NAD+, spännande ämne som forskas på för lång levnad
Hem / NAD+, spännande ämne som forskas på för lång levnad
NAD+, spännande ämne som forskas på

NAD+, spännande ämne som forskas på

Spännande kosttillskott
NAD+ är ett kosttillskott som blivit extremt populärt på senare tid. Det finns flera anledningar till det. Många kallar NAD+ ett av de viktigaste kosttillskotten och det är ett av de mest studerade. (1)

Kortfattat: När vi åldras sjunker våra nivåer av NAD+ och detta får många att uppleva mindre energi och motivation att utföra olika vardagliga uppgifter. Detta är ett koenzym som deltar i ämnesomsättningen. NAD+ har centrala roller inom cellernas metabolism och energiproduktion.
NAD+ (nikotinamid-adenindi-nukleotid) anpassar och reglerar energiproduktionen samt många enzymer och kontrollerar därmed hundratals metaboliska processer i vår kropp inklusive överlevnad av celler och energimetabolism. NAD+ spelar en viktig roll för cellernas kraftverk (cellens mitokondrier) då det omvandlar näringsämnen i mat till energi. Det skyddar och reparerar även våra celler och DNA samt arbetar som en hjälpmolekyl för proteiner som reglerar viktiga cellulära funktioner. NAD+ påverkas dagligen av vad vi äter, träningsnivåer och mer, men den minskar också med åldern, vilket leder till förändringar i ämnesomsättningen, minskad energi och en ökad risk för ohälsa/sjukdom.
NAD+ skapas av en form av vitamin B3 som heter nikotinamid ribosid. Det finns två andra former: nikotinamid och nikotinsyra. Men nikotinamid ribosid (NR) är den mest verksamma formen som bäst omvandlas till NAD+ i kroppen. NAD+ har stor betydelse för de mitokondriska processerna och bildandet av ATP, alltså cellernas energi. Muskler utan NAD+ blir svaga och förtvinar.

Många undrar kanske vad pluset (+) står för, men det betyder helt enkelt att molekylen är positivt laddad. Det finns en spegelbild av NAD+ som heter NADH, den har en väteatom (H) kopplad till sig och är neutral. De utför i princip samma sak, men i och med deras olika laddning utför de ”motsatta” saker, ungefär som två sidor av samma mynt. Man pratar mest om NAD+ inom hälsobranschen och NADH inom kemin. Nåja, bägge är lika viktiga. (2)
Ungdomsfontän
Att öka NAD+nivåerna kan liknas vid en ungdomsfontän. De som har brist på det kommer att märka det snabbt. Det finns flera sätt att öka NAD+, inklusive tidsbegränsad ätning och motion under fasta. Ett tillskott med NAD+ kan också vara användbart. Stor forskning pågår runt NAD+ och lång levnad. Möss har ökat sin max-ålder med 30%, utan ålderssjukdomar. Nå, möss och människor är inte samma sak, men man har förlängt livet på alla organismer/djur/plantor där man ökat och aktiverat NAD+, inklusive jästceller.

Nikotinamid ribosid (NR) har en särskilt stark potential som ett speciellt vitamin B3 för att stödja mänskligt välbefinnande under metabolisk stress och åldrande.
Vidare visade en studie publicerad i Nature Communications, att när alla tre formerna av vitamin B3, niacin, nikotinamid och NR testades, så var NR den mest effektiva för att öka NAD+ nivåerna. De andra formerna leder till detta också men har i sig egna egenskaper som är nödvändiga för kroppen. NAD+ i form av NR har potential att öka motståndskraften och förlänga en hälsosam livslängd hos människor.

NAD+nivåerna minskar med stigande ålder till 50% efter 60 års ålder.

Forskning om NAD + är fortfarande i sin linda, men James Clement, författare till boken "The Switch: Ignite Your Metabolism with Intermittent Fasting, Protein Cycling, and Keto" (3), utförde sin egen forskning, inledande med en klinisk prövning som testade NAD+ hos äldre.
Du kan själv läsa vidare om hans resultat och erfarenhet.


Referenser
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32486488/
(2) https://www.elysiumhealth.com/en-us/science-101/whats-the-difference-between-nad-and-nadh
(3) https://www.amazon.com/Switch-Metabolism-Intermittent-Fasting-Protein/dp/198211539

Omnmnda produkter

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ByVQUe (motverkar spam)
Inga kommentarer