NAD+, spännande ämne som forskas på för lång levnad
Hem / NAD+, spännande ämne som forskas på för lång levnad
NAD+, spännande ämne som forskas på

NAD+, spännande ämne som forskas på

Spännande kosttillskott
NAD+ är ett kosttillskott som blivit extremt populärt på senare tid, och är ett av de mest studerade kosttillskotten. (1) Det finns flera anledningar till det.

Kortfattat: NAD+ bidrar till energi och minskad trötthet, samt den mentala hälsa vi ibland kan behöva stöd för, t.ex. när vi ska utföra olika vardagliga uppgifter. Detta är ett koenzym som deltar i kroppens energiomsättning.
NAD+ skapas av en form av vitamin B3 som heter nikotinamid ribosid. Det finns två andra former: nikotinamid och nikotinsyra. Men nikotinamid ribosid (NR) är den mest verksamma formen som bäst omvandlas till NAD+ i kroppen.

Många undrar kanske vad pluset (+) står för, men det betyder helt enkelt att molekylen är positivt laddad. Det finns en spegelbild av NAD+ som heter NADH, den har en väteatom (H) kopplad till sig och är neutral. De utför i princip samma sak, men i och med deras olika laddning utför de ”motsatta” saker, ungefär som två sidor av samma mynt. Man pratar mest om NAD+ inom hälsobranschen och NADH inom kemin. Nåja, bägge är lika viktiga. (2)
Det finns flera sätt att öka NAD+, inklusive tidsbegränsad ätning och motion under fasta. Ett tillskott med NAD+ kan också vara användbart. Stor forskning pågår runt NAD+. Nikotinamid ribosid (NR) har en potential att stödja energinivåer, nervsystem och psykologisk funktion.

Vidare visade en studie publicerad i Nature Communications, att när alla tre formerna av vitamin B3, niacin, nikotinamid och NR testades, så var NR den mest effektiva för att öka NAD+ nivåerna. De andra formerna leder till detta också men har i sig egna egenskaper som är nödvändiga för kroppen.

Forskning om NAD+ är fortfarande i sin linda, men James Clement, författare till boken "The Switch: Ignite Your Metabolism with Intermittent Fasting, Protein Cycling, and Keto" (3), utförde sin egen forskning, inledande med en klinisk prövning som testade NAD+ hos äldre. Du kan själv läsa vidare om hans resultat och erfarenhet.

Nikotinamid ribosid som är en form av niacn, bidrar till normal energiomsättning och till att minska trötthet och utmattning. Det bidrar även till nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion. 

Referenser
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32486488/
(2) https://www.elysiumhealth.com/en-us/science-101/whats-the-difference-between-nad-and-nadh
(3) https://www.amazon.com/Switch-Metabolism-Intermittent-Fasting-Protein/dp/198211539

Omnmnda produkter

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: bnshsF (motverkar spam)
Inga kommentarer