Enzymer - kroppens byggstenar
Hem / Enzymer - kroppens byggstenar

Enzymer - kroppens byggstenar



Många upplever matsmältningsbesvär efter en måltid. De får gaser och blir uppsvällda, trötta och/eller får reflux (halsbränna). En anledning kan vara att kroppen producerar mindre matsmältningsenzymer – i synnerhet med ökad ålder. Dessutom innehåller maten vi äter oftast inte tillräckligt med enzymer. I snnerhet den tillagade. Det är heller inte ovanligt med för lite saltsyraproduktion i magen. Men enzymer hjälper inte bara till vid matsmältningen. De har tusentals funktioner i kroppen. Utan enzymer klarar vi oss inte en sekund. Brister framkallar näringsbrister och besvär.

Vad är enzymer
Man kan jämföra enzymerna med byggarbetare och näringsämnen med byggstenar. Fast de bygger både upp och river ner – de skapar eller bryter kemiska bindningar. Man kan ha alla byggstenar, men utan byggarbetarna, enzymerna, händer ingenting.

Enzymer är proteiner som sätter igång (katalyserar) biljoner kemiska reaktioner i kroppen utan att själva förändras. En cell kan innehålla närmare tusen enzymer. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner fungerar utan enzymer. Och vissa enzymer fungerar endast tillsammans med en mineral eller vitamin. Den delen kallas då coenzym.

Vad gör enzymer
Vissa enzymer används för matsmältning medan andra cirkulerar i hela kroppen och utför viktiga uppgifter som att producera hormoner, reglera körtelutsöndringar, balansera pH-nivåer, producera cellulär energi och förstör inkräktare i kroppen. 

Matsmältningsenzymer är ansvariga för att bryta ner protein, fett och kolhydrater vi äter för att ge kroppen de näringsämnen som behövs för att bygga nya ben, muskler, nerver och alla andra celler. Kroppens egna matsmältningsenzymer är mycket kraftigare än de vi finner i naturen. Dessa enzymer bryter ner maten till små kemiska ämnen som kan passera genom tarmväggen. Om osmält föda kommer ner i tarmen sker inget upptag genom cellmembranen. Matsmältningen börjar redan i munhålan där enzymet amylase som finns i saliven börjar nedbrytningen av kolhydrater. Det är därför viktigt att tugga maten ordentligt. En del sväljer maten så gott som otuggad. Helst bör man tugga tills maten blir upplöst, då blir det mycket lättare att smälta maten. Pröva en vecka och se vad som händer. Det krävs en hel del energi för att skapa de enzymer som behövs. Det är därför man kan känna sig seg och trött efter en stor måltid när kroppen arbetar för att smälta maten.

Metaboliska enzymer krävs för varje biokemisk reaktion i alla kroppens 70 biljoner celler varje sekund. De använder spjälkade proteiner, kolhydrater och fetter för att bygga en väl fungerande kropp. De läker skador, reparerar nedbrytning av vävnader och läker även sjukdomar. 

Biokatalysatorerna, enzymerna, accelererar och reglerar processer genom hela kroppen så att de kan utföra en takt som är tillräckligt snabb för att hålla oss vid liv. Ett enda enzym - kolsyraanhydras - hjälper till att konvertera över 36 miljoner koldioxidmolekyler per sekund efter förbränning till en form, som säkert kan transporteras ut ur vår muskelvävnad.

Vår kropp tillverkar triljoner enzymer. Men när vi åldras minskar antalet producerade enzymer så mycket som 13% per årtionde efter puberteten.

Kan öka livslängden?
Många forskare tror att våra kroppar har en begränsad livslängd med total produktion av enzymer. Det upptäcktes genom att minska kaloriintaget till möss – vilket minskade efterfrågan på enzymproduktion för matsmältning – vilket avsevärt förlängde livslängden.

Ett minskat kaloriintag kan då bevara den begränsade enzympotentialen för att hjälpa oss att leva längre. Det vet man. Men – man kan också öka mängden enzymer man konsumerar så att vår kropp inte behöver skapa alla själv och på sikt tömma lagret. När enzymerna tar slut tar livet slut.

Eftersom enzymer är nödvändiga för alla levande växter och djur, inte bara människor, kan enzymer hittas i nästan all mat. Men den mesta av maten vi äter har få eller inga aktiva enzymer av två enkla anledningar: värme (+ 48°) och bearbetning förstör enzymaktivitet, vilket gör enzymerna i maten vi äter snudd på värdelösa i kroppen. Kroppen får då jobba hårdare och förbruka mer energi. 

Det är en bra anledning till att införliva mer enzymrika, råa livsmedel i sin kost – eller ta tillskott. När aktiva enzymer är närvarande i maten, kan kroppen lättare smälta och konsumera måltiden utan att behöva producera alla enzymerna själv.

Det finns fortfarande ett problem. De flesta råa livsmedel som hittas i den lokala mataffären plockades långt innan de var mogna och lastade eller flögs till ett lager för att ligga i dagar eller veckor innan du får ser dem på hyllan i din affär.

Man inte bara förlorar den högsta enzymnivån som enbart kan uppstå när man plockar mogna växter; enzymerna som finns i rå mat minskar med tiden. Det är därför "färsk" frukt blir dålig så fort i skålen på ditt bord - enzymerna är i full färd med att bryta ner den frukt de finns i!

Utan enzymer blir matsmältningen lidande. Energinivån sjunker. Sjukdomar, obehag och kronisk smärta blir vanligare. Med tiden blir antalet enzymer som behövs för att behålla varje väsentlig process i vår kropp, varje ögonblick i vårt liv, otillräckliga.

Enzymer stödjer alltså matsmältning av kolhydrater, proteiner och fett. Det kan även stödja den metaboliska enzymaktiviteten om man tar vissa enzymer mellan måltiderna.

Varför det fungerar
Upplever du ofta matsmältningsbesvär, blir uppblåst när du äter? Kroppen producerar färre matsmältningsenzymer när man åldras. Enzymer som tillskott är oftast utformade för att förbättra matsmältningen av proteiner, fetter, kolhydrater, laktos från mejeriprodukter och cellulosa från grönsaker.

Ond cirkel

Enzymer i kroppen produceras av aminosyror. Om man får för lite eller för dåligt spjälkade proteiner kan inte enzymer skapas vilket resulterar i en ond cirkel.

Forskning har visat att komplettering med matsmältningsenzymer kan främja bättre matsmältning och bättre absorption av näringsämnen från de livsmedel vi äter.

En nedsatt matsmältningsfunktion kan uppstå med den naturliga åldringsprocessen. Komplettering med matsmältningsenzymer kan bidra till att förbättra näringsstatus och stödja hela kroppens hälsa.

Även om det finns tusentals enskilda typer av enzymer, kan alla enkelt klassificeras i några huvudgrupper när det gäller matsmältning. Sedan finns det fler enzymer inom varje grupp. Var och en smälter en viss typ av mat i enklare former som kan absorberas från din tarm in i kroppen:

  • Protease - bryter ner proteiner till aminosyror.
  • Lipase- bryter ned fetter till fettsyror och glycerol.
  • Amylase - bryter ner kolhydrater till enkla sockerarter.
  • Lactase – bryter ner laktos
  • Sucrase – bryter ner socker

Enzymterapi
Alternativmedicinare använder ofta enzymterapi. I princip ersätter man ett eller flera enzymer som saknas i kroppen. Det gäller bara att veta vilka. Ett för stort ämne att gå in på här. Protealytiska enzymer som bryter ner proteiner kan ha en positiv effekt om man tar dem på fastande mage mellan måltiderna. Då går de ut i blodet. Osmält mat kan leda till läckande tarm och små proteinpartiklar i blodet. Exempel på dessa är protease, pepsin trypsin, papain (finns i papaya), bromolain (finns i ananas), med flera. Tar man dem till maten så används de för matsmältning i mage och tarm enbart.

pastedGraphic.png

Magsyra
Saltsyra eller magsyra kan vara ett problem. Både för lite och för mycket. Inte sällan får personer antacider när de upplever magproblem och läkaren tror att man har för mycket magsyra. Så kan vara fallet, men problemet kan istället vara för lite magsyra. Antacider eller protonpumpshämmare som man får i vården neutraliserar magsyran. Maten smälts då inte.

Vid 60-årsåldern producerar kroppen bara halva mängden mot när man var 20 år.

Man kan köpa något i hälsokosten som heter Betain HCL vilket bildar saltsyra i magen tillsammans med vatten, gärna tillsammans med enzymet pepsin. Men helst vill man ha igång produktionen av sin egen saltsyra. Äpplecidervinäger före måltid stimulerar produktionen, zink och salt samt bitterämnen, typ ruccolasallad och malört kan hjälpa till. Drick helst inte till själva måltiden då det spär ut saltsyran.


Referenslista:
Curr Treat Options Gastroenterol. 2003 Oct;6(5):369-374.
Dale Kiefer, 2007. Promoting Optimal Nutrition with Digestive Enzymes, Life Extension.
Altern Med Rev. 2008 Dec;13(4):307-14.
JOP. 2005 May 10;6(3):206-15.
Int J Nurs Pract. 2006 Apr;12(2):110-8.
Digestion. 1991;50:202-11.
Gastroenterology. 1997 May;112(5):1624-34.
J Clin Gastroenterol. 1999 Jan;28(1):3-10.
Curr Treat Options Gastroenterol. 2003 Oct;6(5):369-74.
Pharmacotherapy. 2007 Jun;27(6):910-20.

Omnmnda produkter

Kommentarer

Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: z63xWP (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Teija
Vilken bra artikel i ämnet. Tack för den!
2021-05-02 @ 09:33:36