
Minska julstressen
Vad är stress och hur hanterar man det?
Julen är till för att vi skall lugna ner oss och hinna begrunda vår situation i livet, och för en del, även efter livet. Julen skall även vara glädjens högtid. Och det är naturligtvis väldigt trevligt att träffa familjen, äta gott och umgås. Men för många blir julen i stället en stressfaktor som inte alltid är lika trevlig. Det skall handlas och lagas mat, städas och inte minst köpas julklappar (helst inte på julafton)! En del klarar detta och tycker det är roligt, men definitivt inte alla.
Dessutom lever vi redan i en hektisk miljö med många stressfaktorer. Mycket på jobbet, klimatkris, krig, elpriser och ökade levnadskostnader skruvar upp stressnivån för många. Det får kroppen att leva på en ”hög nivå” för att ständigt vara alert.

Även dåliga nyheter bidrar till stress. Media bombarderar oss ständigt med dåliga nyheter, dygnet runt, år efter år, vilket skapar en konstgjord farlig omgivning – en stor stressfaktor. Författaren Charles Baudelaire lär ha sagt att den snabbaste terapin är att sluta läsa tidningar och idag innebär det att begränsa vårt mediaintag i alla former. Bra nyheter ger oss något annat, så som t.ex hopp, glädje, engagemang och omtanke.

Sliten av stress
Är du sliten av stress, känner dig trött men uppskruvad, kämpar för att vakna, inte kan slappna av och har svårt att sova? Trött fast du sovit? Återhämtar dig inte lätt efter träning? Du kanske litar på kaffe, sockerrik mat och godis för att öka din energi, har lågt humör och motivation samt kämpar för att bibehålla vikten – särskilt runt midjan?
Vi bör vara pigga och alerta vid uppvaknandet och under dagen för att hjälpa oss att ta oss an och möta dagens utmaningar. Vi borde sedan gradvis bli trötta mot kvällen för att förbereda oss för sömn.
Miljögifter
Men även miljögifter påverkar; levern får jobba hårt för att avgifta kroppen. Till slut blir körtelsystemet helt utmattat av en ständig ström med signaler om fara. Immunförsvaret blir då försvagat och utmattat. Det öppnar upp för alla möjliga kroppsliga besvär. En del går in i den ökända ”väggen” – också kallad binjureutmattning. Det beror på att kortisolhalten först gått i taket och sedan orkar inte binjurebarken producera mer kortisol, vilket idag anses vara lika farligt som tobaksrökning. Inte bara det att kortisolhalten går ner, utan störtdyker. Kortisolsvikt är alltså bland det farligaste vi kan råka ut för. Det sker inte med en gång men när det väl händer blir det problem.
Trötta binjurar
Stress orsakar att binjurebarken producerar extra mycket kortisol (kortison omvandlas till kortisol i kroppen). Fortgår stressen så blir binjurarna utmattade och kan till slut inte producera tillräckligt med kortisol, vilket framkallar en hel del kroppskomplikationer, när det upphör så gott som helt och sker plötsligt. Men detta sker inte på en gång utan först efter långvarig stress. Man hinner troligen lägga på vikt eftersom kortisol är ett stresshormon och kroppen uppfattar stress som om vi är i fara och måste lägga på energidepåer för dåliga tider, och då går ämnesomsättningen ner och kroppen bränner inte fett, vilket oftast stannar kvar runt magen.

Nå, varken du eller livet tycks lugna ner sig, men det innebär inte att man måste leva med detta och vänta på att ramla in i väggen. Om man nu inte själv klarar av att hantera den externa stressen så finns det faktiskt en del näringsämnen, örter och växter som hjälper mot stressens inverkan på kroppen och hälsan. Men först…
Korta perioder av stress är normalt sett inga problem, för när stressituationen är över återgår kroppen till sitt normala tillstånd. Vi är gjorda för att ha kortare perioder av stress, det driver oss och vår överlevnad. Värre är det när situationen blir långvarig eller kronisk, för då tillåts inte kroppen att återgå till det normala. Det är då blodtrycket går upp, insulinhalten skjuter upp, adrenalinet går upp, temperaturen blir ojämn, hjärtat slår i otakt, män blir impotenta, och andningen påverkas.
Börsen i New York hade en gång i tiden syrestationer installerade i lokalerna för börsmäklare som fick (ischematisk) hjärtattack – syrebrist i vävnaderna på grund av stress.

Stresshormoner
Vitamin- och mineraldepåer töms snabbt vid stress. Binjurebarken som producerar kortisol behöver mycket vitamin B5 (pantotensyra) för att fungera. När B5 töms ut – på några dagar vid hög stress – så kommer problemen som ett brev på posten. Stresshormonet kortisol stiger snabbt (även vid intensiv träning) vilket gör att kroppen producerar dubbelt så mycket insulin som normalt. Allergier och hudproblem börjar synas efter ett tag. Tyvärr går det inte lika fort att återställa balansen som att tömma depåerna.
En av de tidiga konsekvenserna av kronisk stress är minskad funktion hos immunförsvaret. Det kan minska motståndet mot olika infektioner, lungsjukdomar, allergier, astma, autoimmuna sjukdomar och reumatisk artrit. Det kan också leda till diabetes och fetma. Stress accelererar också åldringsprocessen kraftigt på cellulär nivå.
Vad kan man göra åt det?
Vi vill poängtera att vi pratar här om två aspekter av stress, dels de yttre stressfaktorerna, dels organismens respons, modifierat av individens tolerans för stress. Naturligtvis måste man hantera de yttre stressfaktorerna, men ibland klarar inte individen av det själv eller man är tvungen att stå ut med dem. Man ”vänjer sig” då vid stressen och det är då kroppen börjar få problem. Du måste alltså ta hand om helheten och hitta lösningar inom varje område.
Vi är experter på näring och nutrition, så här kommer några sådana tips. Du kommer här även få tips på ett antal produkter som kan vara till hjälp vid stress.

Adaptogener
Adaptogener är namnet på en grupp växtämnen som kan få kroppen att anpassa sig (adapt-) till stressen. Adaptogenerna tränar kroppen på sikt till ett naturligt mönster av stressanpassning och skyddar kroppen så att man inte hamnar i en utmattningsfas där sjukdom kan framkallas. Men adaptogener botar inte ohälsa eller sjukdomar, den återför bara kroppen till ett optimalt tillstånd.
L-Teanin
L-Teanin är en aminosyra som förekommer naturligt i grönt te. Ämnet anses ha lugnande effekter. Ta gärna L-teanin innan läggdags eller när du vill varva ner inför kvällen.

Vid stress känner vi ofta brist på energi och det viktigaste är naturligtvis att reducera och kontrollera stresstjuvarna. Men vi behöver också stödja vår kropp för att kunna skapa ny energi. Olika stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin utsöndras från binjuren och skickas ut i blodet. Därför behöver vi stödja våra binjurar och även skydda våra celler där kroppens energifabriker finns, dvs våra mitokondrier.

Det är allmänt känt att stress äter B-vitaminer. Vid stress förbrukar kroppen mer B-vitamin än vanligt och brister kan uppstå. Ät därför gärna ett B-vitaminkomplex i någon form. Vitamin B5, B6 och B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning och andra är kopplade till mentalfunktion och prestationsförmåga. B-vitaminer samarbetar med varandra, så därför rekommenderar vi dessa som komplex.

Magnesium kallas för naturens lugnande och balanserande mineral då det är väsentligt för våra nerver och muskler och är viktigt för vårt nervsystem. En av dess viktigaste funktioner är nämligen att få musklerna att slappna och lugna ner vårt nervsystem.
Mota undan julstressen
Vi hoppas du lärt dig lite om stress i detta blogginlägg. Var och en behöver hitta sina egna åtgärder för att minska på stressnivån, beroende på dess orsak.
Kommentarer