Släck de tysta inflammationerna för ett friskare liv
Tysta eller låggradiga inflammationer är ett begrepp som vi börjar höra talas om alltmer. Redan i slutet på 90-talet skrev vi om inflammationer som underliggande till en stor mängd sjukdomstillstånd. Här är ett uppdaterat inlägg som förklarar vad det är.
Först kanske vi skall klara upp skillnaden mellan infektion och inflammation, de brukar ofta blandas ihop. En infektion orsakas av bakterier, virus eller svamp som kommer in i kroppen och förökar sig. Det kan ge olika symtom såsom feber och försämrat allmäntillstånd med smärta/värk i det infekterade området, såsom förkylning, halsfluss, lunginflammation och blodförgiftning.
Inflammation är kroppens försvar mot infektioner, men kan också framkallas av en skada, stukad fot t.ex. Men det finns två slags inflammationer. Den första och vanligaste resulterar i smärta, hudrodnad, ökad temperatur (blodtillströmning) och svullnad (ökad vätskeansamling) samt nedsatt funktion av kroppsdelen.
Ordet inflammation kommer från latin och betyder ”att stå i brand”. Smärtan orsakas av att olika kemiska substanser från döda celler och vita blodkroppar retar nerver som skickar smärtsignaler till hjärnan för att varna oss för att fara pågår och inte fortsätta med det vi gör. Om man då tar smärtstillande eller antiinflammatoriska medel märker man inte det och skadan kan förvärras och förlängas. Ibland kan det dock vara nödvändigt, men inte under längre tid. När skadan är läkt skall inflammationen upphöra.
När kroppens normala försvar inte klarar av att hantera ett angrepp uppstår en inflammation. Blodflödet ökar till området och drar till sig immunförsvarsceller, vita blodkroppar som nu kan genomtränga blodkärlen. Om man kallade detta en skrikande inflammation så skulle de tysta eller låggradiga inflammationerna vara inflammationer som inte är smärtsamma eller märkbara men desto skadligare därför att de är så lömska, och som utvecklas under så lång tid, månader eller år, kroniska med andra ord.
Depression
Man tror också att en hel del psykiska besvär beror på tysta inflammationer, såsom depressioner. En stor Harvard-studie kopplar ihop depression med inflammationsframkallande mat som socker, vitt mjöl och margarin. De kvinnor som åt mycket av detta löpte upp till 41 procent högre risk att drabbas av depression. (1)
Fetma
Fetma gör så att kroppens fettceller hamnar i ett slags stressliknande tillstånd som i sin tur aktiverar immunsystemet. Det skapar en ond cirkel av tilltagande kronisk inflammation i kroppens blodkärl.
Vi skall först se lite mer på vad en ”skrikande” inflammation är. Den kliniska definitionen på inflammation är ”kroppens försvar mot skadevållande faktorer”. Syftet är att hitta och eliminera skadade vävnader så att kroppen kan läka. Om man fått en sticka i fingret som man inte får bort så vet man vad det är – och hur det känns. Det ömmar och blir rött och svullet. Det är kroppens första försvar mot infektioner som orsakas av bakterier, virus, svamp eller andra sjukdomsalstrande organismer och är en livsviktig funktion. I samma ögonblick som dessa farliga mikroorganismer kommer innanför huden samlar immunförsvaret ihop kavalleriet, infanteriet och marinkåren för en massiv attack mot inkräktarna. Och nu handlar det inte bara om ”intelligenta missiler”, utan bredsidor som ödelägger både fienden och frisk vävnad runt om. När ödeläggelsen är klar slutar attacken, trupperna återkallas och läkningen påbörjas. En akut inflammation är oftast inte så lång, några dagar, ett par veckor max.
Men då och då inträffar det att attackerna inte upphör; det kan också vara genetiskt betingat, inte sällan orsakas det av rökning, högt blodtryck, luftföroreningar och felaktig kost. Det kan till exempel vara ytterst små sprickor i blodkärlen som utlöser dessa. Då övergår inflammationen till ett kroniskt tillstånd – en tyst inflammation. Man kan också kalla det en dold, pyrande eller låggradig inflammation. Den syns och känns helt enkelt inte, det är därför den är så lömsk. Det finns oftast ingen egentlig skada att ta hand om. Kroppens immunförsvar attackerar frisk vävnad. Man kan säga att immunförsvaret gått i baklås.
För att förstå vad det handlar om skall vi titta vidare på hur de inflammatoriska processerna fungerar. Det är nämligen en mängd processer som sätter igång när stickan tränger igenom huden och för med sig bakterier. Speciella vaktpostceller över hela kroppen varnar immunsystemet för närvaron av bakterier som passerat deras station. Vissa av dessa celler, mastceller, frigör histamin som gör kapillärerna genomträngbara. Det gör att en mindre mängd plasma tränger ut vilket hindrar de invaderande bakterierna och gör det lättare för de andra immunförsvararna att komma fram. Andra celler, makrofagerna, börjar en omedelbar motattack och frigör en kemikalie vid namn cytokin som bl.a. signalerar om förstärkning. Nu kommer en våg av immunceller som ödelägger allt som kommer i deras väg, mikroorganismer och skadad vävnad, såväl som frisk vävnad, om det fortsätter under längre tid. Det mest effektiva sättet som immuncellerna förstör mikroorganismer på är genom att spraya ner dem med fria syreradikaler. De förstör allt i sin väg (rost som förstör järn är en syreattack) – i synnerhet cellernas DNA. Men om nerver, leder och kärlväggar råkar ut för angreppet under en längre tid (tysta inflammationer) kan allvarliga sjukdomar uppstå. Antioxidanta (”rostskyddsmedel”) motverkar då effekten av fria radikaler.
Inflammation är en mycket effektiv överlevnadsmekanism som hållit människosläktet vid liv under alla miljoner år. Men vapnet kan också riktas mot människan själv.
Orsaker
Tysta inflammationer orsakas i första hand av obalans av vissa fettsyror i blodet. Denna obalans resulterar i skapandet av dåliga eikosanaoider vilken handlar om fettsyror (mer om detta i kommande blogginlägg). Eikosanaoider är mycket kraftfulla hormoner som flammar upp och förstörs i varje cell i kroppen i ett enda ögonblick. De styr allt från blodplättsformande till hjärnfunktion. På samma sätt som det finns ”bra” och ”dåliga” former av kolesterol (LDL och HDL) så finns det ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider som i första hand påverkas av insulinhalten i kroppen. Överflödigt insulin skapar ”dåliga” eikosanaoider. Trots att en svensk forskare fick nobelpriset på 1980-talet för upptäckten av eikosanaoider så har vi knappt hört talas om dem.
Dessa ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider är egentligen varandras motsatser, en slags yin och yang. De bra utvidgar kärlen och de dåliga drar ihop dem; de bra dämpar inflammationer och de dåliga framkallar dem (bra ibland);
Med andra ord, det finns inte mycket de inte gör och de är kroppens kraftfullaste hormoner. Kan man påverka dem i rätt riktning påverkas hälsotillståndet radikalt. Ökar man mängden goda eikosanaoider upphör de tysta inflammationerna. Det gäller alltså att upprätthålla en balans mellan goda och dåliga eikosanaoider, där de goda överväger. Om de dåliga försvann helt skulle t ex blodtrycket sjunka ner till golvet. Men med dagens moderna kost och livsföring överväger de dåliga.
Om man kontrollerar denna balans så kontrollerar man tysta inflammationer.
Maten vi äter påverkar nämligen denna balans mer är något annat. Mättat, fleromättat och transfetter (härdat fett, typ margarin) framkallar dåliga eikosanaoider, medan enkelomättade fetter, och i synnerhet omega-3 från fisk ger bra eikosanaoider. Sedan har vi socker som ökar insulinhalten vilket ger extra mycket dåliga eikosanaoider.
Lösningen
Därmed har vi också lösningen på problemet: bra mat och kosttillskott. När det gäller obalansen av fettsyror bör man ta ett tillskott av omega-3 varje dag, när det gäller insulinhalten bör man minska ner socker och de snabba kolhydraterna och när det gäller överskott av de fria syreradikalerna bör man ta antioxidanta. Det finns naturligtvis mycket mer att säga om detta, men detta är grundläggande.
Undvik processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker. I synnerhet mjölkpulver som finns i billig glass och andra livsmedel. Även förtjockningsmedlet karragen (slembildande alg) som finns i livsmedel och 36-procentig grädde, det ger även symtom liknande glutenreaktioner. Undvik även produkter som margarin, solrosolja och majsolja då de har höga halter omega-6.
Inflammationshejdande är kryddor som gurkmeja, ingefära, vitlök, chili, svartpeppar, kryddnejlika, kött från gräsätande djur samt grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, surkörsbär, avokado och olivolja.
Dieter
Det finns och har funnits en hel del mer eller mindre udda dieter som är avsedda att hantera dessa saker, LCHF, Paleo och alltid någon som hittar på en ny revolutionerande diet med sin nästa bok. Det kommer säkert fler, vi behöver inte vara oroliga. Det är många som skall publicera sin nya hälso- och kokbok.
Den som började denna våg av dieter var Atkins som propagerade för fett och protein och att skippa kolhydraterna. Atkins använde för mycket mättat fett och senare undersökningar visade att det var få som kunde följa den. De gick upp i vikt efter ett tag. Atkins var renodlad viktminskning. Därefter kom dr Barry Sears med Zone-dieten som vi tycker är mest tilltalande och enkel att följa.
Till skillnad från Atkins-dieten och liknande så är Zone-dieten ägnad åt att i första hand hantera de tysta inflammationerna i kroppen. I och med att övervikt är en stor anledning till tysta inflammationer, så utvecklade Barry Sears ”40-30-30-dieten”, där 40 % av kaloriintaget (ej viktintaget) kommer från kolhydrater, 30 % från protein och 30 % från fettsyror (främst omega-3 och en aning omega-9). Då uppnår man en mycket bra balans mellan bra och dåliga eikosanaoider. Till skillnad från Atkins och de mer extrema dieterna så äter man här en mer balanserad kost där omega-3 är avgörande, och vars syfte inte i första hand är bantning, utan i första hand att släcka de tysta inflammationerna. Då hamnar man automatiskt i en inflammationsfri ”Zon” och går automatiskt ner i vikt. Det är därför man mår så bra på Zone-dieten, till skillnad från Atkins och liknande dieter med sin höga halt av mättade fetter som faktiskt på sikt kan orsaka obalans mellan fettsyrorna och riskerar således att framkalla tysta inflammationer. Det gäller att hålla en bra balans mellan omega-3 (inflammationsdämpande) och omega-6 (inflammationsframkallande). Som det är idag är förhållande 1 till 15 och det är verkligen illa. Det borde vara 1-2 eller i alla fall 1-4.
Tester för inflammation
Barry Sears har även utvecklat ett test som mäter balansen mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3, och därmed potentiella inflammationer. Sears var ursprungligen fettforskare och insåg tidigt vikten av balans mellan fettsyror. Han har också utvecklat en mycket speciell fiskolja, molekylärt renad med mycket hög halt av EPA/DHA, samt en polyfenol-produkt med högt ORAC-värde (mäter effektiviteten av antioxidanta).
Inom sjukvården mäter man ofta inflammationer på olika sätt; ett med hjälp av sänkan, de röda blodkropparna klumpar sig vid inflammation och man mäter hur fort de sjunker i ett provrör på en timma. Man kan också mäta vad som kallas C-reaktivt protein (CRP). Vid inflammationer bildas ett så kallat akutfasprotein i levern som backar upp immunförsvaret. CRP bör stämma överens med sänkan, och används alltmer inom sjukvården för ett svar. Man kan också mäta hemaglobinhalten, den proteinmolekyl som transporterar syre till vävnaderna, den mäter anemi, blodbrist, och en anledning kan vara inflammation. Järn, som används som beståndsdel i hemaglobin, vars brist kan orsakas av inflammation kan också mätas.
Och till slut: ett gott skratt förlänger livet.
Refrerenser:
Först kanske vi skall klara upp skillnaden mellan infektion och inflammation, de brukar ofta blandas ihop. En infektion orsakas av bakterier, virus eller svamp som kommer in i kroppen och förökar sig. Det kan ge olika symtom såsom feber och försämrat allmäntillstånd med smärta/värk i det infekterade området, såsom förkylning, halsfluss, lunginflammation och blodförgiftning.
Inflammation är kroppens försvar mot infektioner, men kan också framkallas av en skada, stukad fot t.ex. Men det finns två slags inflammationer. Den första och vanligaste resulterar i smärta, hudrodnad, ökad temperatur (blodtillströmning) och svullnad (ökad vätskeansamling) samt nedsatt funktion av kroppsdelen.
Ordet inflammation kommer från latin och betyder ”att stå i brand”. Smärtan orsakas av att olika kemiska substanser från döda celler och vita blodkroppar retar nerver som skickar smärtsignaler till hjärnan för att varna oss för att fara pågår och inte fortsätta med det vi gör. Om man då tar smärtstillande eller antiinflammatoriska medel märker man inte det och skadan kan förvärras och förlängas. Ibland kan det dock vara nödvändigt, men inte under längre tid. När skadan är läkt skall inflammationen upphöra.
När kroppens normala försvar inte klarar av att hantera ett angrepp uppstår en inflammation. Blodflödet ökar till området och drar till sig immunförsvarsceller, vita blodkroppar som nu kan genomtränga blodkärlen. Om man kallade detta en skrikande inflammation så skulle de tysta eller låggradiga inflammationerna vara inflammationer som inte är smärtsamma eller märkbara men desto skadligare därför att de är så lömska, och som utvecklas under så lång tid, månader eller år, kroniska med andra ord.
Depression
Man tror också att en hel del psykiska besvär beror på tysta inflammationer, såsom depressioner. En stor Harvard-studie kopplar ihop depression med inflammationsframkallande mat som socker, vitt mjöl och margarin. De kvinnor som åt mycket av detta löpte upp till 41 procent högre risk att drabbas av depression. (1)
Fetma
Fetma gör så att kroppens fettceller hamnar i ett slags stressliknande tillstånd som i sin tur aktiverar immunsystemet. Det skapar en ond cirkel av tilltagande kronisk inflammation i kroppens blodkärl.
Vi skall först se lite mer på vad en ”skrikande” inflammation är. Den kliniska definitionen på inflammation är ”kroppens försvar mot skadevållande faktorer”. Syftet är att hitta och eliminera skadade vävnader så att kroppen kan läka. Om man fått en sticka i fingret som man inte får bort så vet man vad det är – och hur det känns. Det ömmar och blir rött och svullet. Det är kroppens första försvar mot infektioner som orsakas av bakterier, virus, svamp eller andra sjukdomsalstrande organismer och är en livsviktig funktion. I samma ögonblick som dessa farliga mikroorganismer kommer innanför huden samlar immunförsvaret ihop kavalleriet, infanteriet och marinkåren för en massiv attack mot inkräktarna. Och nu handlar det inte bara om ”intelligenta missiler”, utan bredsidor som ödelägger både fienden och frisk vävnad runt om. När ödeläggelsen är klar slutar attacken, trupperna återkallas och läkningen påbörjas. En akut inflammation är oftast inte så lång, några dagar, ett par veckor max.
Men då och då inträffar det att attackerna inte upphör; det kan också vara genetiskt betingat, inte sällan orsakas det av rökning, högt blodtryck, luftföroreningar och felaktig kost. Det kan till exempel vara ytterst små sprickor i blodkärlen som utlöser dessa. Då övergår inflammationen till ett kroniskt tillstånd – en tyst inflammation. Man kan också kalla det en dold, pyrande eller låggradig inflammation. Den syns och känns helt enkelt inte, det är därför den är så lömsk. Det finns oftast ingen egentlig skada att ta hand om. Kroppens immunförsvar attackerar frisk vävnad. Man kan säga att immunförsvaret gått i baklås.
För att förstå vad det handlar om skall vi titta vidare på hur de inflammatoriska processerna fungerar. Det är nämligen en mängd processer som sätter igång när stickan tränger igenom huden och för med sig bakterier. Speciella vaktpostceller över hela kroppen varnar immunsystemet för närvaron av bakterier som passerat deras station. Vissa av dessa celler, mastceller, frigör histamin som gör kapillärerna genomträngbara. Det gör att en mindre mängd plasma tränger ut vilket hindrar de invaderande bakterierna och gör det lättare för de andra immunförsvararna att komma fram. Andra celler, makrofagerna, börjar en omedelbar motattack och frigör en kemikalie vid namn cytokin som bl.a. signalerar om förstärkning. Nu kommer en våg av immunceller som ödelägger allt som kommer i deras väg, mikroorganismer och skadad vävnad, såväl som frisk vävnad, om det fortsätter under längre tid. Det mest effektiva sättet som immuncellerna förstör mikroorganismer på är genom att spraya ner dem med fria syreradikaler. De förstör allt i sin väg (rost som förstör järn är en syreattack) – i synnerhet cellernas DNA. Men om nerver, leder och kärlväggar råkar ut för angreppet under en längre tid (tysta inflammationer) kan allvarliga sjukdomar uppstå. Antioxidanta (”rostskyddsmedel”) motverkar då effekten av fria radikaler.
Inflammation är en mycket effektiv överlevnadsmekanism som hållit människosläktet vid liv under alla miljoner år. Men vapnet kan också riktas mot människan själv.
Orsaker
Tysta inflammationer orsakas i första hand av obalans av vissa fettsyror i blodet. Denna obalans resulterar i skapandet av dåliga eikosanaoider vilken handlar om fettsyror (mer om detta i kommande blogginlägg). Eikosanaoider är mycket kraftfulla hormoner som flammar upp och förstörs i varje cell i kroppen i ett enda ögonblick. De styr allt från blodplättsformande till hjärnfunktion. På samma sätt som det finns ”bra” och ”dåliga” former av kolesterol (LDL och HDL) så finns det ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider som i första hand påverkas av insulinhalten i kroppen. Överflödigt insulin skapar ”dåliga” eikosanaoider. Trots att en svensk forskare fick nobelpriset på 1980-talet för upptäckten av eikosanaoider så har vi knappt hört talas om dem.
Dessa ”bra” och ”dåliga” eikosanaoider är egentligen varandras motsatser, en slags yin och yang. De bra utvidgar kärlen och de dåliga drar ihop dem; de bra dämpar inflammationer och de dåliga framkallar dem (bra ibland);
Med andra ord, det finns inte mycket de inte gör och de är kroppens kraftfullaste hormoner. Kan man påverka dem i rätt riktning påverkas hälsotillståndet radikalt. Ökar man mängden goda eikosanaoider upphör de tysta inflammationerna. Det gäller alltså att upprätthålla en balans mellan goda och dåliga eikosanaoider, där de goda överväger. Om de dåliga försvann helt skulle t ex blodtrycket sjunka ner till golvet. Men med dagens moderna kost och livsföring överväger de dåliga.
Om man kontrollerar denna balans så kontrollerar man tysta inflammationer.
Maten vi äter påverkar nämligen denna balans mer är något annat. Mättat, fleromättat och transfetter (härdat fett, typ margarin) framkallar dåliga eikosanaoider, medan enkelomättade fetter, och i synnerhet omega-3 från fisk ger bra eikosanaoider. Sedan har vi socker som ökar insulinhalten vilket ger extra mycket dåliga eikosanaoider.
Lösningen
Därmed har vi också lösningen på problemet: bra mat och kosttillskott. När det gäller obalansen av fettsyror bör man ta ett tillskott av omega-3 varje dag, när det gäller insulinhalten bör man minska ner socker och de snabba kolhydraterna och när det gäller överskott av de fria syreradikalerna bör man ta antioxidanta. Det finns naturligtvis mycket mer att säga om detta, men detta är grundläggande.
Undvik processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker. I synnerhet mjölkpulver som finns i billig glass och andra livsmedel. Även förtjockningsmedlet karragen (slembildande alg) som finns i livsmedel och 36-procentig grädde, det ger även symtom liknande glutenreaktioner. Undvik även produkter som margarin, solrosolja och majsolja då de har höga halter omega-6.
Inflammationshejdande är kryddor som gurkmeja, ingefära, vitlök, chili, svartpeppar, kryddnejlika, kött från gräsätande djur samt grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, surkörsbär, avokado och olivolja.
Dieter
Det finns och har funnits en hel del mer eller mindre udda dieter som är avsedda att hantera dessa saker, LCHF, Paleo och alltid någon som hittar på en ny revolutionerande diet med sin nästa bok. Det kommer säkert fler, vi behöver inte vara oroliga. Det är många som skall publicera sin nya hälso- och kokbok.
Den som började denna våg av dieter var Atkins som propagerade för fett och protein och att skippa kolhydraterna. Atkins använde för mycket mättat fett och senare undersökningar visade att det var få som kunde följa den. De gick upp i vikt efter ett tag. Atkins var renodlad viktminskning. Därefter kom dr Barry Sears med Zone-dieten som vi tycker är mest tilltalande och enkel att följa.
Till skillnad från Atkins-dieten och liknande så är Zone-dieten ägnad åt att i första hand hantera de tysta inflammationerna i kroppen. I och med att övervikt är en stor anledning till tysta inflammationer, så utvecklade Barry Sears ”40-30-30-dieten”, där 40 % av kaloriintaget (ej viktintaget) kommer från kolhydrater, 30 % från protein och 30 % från fettsyror (främst omega-3 och en aning omega-9). Då uppnår man en mycket bra balans mellan bra och dåliga eikosanaoider. Till skillnad från Atkins och de mer extrema dieterna så äter man här en mer balanserad kost där omega-3 är avgörande, och vars syfte inte i första hand är bantning, utan i första hand att släcka de tysta inflammationerna. Då hamnar man automatiskt i en inflammationsfri ”Zon” och går automatiskt ner i vikt. Det är därför man mår så bra på Zone-dieten, till skillnad från Atkins och liknande dieter med sin höga halt av mättade fetter som faktiskt på sikt kan orsaka obalans mellan fettsyrorna och riskerar således att framkalla tysta inflammationer. Det gäller att hålla en bra balans mellan omega-3 (inflammationsdämpande) och omega-6 (inflammationsframkallande). Som det är idag är förhållande 1 till 15 och det är verkligen illa. Det borde vara 1-2 eller i alla fall 1-4.
Tester för inflammation
Barry Sears har även utvecklat ett test som mäter balansen mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3, och därmed potentiella inflammationer. Sears var ursprungligen fettforskare och insåg tidigt vikten av balans mellan fettsyror. Han har också utvecklat en mycket speciell fiskolja, molekylärt renad med mycket hög halt av EPA/DHA, samt en polyfenol-produkt med högt ORAC-värde (mäter effektiviteten av antioxidanta).
Inom sjukvården mäter man ofta inflammationer på olika sätt; ett med hjälp av sänkan, de röda blodkropparna klumpar sig vid inflammation och man mäter hur fort de sjunker i ett provrör på en timma. Man kan också mäta vad som kallas C-reaktivt protein (CRP). Vid inflammationer bildas ett så kallat akutfasprotein i levern som backar upp immunförsvaret. CRP bör stämma överens med sänkan, och används alltmer inom sjukvården för ett svar. Man kan också mäta hemaglobinhalten, den proteinmolekyl som transporterar syre till vävnaderna, den mäter anemi, blodbrist, och en anledning kan vara inflammation. Järn, som används som beståndsdel i hemaglobin, vars brist kan orsakas av inflammation kan också mätas.
Och till slut: ett gott skratt förlänger livet.
Refrerenser:
- (1) https://www.svd.se/inflammationsdrivande-mat-kopplas-till-depression
Kommentarer