Jättenattljusoljan och dess fördelar

Jättenattljusoljan och dess fördelar



GLA är en förkortning av gammalinolensyra, (engelska, Gamma Linolenic Acid). Det är en viktig omättad fettsyra i gruppen omega-6. Omättade fettsyror är fett som finns i bland annat nötter, frön och fet fisk.

Man utvinner GLA från frön i bland annat jättenattljusolja. Jättenattljusolja har flera viktiga kroppsfunktioner, men främst är kanske att den bidrar till hormonell reglering och till huden, som vi kommer prata mer om nedan.

Närbild på fräknig kvinna med leende ögonNärbild på fräknig kvinna med leende ögon

Huden

Jättenattljusolja, som innehåller GLA, bidrar med fleromättade fetter som behövs för viktiga fysiologiska funktioner, vilka inkluderar normal hud och är därför viktigt för en frisk, problemfri hy. GLA kan användas direkt på huden eller som kosttillskott.

En studie gjordes på 45 kvinnor med torr och känslig hud, och där förbättrade tillskott av GLA från jättenattljusolja i en dos på cirka 2 gram om dagen hudens återfuktning, strävhet och fjällning. (1) Detta kan delvis bero på dess förmåga att återställa huden till sin naturliga pH-nivå. Ett korrekt pH-värde gör att rätt mikrober kan frodas på hudens yta. När hudmikrobiomet (bakterieskyddet på huden) kommer ur balans kan hudtillstånd och störningar uppstå.

Trött mamma sitter på soffan mellan barn som springer runt och lekerTrött mamma sitter på soffan mellan barn som springer runt och leker

Mensbesvär

För kvinnor som har besvär med PMS och menssmärtor kan det vara värt att testa jättenattljusolja, vilket hjälper till att bibehålla hormonbalansen. Ett intag av jättenattljusolja gör att du får i dig fleromättade fetter som stödjer en normal, hälsosam attityd under menstruationscykeln. Fettsyrorna i jättenattljusolja bidrar även till att bibehålla en optimal bekvämlighet under menstruationen.

Källor
(1) Henz, B. M. et al. “Double-blind, multicentre analysis of the efficacy of borage oil in patients with atopic eczema.” The British journal of dermatology. 1999.
Grice, Elizabeth A, and Julia A Segre. “The skin microbiome.” Nature reviews. Microbiology. 2011.