Vitaminer.nu - Vitaminer och kosttillskott

Inlägg från 2023-08

Ljusterapi - rött ljus för bättre energi och hälsa

Ljusterapi - rött ljus för bättre energi och hälsa

Ljusterapi
Ljusterapi har blivit en stor sak inom hälsovården såväl som inom sjukvården. Ljus är en kraftig stimulant för kroppen. De flesta moderna span, hudterapeuter och fysioterapeuter har idag en avdelning för ljusterapi. Det finns även ljusplattor för hemmaterapi för olika ändamål. Vi skall gå igenom hur ljusterapi fungerar och hur olika slags ljus påverkar vårt hälsotillstånd.

Korta fakta:

  • Rött och Nära Infrarött ljus (NIR) är "bioaktiva" våglängder av ljus. Det vill säga, de kan påverka levande vävnad.
  • Människokroppen är biologiskt designad för att behöva dessa typer av ljus, på samma sätt som näring, då de har djupgående effekter på cellulär och hormonell hälsa.
  • Forskare har funnit att rött och NIR-ljus kan påverka många olika fysiologiska och biokemiska mekanismer; där cellulär energiproduktion utan tvekan är ett av de det viktigaste.
  • Genom att få lämpliga doser av rött ljus och NIR-ljus kan man hjälpa sin kropp att återhämta sig.
  • Gult ljus är lämpligt vid olika hudproblem.
Vad är rött och NIR-ljus?
Ljus består av våglängder som visar sig i olika färger. Färgen avgör vilken våglängd det är. Det naturliga, nästan vita, solljuset innehåller alla färger av det synbara spektret. Det mesta ljuset runt oss är osynligt för ögat. Vi ser bara en mycket liten del av allt ljus. Världen skulle se helt annorlunda ut annars. Att vi överhuvudtaget ser färger beror på att ljuset absorberas och/eller reflekteras från olika föremål. Att ett blad är grönt beror på att de övriga färgerna absorberas och det gröna reflekteras.

Spektrum för synligt ljus innehåller alla våglängder från 400 nm (violett) till 760 nm (rött). En nm (nanometer) är en miljarddels meter. Våglängder utanför detta område kan vi inte se. Kortare våglängder än violett kallas ultraviolett (UV). Där ligger t.ex. den osynliga strålning som ger oss solbränna. Längre våglängder än rött kallas infrarött (från infra, senare). Där ligger t.ex. den osynliga värmestrålningen i infraröd bastu. Du märker det också på infraröda värmekällor på utomhusserveringar, vilket ger värme men inget synbart ljus.

Det finns även något som kallas nära infrarött ljus (NIR), då når våglängderna bara fram till den punkt att de framkallar värme. Infrarött ljus (IR) kommer precis efter det ljus vi ser med blotta ögat. Man skall inte förväxla IR-ljus med UV-ljus (ultraviolett) som befinner sig på andra sidan av ljusspektrumet, med korta våglängder, och är det ljus vi blir bruna av men är skadligt i för höga doser. Infrarött ljus från solen är inte skadligt i sig men artificiellt IR-ljus kan bli obehagligt genom värmeutvecklingen om våglängderna blir för långa. Svetslågor och laserljus är skadliga för ögat. Nära infrarött ljus, NIR, är inte skadligt, utan tvärtom, välgörande. Man använder båda inom sjukvården.
Rymdforskning
NASA började använda ljusterapi för muskelregenerering i början på 2000-talet. Rymdfarare tappar snabbt muskelmassa när de är viktlösa. Varmt ljus från LED-lampor kunde stimulera och höja den naturliga energiprocessen i mitokondrien i varje cell av kroppen. Astronauter fann också att rödljusterapi kunde minska smärta, påskynda sårläkning och förhindra muskel- eller benatrofi (försämring av benkvaliteten). (1) Under årens lopp kunde NASA-forskare ta denna rymdteknik vidare för att anpassa den för medicinska applikationer, såsom läkande av tumörer, hudsår, allvarliga brännskador och orala slemhinneirritationer. Det finns nu över 3 000 förstudier som illustrerar det röda ljusets till synes magiska förmåga att läka hud och kropp. (2)
Varför är rött och NIR-ljus så viktigt?
Rött och NIR-våglängder av ljus är "bioaktiva", vilket betyder att de påverkar hur våra celler fungerar. Precis som våra kroppar behöver näringsämnen från maten för att överleva, är naturligt solljus ett viktigt näringsämne som gör att våra celler kan fungera bra. Rött ljus och NIR är särskilt unika eftersom de har en djupare penetrationsnivå än andra ljusvåglängder. De kan nå djupt in i din muskelvävnad och till och med ända in till dina ben. Detta kan hjälpa till att stimulera en lång rad positiva hälsofördelar, inklusive men inte begränsat till bättre blodcirkulation, snabbare muskelåterhämtning, hormonreglering och strålande hud. Med andra ord, rött ljus och NIR-ljus kan hjälpa oss att förbättra vår hälsa inifrån och ut.

Observera att när du inte får i dig tillräckligt med de rätta "näringsämnena" från ljus upplever du ”belysnings-brist” (på samma sätt som näringsbrist när din kost saknar viktiga näringsämnen). Felaktig belysning påverkar direkt dygnsrytmer som styr din aptit, energi, humör, sömn, libido och andra kropps- och sinnesfunktioner. (3) Dygnsrytmstörningar kan sedan leda till andra negativa hälsotillstånd också, såsom:

Trötthet
Viktökning
Depression och ångest
Sömnstörningar
Humörstörningar
Dåligt immunförsvar
(och mer)

VILKA ÄR NYCKELMEKANISMERNA SOM RÖTT LJUS OCH NIR-LJUS PÅVERKAR?
Det finns nu över 3 000 expertgranskade vetenskapliga studier som illustrerar de kraftfulla hälso- och anti-age fördelarna med rött och NIR-ljus. (5) Vetenskapen visar att dessa våglängder förändrar många biologiska vägar – en serie åtgärder som utlöser förändringar i en cell. (3) Med det sagt finns det två nyckelmekanismer som utan tvekan är de viktigaste att lyfta fram som vi skall gå igenom: cellulär energiproduktion och hormesis (förklaring kommer längre ner).
Stimulerar cellulär energiproduktion
När röda och NIR-våglängder tränger in i våra celler, aktiverar ljuset en speciell ljusreceptor i våra mitokondrier (cellens kraftverk). Denna ljusreceptor är en del av andningsmekanismen som är ansvarig för att producera ATP (cellulär energi). När fotoner av rött och NIR-ljus träffar ljusreceptorn, hjälper det mitokondrierna att använda syre mer effektivt för att producera ATP. (4)
Mitokondrier omvandlar energin i födoämnen till former av energi som kroppens celler kan utnyttja. Efter att maten först har brutits ned i tarmen förbränns den tillsammans med syre i mitokondrien. Utan tillräckligt med syre ingen energi.
Detta är viktigt eftersom mitokondrier är viktiga aktörer i hälsa, för förebyggande av sjukdomar och livslängd. Att hjälpa våra mitokondrier att skapa mer energi kan hjälpa till att hålla våra celler, organ och kropp friska och prestera bättre, vilket gör att vi mår bättre.

Hormesis
Den andra nyckelmekanismen för hur rött och NIR ljus påverkar våra biologiska funktioner kallas hormesis (grekiska för ”snabb rörelse”) och är ett samlingsnamn för en rad biologiska processer som startas då en organism utsätts för skadliga ämnen i mindre koncentration. Men istället för en negativ reaktion på celler har den en positiv effekt. Många växtämnen, såsom flavonoider har den effekten. De skapar en metabolisk process i mitokondrien som blir stressad och skickar iväg signaler till kärnan (nucelus) i cellen som innehåller DNA som bestämmer vilka gener som skall uttrycka sig. Dessa signaler får kroppen att anpassa sig genom att bland annat förbättra blodcirkulationen till musklerna, bättre hormonell balans och en mer effektiv mitokondrie.
Gul ljusterapi
Huden är kroppens största organ och är ett av de mest utsatta organen och behöver skyddas lika mycket som den skyddar dig. Det finns nu även gul och orange ljusterapi med en våglängd på 570-620 som inte går så djupt in i vävnaderna utan inriktar sig direkt på huden och kan hjälpa vid olika slags hudirritationer, såsom UV-skador, rosacea och ådernät. Gul ljusterapi stimulerar produktionen av röda blodkroppar, som spelar en viktig roll i hudläkning och hudcellsföryngring. Vid psoriasis kan man även få medicinsk ljusbehandling. (5)

ARTIKEL 1 1.1  | Visa alla