Vitaminer.nu - Vitaminer och kosttillskott

Inlägg från 2023-05

Sitter hälsan i tarmen?

Sitter hälsan i tarmen?

Att ha olika typer av magåkommor är väldigt vanligt idag och många lider av detta. Detta är ett stort hälsoproblem med olika former av problematik bakom sig. Överkänslighet, inflammationer och irritationer i tarmen är idag väldigt vanligt. Kanske har du tex hört talas om IBS, dvs Irritable Bowel Disease. I Sverige uppskattas cirka 10–15 procent av befolkningen ha IBS.

Har all hälsa sitt ursprung i vår tarm?  Vår tarm har många viktiga funktioner och att tarmen funkar som den ska är därmed centralt för vår hälsa. Men dålig tarmhälsa i kombination med utmaningar i det moderna livet och vår komplexa miljö, kan ofta få oss att känna oss obekväma och känsliga för livsmedel. Hur kan vi optimera vår tarmhälsa så att vi kan vara naturligt friska och få den näring vi behöver?

Maghälsokris?
För mer än 2000 år sedan sa Hippokrates att "all sjukdom börjar i tarmen". Men först nu börjar vi förstå hur matsmältningssystemet är involverat i ett system som förmedlar många funktioner och är därmed centralt för hälsa eller start på ohälsa. Mag- och tarmsystemet har många funktioner så som att bearbeta mat för att ge kroppen näring och även till för utsöndring av avfallsämnen från matsmältningen och andra processer och är dessutom en defensiv barriär mot främmande ämnen. Dålig tarmhälsa kan ha förödande effekter i alla kroppssystem, vilket kan göra oss undernärda och påverkar hälsan i stort, till exempel med immunitet eller mentalt välbefinnande.

Våra matvanor har förändrats avsevärt under de senaste decennierna. Våra måltider innehåller många gånger höga halter av dåliga fetter och raffinerade kolhydrater samt är ofta fulla av potentiella allergener så som mejeri eller gluten. För den med nedsatt matsmältning och känslighet utgör detta en stor utmaning.

Tarmens funktioner
Tarmfunktionen är komplex och beroende av inbördes relaterade faktorer; balans mellan matsmältning och tarmrörlighet är viktigt. Kroppen behöver dessa delar för att fungera i harmoni. Olika delar av mag-tarmkanalen har olika funktioner;

  • Magen, bukspottkörteln och levern producerar matsmältningsenzymer och galla. De hjälper oss att bryta ner livsmedel i små komponenter för att möjliggöra absorption.
  • För att absorbera näringsämnen och skydda oss behöver vi en stark inre slemhinna som är beroende av bindväv av god kvalitet och ett antal näringsämnen som stöder vävnadens struktur och reparation.
  • Slutligen är en god rörlighet av tarmen viktig för att säkerställa att maten rör sig genom tarmen med lämplig hastighet. För snabbt skulle orsaka näringsbrister och för långsamt skulle orsaka jäsning av mat i tarmen, vilket påverkar bakteriebalansen och orsakar obehagliga symtom.

Vi kan ha problem inom en eller fler av tarmens olika funktioner. Det handlar egentligen om balans och att stödja vår kropp på bästa möjliga sätt. 

Huden är vårt ansikte utåt - ta hand om den

Huden är vårt ansikte utåt - ta hand om den

Huden är vårt största organ och i genomsnitt motsvarar det cirka 15% av vår totala vikt. Den täcker hela vår kropp och fungerar som en skyddande sköld. Hudvård idag handlar mycket om kosmetika och yttre vård, men det är viktigt att komma ihåg att hudvård också kommer inifrån.

Många faktorer kan påverka vår huds hälsa, till exempel uttorkning, högt intag av socker och alkohol, väder och sol. Att ge näring till våra kroppar med rätt ämnen, i tillräckliga mängder, kan vara en nyckel till att stödja vår hudhälsa. Vi skall titta på några av de viktigaste.

Men låt oss först se varför det är så. För även om huden verkar smidig för ögat, så består huden av flera skikt. I det hela så består huden av tre distinkta lager – epidermis, dermis och hypodermis. Varje skikt är unikt inom dess egna cellulära sammansättning och fysiologiska funktion.

Epidermis (yttersta lagret), även kallad hornlagret eller överhuden, består av keratin som stärker huden, och melanin som ger huden dess färg och skyddar mot UV-strålning. Epidermis ger skydd mot främmande miljöämnen. Epidermis fungerar som det främsta hindret mot den yttre miljön.

Dermis ligger direkt under epidermis, och kallas även läderhuden, den ger huden dess styrka och stöd. Till skillnad från överhuden innehåller dermis nerver, blodkärl och fibroblaster (den vanligaste cellen i dermis som bygger upp bindväven), och sensoriska receptorer. Det är i detta hudlager vi finner mycket kollagen. Dermis levererar näringsämnen och upprätthåller den strukturella grunden för huden, samt innehåller komplexa kolhydrater som när de kombineras bildar en cementerande och gelbildande bas som binder fukt. Samtidigt som tillåter de näringsämnen och syre in i hudvävnaderna för att skydda dermis, strukturlagret. Nya celler bildas som trycks mot det yttre lagret, epidermis, och slätar ut huden.

Hypodermis är det tjockaste lagret som ligger underst och formar basen för epidermis samt dermis och består i huvudsak av bindväv och fettvävnad, men även nerver och blodkärl. Den är i huvudsak isolerande. Där ligger även hårsäckar och svettkörtlar.

Här presenterar vi de näringsämnen som kan stödja en frisk hud.

Zink
bidrar till att bibehålla normal hud, men även naglar och hår.
C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har be­ tydelse för hudens normala funktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
A-vitamin bidrar till att bibehålla normal hud.
B-vitaminer – B3-vitamin, även kallat niacin eller niacinamid bidrar till att bibehålla normal hud. B12 har en roll i celldelningsprocessen. Biotin bidrar till att bibehålla normal hud och normala slemhinnor, men även till att bibehålla normalt hår.

ARTIKEL 1-2 2.1  | Visa alla