Hälsotips för Bättre Hälsa
Hem / Hälsotips för Bättre Hälsa

Hälsotips

Näring för barn

Näring för barn

Friska barn, friska vuxna


Friska barn - friska vuxna

Friska barn kommer sannolikt att växa upp till friska vuxna, att därför skapa goda näringsmässiga vanor i barndomen kan ha livslånga fördelar. Vårt utbud av högkvalitativa näringstillskott för barn täcker fler av de viktigaste områdena som ligger till grund för barns utveckling, främjar hälsan och ger ett allmänt näringsstöd även vid komplexa behov.

Här presenteras en speciell serie av produkter, framtagna för barn av BioCare Clinical Nutrition Team. Produkterna är fria från konstgjorda färgämnen, sötningsmedel och smaker. Produkterna finns antingen i flytande form eller som pulver, vilket gör dem bekväma och lätta att ta. Vi går här igenom några av produkterna i BioCares barnsortiment. Några av produkterna har liknande egenskaper men skiljer sig ändå åt. 

En multivitamin för barn i alla åldrar
En multivitamin som kan ges till barn från 6 månader till 14 år är BioCare Children’s Complete Complex. Denna innehåller ett helt spektrum av näringsämnen som behövs för barn som växer och utvecklas, inklusive D-vitamin, kalcium, järn och zink. Detta är en frystorkad pulverform i välsmakande banansmak som kan blandas i mjölk/yoghurt eller strös på mat. Pulvret är förpackat i en flaska för att lätt kunna doseras för dagligt bruk. 

D-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna som vår kropp behöver för att fungera optimalt. D-vitamin är mest känd för sin benstödjande funktion, där den spelar en viktig roll för att öka absorptionen av kalcium och fosfor vilket även stödjer tandhälsan. Andra viktiga roller som D-vitamin har, är att stödja ett normalt immunsystem samt celldelningen. Trots dess betydelse är det vanligt med D-vitaminbrist. Detta beror främst på för lite solljusexponering (som är vår huvudsakliga källa till D-vitamin), då barn inte är ute i solen så mycket längre, tillsammans med ett lågt intag genom kosten. 

B-vitaminer, magnesium, och mycket mer
Children’s Mindlinx® Multinutrient är ett noggrant utformat multivitamintillskott i koncentrerad pulverform, med bra innehåll av B-vitaminer, magnesium och zink. Innehåller även C- och D-vitamin och flera olika spårmineraler. Den är välsmakande med naturlig aprikossmak. Lämplig från 3 års ålder.  

D-vitamindroppar
Children’s BioMulsion® D ger 300iu (7.5 mcg) av D3-vitamin i en frisk, naturlig citronsmak i vätskeform. Vätskan har emulgerats, vilket gör att den lätt absorberas och tas upp väl av kroppen. Man tar bara tre droppar direkt i munnen. Dropparna smakar riktigt bra. Går även att blanda i drycker. 

Smälter lätt i munnen
Children’s Red Berry BioMelts innehåller levande mjölksyrebakterier och D-vitamin för dagligt immunstöd för barn. Produkten är praktiskt förpackad i dospåsar och är naturligt sötad med xylitol, pulvret smälter snällt och lätt i munnen eller på maten. Den innehåller stammarna Lactobacillus rhamnosus GG och Bifidobacterium lactis (3 miljarder) och ger 7.5 mcg D3-vitamin (kolecalciferol). D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion och bidrar till att upprätthålla en normal benstomme. Blandas i vätska eller strös förslagsvis på frukostgröten eller blandas i smoothies, när som helst på dygnet. Den är mycket god och uppskattad. Produkten är mjölkfri och lämplig från 3 år. Goda bakterier för barn
Children’s Mindlinx® Powder är en produkt med levande bakterier med tillägg av glutamin, innehåller 16 miljarder av den väldokumenterade LAB4-stammen av bakterier. Pulvret är mjölkfritt och passar från 2 års ålder.

Även för de allra minsta har vi BioCare Baby BioFlora, som innehåller Bifido-bakterier, en levande bakterie lämplig för småbarn i alla åldrar men mest lämpliga för spädbarn.

 

Den viktiga tarmhälsanDet här är kanske vår viktigaste Vitala Nyheter någonsin. Den handlar om tarmhälsan. Du har hört och läst om det förut, men lever du efter det?

Det finns 100 triljoner mikroorganismer i våra tarmar och deras välmående är till mycket stor del ansvariga för vår övergripande hälsa, då 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen.

Mycket stor uppmärksamhet riktas nu mot vår tarmhälsa. Man kallar den sammanlagda mängden tarmbakterier för mikrobiom vilket är ett modernare ord för tarmfloran. Ordet biom är ett samlingsord för alla organismer i en begränsad miljö (tarmen i detta fall).

I kroppen finns en meter tjocktarm och upp till nio meter tunntarm och i den miljön frodas tarmfloran. Mikrobiomen utgörs helt enkelt av bakterier, men också av svampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen. Den finns även utanför; på huden, i lungorna, i ögonen och i munhålan. En vuxen människa kan ha från ett enda upp till två kilo bakterier i tarmen. Avföringen består till stor del av bakterier. Kroppen har tio gånger mer bakterier än antal celler i kroppen. Mikrobiomen kan uppgå till över 1000 arter (normalt är 400 arter). Faktum är att mikrobiomen räknas som kroppens största enskilda organ. Och man bör betrakta dem som sina vänner – och behandla dem därefter. Vi lever i symbios. Vi bjuder bakteriefloran på ”mat och husrum” medan de gör nytta med genom en stor mängd funktioner, vi vet bara om en liten del av dem.

Det underliggande problemet för de flesta matsmältningsproblem är obalans i mikrobiomen. De goda bakterierna hjälper oss att bryta ner maten och ta upp näringsämnen, samt eliminera gifter och dåliga bakterier.

Det är först på senare tid som man förstått att mikrobiomen reglerar så gott som alla aspekter av vår fysiologi och metabolism. De reglerar vårt immunförsvar och kontrollerar graden av inflammation. De tillverkar vitaminer och även signalsubstanser, såsom dopamin och serotonin (det finns långt mer serotonin i tarmarna än i hjärnan (95% mer) och den första antidepressiva medicinen var faktiskt en mage/tarm-medicin. Magen påverkar vårt humör ganska rejält som de flesta är medvetna om. 

Kopplingen mellan psykisk ohälsa och tarmflora blev uppenbar när man förde över avföring från en person med depression till möss, då såg man hur mössen utvecklade ett depressionslikt beteende. Tarmfloran från de mössen fördes över till andra möss som också utvecklade depressivt beteende. Möss som fick avföring från människor utan depression uppvisade inga depressionslika beteenden.

Det är förmodligen därför forskarna kallar mage- och tarmkanalen för den andra hjärnan. Det kallas även det enteriska nervsystemet, ett system av neuroner som liknar hjärnan och innehåller samma signalsubstanser som hjärnan och innehåller även ”minnen” och ”inlärning” på en kroppslig nivå. Det finns en direkt kommunikationsväg mellan tarmen och hjärnan.

Det finns 400 gånger mer melatonin (sömnhormonet) i mikrobiomen än i hjärnan. Så tarmhälsan påverkar vår sömn ganska rejält.

Mikrobiomen reglerar även vår aptit, och allt detta är ganska nyligen upptäckt. 90 procent av all vetenskaplig litteratur som beskriver mikrobiomen har publicerats enbart de sista fem åren.

Tarmen innehåller alltså över 100 triljoner bakterier. Det är tio gånger fler än kroppens celler. Hittills har man bara inriktat sig på 10 procent av våra celler som utgör kroppen, vilket ignorerar de övriga 90 procenten av våra celler som är intimt förknippade med kroppen.

Genetiskt sätt så är 99 procent av all DNA i kroppen bakteriell. Inte den DNA som vi ärvt från våra föräldrar och förfäder, den utgör bara en procent, ändå är det den lilla procenten medicinen inriktat sig på.

Mikrobiomen består av från 400 upp till 1000 olika bakteriestammar, kanske ännu fler. Att då bara äta acidophilus kan vara lite begränsat, även om det utgör en viktig och stor del av mikrobiomen. Men det finns ett stort antal olika bakterier som är lika viktiga.

Historia
I årtusenden har man förstått att en bra bakteriekultur i tarmen är bra för hälsan. Redan de gamla romarna åt fermenterad kål (surkål) och i Indien drack man och dricker fortfarande yoghurtdrinken Lassi som är baserad på fermenterad opastöriserad mjölk med alla lactobaciller intakta. Folk över hela Asien och Östeuropa äter syrade grönsaker och yoghurt. Det inte bara smakar bra – det är bra! Senare, runt 1950, döpte man om dessa bakterier till probiotika (för livet).

Framtid
I framtiden kommer man säkert att kunna analysera avföringen och hitta metaboliska störningar som grund till ohälsa som inte kan upptäckas idag. Men inte bara det, man kommer också att kunna åtgärda problemen genom att ”justera” tarmfloran. Redan idag ger man lavemang med bakterier från andra människor. Det finns även kosttillskott med bakterier från människan, till och med från smala människor – för tjocka.

Men vad gör mikrobiomen då?
• En korrekt tarmflora hjälper till att bryta ner maten, i synnerhet svårsmält mat och sådan mat som man kan vara känslig för. Dålig matsmältning börjar med dålig tarmflora.
• Den hjälper till att producera flera olika vitaminer, bl.a. K-vitamin, flera B-vitaminer inklusive folat och förbättrar dessutom kalciumupptaget.
• Den hjälper till att balansera pH-halten i underlivet hos kvinnor.
• Den kalibrerar immunförsvaret.
• Den hjälper till mot allergier.
• Den reglerar aktiviteten hos hundratals gener. 

Ja, men jag äter ekologisk yoghurt varje dag, säger du. Tyvärr, det räcker inte, om du inte häller i dig litervis. Den är pastöriserad, och hela syftet med pastörisering (upphettning) är att ta död på bakterier. Man får enbart i sig några få tillsatta bakteriestammar och inte den mångfald som naturligt fermenterad yoghurt skulle ha. Den är dessutom oftast sötad vilket motverkar syftet.

Probiotika, för att vara effektiv och meningsfull, måste innehålla vissa livskraftiga bakteriestammar som håller sig stabila under längre tid och som kan överleva magsafterna och producera välgörande effekter i tarmen.

Många tillverkare gör tabletter och kapslar som har lager på lager med syntetiska tablettslagningsmedel och andra dyrbara tillvägagångsätt som påstås skydda bakteriernas väg genom magen.

Men det behövs ju inte med syrade grönsaker och rå opastöriserad yoghurt? Kanske är bakteriestammarna i tillskotten inte tillräckligt livskraftiga!

Räck upp handen, hur många äter opastöriserad yoghurt och/eller syrade grönsaker varje dag?

Vad (för)stör bakteriefloran?

Antibiotika i första hand. Överkonsumtion av antibiotika representerar de tre främsta hälsoproblemen under detta årtionde enligt WHO. Man ger antibiotika till nötboskap för att de skall bli större (läs fetare). Ändringar i mikrobiomen kan alltså förändra fysiologin. Antibiotika kan absolut vara nödvändigt och räddar livet på många, men överkonsumtion är inte bra.

Mediciner! Över tusen läkemedel har testats på de runt 40 vanligaste bakteriestammar som är vanligast i tarmfloran. En fjärdedel av medicinerna hade en direkt bromsande verkan på tillväxten av bakterier.

Överdriven hygien! Överallt så finns det desinficerande handkräm, tandkräm (undvik ingrediensen Triclosan) och tvålar. Folk tvättar och duschar frenetiskt bort alla bakterier från huden. Faktum är att bakterierna gör ett fantastiskt viktigt jobb för vår hälsa. De påverkar även de destruktiva bakterierna i munhålan så man bör vara försiktig med desinficerande munvatten. De påverkar också vår andedräkt, fast det kommer ofta från dåliga bakterier som fått ”fotfäste” i tarmen, om man skött tandhygienen korrekt.

Det kan vara så att steriliserade rum på sjukhus är en anledning till sjukhussjukan. Det går en historia om en infektionsläkare som rådde sin patient som hade en svårartad infektion, och som läkaren inte kunde göra något åt längre, att gå och rulla sig i jorden. Patienten befann sig i en totalt steril omgivning med massor av starka antibiotika. Kvar fanns endast de elakartade som inte längre rönte något motstånd från de ”goda” bakterierna. Han gjorde så och klarade sig. Om den är helt sann vet vi inte, men den är talande.

Läkare har upptäckt att vissa av de patienter som man gav antibiotika efter operation lättare kunde få infektioner, medan de som inte fick antibiotika slapp infektioner. Märkligt kan tyckas, men vad som hänt var att antibiotikan slagit ut tarmfloran, och därmed immunförsvaret.

Goda bakterier skyddar oss mot dåliga bakterier.

Diska inte alltid med maskindisk, det tar död på alla bakterier. Diska för hand då och då, det sparar de goda bakterierna. Det finns uppgifter om att familjer som handdiskar har mindre allergier.

Vädra ofta. Det för bort dålig luft med en mängd partiklar och för in bakterier som berikar vår tarmflora. Om man lever i en miljö med stort biologiskt mångfald så leder det till att barnet utvecklar mindre allergier. Barnet lär sig i tidig ålder att träna upp sig mot allergener.

Skräpmat – Mer behöver väl knappast sägas. Färdigproducerad mat befrämjar inte en god tarmflora.

Socker – Gynnar de skadliga bakterierna – de älskar socker och skickar sedan ut signaler till hjärnan om att de vill ha mer socker. Efter ett tag tar de överhand. Godis består av socker, färgämnen, smakämnen och andra tillsatsämnen – som gjort för att förstöra tarmfloran. Vi har sett små barn på 5-6 år köpa ett kilo lördagsgodis!

Socker befrämjar de dåliga bakterierna och svamparna, såsom candida, och slår ut de goda. Gäller även snabba kolhydrater i stor mängd.

Blindtarmen
Om man slår ut större delen, eller alla bakterier, då ligger man risigt till, för det öppnar upp för inkräktare. Men naturen är fiffig. Vi har ett litet bihang som man inte vetat vad det är till för, nämligen blindtarmen (då den inte leder någonstans) och som gäckat vetenskapen i alla år. Fram till nu. Man tror nämligen att blindtarmen är en bakteriereserv om tarmfloran skulle försvinna helt. Det kan vara bra att veta för de som opererat bort blindtarmen. Oftast får man även stark antibiotika vid operationen som slår ut en stor del av tarmfloran.

Läckande tarm
Men det är inte bara tarmbakterierna som utgör immunförsvaret. Det sitter även immunceller i tarmväggarna som samarbetar med bakterierna. Det är då viktigt att de goda bakterierna är i överläge. Om de onda bakterierna hakar fast i receptorerna bildas det inflammationer och immunförsvaret minskar.

Nyttobakterier hindrar alltså skadliga bakterier att få fäste i tarmen, men de hindrar även tillväxten av skadliga bakterier och parasiter, svampar, etc., som annars kan ta över och kolonisera tarmen och sprida giftämnen till övriga kroppen.

Tar de skadliga bakterierna över kan man nämligen få ”läckande tarm” då inflammationerna kan göra små hål i tarmen som gör att gifter kan läcka in i blodet. De kan också bilda antibiotikaliknande ämnen som riktar sig mot skadliga bakterier.

Av fibrer tillverkar tarmbakterierna något som kallas smörsyra vilket tätar våra tarmväggar och hindrar läckage av gifter ut i bloder vilket i förlängningen förstör vårt immunförsvar.

Det finns ett gammalt ordspråk inom hälsokosten som säger ”döden börjar i tarmen” – om än något drastiskt uttryckt så ligger det definitivt något i det.

Men hur får man då i sig de goda bakterierna?
Ursprungligen får vi dem från mamman vid födseln. När barnet passerar födelsekanalen får den i sig dessa fantastiska bakterier via näsan och munnen vilket utgör en bas för den framtida tarmfloran. Det är en enorm mängd DNA-information som passerar från mamman till barnet.

Om barnet föds med kejsarsnitt sker inte detta. Istället får barnet i sig bakterier som finns i rummet och händerna från läkarna. Det är inte samma bakterier som mamman tillför.

Barn som föds vaginalt får mycket mer bifidobakterier i avföringen än barn som föds med kejsarsnitt. Man har också kunnat visa att nyfödda med dålig tarmflora är mindre stresståliga. Man räknar med att barnet har uppnått en stabil tarmflora vid två års ålder. Fast den utvecklas hela tiden. Antibiotika i tidig ålder slår lätt ut bakteriefloran, så det är viktigt att tillsätta nya bakterier om det ges.

Födsel genom kejsarsnitt är ganska vanligt och detta kan vara en anledning till att barn som föds med kejsarsnitt drabbas av allergier och dubbelt så hög risk för autism, tre gånger så hög risk att drabbas av ADHD-symtom, och avsevärt högre risk att drabbas av autoimmuna sjukdomar, såsom celiaki och diabetes typ 1. De har också 50 procent högre risk att bli tjocka som vuxna. Upp till 20 procent av alla födslar i Sverige sker genom kejsarsnitt.

Om man måste föda genom kejsarsnitt så kan man gnugga in bakterier från kvinnans underliv i ansiktet på det nyfödda barnet. Det låter kanske lite underligt, men kan hjälpa barnet under hela uppväxten.

Denna överföring av DNA-information sker inom hela djurriket, fiskar, fåglar och däggdjur har gjort detta i miljontals år. Människan bryter detta genom konstgjord födsel.

Ett annat sätt det nyfödda barnet får i sig nyttiga bakterier är genom bröstmjölken. Inte genom bröstmjölksersättning.

JORD - Idag är vi så hysteriskt hygieniska att vi förstör vår naturliga bakterieflora från naturen. Den amerikanske professorn Rob Knight är en av världens ledande forskare inom området. Han leder projektet med att kartlägga den mänskliga bakteriefloran. Han menar att vår rädsla för jord är klart överdriven. Jord är ett mikrobiellt paradis med över en miljard bakterier per gram, men mycket få av bakterierna riskerar att göra oss sjuka, menar han. (SvD 180324) Det betyder dock inte att du skall äta en skål med jord.

Förr drog vi upp morötter från jorden, torkade av dem på byxorna, möjligen sköljde av dem lite, och åt. Idag är de redan tvättade när de når affärerna, sedan tvättas, skrubbas eller skalas de återigen och därefter kokas de. Bakterierna har inte en chans att nå ner i tarmen. Vi blir därför mer och mer känsliga för skadliga bakterier.

Även huden utgör en del av bakteriefloran. Låt barnen leka i jorden! Tvätta inte av dem hysteriskt!

DIET – Mat är viktig. Ät ekologisk, antibiotikafri mat så ofta du kan. Och ät varierat, mycket grönsaker och färgrika frukter och bär. Bakterierna älskar polyfenoler. Mat som är mest näringsrik för mikrobiomen har lite socker men högt fiberinnehåll.

FIBRER – Att en ensidig kost med lite fiber förstör tarmfloran blev tydligt när Tim Spector, professor i genetik och epidemiologi i London bad sin 23-årige son att enbart leva på snabbmat i tio dagar.

– Han förlorade 40 procent av mångfalden i sin tarmflora, berättar han för SvD. 1400 bakteriestammar försvann på bara tio dagar!

Våra förfäder fick i sig upp till 100-150 gram medan den moderna människan i västländerna får i sig 5-15 gram med fiber. De hade mer än dubbelt så rik tarmflora, både i antalet bakterier och antal arter. Rekommenderad mängd fiber idag är 35 gram!

Pektin är ett mycket viktigt fiber, närmare 100 procent når grovtarmen och tarmfloran. Pektin finns i bär och frukt, mest i citrusfrukter och äpple.

Inulin är också ett viktigt fiber som finns mycket i jordärtskocka, men även vitlök och purjolök. Inulin kan dock skapa gasbildningar i början hos folk med dålig tarmflora.

Resistent (olöslig) stärkelse är fibrer som når grovtarmen utan att brytas ner av kroppens egna enzymer i magen och tunntarmen. De finns främst i skalen på fröer, säd och baljväxter. Det blir bakteriernas uppgift att bryta ner dem. Då bildas samtidigt ”tarmtätande” och inflammationshämmande ämnen. 15-30 gram av dessa fibrer motverkar även metabolt syndrom (sjukdomsframkallande fetma). Finns även i kall potatis, sötpotatis och omogen banan.

PREBIOTIKA – är huvudsak mest fibrer, och är mat för hela mikrobiomen och mycket viktigt. Det kan vara potatisstärkelse (potatis som kallnat), gröna bananer innehåller mycket fibrer i form av pektin (när den mognar omvandlas det till socker), vitlök, lök, purjolök, pektin, kronärtskocka, sparris, ej övermogen avokado. De japanska fermenterade rätterna Natto, thempe och miso är bra.

SYRADE GRÖNSAKER – Tänk även på att få i dig fermenterad mat, såsom kimchi, kombucha, surkål, osockrad yoghurt, kefir.

Syrning var väldigt vanligt förr i tiden som konserveringsmetod men försvann mer och mer när kylskåpet kom.

Probiotika kallas också mjölksyrabakterier då dessa bakterier producerar mjölksyra (genom förbrännande av glukos). De trivs bäst i sur miljö, såsom yoghurt och syrade grönsaker. När mjölksyrabakterierna får dominera håller de nere pH-värdet. Då trivs inte de skadliga bakterierna. Det är också därför fermentering fungerar som konserveringsmetod i t.ex. surkål. Mjölksyrabakterierna förökar sig och pH-värdet sjunker vilket förhindrar tillväxt av mögel och andra mikrober.

Äppelcidervinäger med ”mamman” kvar är ”mumma” för bakterierna.

Äter du inte detta kan det vara en bra idé att ta ett tillskott som ökar mikrobiomen samt ett tillskott med prebiotika som håller liv i den. Se bara till att du får en bra probiotika med många sorters bakterier, som fortfarande är i liv när du tar dem – och som klarar sig genom magens syrabad. De är oftast dyrbara men det är hälsan värd! Det räcker inte, enligt senaste forskning, att ta lite då och då, eller ”bygga upp” en tarmflora och tro att den håller livet ut. Den behöver underhållas livet ut.

Och tänk på att det kan ta lite tid att bygga upp och underhålla en frisk mikrobiom. Ge inte upp!

Behöver du hjälp med nyårslöftet?

Behöver du hjälp med nyårslöftet?

Det är lätt att dra på sig några kilo under julen, det är inte lika lätt att bli av med dem fram till sommaren. Nyårslöftet brukar ofta förknippas med att gå ned i vikt. Som bäst brukar löftet hålla fram till påsk, vanligtvis några veckor, sällan till sommaren eller idealvikten. När löftet inte hålls är anledningen oftast att man inte gjort klart varför man vill gå ner i vikt, och då framförallt inte insett faran med övervikt. Låt oss titta på det.

Vi lämnar det kosmetiska vid sidan, även om det är en stor drivkraft för många att se smal ut. Det här handlar om hälsomässiga saker. Västvärlden lider av välfärdssjukdomar orsakade av övervikt som faktiskt är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. Och det går allt längre ner i åldrarna. Var femte barn i Sverige lider av övervikt. I USA lider var tredje barn av övervikt eller fetma – alltså en tredjedel av alla barn. Gigantiska hälsoproblem väntar både där och här.

Övervikt, och kraftig övervikt (fetma) leder närmast ofelbart förr eller senare till allvarliga hälsoproblem såsom typ 2-diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Fetma ökar också risken för välfärdssjukdomar. Man kan också nämna ledproblem, knän och fötter håller inte. Och då har vi inte ens pratat om hur vi mår, vilket är lika viktigt.

BMI
WHO har räknat ut ett internationellt mått på övervikt och fetma som kallas BMI (Body Mass Index). BMI är en gammal beprövad metod som håller än idag. Det är förhållandet mellan längd och vikt. Man räknar ut det genom att ta sin vikt delat med sin längd i kvadrat. Väger man 75 kilo och är 1,72 meter lång, blir formeln: 1,72 x 1,72 = 3  (och sedan vikten delat med 3) 75:3 = 25 BMI. Alltså precis på gränsen till övervikt.

< 18,5Undervikt
18,5-24,9Normalvikt
25-29,9 Övervikt
30-39,9Fetma
>40Grav fetma

Man får ta dock hänsyn till hur stor del av kroppsvikten är muskler och hur stor del som är fett. Därför passar inte BMI till elitidrottare eller kroppsbyggare eller extremt långa eller korta personer. Det passar inte heller barn under fem år. För äldre över 70 år bör ”Undervikt” ligga på lägst 22.

Midjemått

BMI är en bra generell måttstock. Det finns en annan som är minst lika viktig. Det handlar om midjemåttet. Sitter fettet runt buken är hälsoriskerna mycket större än om det är jämnt fördelat över kroppen. Man mäter det enklast med ett måttband. Det skall mätas mellan nedersta böjen på revbenen och höftkammen (dra inte in magen :). Om BMI är högre än 25 och midjemåttet samtidigt högt innebär det förhöjd risk för olika sjukdomar.

RiskMidjemått för kvinnor (cm)Midjemått för män (cm)
Låg< 79 < 93
Måttlig 80-8794-101
Hög >88>102

Nu när vi gått igenom vad övervikt och fetma är och farorna med dem så kommer vi till vad man skall göra åt det. Det finns lika många metoder som experter och författare; Atkins, Zonedieten, ketogen diet, LCHF, Paleo med flera. Säkert fungerar flera för många, men inte alla. Låt oss sammanfatta det med att det inte finns någon underkur för snabb viktminskning för alla.

Att bara sluta äta är ingen hjälp och inte bra, senare viktuppgång är garanterad. En kvinna gick ner sju kilo men gick upp tolv kilo när hon började äta normalt igen. Men det finns hjälp för att komma igång med vissa metoder och naturmedel, såsom svartkummin, grönt kaffe, hallonketoner, konjacrot, garcinia cambogia, äppelcidervinäger, L-karnitin eller som kombinationer. 

Grönt kaffe
Grönt kaffe är, eller har varit, ett av världens mest populära viktminskningpreparat. Det har flera studier bakom sig. Det är de orostade kaffebönor som innehåller klorogensyra som är effektiva. Klorogensyra tycks ha en förmåga att absorbera upptaget av glukos, vilket minskar blodsockret och gör att man kan gå ner i vikt. En välgjord studie från National Institute of Health (NIH), ett av världens främsta hälsoinstitut, visar att klorogensyra: ”avsesvärt reducerar absorptionen av glukos … vilket kan reducera kroppsmassa och kroppsfett”.(1) Studien jämförde med en kontrollgrupp som drack vanligt kaffe. De som använde grönt kaffe gick ner 5,4 kilo och de som drack vanligt kaffe 1,7 kilo. 

I en annan studie gick försöksgruppen ner 8 kilo och minskade kroppssfettet med 4,4% utan förändrad diet eller träning. 

”Resultaten tyder på att klorogensyra i grönt kaffe kan vara ett effektivt näringsmedel för att minska vikten hos vuxna med anlag till fetma, och kan vara ett billigt sätt att förebygga fetma hos överviktiga vuxna.” (2)

Grönt kaffe fungerar för många, men inte alla. Det finns även naturmedlet Garcinia Cambogia som kan uppvisa bra resultat samt Raspberry ketones (hallonketoner), varmed vi kommer till en av de mest populära dieterna idag – ketogen diet.

Ketodieten
Ketos är tillståndet då kroppen bränner fett istället för glukos/kolhydrater som energi. Då bildar levern ketoner (energimolekyler) i blodet som används som bränsle istället för glukos (sockermolekyler). Vilket innebär att kroppen inte behöver producera så mycket insulin. Insulinet styr halten av socker i blodet.

För mycket kolhydrater/glukos skapar insulinresistens på sikt, cellerna känner inte av insulinet och släpper då inte in blodsockret i cellerna från blodet, varmed kroppen skapar mer insulin – för att till slut bli helt uttröttad. Förr kallades tillståndet sockersjuka, då både blod och urin blev sött. Förr i tiden smakade faktiskt läkarna på urinen för att kunna avgöra om man hade sockersjuka. För mycket socker och insulin i blodet är riktigt illa. Socker är faktiskt cancerframkallande som värst.

Kemiskt sett så består ketoner av tre vattenlösliga syror och bildas av fettsyror som tas från kroppens fettdepåer när man gått in i tillståndet ketos – alltså att man börjat bränna kroppsfettet som energikälla. Processen kallas ketogenes. 

Mindre kolhydrater och mer fett gör att man håller sig mätt längre och slipper kolhydraternas upp-och-ner-tillstånd. Humöret blir jämnare.

Hälsosam ketos innebär inte att man dricker grädde från förpackningen och slukar smör och fettrik mat. En hälsosam ketos innebär en halv tallrik grönsaker, en kvarts tallrik protein och fettrik kött/fisk/kyckling med skinn t.ex. Den resterande kvartsdelen skulle vara fett, men det fettet finns oftast i köttet och eventuellt en halv avokado, lite olivolja över grönsakerna och kanske en klick smör. Inget ris, bröd eller potatis. Det är meningen att man skall bränna kroppens fett i första hand. Tillför man för mycket fett och protein börjar den ständiga insulintillverkningen igen.

Veganer kan också använda ketodieten, men bör vara uppmärksamma på vad de får i sig, absolut inte använda för mycket inflammationsframkallande omega-6 i billiga växtoljor som fettkälla. Det finns numera växtbaserade kollagenbildande produkter.

När kroppen slutar använda kolhydrater som bränsle och övergår till att bränna fett (som alltså omvandlas till energimolekylerna ketoner i levern) då håller man sig mätt mycket längre och man slipper ständigt sug efter kolhydrater och socker.

Ketos är inget onaturligt tillstånd, tvärtom så är det vår moderna diet som är onaturlig. Kroppen har anpassats till en ketogen diet under årtusenden, med fettrikt kött och grönsaker, och klarar inte av den kolhydrat- och sockerrika kosten idag.  Den är faktiskt främmande för människan.

Ketocoachen Ivett på Livingketo skriver: 

Om vår blodsockernivå är normal, betyder det att man har ungefär en rågad tesked socker i blodet. Sanningen är den att en tesked socker till och med kan komma från icke-kolhydratkällor, såsom protein.

En genomsnittlig person konsumerar idag upp till 30 teskedar socker om dagen. Detta skapar en situation som gör att vår kropp måste arbeta hårdare och hårdare för att eliminera allt det socker och kroppen måste pumpa ut 5-7 gånger mer insulin i systemet för att sänka våra sockernivåer. Föreställ dig hur hårt insulin måste arbeta för att ta bort detta enorma överskott av socker från blodet. Det är sinnessjukt! När man har kroniskt höga insulinnivåer i cirka 13 år eller längre kommer större problem att öka som diabetes, stroke eller hjärtattack.

Det finns en hel del produkter och livsmedel som hjälper en att komma in i ketos, och hålla sig kvar där.

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001

(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291473

Saknar ditt hår och dina naglar lyster?

Saknar ditt hår och dina naglar lyster?

MSM är en organisk svavelförening som mest har använts för olika ledproblem (svavelbad var populärt och verksamt förr i tiden) men har även visat sig vara mycket välgörande för hår, hud och naglar, både vad det gäller, volym, lyster och styrka.

Huden, som är kroppens största organ, har en snabb cellomsättning och kräver konstant tillförsel av näringsämnen för att upprätthålla en frisk struktur och funktion. Om denna tillförsel störs kan det leda till slapphet och ett trött utseende hos huden eller fläckig pigmentering (mörka fläckar). Om tillförseln av näringsämnen äventyras under en längre period kan det leda till för tidigt åldrande. Hår och naglar tappar lyster, volym och styrka.

Hud, hår, naglar och kroppsvävnad har hög halt av svavel. (Att håret krullar sig beror främst på svavelbindningen i aminosyran cystin och en rakpermanent inriktar sig på att bryta upp denna bindning). Svavel är en viktig del av det kollagen (bindvävsprotein) och främst keratin (hornämne) som bygger upp hår, hud och naglar, brosk, senor, bindväv, muskler, skelett samt även hovar och päls på djur. Markanta förbättringar kan uppnås på sprött och livlöst hår samt päls på djur. MSM är kroppseget och finns i naturen, i kött och grönsaker, men i allt mindre mängder på grund av konstgödsel och utarmade jordar.

MSM, i form av OptiMSM, har visat sig minska fina linjer och rynkor, förbättra hudens struktur och elasticitet och ger övergripande stöd för hudens strukturella integritet. Det kan också hjälpa hår och naglar att återfå och behålla ett mer ungdomligt utseende. Det är inget undermedel, men det ger för de flesta en markant förbättring enligt en helt ny undersökning.


Markant skillnad på hår och naglar
I en vetenskaplig, dubbelblind klinisk studie som publicerades i Natural Medicine Journal i november 2019 (1), fick 63 personer antingen 1 gram eller 3 gram OptiMSM per dag. Klinisk utvärdering av experter, men även egen bedömning, användes för att utvärdera tillståndet hos hår- och naglar under 4 månaders användning. 

OptiMSM gav statistiskt signifikanta förbättringar i hårets och naglarnas tillstånd enligt bestämning av expertklassificeringen men även av konsumenternas egen bedömning. 

Den högre koncentrationen (3 gram per dag) av MSM gav snabbare och starkare fördelar jämfört till den lägre koncentrationen (1 gram / dag), men även den gav märkbara förändringar. 

OptiMSM gynnar hår- och nagelhälsa genom sin påverkan på kollagen, keratin och elastin, som är viktiga byggstenar för hår och naglar.

Bergstrom Nutritions OptiMSM® är den renaste och enda GRAS-märkta MSM på marknaden (GRAS - Generally Recognized As Safe). OptiMSM är en destillerad, mycket ren MSM. Tillverkningen av OptiMSM sker i USA under mycket strikta former under hela processen. Till skillnad från vanligt kristalliserat MSM, som kan innesluta orenheter och tungmetaller, så är OptiMSM destillerat vilket ger långt mindre partiklar och mindre risk för föroreningar. 

(1) https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2019-11/beneficial-effects-sulfur-containing-supplement-hair-and-nail-condition

Vad handlar den trendiga ketodieten om?

Vad handlar den trendiga ketodieten om?

Vi skall här ge en allmän genomgång om vad ketodieten innebär. Keto-coachen Ivett från Livingketo.se förklarar här på ett enkelt sätt vad det är. Nybörjare gör så gott som alltid fel i början så det kan vara bra att ha någon som hjälper en på traven. Ivett är licensierad coach av Dr Eric Berg som är en av de mest kända hälsogurus på internet. Vi vet mängder av folk som gått ner i vikt på ett sunt sätt och mår bättre efter bara ett par månader på hälsosam keto – utan att vara hungriga. Det finns flera olika förespråkare av keto, varav Bulletproof kanske är den mest kända. Bulletproof introducerade Bulletcoffee med smör och kokosfett (MCT-olja), och senare en mängd olika keto-produkter, bland annat, Brain Octane Oil, kaffe, choklad, kollagen, bars och protein, varav vi har de flesta.

Keto kommer från ordet ketos*. Ketos är tillståndet då kroppen bränner fett istället för socker/kolhydrater. Då bildar levern ketoner (energimolekyler) i blodet som används som bränsle istället för glukos (sockermolekyler). Ketoner består av tre vattenlösliga syror och bildas av fettsyror som tas från kroppens fettdepåer. Processen kallas ketogenes. Mindre kolhydrater och mer fett gör att man håller sig mätt längre. Ivett berättar mer:

"Traditionell keto innebär hög fetthalt, måttlig mängd proteiner och lite kolhydrater. Det finns olika metoder för keto och vi rekommenderar den hälsosamma ketoplanen som inkluderar och främjar stora mängder ekologiska grönsaker, måttlig mängd protein från högkvalitativt kött från gräsätande djur, vildfångad fisk och ägg från frigående höns.

Man skulle kunna tro att en hög fettdiet betyder att man dricker vispgrädde direkt från förpackningen, äter smör med sked eller äter en hög bacon varje dag. Man kan inte ha mer fel när det gäller hälsosam keto. Hälsosam keto förespråkar hälsosamma fetter från nötter och frön, avokado, nötkött, oliver, kokosnötsolja och olivoljor. Man får tänka på att fett har dubbelt så hög energinivå som kolhydrater och protein, så mängdmässigt blir det inte så mycket mer. Meningen är att man på så sätt skall börja bränna kroppens eget fett.

Hälsosam keto rekommenderar att man tar bort alla ”goda saker”: bröd, pasta, kex, müsli, våfflor, pannkakor, kex, socker, söta frukter och grönsaksjuicer, morgonmüsli och bearbetade livsmedel. En mängd recept går att hitta på maträtter enligt keto. Och det finns även massor av fantastiska recept på ketodesserter för de som absolut vill ha det.

Vad har vår mat att göra med vårt totala välbefinnande och hälsa?

Om vår blodsockernivå är normal, betyder det att man har ungefär en rågad tesked socker i blodet. Sanningen är den att en tesked socker till och med kan komma från icke-kolhydratkällor, såsom protein.

En genomsnittlig person konsumerar idag cirka 31 teskedar socker om dagen. Detta skapar en situation som gör att vår kropp måste arbeta hårdare och hårdare för att eliminera allt det socker och kroppen måste pumpa ut 5-7 gånger mer insulin i systemet för att sänka våra sockernivåer. Föreställ dig hur hårt insulin måste arbeta för att ta bort detta enorma överskott av socker från blodet. Det är sinnessjukt!

När man har kroniskt höga insulinnivåer i cirka 13 år eller längre kommer större problem att öka som diabetes, stroke eller hjärtattack.
Diabetes var mycket sällsynt tidigare men idag diagnostiseras fler och fler med diabetes typ 2 och snart kommer 500 miljoner människor på planeten att diagnostiseras med diabetes.

De som påverkas av den vanligaste formen av diabetes (typ 2) återvinner normalt aldrig sin hälsa och blir bara sjukare och sjukare med varje år som går. De kommer att behöva fler och fler mediciner och utveckla fler och fler komplikationer som blindhet, amputationer, njurfel, minnesförlust, demens och död. Visste du att en diabetespatient har 22% större chans att dö i en sjukdom än icke-diabetiker.

På många språk kallades diabetes en gång för ”sockersjukan”.

Insulin är också ett fettlagrande hormon vilket skapar bukfett och övervikt.

Lär dig mer om sund keto med oss!"

Hälsningar Ivett

* Ordet keto är ombildat från tyskan och betyder egentligen aceton. Vid sjukliga tillstånd kan ibland andedräkten lukta aceton under ketos.

Vill du ha ketoprodukter hittar du det här:
Bli basisk snabbt

Bli basisk snabbt

Drickcitronjuice varje morgon.
Gör detta till en vana, på samma sätt som du borstar tänder. 

Gör detta det första du gör på morgonen: Drick ett glas varmt eller rumstempererat rent vatten med denna juice. Det blir skonsammare mot kroppen jämfört med iskallt vatten. Drick det 10 minuter innan du äter någon mat för dagen.

Men vad är det då för magisk dryck vi pratar om?

Ekologisk citronjuice! Rynka inte på näsan nu, för det är kraftfullare än du tror och det finns en mängd fördelar med denna morgondryck för din kropp, hud, hälsa och energi, låt oss gå igenom de viktigaste:

Först och främst: se till att använda ekologiska citroner. Citroner sprayas ganska rejält. Med ekologiska citroner undviker du de bekämpningsmedel som kan ackumuleras. 

Enligt en ledande hälsopublikation, TheAlternativeDaily.com:
"De hälsofrämjande fördelarna med citroner är kraftfulla. I århundraden har det varit känt att citroner innehåller kraftfulla antibakteriella, antivirala och immunhöjningskomponenter. Vi vet att citroner är bra för matsmältningen och rening av lever.
Citroner innehåller citronsyra, magnesium, bioflavonoider, C-vitamin, pektin, kalcium och limonen, vilket bidrar till normalt immunsystem. 
Citroner anses vara en av de mest alkaliska livsmedel du kan äta. Detta är sant att de är sura i sig. Men i kroppen blir citroner faktiskt basiska; citronsyra skapar inte surhet när den väl har metaboliserats. Mineraler i citroner är faktiskt vad som hjälper till att alkalisera blodet och att dricka varmt citronvatten bidrar till att minska den totala surheten, och drar även bort urinsyra från lederna vilket annars kan orsaka smärtsam gikt. Detta minskar smärta och inflammation som många människor känner. Och American Cancer Society rekommenderar varmt citron vatten för att uppmuntra regelbundna. tarmrörelser."

1. Förbättrar matsmältningen:
Citronsaft hjälper till att förbättra matsmältningen och stimulera gallproduktion. Tips: om du har gallbesvär pressa en eller flera citroner eller drick färdig citronjuice så fort du känner av besvären. Citronsaft kan faktiskt även vara ett stöd för halsbränna och matsmältningsbesvär.

2. Ökar energin för dagen:
Även bara doften av citronsaft har visat sig förbättra ditt humör och energinivåer. Plus att de avgiftande effekterna och den alkaliska effekten av ekologisk citronsaft kan förbättra din energi genom att avlägsna gifter från kroppen.

3. Hjälper dig att bränna fett:
Citronsaft hjälper till att förbättra matsmältningssystemet, stöder avlägsnandet av toxiner och ökar energinivån. Viktiga skäl att lägga till citronvatten till din dagliga morgonrutin!

Nackdelar med att köpa och pressa citroner

  • Nu är det säkert många som inte vill köpa in citroner och pressa varje dag, kanske till hela familjen. 
  • De som har köpt en hög med ekologiska citroner märker snart att de möglar ganska fort. Egentligen inget fel med det, för det visar att de inte är fyllda med bekämpningsmedel, men ganska jobbigt när man upptäcker det – ”måste slänga en hel del".
  • En annan sak med att pressa citroner är näringsvärdet även om vi rekommenderar ekologiska citroner. Citroner skeppas när de är omogna och har inte utvecklat alla näringsämnen, det kan ta veckor och månader innan de når affärsdisken, för att sedan lagras hemma. Man vet heller inte vilka jordar de vuxit i, mineralhalten kan variera kraftigt. Ett mycket viktigt mineral är kalium. 


   

Nu har det blivit lättare och billigare att dricka citronjuice.
Nu kan du få äkta ekologisk citronjuice som vuxit på vulkanjordar på Sicilien. Detta gör att citronerna blir extra mineralrika. Citronerna pressas samma dag som de plockas och är därför inte beroende av bivax som många andra citronjuicer. Därför är denna citronjuice också helt vegan. Citronjuicen passar utmärkt till att ersätta din vanliga citron i matlagning, men drick den gärna med lite varmt vatten det första du gör på morgonen för en stärkande morgondryck.

 

Stor studie: omega-3 tillskott reducerar risken för hjärtattack och kardiovaskulär sjukdom


Personer som tar omega-3 tillskott har lägre risk för hjärtattack och andra kardiovaskulära sjukdomar enligt en ny stor analys av flera storskaliga studier av forskare från Harvard som publicerades i Journal of the American Heart Association.

Underlaget inkluderade 130 000 vuxna i 13 randomiserade studier världen över inklusive VITAL-studien, den hittills största randomiserade studien av omega -3 hittills.

Resultaten på just den studien visade att personer som dagligen tog omega-3 tillskott minskade riskerna för de flesta kardiovaskulära sjukdomar, inklusive hjärtattack.

Kopplingen blev speciellt tydlig vid högre doser av omega-3 tillskott. Doser över 840 mg/dag som användes i de flesta kliniska studierna gav ökad minskning av riskerna.

En av författarna av studien vid Harvard Chan School, sa: 
"Denna metaanalys ger de mest aktuella bevisen för effekterna av omega-3-tillskott på risken för flerfaldiga kardiovaskulära konsekvenser. Vi fann betydande skyddande effekter av daglig omega-3-tillskott mot de flesta risker för kardiovaskulära händelser."

Huvudförfattare JoAnn Manson, professor vid Institutionen för epidemiologi vid Harvard Chan School och chef för den stora VITAL-studien med omega-3, tillägger: 

"Även om rekommendationer för folkhälsan bör fokusera på att öka fiskkonsumtionen, genom att använda en generell hjärtvänlig kost, att vara fysiskt aktiv och ha andra hälsosamma livsstilsmetoder, så tyder denna studie på att omega-3-tillskott kan ha en roll hos lämpliga patienter."

Det borde därmed vara slutdiskuterat huruvida omega-3 är bra för hjärta och kärl. 

Miljontals människor upplever kardiovaskulära händelser med fatala hjärtattacker varje år världen över. En reducering av riskerna, oavsett hur liten, kan rädda livet på hundratusentals människor.

Referens: Source: Journal of the American Heart Association (2019). 

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.013543

Skydda dina ögon mot det skadliga blå ljuset


Denna vecka är internationella Sleep Awareness Week. Därför ger vi dig nu 15% rabatt på alla våra sömnprodukter*. Det är mycket som kan störa sömnen, ljus bland annat. Blått ljus från digitala enheter och solen omvandlar viktiga molekyler i ögats näthinna till cellförstörare, enligt ny optisk forskning. Antingen bör man titta mindre på digitala enheter såsom datorer och mobiltelefoner, i vissa fall helt, eller skydda ögonen med blåljusblockerande glasögon.

Men det är inte bara digitala enheter som skapar skadligt ljus. LED-lampor, som tagit över efter glödlamporna, genererar mycket blått ljus, och de finns överallt med sitt energirika ljus som snabbt tröttar ut ögonen. Blått ljus undertrycker även kroppens naturliga produktion av melatonin, sömnhormonet, vilket gör det svårare att falla i sömn.

Blått ljus skadar och tröttar inte bara ut ögonen, det stör alltså sömnrytmen avsevärt. Men det är inte bara blått ljus som stör sömnrytmen, det finns även annat ljus som hindrar god sömn, även om det inte skadar ögonen på samma sätt som blått ljus. Det kan också blockeras för bättre sömn.

Processen med blått ljus som beskrivs i studien, som nyligen publicerades i tidskriften Scientific Reports, och utförts vid University of Toledo, kan leda till åldersrelaterad makuladegeneration (gula fläcken).

"Vi exponeras kontinuerligt för blått ljus, och ögats näthinna och lins kan inte blockera eller reflektera det, säger Dr. Ajith Karunarathne, biträdande professor i UT-avdelningen för kemi och biokemi. 

Det är känt att blått ljus skadar synen genom att påverka ögats näthinna. Forskarna försöker hitta metoder som bromsar degenerationen, till exempel en ny typ av ögondroppar. Men även glasögon som stoppar det blåa ljuset. Man har även funnit att E-vitamin skyddar ögat.

Makulärdegeneration skadar fotoreceptorernas celler i näthinnan. Dessa celler behöver molekyler som kallas retinal för att avkänna ljus och utlösa en kaskad av signaler till hjärnan. Man behöver en kontinuerlig tillförsel av retinala molekyler om man skall kunna se. Fotoreceptorer är värdelösa utan dessa retinal, som produceras i ögat. Forskarna fann att exponering för blått ljus orsakar retinal att utlösa reaktioner vilka genererar giftiga kemiska molekyler i fotoreceptorceller. Och dessa är giftiga. Om man lyser blått ljus på näthinnan dödar retinalen fotoreceptorceller."

”Det värsta är”, säger Kasun Ratnayake, en doktorandforskare som arbetar i Karunarathnes cellfotokemigrupp. "att fotoreceptorceller inte regenereras i ögat. När de är döda, är de döda för gott. "

Ingen skadlig effekt sker med grönt, gult eller rött ljus. Men blått ljus kan döda vilken celltyp som helst, alltså inte bara ögats celler.

Forskaren fann dock att vitamin E som är en naturlig antioxidant i ögat och kroppen, hindrar cellerna från att dö. Men allteftersom en person åldrar eller immunsystemet blir undertryckt, förlorar människor förmågan att bekämpa attacken av retinalt och blått ljus. "Det är då den verkliga skadan uppstår", sa Karunarathne.

Labbet mäter för närvarande mätning från tv, mobiltelefon och tablettskärmar för att få en bättre förståelse för hur cellerna i ögonen svarar på det dagliga blått ljuset.

"Om man tittar på mängden ljus som kommer ut ur mobiltelefonen, så är den inte stor och verkar tolerabel, säger Dr. John Payton, gästassisterande professor i UT-avdelningen för kemi och biokemi. "Vissa mobiltelefonföretag lägger till blåljusfilter på skärmarna, och jag tycker att det är en bra idé." Men om man tittar mycket på skärmar, bör man ha något skydd.

För att skydda ögonen från blått ljus, rekommenderar Karunarathne att ha glasögon som kan filtrera både UV och blått ljus ute och undvika att titta på mobiltelefoner eller läsplattor i mörkret.

Vissa optiker kan lägga in UV-filter och blåljusfilter i vanliga glasögon. De tar inte allt ljus, men hjälper till. Har man inga glasögon kan man köpa speciella glasögon som filtrerar bort så gott som allt skadligt ljus. Bra om man sitter mycket framför datorn, mobilen, läsplattan, TV eller har mycket LED-ljus.

"Varje år rapporteras mer än två miljoner nya fall av åldersrelaterad makuladegenerering i USA," sa Karunarathne. "Genom att lära oss mer om mekanismerna bakom blindhet på jakt efter en metod för att hejda toxiska reaktioner orsakade av kombinationen av retinal och blått ljus hoppas vi hitta ett sätt att skydda synen hos barn som växer upp i en högteknologisk värld.

Enzymer - kroppens byggstenarMånga upplever matsmältningsbesvär efter en måltid. De får gaser och blir uppsvällda, trötta och/eller får reflux (halsbränna). En anledning kan vara att kroppen producerar mindre matsmältningsenzymer – i synnerhet med ökad ålder. Dessutom innehåller maten vi äter oftast inte tillräckligt med enzymer. I snnerhet den tillagade. Det är heller inte ovanligt med för lite saltsyraproduktion i magen. Men enzymer hjälper inte bara till vid matsmältningen. De har tusentals funktioner i kroppen. Utan enzymer klarar vi oss inte en sekund. Brister framkallar näringsbrister och besvär.

Vad är enzymer
Man kan jämföra enzymerna med byggarbetare och näringsämnen med byggstenar. Fast de bygger både upp och river ner – de skapar eller bryter kemiska bindningar. Man kan ha alla byggstenar, men utan byggarbetarna, enzymerna, händer ingenting.

Enzymer är proteiner som sätter igång (katalyserar) biljoner kemiska reaktioner i kroppen utan att själva förändras. En cell kan innehålla närmare tusen enzymer. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner fungerar utan enzymer. Och vissa enzymer fungerar endast tillsammans med en mineral eller vitamin. Den delen kallas då coenzym.

Vad gör enzymer
Vissa enzymer används för matsmältning medan andra cirkulerar i hela kroppen och utför viktiga uppgifter som att producera hormoner, reglera körtelutsöndringar, balansera pH-nivåer, producera cellulär energi och förstör inkräktare i kroppen. 

Matsmältningsenzymer är ansvariga för att bryta ner protein, fett och kolhydrater vi äter för att ge kroppen de näringsämnen som behövs för att bygga nya ben, muskler, nerver och alla andra celler. Kroppens egna matsmältningsenzymer är mycket kraftigare än de vi finner i naturen. Dessa enzymer bryter ner maten till små kemiska ämnen som kan passera genom tarmväggen. Om osmält föda kommer ner i tarmen sker inget upptag genom cellmembranen. Matsmältningen börjar redan i munhålan där enzymet amylase som finns i saliven börjar nedbrytningen av kolhydrater. Det är därför viktigt att tugga maten ordentligt. En del sväljer maten så gott som otuggad. Helst bör man tugga tills maten blir upplöst, då blir det mycket lättare att smälta maten. Pröva en vecka och se vad som händer. Det krävs en hel del energi för att skapa de enzymer som behövs. Det är därför man kan känna sig seg och trött efter en stor måltid när kroppen arbetar för att smälta maten.

Metaboliska enzymer krävs för varje biokemisk reaktion i alla kroppens 70 biljoner celler varje sekund. De använder spjälkade proteiner, kolhydrater och fetter för att bygga en väl fungerande kropp. De läker skador, reparerar nedbrytning av vävnader och läker även sjukdomar. 

Biokatalysatorerna, enzymerna, accelererar och reglerar processer genom hela kroppen så att de kan utföra en takt som är tillräckligt snabb för att hålla oss vid liv. Ett enda enzym - kolsyraanhydras - hjälper till att konvertera över 36 miljoner koldioxidmolekyler per sekund efter förbränning till en form, som säkert kan transporteras ut ur vår muskelvävnad.

Vår kropp tillverkar triljoner enzymer. Men när vi åldras minskar antalet producerade enzymer så mycket som 13% per årtionde efter puberteten.

Kan öka livslängden?
Många forskare tror att våra kroppar har en begränsad livslängd med total produktion av enzymer. Det upptäcktes genom att minska kaloriintaget till möss – vilket minskade efterfrågan på enzymproduktion för matsmältning – vilket avsevärt förlängde livslängden.

Ett minskat kaloriintag kan då bevara den begränsade enzympotentialen för att hjälpa oss att leva längre. Det vet man. Men – man kan också öka mängden enzymer man konsumerar så att vår kropp inte behöver skapa alla själv och på sikt tömma lagret. När enzymerna tar slut tar livet slut.

Eftersom enzymer är nödvändiga för alla levande växter och djur, inte bara människor, kan enzymer hittas i nästan all mat. Men den mesta av maten vi äter har få eller inga aktiva enzymer av två enkla anledningar: värme (+ 48°) och bearbetning förstör enzymaktivitet, vilket gör enzymerna i maten vi äter snudd på värdelösa i kroppen. Kroppen får då jobba hårdare och förbruka mer energi. 

Det är en bra anledning till att införliva mer enzymrika, råa livsmedel i sin kost – eller ta tillskott. När aktiva enzymer är närvarande i maten, kan kroppen lättare smälta och konsumera måltiden utan att behöva producera alla enzymerna själv.

Det finns fortfarande ett problem. De flesta råa livsmedel som hittas i den lokala mataffären plockades långt innan de var mogna och lastade eller flögs till ett lager för att ligga i dagar eller veckor innan du får ser dem på hyllan i din affär.

Man inte bara förlorar den högsta enzymnivån som enbart kan uppstå när man plockar mogna växter; enzymerna som finns i rå mat minskar med tiden. Det är därför "färsk" frukt blir dålig så fort i skålen på ditt bord - enzymerna är i full färd med att bryta ner den frukt de finns i!

Utan enzymer blir matsmältningen lidande. Energinivån sjunker. Sjukdomar, obehag och kronisk smärta blir vanligare. Med tiden blir antalet enzymer som behövs för att behålla varje väsentlig process i vår kropp, varje ögonblick i vårt liv, otillräckliga.

Enzymer stödjer alltså matsmältning av kolhydrater, proteiner och fett. Det kan även stödja den metaboliska enzymaktiviteten om man tar vissa enzymer mellan måltiderna.

Varför det fungerar
Upplever du ofta matsmältningsbesvär, blir uppblåst när du äter? Kroppen producerar färre matsmältningsenzymer när man åldras. Enzymer som tillskott är oftast utformade för att förbättra matsmältningen av proteiner, fetter, kolhydrater, laktos från mejeriprodukter och cellulosa från grönsaker.

Ond cirkel

Enzymer i kroppen produceras av aminosyror. Om man får för lite eller för dåligt spjälkade proteiner kan inte enzymer skapas vilket resulterar i en ond cirkel.

Forskning har visat att komplettering med matsmältningsenzymer kan främja bättre matsmältning och bättre absorption av näringsämnen från de livsmedel vi äter.

En nedsatt matsmältningsfunktion kan uppstå med den naturliga åldringsprocessen. Komplettering med matsmältningsenzymer kan bidra till att förbättra näringsstatus och stödja hela kroppens hälsa.

Även om det finns tusentals enskilda typer av enzymer, kan alla enkelt klassificeras i några huvudgrupper när det gäller matsmältning. Sedan finns det fler enzymer inom varje grupp. Var och en smälter en viss typ av mat i enklare former som kan absorberas från din tarm in i kroppen:

  • Protease - bryter ner proteiner till aminosyror.
  • Lipase- bryter ned fetter till fettsyror och glycerol.
  • Amylase - bryter ner kolhydrater till enkla sockerarter.
  • Lactase – bryter ner laktos
  • Sucrase – bryter ner socker

Enzymterapi
Alternativmedicinare använder ofta enzymterapi. I princip ersätter man ett eller flera enzymer som saknas i kroppen. Det gäller bara att veta vilka. Ett för stort ämne att gå in på här. Protealytiska enzymer som bryter ner proteiner kan ha en positiv effekt om man tar dem på fastande mage mellan måltiderna. Då går de ut i blodet. Osmält mat kan leda till läckande tarm och små proteinpartiklar i blodet. Exempel på dessa är protease, pepsin trypsin, papain (finns i papaya), bromolain (finns i ananas), med flera. Tar man dem till maten så används de för matsmältning i mage och tarm enbart.

pastedGraphic.png

Magsyra
Saltsyra eller magsyra kan vara ett problem. Både för lite och för mycket. Inte sällan får personer antacider när de upplever magproblem och läkaren tror att man har för mycket magsyra. Så kan vara fallet, men problemet kan istället vara för lite magsyra. Antacider eller protonpumpshämmare som man får i vården neutraliserar magsyran. Maten smälts då inte.

Vid 60-årsåldern producerar kroppen bara halva mängden mot när man var 20 år.

Man kan köpa något i hälsokosten som heter Betain HCL vilket bildar saltsyra i magen tillsammans med vatten, gärna tillsammans med enzymet pepsin. Men helst vill man ha igång produktionen av sin egen saltsyra. Äpplecidervinäger före måltid stimulerar produktionen, zink och salt samt bitterämnen, typ ruccolasallad och malört kan hjälpa till. Drick helst inte till själva måltiden då det spär ut saltsyran.


Referenslista:
Curr Treat Options Gastroenterol. 2003 Oct;6(5):369-374.
Dale Kiefer, 2007. Promoting Optimal Nutrition with Digestive Enzymes, Life Extension.
Altern Med Rev. 2008 Dec;13(4):307-14.
JOP. 2005 May 10;6(3):206-15.
Int J Nurs Pract. 2006 Apr;12(2):110-8.
Digestion. 1991;50:202-11.
Gastroenterology. 1997 May;112(5):1624-34.
J Clin Gastroenterol. 1999 Jan;28(1):3-10.
Curr Treat Options Gastroenterol. 2003 Oct;6(5):369-74.
Pharmacotherapy. 2007 Jun;27(6):910-20.

Är kött verkligen farligt?

Om du gillar rött kött, bacon – och rödbetor - bör du ta detta!  

Vi har bombarderats av artiklar med hot om att rött kött ökar risken för folksjukdomar som cancer, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar och minskar livslängden (–2 år). Och detta är absolut ingen propaganda för köttätande, men man glömde ett par saker i rapporteringen. 

För det första: Det handlade om processat kött med nitriter. Det handlar alltså mycket om det röda i köttet, inte enbart om ”rött kött”. 

För det andra: Riskerna är överdrivna. Forskare vid Purdue University har gått igenom alla studier som gjorts och det visade sig att merparten gjorts på människor som redan hade hjärt- och kärlsjukdomar. Många hade visserligen ätit rött kött men man fann inga bevis för att kött var själva orsaken till hjärt-kärlsjukdomar. (1)

För det tredje: Man glömde även rapportera en annan sak: hur man undviker riskerna. Det gäller även de som dricker mycket rödbetssaft, nitratet i rödbetorna kan i viss mån omvandlas till nitriter i munhålan som kan bilda nitrosaminer, dock inte som för processat kött. Det är alltså nitrosaminerna som är den verkliga skurken.

Att äta kött är alltså inget problem, det man skall vara försiktig med är processat kött, korv, bacon, rökt skinka, kassler, salami, julskinka(!) med mera.  Stekt bacon omvandlar mycket lätt nitriter till nitrosaminer. Fast det börjar komma nitritfritt bacon i handeln.

Här är olika referenser i detta ämne. Som synes är detta är inget nytt.

Problemet:
En 15-årig ​​studie av 74 645 män och kvinnor i Sverige visar att konsumtion av rött kött var förknippat med kortare överlevnad (– 2 år) jämfört med vuxna som inte åt rött kött. Men vid bearbetningen av data så förknippades rött kött bara med minskad överlevnad när processat rött kött konsumerades (charkprodukter)! 

[American Journal Clinical Nutrition 16 juli, 2014]

1993 rapporterade forskare i Tyskland att risken för hjärncancer ökade 11 gånger bland dem som konsumerade charkuterivaror (konserverade med nitriter). 

[International Journal of Cancer 20 februari, 1993]

År 1994 rapporterades det att risken för barnleukemi var starkt associerad (9,5 gånger större) bland barn som åt varmkorv. [Cancer Causes Control 5 mars, 1994]

Livsmedel som visar sig innehålla flyktiga nitrosaminer inkluderar charkuterier, främst bacon, öl, vissa ostar, fettfri torrmjölk och ibland fisk. C-vitamin tillsätts ibland dessa livsmedel för att begränsa bildandet av oönskade flyktiga nitrosaminer. 

[Cancer Research maj 1983]

Lösningen:
Experiment som genomförts under 1970 och 1980 visade entydigt att C-vitamin spontant minskar nitrosaminbildning. [International Journal Vitamin Nutrition Research 1984]

En nyligen genomförd studie visar att tillskott av vitamin C i charkuterier kan kompensera för produktion av nitriter i köttkonserver. [Journal Food Science juli 2014]

Effektiviteten hos C-vitamin att förhindra nitrosaminbildning hos människan har demonstrerats i både kliniska och populationsstudier. [International Journal Vitamin Nutrition Research 1989]

En blodprovsstudie utförd i Kina visade att det geografiska område där cancerdödlighet var högst korrelerad med de högsta nivåerna av nitrit i blodet och det lägsta intaget av C-vitamin. [IARC Science Publication 1987] 

Marsvin som inte producerar eget C-vitamin som de flesta andra djur gör, gjorde sig inte av med nitrosaminer så snabbt när de inte fick C-vitamintillskott.  [Carcinogenesis April 1984]  På grund av en genetisk mutation många generationer sedan, är människor i samma situation - de kan inte syntetisera C-vitamin naturligt. 

E-vitamin i kombination med C-vitamin förebygger nitrosaminbildningen ytterligare. [IARC Science Publications 1978] 

Se även:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Skadliga-amnen-vid-tillagning/Skadliga-nitrosaminer1/

(1) https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2016/Q4/nutrition-data-review-shows-red-meat-has-neutral-effect-on-cardiovascular-disease-risk-factors.html

ARTIKEL 41-50 62. «Föregående 4 5 6 7  Nästa »  | Visa alla