Magnesium - ett mirakelmineral
Hem / Magnesium - ett mirakelmineral
Magnesium - ett mirakelmineral

Magnesium - ett mirakelmineral

Kan bristen på en enda mineral orsaka dussintals hälsoproblem? Möjligen så, för om du inte får i dig tillräckligt med magnesium kan det vara orsaken till dina udda symtom som du undrar över. Ett tillskott kan inte bara avhjälpa ett enda bristsymtom, utan ett flertal, varav vissa man inte ens lagt märke till – ännu.
Magnesium bidrar bland annat till minskad trötthet, normal energiproducerande metabolism, normal funktion av nervsystemet och normal muskelfunktion.

Magnesium för enzymfunktionen
Magnesium är involverat i 300 biokemiska reaktioner som är väsentliga för hälsan, inklusive energiproduktionen, blodtrycksreglering, blodsockerreglering, transmission av nervsignaler och muskelavslappningar samt även muskelsammandragningar.
Brister kan visa sig på olika sätt. Har du svårt med kroppstemperaturen kan det vara en anledning. Är du ständigt trött, kan det vara en anledning. Migrän, kramper, högt blodtryck, restless legs, fibromyalgi, ångest, depressioner och ADHD kan visa sig. Magnesium är akut nödvändigt för att hålla hjärtrytmen stadig (muskler/nerver). Hjärnan är i stort behov av magnesium (nerver).

Köp magnesium här »

Magnesium som lugnande mineral
Hyperaktiva barn kan ha för lite magnesium för att nervsystemet skall fungera korrekt. Magnesium är även involverad i produktionen av sömnhormonet melatonin. PMS-symtom kan orsaka kramper, insomnia och irritation, vilket är likt magnesiumbristsymtom. Då magnesium är involverad i produktionen av progesteron och östrogen krävs även mer magnesium då produktionen av dessa ökas.

Ett blodtest är inte alltid pålitligt då man inte kan se hur mycket magnesium som finns i benen och vävnaderna, de stora depåerna. Ett ganska tillförlitligt test är att titta på en lista med bristsymtom. Några av dem är:
  • Muskelsvaghet
  • Muskelkramper
  • Oregelbundna hjärtslag
  • Sömnproblem
  • Nervproblem
  • Ångest
  • Depression
  • Irritation
  • Magproblem, tex förstoppning
  • Trötthet under långa perioder
  • Höjd puls
  • Darrningar
  • Försämrat immunförsvar
Räcker det med magnesium i mat?
Trots att magnesium finns i många födoämnen såsom bladgrönsaker, baljväxter, nötter och säd, så uppnår två tredjedelar av befolkningen i västvärlden inte rekommenderat dagligt intag (RDI) på 375 mg.
Jordarna har genom konstgödsel och industriell skövling försurats med drastiskt minskad mineralmängd, vilket återspeglas i grönsaker med perfekt utseende, men med mindre perfekt innehåll. Vi äter dubbelt så mycket men får i oss hälften så mycket näring. För hundra år sedan fick vi i oss mångfaldigt mer magnesium från maten.

Vad hindrar upptaget av magnesium?
Några av de mest magnesiumrika livsmedlen innehåller även antinutrienter, vilket kan beskrivas som ämnen i maten som hämmar upptaget av olika näringsämnen. Fytin och oxalater i vissa bladgrönsaker, bönor och nötter hindrar upptaget ganska effektivt. Viktigt att tänka på när man äter grönsaker och vill ha sitt magnesium den vägen. Det behövs 54 magnesiummolekyler för kroppen att processa en enda sockermolekyl.
Med dagens sockerkonsumtion är det inte svårt att förstå eventuella brister. Kaffe, te, alkohol och mediciner drar också ut magnesium ur kroppen. Mag- och tarmproblem hindrar upptaget. Stress är en stor faktor, såväl som hård träning.
Kaffe, te och läskedrycker med fosforsyra (cola) stimulerar till utsöndring av både kalcium och magnesium i urinen. Alla vätskedrivande medel driver ut mineraler ur kroppen. Vissa läskedrycker innehåller fosforsyra som bildar fosfater med magnesium i magtrakten. Dessa är olösbara och kan inte absorberas. Drick inte dessa drycker till maten, och svälj inte ner tillskotten med läskedryck.
Äldre måste se upp
Äldre personer får svårare att ta upp magnesium, men också lättare att utsöndra det genom urinen, och bör därför se över sitt intag. Biverkningar från vissa mediciner kan mycket väl vara näringsbrister som uppstår. 60% av alla svenskar, de flesta äldre, tar någon form av mediciner, så det kan vara värt att se över sitt allmänna näringsintag, förutom magnesium.

Magnesium för muskler och vävnad
Ett problem som inte uppmärksammats tillräckligt är att det kan ta tid att bygga upp sin magnesiumdepå i kroppen, det skall lagras in i ben och vävnader. För vissa kan det ta många månader. Så man skall inte ge upp. En mycket känd homeopat berättade att det tog sex månader för honom själv med dagligt intag att hantera sin magnesiumbrist.
Magnesium för ökad energi
Magnesium är mycket viktig för energiproduktionen. Metaboliseringen av kolhydrater och fett för att producera energi kräver magnesiumberoende kemiska reaktioner.

Som kuriosa och kemi kan nämnas att häften av all energi vi konsumerar, ca 2500 kcal per dag, används för att skapa ATP i cellerna. Utan att gå alltför långt in i matematiken på detta så skapas ca 50 kilo ATP per dag. Hur är detta möjligt? Jo, en vuxen person lagrar ca 50 gram ATP i kroppen och varje ATP-molekyl återvinnes över tusen gånger varje dag. Denna process är beroende av magnesium.
Magnesium är i sammanhanget egentligen en kalciumantagonist, en kalciumblockerare, som gör att musklerna slappnar av efter sammandragning, annars uppstår kramp. Spänningshuvudvärk orsakas av för mycket muskelspänning i huvudet och nacken. Hjärtat är en enda stor muskel, och även blodkärlen, så man förstår vilken viktig roll magnesium har.
Magnesium är en viktig elektrolyt för nervsystemet
Magnesium krävs för transport av joner såsom kalium och kalcium genom cellmembranen. I sin roll som transportsystem så påverkar magnesium nervimpulser, muskelavslappning och normal hjärtrytm, genom styrning av koncentrationen av kalium och kalcium, vilket i sig naturligtvis påverkar hela kroppssystemet.

Behövs för cellsignaler
Cellsignalering kräver MgATP för signalerande molekyler. Vi har 37 biljoner celler (sist man räknade), ett enormt sammankopplat nätverk i kroppen. Triljoner kemiska reaktioner pågår hela tiden i ett visst samarbete. Det kräver magnesium för att fungera.

Olika former av magnesium
För att motverka brister använder sig många av tillskott för att säkerställa sitt dagliga behov. Men det finns så många olika sorter, så vilken skall jag välja? Vi rekommenderar följande med bra upptag:
  • Magnesiumaskorbat
  • Magnesiummalat
  • Magnesium(bis)glycinat
  • Magnesiumlaktat
Varför är en del magnesium­former laxerande?
En del upptäcker att de blir lösa i magen när de tar mycket magnesium. Det är absolut inget farligt eller konstigt. Minska bara mängden magnesium tills allt är bra igen och öka sakta upp dosen till den du vill ha. Bra för dem som är hårda i magen.

Köp magnesium här »

Omnmnda produkter

Kommentarer

Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: CHbKkG (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Ingrid
Så mkt fin information, tack! Hoppas ni kan hjälpa reda ut varför en del säger att kalium och magnesium ska intas samtidigt? Och sen att kalcium/magnesium också är en kombo? Jag tror många går vilse här och blandar ihop kalium med kalcium av att det står cal/mag på vitaminburken.

Jag tar själv tex kalium och magnesium tillsammans. Men hur ska jag då göra med kalciumet? Säkert jätteknasig fråga för en kunnig att läsa detta. Men jag hoppas sannerligen bli klokare av ett svar.

Sen läste jag även att brist på nån av de två - minns inte om de va kalium eller kalcium - men då åldrades huden snabbare och blev torr bla.
Tack på förhand för svar på mina frågor.
2023-04-16 @ 11:08:06