Vitaminer.nu - Vitaminer och kosttillskott

Inlägg från 2023-03

NAD+, spännande ämne som forskas på

NAD+, spännande ämne som forskas på

Spännande kosttillskott
NAD+ är ett kosttillskott som blivit extremt populärt på senare tid. Det finns flera anledningar till det. Många kallar NAD+ ett av de viktigaste kosttillskotten och det är ett av de mest studerade. (1)

Kortfattat: När vi åldras sjunker våra nivåer av NAD+ och detta får många att uppleva mindre energi och motivation att utföra olika vardagliga uppgifter. Detta är ett koenzym som deltar i ämnesomsättningen. NAD+ har centrala roller inom cellernas metabolism och energiproduktion.
NAD+ (nikotinamid-adenindi-nukleotid) anpassar och reglerar energiproduktionen samt många enzymer och kontrollerar därmed hundratals metaboliska processer i vår kropp inklusive överlevnad av celler och energimetabolism. NAD+ spelar en viktig roll för cellernas kraftverk (cellens mitokondrier) då det omvandlar näringsämnen i mat till energi. Det skyddar och reparerar även våra celler och DNA samt arbetar som en hjälpmolekyl för proteiner som reglerar viktiga cellulära funktioner. NAD+ påverkas dagligen av vad vi äter, träningsnivåer och mer, men den minskar också med åldern, vilket leder till förändringar i ämnesomsättningen, minskad energi och en ökad risk för ohälsa/sjukdom.
NAD+ skapas av en form av vitamin B3 som heter nikotinamid ribosid. Det finns två andra former: nikotinamid och nikotinsyra. Men nikotinamid ribosid (NR) är den mest verksamma formen som bäst omvandlas till NAD+ i kroppen. NAD+ har stor betydelse för de mitokondriska processerna och bildandet av ATP, alltså cellernas energi. Muskler utan NAD+ blir svaga och förtvinar.

Många undrar kanske vad pluset (+) står för, men det betyder helt enkelt att molekylen är positivt laddad. Det finns en spegelbild av NAD+ som heter NADH, den har en väteatom (H) kopplad till sig och är neutral. De utför i princip samma sak, men i och med deras olika laddning utför de ”motsatta” saker, ungefär som två sidor av samma mynt. Man pratar mest om NAD+ inom hälsobranschen och NADH inom kemin. Nåja, bägge är lika viktiga. (2)
Ungdomsfontän
Att öka NAD+nivåerna kan liknas vid en ungdomsfontän. De som har brist på det kommer att märka det snabbt. Det finns flera sätt att öka NAD+, inklusive tidsbegränsad ätning och motion under fasta. Ett tillskott med NAD+ kan också vara användbart. Stor forskning pågår runt NAD+ och lång levnad. Möss har ökat sin max-ålder med 30%, utan ålderssjukdomar. Nå, möss och människor är inte samma sak, men man har förlängt livet på alla organismer/djur/plantor där man ökat och aktiverat NAD+, inklusive jästceller.

Nikotinamid ribosid (NR) har en särskilt stark potential som ett speciellt vitamin B3 för att stödja mänskligt välbefinnande under metabolisk stress och åldrande.
Vidare visade en studie publicerad i Nature Communications, att när alla tre formerna av vitamin B3, niacin, nikotinamid och NR testades, så var NR den mest effektiva för att öka NAD+ nivåerna. De andra formerna leder till detta också men har i sig egna egenskaper som är nödvändiga för kroppen. NAD+ i form av NR har potential att öka motståndskraften och förlänga en hälsosam livslängd hos människor.

NAD+nivåerna minskar med stigande ålder till 50% efter 60 års ålder.

Forskning om NAD + är fortfarande i sin linda, men James Clement, författare till boken "The Switch: Ignite Your Metabolism with Intermittent Fasting, Protein Cycling, and Keto" (3), utförde sin egen forskning, inledande med en klinisk prövning som testade NAD+ hos äldre.
Du kan själv läsa vidare om hans resultat och erfarenhet.


Referenser
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32486488/
(2) https://www.elysiumhealth.com/en-us/science-101/whats-the-difference-between-nad-and-nadh
(3) https://www.amazon.com/Switch-Metabolism-Intermittent-Fasting-Protein/dp/198211539
GLA för hormonbalansen och huden

GLA för hormonbalansen och huden

GLA är en förkortning av gammalinolensyra, (engelska, Gamma Linolenic Acid). Det är en viktig omättad fettsyra i gruppen omega-6.

Man utvinner GLA från fröna i främst två växter, Jättenattljusolja (10%) eller Gurkörtsolja (20%), även kallad Borage Oil på engelska. GLA finns även i svarta vinbär men i mindre mängder. GLA har flera viktiga kroppsfunktioner, men kroppen kan oftast inte producera tillräckligt själv, utan det bör tillföras med kosten eller som kosttillskott. Brister kan uppstå med åldern, högt blodsocker, dålig diet och kroniska inflammationer, eller en kombination av dessa.

Köp GLA här »

Huden
GLA har stor betydelse för frisk och vital hud då den hjälper till att upprätthålla friska cellmembran. Brist på prostaglandiner visar sig ofta som torr hud och kan i längden även ge upphov till eksem, dermatit och akne samt torra slemhinnor. GLA kan användas direkt på huden vid akne och eksem, eller som kosttillskott vid allmänt torr hud.

I en studie av 45 kvinnor med torr och känslig hud förbättrade tillskott av GLA från Jättenattljusolja i en dos på cirka 2 gram om dagen hudens återfuktning, strävhet och fjällning. (1) Detta kan delvis bero på dess förmåga att återställa huden till sin naturliga pH-nivå. Ett korrekt pH-värde gör att rätt mikrober kan frodas på hudens yta. När hudmikrobiomet kommer ur balans kan hudtillstånd och störningar uppstå.

Här är några problem som är relaterade till förändringar i hudens pH och dess mikrobiom: (2)

  • Akne
  • Rosacea
  • Åldrande hud
  • Torr hud
  • Psoriasis
  • Eksem av olika slag
  • Sår som inte läker
I en klinisk prövning av 45 personer med mild akne minskade uppkomsten av akne avsevärt med GLA-tillskott som togs med 400 mg GLA. (3)
PMS
Kvinnor som lider av besvär vid PMS och klimakteriet med värmevallningar, kan uppleva en klar förbättring med användning av GLA. Den fungerar nämligen som ett förstadium till prostaglandin, en hormonliknande substans som reglerar många processer i kroppen, hormonbalansen, blodcirkulationen till vävnader, uppbyggnad av hud, hår och naglar. Dessutom påverkar prostaglandiner smärtsignaler genom att balansera anti-inflammatoriska och pro-inflammatoriska prostaglandiner. Kan man balansera dessa prostaglandiner så stabiliseras naturligtvis även humöret.

Gurkörtsolja passar något bättre för PMS-besvär men bägge passar för hudbesvär.

GLA är utmärkt att kombinera med Omega-3 för större effekt. (4) 

Gravida kvinnor rekommenderas använda Jättenattljusolja i stället för Gurkörtsolja, som är något svagare. 

BioCare har två produkter med GLA:

Jättenattljusolja – 80 mg GLA – 30 kapslar

Mega GLA – Gurkörtsolja – 190 mg GLA – 90 kapslar

 

Referenser:

(1) Henz, B. M. et al. “Double-blind, multicentre analysis of the efficacy of borage oil in patients with atopic eczema.” The British journal of dermatology. 1999.
Grice, Elizabeth A, and Julia A Segre. “The skin microbiome.” Nature reviews. Microbiology. 2011.

(2) Schommer, Nina N, and Richard L Gallo. “Structure and function of the human skin microbiome.” Trends in microbiology. 2013.

(3) Kim, Kun-Pyo et al. “Borage oil restores acidic skin pH by up-regulating the activity or expression of filaggrin and enzymes involved in epidermal lactate, free fatty acid, and acidic free amino acid metabolism in essential fatty acid-deficient Guinea pigs.” Nutrition research. 2018. 

(4) Jung, Jae Yoon et al. “Effect of dietary supplementation with omega-3 fatty acid and gamma-linolenic acid on acne vulgaris: a randomised, double-blind, controlled trial.” Acta dermato-venereologica. 2014.

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975646/

ARTIKEL 1-2 2.1  | Visa alla