

Ingredienser
4 liter vatten
2 msk äppelcidervinäger
1,5–2 kg djurben
Salt och peppar, efter smak
Kryddor efter smak

Lägg alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp. Låt de hela reduceras genom att koka försiktigt i 12–24 timmar. Ju längre det kokar, desto bättre kommer det att smaka och mer näringsrikt kommer det att bli.

Låt buljongen svalna. Sila bort alla fasta ämnen.

För att göra den mest näringsrika buljong är bäst att använda en mängd olika typer av ben — märgben, oxsvans, knogar och fötter. Att tillsätta vinäger är viktigt eftersom det hjälper till att dra ur värdefulla näringsämnen från benen. Du kan också lägga till örter, grönsaker och kryddor i din buljong för att förbättra smaken. Som du ser är det lite pyssel att göra egen benbuljong, men testa om du vill. Om du inte orkar så löser vi detta till dig.
Drick kaffe, för hälsans skull

Drick kaffe, för hälsans skull

Många av oss är kaffeälskare och vi känner även på smaken att det är skillnad på kaffe och kaffe. Att tillreda en god kopp kaffe hänger både på kaffebönans kvalitet, malning, rostning, tillredning och kaffesort. Det vatten du använder påverkar också smaken. Samma typ av kaffe kan smaka olika på vatten från Småland eller Norrland. Det beror mestadels på vattnets hårdhetsgrad (mineralerna) och pH-värde. Samerna smälter snö som inte innehåller några mineraler och kokar kaffe med, och då smakar det inte mycket, därför tillför de lite salt i vattnet. Andra viktiga egenskaper som vi tycker att kaffe skall ha är att det är både ekologiskt och Fairtrade märkt. Konventionellt kaffe odlas ofta med mycket besprutningar och de som jobbar på kaffefälten arbetar ofta under dåliga förhållanden. Kaffe är faktiskt en av de mest besprutade grödorna. Mycket av allt kaffe i världen odlas och skördas av små familjeföretag på fattig landsbygd och säljs sedan vidare på olika kaffeauktioner. Kaffe kallas ibland för det ”Svarta guldet”, vilket kan förstås då priset styrs efter tillgång och efterfrågan.

Trots att kaffe inte alls odlas i Sverige så är vi världsmästare på att dricka kaffe. Först på denna prispall står finländarna och där efter vi svenskar, där vi i genomsnitt dricker dryga tre koppar kaffe per person och dag. Så genom att köpa ekologiskt Fairtrade märkt kaffe gör du gott både för dig själv och medmänniskor på denna jord.

Bättre Hälsa har nu tagit in ett eget kaffe från en välrenommerad importör. Detta är malt kaffe med en lite mörkare mellanrost. Balansen mellan nötighet och syra är fin. Om vi får säga det själva, så är detta ett riktigt fräscht kaffe med en standard du kan lita på, då kaffet naturligtvis är både ekologiskt och Fairtrade märkt.

Det är inte många år sedan som kaffe ansågs var ohälsosamt och hälsomänniskor drack absolut inte kaffe. När det introducerades betraktades det nästan som en drog och filosofen Voltaire lär ha druckit 40 koppar om dagen. Det var faktiskt Karl Xll som tog med sig kaffet till Sverige från Turkiet och gjorde det populärt. Men det var först under industrialiseringen som ”fikat” blev vardagligt och billigt, men kanske främst för att orka med fabrikstiderna och de tunga jobben.

Men visst finns det de som fortsatt skall vara försiktiga med för mycket kaffe och när på dygnet man dricker kaffe. Den som har magkatarr eller magsår skall kanske avstå kaffet och den som är mycket stressad och inte vill öka sitt påslag, kanske skall avstå kaffe under perioder. Men vi skulle vilja säga att fördelarna med ett bra odlat kaffe är fler än nackdelarna, så njut av ditt kaffe med gott samvete.

Kvinna med kaffekopp i köket

Här är några fördelar med kaffets hälsoeffekter:
  • Ger oss energi och höjer humöret. Detta är en av huvudanledningarna till att vi gillar kaffe. Du blir mindre deppig och håller dig lättare på den glada och alerta sidan. Kaffe stimulerar ditt dopamin.
  • Innehåller massa nyttiga antioxidanter som skyddar våra celler från oxidativ stress.
  • Påverkar ditt minne, både långtidsminne och inlärningsförmåga (1). Så en kopp kaffe inför viktiga prestationer kan vara helt rätt.
  • Du presterar bättre. Det finns en stark anledning till att många sportdrycker innehåller koffein. En kopp kaffe innan träningspasset ger dig energi och du blir mer pigg. Detta beror på att kaffe stimulerar och förbättrar blodtillförseln till dina muskler och ditt hjärta, du orkar därför mer.
  • Bränner fett. Kaffe kan påverka din kroppstemperatur och kan därmed öka din fettförbränning. Det har också en förmåga att minska sötsuget. Men det gäller då att du hoppar över fika-kulturen, socker i godsaker triggar hunger och aptit.
  • Kaffe för ett långt liv. I näringsfysiologens Fredrik Paulúns bok: Biohack -Ät rätt för din kropp, kan du läsa om studier som visar att kaffe ger ett längre liv. Detta beror på dess innehåll av antioxidanter som skyddar våra kroppar.(2)

  1. https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/koffein-kan-hjalpa-dig-lagga-saker-pa-minnet/
  2. Fredrik Paulún. Bok: Biohack, Ät rätt för just din kropp. ISBN:978-91-509-4718-2
ARTIKEL 1-2 2.1  | Visa alla