Hem / Världens renaste fiskolja

Hälsotips


Haven är kraftigt förorenade idag. Fiskarna är fulla med tungmetaller, gifter och inte minst läkemedelsrester, till och med opioider har upptäckts. Myndigheterna varnar regelbundet för att äta fet fisk. Odlad fisk är tveksam, säger många, oätlig säger vissa. Vad kvarstår då om vi skall få i oss de livsviktiga omega-3-fettsyrorna? Fiskolja naturligtvis, men även här uppstår frågetecken.

Det ser ut som alla tillverkare har världens bästa och renaste fiskolja med högsta halterna DHA/EPA. Man pratar om fisk från kalla hav, men… hur är det egentligen med kylkedjan från fångst till tillverkning – ligger möjligen fisken flera dagar i varma lastrum? Kan man garantera kylkedjan? En mycket viktig sak om man vill undvika härsken fiskolja. Och hur är det med reningen, den absolut viktigaste saken – slutar man kanske att mäta vid en viss gräns och sedan deklarerar att det inte finns några gifter och tungmetaller. Om det är något kosttillskott som man skall ha rent så är det fiskolja. Och hur testas den egentligen – är det enbart före tillverkningen – vad händer under den mycket känsliga tillverkningen? Och har de verkligen marknadens starkaste och renaste omega-3? Inte längre.

OmegaRx – Ultrarenad fiskolja 
OmegaRx är förmodligen världens renaste och starkaste fiskolja. Vi har inte upptäckt någon bättre. Utformad av Dr Barry Sears, fettforskare och grundare av Zonedieten. Vi skall förklara varför vi kan påstå det, hur tillverkningen och testningen går till och hur viktigt det är med ren fiskolja.

Men först och främst några ord om varför man skall använda fiskolja. Som vi vet så kallas den övergripande fettsyran i fiskolja omega-3, men den delas i sin tur upp i DHA och EPA. Det finns en mängd fördelar med omega-3, men det kan sammanfattas i reglerandet av inflammationer. EPA behövs mer än DHA men bägge behövs. Och som vi vet nu så är inflammationer grunden till de flesta sjukdomar. Det kan säkert finnas bakomliggande orsaker till detta också, inte minst mentala, men än så länge stannar vetenskapen vid detta. Vi skall inte bli för tekniskt kemiska, men dessa fettsyror bildar i sin tur specifika hormoner som kallas resolviner. Det är dessa hormoner som reglerar inflammationer genom en fettsyra som kallas arkidonsyra (omega-6) som är starkt inflammationsframkallande.

Kan vi reglera inflammationer har vi kommit ett mycket långt steg mot ett friskare liv. Men för att uppnå detta behöver vi ett totalt minimum av 2,5 gram av bägge fettsyrorna EPA och DHA (alltså inte bara fiskolja) i förhållandet 2:1.

För de med sjukdomar orsakade av kroniska cellulära inflammationer, det vill säga så gott som alla välfärdssjukdomar, behövs mycket mer. Med vanlig kost uppnås inte detta.

Mer behöver knappast sägas, möjligen några ord om gravida kvinnor och foster. Gravida kvinnor kan behöva mycket omega-3 för att fostret skall utveckla sig, och då i synnerhet DHA som bygger upp hjärnan. Omega-3 är mycket viktigt under barnets första två år då hjärnan byggs upp i mycket hög hastighet, i synnerhet under första året då hjärnan tredubblas från födseln. Hjärnan består i huvudsak av fett. Under denna fas med att bygga centrala nervsystemet använder hjärnan 60 procent av all energi som spädbarnet konsumerar. Fett är mycket viktigt under denna tid. Naturen har sett till det så att mammans mjölk under första året utgör 50 procent av kalorierna spädbarnet förbrukar. 

Kossornas mjölk är uppbyggd på ett annat sätt med ganska låg halt av DHA. Det hjälper kalvarna att växa fort, men gör inte mycket för hjärnan. Å andra sidan behöver de den i princip bara för att hitta mat och äta – inget komplext här inte. Komjölk är alltså inte vad barnet behöver. Inte mjölkersättning heller. Mammans mjölk är rik på nyttiga fetter och hjärnbyggande DHA – om mamman får i sig EPA/DHA vill säga. Folkslag som får i sig mycket omega-3 (och ingen skräpmat) såsom eskimåer och japaner, har färre degenerativa sjukdomar i centrala nervsystemet, såsom MS och alzheimer. Kanske det också gäller ADHD och andra mentala störningar. Detta gäller även äldre människor.

Fostret drar ut det mesta av mammans omega-3 i kroppen. Tar mamman inte extra omega-3 före och efter födseln kan det ta år att bygga upp en bra balans igen, i synnerhet om hon inte äter fisk. Kanske det kan förklara depressioner som en del mammor råkar ut för. Men som vi pratat om och skall gå in mer på djupet så är fiskarna starkt förorenade.

Den standard som funnits tidigare på fiskolja har inte varit tillräcklig för att garantera en helt giftfri fiskolja i höga doser. Naturligtvis finns det bra fiskolja på marknaden idag. Men i högre doser (2,5 gram EPA/DHA) bör man verkligen vara försiktig då det kan finnas kvar en hel del tungmetaller och gifter som inte märks vid testning av lägre doser.

Reningsprocessen för OmegaRx är så omfattande att de kan garantera att alla gifthalter är långt under upptäckbara gränser. Den är 1000 gånger renare än vanlig fiskolja och med en mycket hög halt av de viktiga långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Vi ser nu ”fiskoljor” med bara DHA från alger som påstås vara bättre än fiskolja. Men saken är den att både kroppen och hjärnan behöver EPA och DHA för att fungera och hämma inflammationer. Enbart DHA fungerar inte på samma sätt.

Och för veganerna som inte äter fisk har vi ett tråkigt besked. Vegetabilisk omega-3 som i linfröolja fungerar inte alls på samma sätt. Den omega-3 är kortkedjig till skillnad från fiskens långkedjiga. Den måste omvandlas i kroppen genom ett väl fungerande enzymsystem, vilket de flesta knappast har. Och om det fungerar så behöver man så mycket linfröolja, ca tre matskedar, att dess omega-6 innehåll motverkar alla fördelar.

Man har inte bara ”koncentrerat” fiskoljan i OmegaRx utan plockat isär fettsyrorna i sina beståndsdelar och tvättat dem totalt rena från gifter och tungmetaller. Trots att processen är extremt avancerad är den mycket skonsam mot oljan.

Ultrarenad fiskolja är en klassificering där OmegaRx ligger i topp (och ganska ensam). OmegaRx är så renad från mättade fettsyror och gifter att den är nästan lika lättflytande som vatten. Ett sätt att mäta detta är om den är flytande i frysen (–18°). OmegaRx är det. Då har den inga eller mycket litet mättade fettsyror kvar. För dem vill man absolut inte ha. Den genomgår en minutiös reningsprocess som övergår andra fiskoljor. Reningsprocessen börjar med det som idag kallas ”renad fiskolja” enligt följande process:

  1. Kvalitetssortering av fiskolja.
  2. Avlägsnandet av begränsade mängder mättade fettsyror.
  3. Avlägsnande av kvicksilver.
  4. Preliminär molekylär destillation – reducerar det mesta av PCB, dioxiner och andra gifter.
  5. Uppspaltning av de olika fettsyrorna i omega-3 och omega-6.
  6. Fraktionell rening - en process där man tar bort ytterligare mättade fettsyror.
  7. Riktig molekylär destillering där man tar bort de sista resterna av PCB och dioxiner.
  8. Ultrarenad omega-3 = OmegaRx.
  9. Kvalitetskontroll – varje sats med OmegaRx kontrolleras individuellt och certifieras. Både råmaterialet och slutprodukten testas.

OmegaRx innebär ett revolutionärt genombrott i koncentrationen och reningen av de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Nu kan man ta höga doser fiskolja utan att riskera att förgiftas av skadliga ämnen. Vi vet idag att fiskar i så gott om alla hav innehåller höga doser med kvicksilver (bl.a. från kolförbränning) samt PCB (plastindustrin) och dioxiner (användes bl.a. under Vietnamkriget för ”avlövning”). PCB och dioxin tillverkas inte längre men cirkulerar fortfarande i naturen och hamnar i haven, alger och fiskar och till slut i våra kroppar.

De är kända nervgifter och cancerframkallande ämnen. Hos japaner såväl som eskimåer som äter mycket fettrik fisk har det uppmätts höga halter av dessa gifter i kroppen. Det är mycket svårt att avlägsna alla gifter ur fiskolja och med vanlig fiskolja har man bara slutat och mäta vid en viss gräns och påstått att de nu är ”giftfria” eller ”renade”. Vanlig molekylär destillering räcker inte vid höga intag av fiskolja. En del ”koncentrerar” bara fiskoljan och tar bort de mättade fettsyrorna. Det är bra, men det räcker inte.

Det rätta sättet är att lyfta bort DHA och EPA fettsyrorna från övriga fiskoljan och därmed lämna kvar de giftiga resterna. Detta producerar de ultrarena fettsyrorna som finns i OmegaRx. Det är en mycket kostsam metod men det är viktigt att ha tillgång till 100 procent ren fiskolja som vi kan ta i höga doser och således kunna ta del av fiskoljans otroligt välgörande effekter.    

Då behöver man inte längre bekymra sig över varifrån fisken kommer. OmegaRx har dubbelt så hög halt av EPA än DHA (2:1) vilket vi anser vara bäst. DHA är visserligen nödvändigt för hjärnan men EPA har en annan synnerligen viktig funktion i kroppen vad det gäller inflammationer. Bägge jobbar ihop.

Kortfattat:

  • OmegaRx använder enbart vild småfisk från kalla hav. Ingen odlad fisk och inga större fiskar används då de har högre halter av orenheter.
  • Garanterad obruten kylkedja från fångst till färdig flaska. Det har uppmärksammats att många, om inte de flesta Omega-3 preparat, kommer från fångst som legat i okylda lastrum i flera dagar innan den används för beredning. Den börjar härskna redan där.
  • OmegaRx använder två nivåer av molekylär destillering, inte bara en, kombinerat med en fraktionell destillering för att avlägsna mättat fett vilket garanterar exceptionell renhet och extremt hög halt av DHA/EPA. Man ser detta på hur lättrinnande OmegaRx är.
  • Mycket hög halt av EPA/DHA:
  • 4 kapslar Omega Rx ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA.
  • 4 kapslar Omega Rx Sport ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA + GLA.
  • 1 tsk Omega Rx 2 flytande ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA .
  • Förpackning sker i en syrefri atmosfär för att förhindra oxidering. Oxidering (härskning) börjar annars redan vid förpackningsprocessen i flaskor eller kapslar – om inte redan i lastrummet. Härsken fiskolja är giftig.
  • Unik antioxidant blandning skyddar fiskoljan i flaskan från att härskna. Rosmarinolja och blandade tokoferoler (E-vitamin) används.
  • Varje sats OmegaRx testas av ett oberoende laboratorium för IFOS femstjärnigt godkännande och därefter publiceras resultatet på företagets (Zone Labs) hemsida. De flesta företag testar endast sin fiskolja före kapsulering och inte alltid heller varje sats. OmegaRx testar varje sats efter att den förpackats.
  • OmegaRx från Zone Labs innehåller inga spår av tungmetaller trots att det testas långt noggrannare än vad andra företag gör. OmegaRx garanteras ha minst 10 gånger mindre bly och kvicksilver än vad som tillåts av prestigefyllda  European Pharmacopeia och Norwegian Medicinal Standard, de som används mest vid testning. Absolut inget bly eller kvicksilver återfinns vid testning av IFOS. Om så vore fallet destraueras hela batchen. Faktum är att standarden för OmegaRx är 18 gånger striktare än internationell standard.
Ja, OmegaRx är ganska dyr i inköp, men samtidigt inte. För jämför man priset för fettsyrorna EPA och DHD per gram, så är faktiskt OmegaRx billig, i alla fall inte dyrare. Du slipper ju betala för de förorenade mättade fettsyrorna som inte finns i OmegaRx.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 2MWCNP:
Kommentarer:
Fortsätt »