GLA för hormonbalansen och huden
Hem / GLA för hormonbalansen och huden
Jättenattljusolja för hormonbalansen och huden

Jättenattljusolja för hormonbalansen och huden

GLA är en förkortning av gammalinolensyra, (engelska, Gamma Linolenic Acid). Det är en viktig omättad fettsyra i gruppen omega-6.

Man utvinner GLA från fröna i bland annat jättenattljusolja. Jättenattljusolja har flera viktiga kroppsfunktioner, men främst är kanske att den bidrar till hormonell reglering och till huden, som vi kommer prata mer om nedan.

Huden
Jättenattljusolja, som innehåller GLA, bidrar med fleromättade fetter som behövs för viktiga fysiologiska processer, vilka inkluderar normal hud och är därför viktigt för en frisk, problemfri hy. GLA kan användas direkt på huden eller som kosttillskott.

I en studie av 45 kvinnor med torr och känslig hud förbättrade tillskott av GLA från jättenattljusolja i en dos på cirka 2 gram om dagen hudens återfuktning, strävhet och fjällning. (1) Detta kan delvis bero på dess förmåga att återställa huden till sin naturliga pH-nivå. Ett korrekt pH-värde gör att rätt mikrober kan frodas på hudens yta. När hudmikrobiomet kommer ur balans kan hudtillstånd och störningar uppstå.
Menstruella besvär
För kvinnor som som har besvär med PMS och menstruella smärtor kan det vara värt att testa jättenattljusolja, vilket hjälper till att bibehålla hormonbalansen. Ett intag av jättenattljusolja gör att du får i dig fleromättade fetter som stödjer en normal, hälsosam attityd under menstruationscykeln. Fettsyrorna i jättenattljusolja bidrar även till bibehålla en optimal bekvämlighet under menstruationen. 

Referenser:

(1) Henz, B. M. et al. “Double-blind, multicentre analysis of the efficacy of borage oil in patients with atopic eczema.” The British journal of dermatology. 1999.
Grice, Elizabeth A, and Julia A Segre. “The skin microbiome.” Nature reviews. Microbiology. 2011.

Omnmnda produkter

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: f5K3Td (motverkar spam)
Inga kommentarer