
Zink: Immunsystemets viktigaste mineral - inverkan på livslängden
• Nu har vi fått in zink som sugtabletter i form av zinkacetat för bästa absorption, som heter Zinc Lozenges. Den innehåller även Quercetin, bor, B6-vitamin och organiskt bundet selen. Zinc Lozenges är inte för daglig användning, utan ska användas vid första tecken på halsont, rinnande näsa, feber, eller andra liknande symtom. Du tar den upp till fem gånger om dagen. Om du ofta får förkylningar kan det vara värt att pröva zink.
• En kollega till Zink Lozenges är T-CELL ZINC i kapselform med Royal Jelly, B6- och C-vitamin, selen och ämnet B-cyclodextrin. Denna produkt skall användas som underhållsdos för dagligt bruk. Dessa övriga ämnen hjälper upptaget av zink samt frigörandet av zink till cellerna. Zink kan vara besvärligt att absorbera, så dessa bärare hjälper med detta. T-CELL T-CELL ZINC är en mycket prisvärd produkt för daglig basis, då den innehåller 120 kapslar, och räcker fyra månader.
Superseniorer
En färsk studie på människor över 110 år (super-centenarianer) visar att de har ett mycket aktivt immunförsvar jämfört med andra som inte lever så länge. (1) Man tror nu att immunförsvaret avgör livslängden, eller har avgörande betydelse för den. Vitaminer och mineraler och andra näringsämnen är viktiga, men zink är absolut nödvändigt för att immunförsvaret skall fungera genom att förhindra dess åldersrelaterade nedgång.
Vad man upptäckte i studien var att +hundraåringarna hade en slags T-celler som var mer effektiva än andra i att eliminera bakterier och virus. De utgjorde 80 procent av alla T-celler, jämfört med 10-20 procent hos kontrollgruppen. Därmed har man dragit slutsatsen att livslängden är beroende av immunförsvaret, vilket i sig är beroende av zink.
Kroppens viktigaste mineral
ZINK är ett av kroppens viktigaste mineral och behövs för att skapa immunförsvarets ”mördar T-celler” och nödvändigt för att producera långvariga antikroppar. (2) Zink upprätthåller en normal funktion hos immunsystemet.
T-celler produceras i en mindre känd körtel som heter brässen, som finns under bröstbenet, strax ovanför hjärtat. T:et i T-cell står för Thymus som är det medicinska/engelska namnet på brässen. Den tillverkar T-celler av lymfocyter. Brässen reglerar immunförsvaret i stort. Men den krymper med åldern. Detta på grund av brist på zink. Det är tveksamt om vi får i oss tillräckligt med zink med tanke på dagens jordar och matkvalitet. Zinkbrist är vanligt, i synnerhet bland äldre vilket leder till ett sämre immunförsvar. Även ett milt underskott påverkar immunförsvaret. Även de som får i sig de 10 mg som rekommenderas kan man ha zinkbrist.
Man måste vara medveten om att intaget inte är lika med upptaget. Zink är inte så biotillgänglig som man önskar då det behöver bärare in i cellerna. Selen frigör zink från metallotionein i kroppen, ett metallbindande cysteinrikt protein som är viktig för homeostasen (balanseringen i kroppen) av bl.a. zink och koppar. Ett bra selen- och zinktillskott kan därför vara nödvändigt i dessa dagar – om man inte vill äta ostron varje dag. Zinkacetat, zinkglukonat, zinkaspartat och zinkcitrat är bra former. Zinkoxid är mycket svårupptagligt.
Zink och brässen
Brässen som tillverkar T-celler krymper vid zinkbrist. Brässen hos en frisk vuxen person är stor som en valnöt. Vid 70-80 år har den krympt till en ärtas storlek. Vid puberteten väger den ca 35 gram, en 80-årings väger ca 6 gram. Man har trott att detta var normalt, då så gott som alla vuxna har en krympt bräss. Man trodde därför att man vid ung ålder tillverkade tillräckligt för en livstid. En zinkbrist gör att det finns mindre med ”färska” T-celler som ännu inte hunnit producerat antikroppar som kan attackera patogena bakterier och virus och skräddarsy antikroppar. Det finns två slags immunrespons. Ett träder in omedelbart då det upptäcker en inkräktare. Om det inte lyckas hantera kopplas det adaptiva immunförsvaret in efter en vecka som neutraliserar dem och skapar antikroppar som sedan känner igen just det viruset eller bakterierna om det kommer igen.
Bristsymtom på zink är dåligt immunförsvar och frekventa förkylningar och infektioner, försämrat smak- och luktsinne, försämrad aptit, håravfall samt nagel- och hudproblem. 20 % av kroppens zink finns i huden. Det går åt rikliga mängder zink vid sårläkning och tillskott kan minska tiden för sårläkningen markant, gärna med C- och E-vitamin. Brist kan yttra sig som eksem, hudsprickor, acne, rosacea och psoriasis. Det kan också leda till diarré och lunginflammation, vilket är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år i världen. (3) Bristsymtom visar sig som vita fläckar på naglarna, långsam sårläkning och tillväxt samt även blodbrist. Kan även påverka synen negativt och ge ett flertal ögonsjukdomar samt dåligt mörkerseende. Män kan drabbas av testosteronbrist med försämrad spermakvalitet. Zinkbrist kan även påverka humöret med irritation, depression, aggression samt inlärningsproblem. Även andra hormonella problem kan uppstå. Gravida och ammande kvinnor bör uppmärksamma zinkintaget. Diabetiker bör även uppmärksamma sin zinkstatus då zink elimineras genom urinen med högt blodsocker. Om man svettas mycket så förlorar man zink via svetten.
Funktioner i kroppen
Zink är inte bara viktigt för immunförsvaret, det är ett mycket viktigt mineral som deltar i över ett hundratal kroppsfunktioner och över 300 enzymreaktioner, fler än resten av alla spårämnen tillsammans. Det behövs zink för att insulin ska kunna tillverkas, lagras och frigöras samt för att frigöra A-vitamin från levern, som också är viktigt för immunförsvaret och synen.
Här är några övriga viktiga funktioner:
- Zink binder tungmetaller tillsammans med selen och minskar dess skadeverkan.
- Zink skyddar DNA från att oxidera (”rosta”) vilket har avsevärd effekt på ämnesomsättningen.
- Utan zink skulle du bli alkoholförgiftad av en starköl.
- Zink behövs för hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln.
- Bidrar till bibehållandet av normalt hår, naglar och hud.
- Viktigt för celldelning och nedbrytning av kolhydrater samt ämnesomsättningen.
- Zink har en avgörande betydelse för normal funktion av hjärnan och det centrala nervsystemet samt för kognitiv funktion.
Koppar – zink
Att ta megadoser med zink är ingen idé. Överdrivet intag av zink, 50-100 mg under längre tid kan faktiskt leda till undertryckande av immunresponsen. (4) Dock blir det inte överstimulerat av megadoser, då proteinet metallotionein avlägsnar överskott av alla mineraler genom urinen. Normala doser normaliserar immunresponsen, 25 mg per dag ger
inga problem. Upp till 45 mg per dag har inte visat sig minska kopparstatusen hos äldre individer. (5) Däremot kan för höga kopparvärden bidra till att upptaget av zink minskar då de konkurrerar med varandra. För höga kopparvärden är direkt skadligt. Men tar man över 40 mg zink längre tid kan 1-2 mg koppar vara nödvändigt. Om man tar kosttillskott i övrigt bör man vara uppmärksam om man tar zink separat då dessa ofta innehåller dagsdosen. Järn motverkar och hämmar vissa T-celler. (6) Ett för högt zinkintag kan även leda till koppar eller järnbrist.
Upptaget av zink i kroppen
Problemet är att zink är svårt att absorbera från tarmen. Har man dessutom problem med matsmältning och tarm förvärras upptaget ännu mer. Fytinsyra och oxalsyra som finns i grönsaker och rikligt i fullkorn, nötter, legymer och bönor hämmar upptaget rejält. Veganer och vegetarianer samt ”lågproteinare” är därmed i riskzonen. Te innehåller tanniner som blockerar upptaget. Drick helst inte te till mat. Även de som har glutenintolerans eller tarmproblem bör observera sitt intag. Kopparspiral kan påverka upptaget. Zink finns främst i kött, fisk och mejeriprodukter, mer än dubbelt så mycket som i vegetabilier. Ostron har högst halt av zink av alla födoämnen, upp till 25 mg/100g.
Man behöver en bärare av zink in i cellerna, B6 är nödvändigt för upptaget, B-cyclodextrin är en annan känd bärare av ämnen inom medicinen. Selenet frigör zink från det protein (metallotionein) som forslar omkring det i kroppen. Och de problemen har lösts nu i och med Zinc Lozenges och T-CELL ZINC som inte bara innehåller zink utan även bidragande ämnen till upptag och frigörande av zink i kroppen.
Godkända Hälsopåståenden för zink
Zink har fler godkända hälsopåstående än övriga vitaminer och mineraler och bidrar till:
- immunsystemets normala funktion
- normal DNA-syntes
- normal syrabaserad metabolism
- normal kolhydratmetabolism
- normal kognitiv funktion
- normal fertilitet och reproduktion
- normal makronäringsämnesomsättning
- normal metabolism av fettsyror
- normal metabolism av vitamin A
- normal proteinsyntes
- att upprätthålla normala ben
- att upprätthålla normalt hår
- att upprätthålla normal nagelväxt och kvalitet
- att upprätthålla normal hud
- att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet
- att upprätthålla normal syn
- att skydda cellerna från oxidativ stress
- zink har en roll i processen för celldelning
.............................................................................................
Referenser (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31719197/
(2) https://www.google.com/search?client=safari&channel=iphone_bm&ei=DW8qXqHmKYfu-gSSv5X4Aw&q=t-cell+mediated+immune+response+to+respiratory+coronaviruses&oq=t-cell+mediated+immune+response+to+respiratory+coronaviruses&gs_l=psy-ab.3...3047.18196..18358...1.0..0.156.5116.55j6......0....1..gws-wiz.....6..0i362i308i154i357j0i273j0i131i273j0j0i131j0i67j0i22i30j0i333j33i22i29i30j33i160j33i299.RuwgDZpVbIA&ved=0ahUKEwjhoKror5vnAhUHt54KHZJfBT8Q4dUDCAo&uact=5
(3) https://www.cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html
(4) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286318305965?via%3Dihub
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20427734/
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8131214/
Kommentarer