Hälsotips för Bättre Hälsa
Hem / Hälsotips för Bättre Hälsa

Hälsotips

4X större chanser att gå ner i vikt

4X större chanser att gå ner i vikt

4X större chanser att gå ner i vikt med en av naturens få verkliga superfoods som bränner fett.

Dess egenskaper har…

  • Bekräftats av två dubbelblindstudier
  • Hyllats av kulturer runt om i världen i över 3000 år
  • Använts som skönhetsmedel av historiska skönhetsdrottningar

Aktivera din viktminskning
Det är lätt att gå upp flera kilon under vintern – det är långt svårare att bli av med dem fram till sommaren.

Denna helt naturliga Superfood har bevisats bränna fett och öka upp ämnesomsättningen. 

Vad är detta för Superfood?

SVARTKUMMIN
Ökar dina chanser att gå ner i vikt fyra gånger med en av naturens få riktiga superfoods som har visat sig bränna fett.

Svartkummin är inte samma kummin som vi använder i matlagningen idag, denna har andra egenskaper och smak.

Den gamla viktminskningsmetoden som hyllats runt om i världen.
Bibeln, Koranen och traditionell kinesisk medicin rekommenderar ALLA detta naturmedel. ”Den botar allt utom döden”, står det i gamla skrifter om svartkummin. Hur det är med det låter vi vara osagt, men…

458 publicerade studier bekräftar det som ett av de mest effektiva naturmedel som finns.

Den har använts framgångsrikt i över 3300 år.

Cleopatra använde den som skönhetsmedel. Drottning Nefertiti applicerade den på sitt hår och sina naglar för att lägga på glans och styrka. Hippokrates (den moderna medicinens fader) föreskrev det för matsmältning och viktproblem.

Och dessutom:

En tesked svartkumminolja per dag före varje måltid kan hjälpa till med att bli av med kroppsfett!

Kroppen är en maskin och den bränner bränsle mer effektivt när den får rätt olja.

Det tog inte lång tid för människor att inse att svartkumminolja kunde användas för viktkontroll. Under senare år har forskare lärt sig mer om förhållandet mellan svartkummin och fettförbränning.

Studier visar att svartkumminolja före varje måltid ökar fettförbränningen med 4X!

År 2015 visade sig svartkumminolja fyrdubbla kvinnors fettförbränning i en dubbelblind studie.

"Vi pratar om en dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad klinisk studie, med 50 överviktiga kvinnor. Deltagarna delades slumpmässigt in i en NS-oljegrupp (n = 25) och en placebogrupp (n = 25). Alla kvinnor fick samma standardiserade diet. "[1]

Hälften av kvinnorna gavs totalt 3 gram Nigella Sativa-olja varje dag (Nigella Sativa är det latinska namnet för svartkummin).

Oljan delades upp i 1 grams kapslar per dos (kapslar för att inte upptäcka smaken) och kvinnorna tog en 30 minuter före varje stor måltid.

Kvinnorna i placebogruppen gjorde detsamma, men de fick solrosolja utan att veta om det (i kapslar).

Inom 8 veckor förlorade kvinnorna som tog svartkumminolja före varje måltid 4 x mer fett än kvinnorna i placebogruppen. [2]

Gäller det bara kvinnor?

Nej, en liknande studie utfördes på män mellan 30 och 45 år. Återigen delades männen i två grupper ...

Behandlingsgruppen: män som fick svartkumminolja varje dag.

Kontrollgruppen: män som fick placebo.

Männen som fick svartkumminolja upplevde omedelbar viktminskning!

Studien fann att "i behandlingsgruppen så försvann klagomål relaterad till fetma runt midjan redan första veckan; mycket signifikant minskning av kroppsvikt, midjemått och systoliskt blodtryck ...". [3]

Dessa män (som fick svart svartkumminolja dagligen) förlorade en betydande mängd fett och omfång runt midjan.

Slutsats: oavsett om du är man, kvinna eller mus, så har svartkumminolja i flera studier visat sig kunna hjälpa till att bli av med ohälsosamt kroppsfett mycket snabbare än normalt.

Detta är dock inte en överraskning. Det är heller inte något nytt, svartkumminolja har hjälpt människor att bränna fett i århundraden, det är först nu vi äntligen förstår hur det fungerar ...

Hur fungerar svartkummin?

Det gör den på minst fyra sätt:

1.) Svartkumminfrön innehåller höga halter av fytosteroler. Fytosteroler är växtfetter som liknar djurfettkolesterol. När de intas, begränsar fytosteroler bland annat hur mycket kolesterol som absorberas av kroppen.

2.) Den dämpar begäret efter snabba kolhydrater och man slipper svängningar i humöret beroende på blodsockerbalansen.

3.) Svartkummin innehåller även extremt höga mängder oljesyra (oleic acid). Denna fettsyra är orsaken till att olivolja ofta rekommenderas för personer som försöker gå ner i vikt. Men titta på det här ...

Svartkummin innehåller 2500 % mer oljesyra än virgin olivolja (20,8 g per 100 g olja, jämfört med 0,8 g per 100 g)!

Denna fettsyra är mer effektiv när det gäller att använda fett som bränsle, vilket naturligtvis innebär att man bränner mer fett, snabbare. Det accelererar även fettförbränning i muskelcellerna, vilket bidrar till viktminskningen.

4.) Svartkummin är särskilt effektiv, då den kombinerar fytosteroler med CLA (konjugerad linolsyra) på ett naturligt sätt. Studier har visat att kombinationen av dessa ämnen är synnerligen effektiv i att minska kroppsvikten, även i extrema fall.

Bara genom att regelbundet konsumera svartkumminolja, kan du kontrollera dina begär och titta på när övervikten minskar.

Det bästa sättet att konsumera svartkummin för viktminskning?

Att äta svartkumminfrö kan vara en intressant upplevelse på olika sätt, men det enklaste och mest koncentrerade, förutom det nyttigaste, sättet att ta svartkummin är i oljeform. Du kan hälla oljan i ett glas vatten, söta den med honung, blanda det i din salladsdressing eller tillsätta det efter wokning eller stekt mat som en extra krydda, dock inte steka i. Du kan naturligtvis också ta det rakt av på en sked, vilket de flesta föredrar efter ett tag, den har en distinkt kryddig smak.

Ta en tesked en stund före varje måltid. Du kommer inte att rasa ner i vikt, men det är ändå inget bra sätt att gå ner i vikt på. Det är en stadig viktnedgång man är ute efter. Lägg gärna om matvanorna under tiden så håller du i det.

Varje droppe svartkumminolja är fylld med hälsofrämjande näringsämnen.

En viktig medicinsk tidskrift publicerade en studie som systematiskt granskade litteraturen för växter som orsakar viktminskning och upptäckte att svartkumminolja var ett av de mest effektiva naturliga fettförbränningsmedlen på planeten. [4]

Det är en mycket imponerande aptitdämpande metabolism-booster. Kliniska tester visar att den hjälper till att avskaffa symtom som glömska, hög aptit, sömnlöshet och till och med slöhet hos överviktiga män – vilka alla är kopplade till metabolismen.

Svartkumminfrö i form av olja har många fördelar för människokroppen förutom viktminskning. Att ta oljan istället för frön, pulver eller piller ger det en styrka som du inte kan få i någon annan form. Hela frön ger inte tillnärmelsevis samma näringsinnehåll, då de är svåra att smälta och tillgodogöra sig.

Varje droppe olja är som att svälja hundratals svarta kumminfrön. 

Den är fylld med näringsämnen och lätt att ta varje dag.

Det finns många svartkumminoljor på marknaden, men väldigt få av dem uppfyller den kvalitetsnivå som du vill ha. När du väljer svartkummin, se till att du får en som extraheras från Nigella Sativa (rena svartkumminfrön) och som är GMO-fri och ekologisk – om du kan få tag i det.

Viktigast av allt, håll dig borta från märken som extraherar sina oljor med värme. Detta skadar näringsämnena i fröet. Det kan vara svårt att veta, för även om det står kallpressat så utvecklar all vanlig pressning värme.

Man vill bara ha fröoljor som har varit äkta kallpressade, vilket innebär att ingen värme alls användes för att extrahera oljan. Se upp dock. Även kallpressning kan innebära friktion som kan skada de mycket känsliga näringsämnena.

PERFECT PRESS™ gör världens renaste oljor utan någon som helst värmeutveckling genom en speciell patenterad process. Plus att de är noga med att lagra dessa känsliga oljor i flaskor gjorda av en speciell typ av flaska som håller oljan fräsch under långt längre tid än vanliga flaskor, även mörka sådana...

Varför Mironglas?
Efter att svartkummin blivit PERFEKT PRESSAD från tusentals ekologiska, non-GMO-frön, buteljeras den direkt i Miron glasflaskor.

Oljor härsknar snabbare än de flesta tror, ​​så att lagra dem korrekt är mycket viktigt. Svartkumminolja kommer i en glasflaska som blockerar allt skadligt ljus. Plastflaskor är otänkbart. Flaskan behöver inte stå i kylskåp. Den håller sig i minst ett år i rumstemperatur, oftast längre. 

Det finns bara en flaska som uppnår detta:

Mironflaskan.
Mironflaskan skyddar känsliga produkter från ljusets skadliga inflytande.

I årtionden har forskare visat att exponering för ljus snabbt bryter ner lipider – fetter – även i frånvaro av syre (dvs. i förseglade behållare). Eftersom fröoljor huvudsakligen består av omättat fett, är ljus särskilt skadligt för dem.

När dessa fetter bryts ner härsknar de snabbt. Det försämrar inte bara smaken och aromen av olja, den omvandlar faktiskt en näringsrik produkt till en skadlig för människokroppen. Härskning kan försämra näringsämnena i oljan och kan till och med producera giftiga föreningar som är förknippade med svåra, långsiktiga hälsoeffekter.

Det är därför, även om oljor pressas utan värme, friktion eller överexponering för syre, så måste de fortfarande lagras ordentligt i glas som inte kan penetreras av UV-ljus.

När du använder vår mycket speciella Perfect Press™ svartkumminolja, kan du vara säker på att varje droppe är så frisk och näringsrik som när den pressades från fröet, tack vare dessa speciella Miron-flaskor.

Till produkten »

1. http://suppversity.blogspot.ca/2016/04/nigella-sativa-quadruples-fat-loss.html

2. Namazi, Nazli, et al. "Oxidative Stress Responses to Nigella sativa Oil Concurrent with a LowCalorie

Diet in Obese Women: A Randomized, DoubleBlind Controlled Clinical Trial." Phytotherapy Research

29.11 (2015): 1722-1728.

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20724766

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23777875

Näring för huden

Näring för huden

 



Låt oss först fastslå att detta är en näringscréme inte en ren skönhetscréme! Näring är extremt viktigt för hudens hälsa och utseende. Många dyra kosmetikapreparat innehåller endast 1-5 % av verksamma ingredienser. Den återstående delen är ämnen som utgör basen i crémen. Bioticas formuleringsteam har lyckats producera en koncentrerad créme som innehåller mer än 50 % verksamma näringsämnen för huden. Det anmärkningsvärda är att crémen fortfarande kvarhåller en silkeslen kosmetika som huden snabbt absorberar utan att lämna några rester. Denna créme innehåller verkligen ”näring för huden”. En kraftigt verkande blandning av näringsämnen för huden med alla egenskaperna hos ett skönhetsmedel.

ANVÄNDNING

Super Créme används både som dag och nattkräm. Bäst för torr och normal hud. Applicera generöst på kvällen över hela ansiktet, eller på utvalda delar av huden. Kan användas av både män och kvinnor.

HUR DEN FUNGERAR

  1. SKYDD: Fria radikaler (från UV-strålning eller miljögifter, eller som ett resultat av droger, tobaksrök eller andra gifter) orsakar ett förtidigt åldrande av huden och är den huvudsakliga anledningen till rynkor. Kraftfulla antioxidanta i crémen hjälper till att neutralisera effekterna av fria radikaler i och på huden.
  2. HUDSTRUKTUR: Andra ingredienser är ämnen för hudens uppbyggnad och utslätning – samt näringsämnen som huden behöver för reparation.
  3. FUKT: En grupp av ämnen gör huden len och elastisk genom att bevara och återfukta.

INNEHÅLLSINFORMATION

PERSISKT SILKESTRÄD är en mycket exklusiv ingrediens som ger silkeslen hud och som utvinns ur barken på det persiska silkesträdet. Det räknas som en av de mest dyrbara, exklusiva, effektiva och eftertraktade ingredienserna för hudvård.  Bygger upp collagenet och stärker upp huden, föryngrar ögonkonturen, minskar synligt fina rynkor, lyfter upp ögonlocken (med 45%) och reducerar ”kråksparkar”.

DARUTOSEDE från asiatisk klibbstjärna, mjukgör huden, ökar elasticiteten och minskar inflammationer.

ASTAXANTHIN mikroalgen med kraftigt skyddande verkan på huden. Dess höga antioxidanta verkan skyddar cellmembranen i huden samt DNA, neutraliserar fria radikaler och skyddar huden mot skadlig UV-strålning. Den förbättrar elasticiteten och är dessutom fuktbevarande. Ger produkten dessa svagt persikoröda färg.

RESVERATROL är en mycket stark hudantioxidant som finns i skalen (huden) hos åtskilliga växter och frukter och är dess främsta skydd mot UV-strålning, svamp och andra gifter. 

HYALURONSYRA är en naturlig komponent i hudvävnaden som fungerar som en vätskebindande komponent. Hyaluron binder upp till tusen gånger sin vikt. Tänk på skillnaden mellan en druva och ett russin. Den jobbar främst på ytan för att hålla huden fuktig, men vi använder en speciell form som heter natriumhyaluronat med mindre molekyler som tränger längre in i huden än vanlig hyaluronsyra.

BROMELAIN är ett enzym som finns i ananas, vilken reducerar inflammationer och pösig hud. Det tonar också huden.

ALOE VERA återfuktar huden, reducerar påsighet och rehabiliterar snabbt skador från solexponering och andra hudskador (extrakt 200:1).

HUD MATREKINER peptider (korta aminosyror) som aktiverar nybildande (tillväxtfaktorn) och läkande samt skyddande av hudceller. Förbättrar bildandet av collagen. De små molekylerna (peptider) gör det möjligt att penetrera huden.

THERMUS THERMOPHILUS mikrorganismer från djuphavet (två kilometer under ytan) som skyddar enzymer, DNA och celler mot fria radikaler, sol, UV och annan skadlig påverkan som gör huden torr. En riktigt exklusiv hudvårdsingrediens.

BETAKAROTEN hjälper till att återställa naturligt hudpigment och göra huden mer len och elastisk. Det är en bra hudantioxidant som skyddar mot solskador.

COENZYM Q10 är nödvändig för bildandet av nya, friska hudceller. Det är också en kraftig antioxidant som förhindrar rynkor.

A-VITAMIN (retinol palmitat) är en antioxidant som förser huden med kraftigt skydd mot bildandet av rynkor och andra solskador.

C-VITAMIN är en annan kraftig hudantioxidant. Den reducerar rödflammighet i huden och är effektiv för fina linjer och rynkor. C-vitamin stimulerar läkandet av skadad hud - utan det kan inte kroppen forma kollagen, hudens strukturella komponent. 

E-VITAMIN förhindrar för tidigt åldrande av huden genom att skydda hudcellernas membran från skador.

Bakterier - lösningen på hudproblem


Kan det vara så att våra krav på hygien har skapat ett ännu större problem; precis som antibiotika har gjort. Vi behöver en viss bakterieflora på huden som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Dagens tvålar, schampo, handsprit och andra hygienprodukter avlägsnar detta skydd. Vi får gärna vara rena, men inte sterila.

AOBiome är ett forskningscenter i Cambridge, USA som fokuserar på att studera den hälsopåverkan som vårt moderna leverne kan orsaka. De har tittat på vår moderna miljö där vi överöses av steriliseringsmedel, kemikalier, ytbehandlingsmedel, antibiotika m.m. vilka alla skapar en obalans, en så kallad dysbios, i vår bakterieflora på huden, alltså inte bara i tarmen som antibiotikan gör. 

Genom att studera kulturer som t.ex. Amishfolket, som helt avsagt sig moderna uppfinningar och jämföra dem med vissa Schweiziska bergsbyar där befolkningen lever på naturliga gårdar men ändå använder sig av modern hygien, kunde man se att endast 7,2% av Amishbarnen kunde diagnostiseras med atopi (anlag till allergi) medan 25,2% av de Schweiziska barnen fick det. Detta kan jämföras med Schweiziska barn som lever i städer där 44,2% utvecklade atopi. 

AOBiome tror starkt på kopplingen mellan bakterier och hälsa då vi ser att inflammatoriska sjukdomar ökar drastiskt.

Kväve livsviktigt

Kväve är nödvändigt för allt liv. En av nyckelkomponenterna i kväve är kväveoxid (NO) som lätt kan passera cellmembran. Men då detta ämne reagerar mycket lätt med andra ämnen, förbrukas det snabbt i kroppen. Kväve har en förmåga att kunna samverka med nästan alla proteiner. Som ett exempel har kväveoxid en förmåga att förändra nervsystemets signalöverföring i hjärnan.

Kväve är förhållandevis välstuderat när det gäller reglering av blodflödet, vars upptäckt förärade en svensk Nobelpriset 1998. Nitroglycerin har använts för att behandla bröstsmärtor till följd av otillräckligt blodflöde sedan 1878. Detta har nu utvecklats till att använda kväveoxid som hjälper blodkärlen att vidgas varmed blodtrycket sjunker, vilket minskar hjärtats påfrestning samt hjälper till att öka blodflödet och hjärtats syretillförsel. 

Kväve är mycket viktigt för att reglera inflammation. Låga halter av kväveoxid nedreglerar inflammation genom att hämma de ämnen som bildar inflammation i kroppen. Idag används NO-NSAID, ett icke steroid antiinflammatoriskt läkemedel för att hämma inflammationer. Dessa frisläpper kväveoxid i kroppen för att hämma inflammationer. Det har dock andra negativa effekter.

AO+ Mist innehåller en bakteriestam som heter Nitrosomonas eutropha eller Ammoniak-Oxiderande bakterier (AO-bakterier). Dessa bakterier använder ammoniak som sin enda källa till energi och producerar kväveoxid och nitrit av ammoniaken. Tack vare dess unika egenskaper har dessa bakterier både direkt och indirekt inverkan på och i den mänskliga kroppen. 

Den omstrukturerar bakteriefloran, inklusive lokal minskning av sjukdomsbakterier, producerar anti-inflammatoriska ämnen och vidgar kärlen. AObiome har kunnat visa på en korrelation med AO-bakterierna och en minskning av bakterier som normalt förknippas med sjukdom, inklusive gul stafylokock och Propionibacterium acnes. Dessa bakterier förknippas med eksem och akne. 

AOBiome håller just nu på att studera bakteriestammen Nitrosomonas eutropha i sex olika kliniska studier för behandling av akne, behandling av dermatit, eksem, behandling av rosacea, allergisk rinit (inflammation i nässlemhinnan), mot migrän och högt blodtryck. 

De har än så länge inte haft ett enda fall av biverkningar.


Skonsamma hudprodukter.

AO+ Mist är den enda kommersiellt tillgängliga produkten där man lyckats bevara bakterierna för allmänt bruk. Nu kan du ta del av dem i Sverige genom oss och tillverkaren Mother Dirt. Dessa bakterier är mycket känsliga för konserveringsmedel och rengöringsmedel och tillverkaren har därför också utvecklat en serie hud- och hårvårdsprodukter som inte skadar de känsliga AO-bakterierna.


 

Världens renaste fiskolja


Haven är kraftigt förorenade idag. Fiskarna är fulla med tungmetaller, gifter och inte minst läkemedelsrester, till och med opioider har upptäckts. Myndigheterna varnar regelbundet för att äta fet fisk. Odlad fisk är tveksam, säger många, oätlig säger vissa. Vad kvarstår då om vi skall få i oss de livsviktiga omega-3-fettsyrorna? Fiskolja naturligtvis, men även här uppstår frågetecken.

Det ser ut som alla tillverkare har världens bästa och renaste fiskolja med högsta halterna DHA/EPA. Man pratar om fisk från kalla hav, men… hur är det egentligen med kylkedjan från fångst till tillverkning – ligger möjligen fisken flera dagar i varma lastrum? Kan man garantera kylkedjan? En mycket viktig sak om man vill undvika härsken fiskolja. Och hur är det med reningen, den absolut viktigaste saken – slutar man kanske att mäta vid en viss gräns och sedan deklarerar att det inte finns några gifter och tungmetaller. Om det är något kosttillskott som man skall ha rent så är det fiskolja. Och hur testas den egentligen – är det enbart före tillverkningen – vad händer under den mycket känsliga tillverkningen? Och har de verkligen marknadens starkaste och renaste omega-3? Inte längre.

OmegaRx – Ultrarenad fiskolja 
OmegaRx är förmodligen världens renaste och starkaste fiskolja. Vi har inte upptäckt någon bättre. Utformad av Dr Barry Sears, fettforskare och grundare av Zonedieten. Vi skall förklara varför vi kan påstå det, hur tillverkningen och testningen går till och hur viktigt det är med ren fiskolja.

Men först och främst några ord om varför man skall använda fiskolja. Som vi vet så kallas den övergripande fettsyran i fiskolja omega-3, men den delas i sin tur upp i DHA och EPA. EPA behövs mer än DHA men bägge behövs. Vi skall inte bli för tekniskt kemiska, men dessa fettsyror bildar i sin tur specifika hormoner som kallas resolviner. Det är dessa hormoner som reglerar inflammationer genom en fettsyra som kallas arkidonsyra (omega-6) som är starkt inflammationsframkallande.

Kan vi reglera inflammationer har vi kommit ett mycket långt steg mot ett friskare liv. Men för att uppnå detta behöver vi ett totalt minimum av 2,5 gram av bägge fettsyrorna EPA och DHA (alltså inte bara fiskolja) i förhållandet 2:1. Detta för att balansera omega-6.

Mer behöver knappast sägas, möjligen några ord om gravida kvinnor och foster. Gravida kvinnor kan behöva mycket omega-3 för att fostret skall utveckla sig, och då i synnerhet DHA som bygger upp hjärnan. Omega-3 är mycket viktigt under barnets första två år då hjärnan byggs upp i mycket hög hastighet, i synnerhet under första året då hjärnan tredubblas från födseln. Hjärnan består i huvudsak av fett. Under denna fas med att bygga centrala nervsystemet använder hjärnan 60 procent av all energi som spädbarnet konsumerar. Fett är mycket viktigt under denna tid. Naturen har sett till det så att mammans mjölk under första året utgör 50 procent av kalorierna spädbarnet förbrukar. 

Kossornas mjölk är uppbyggd på ett annat sätt med ganska låg halt av DHA. Det hjälper kalvarna att växa fort, men gör inte mycket för hjärnan. Å andra sidan behöver de den i princip bara för att hitta mat och äta – inget komplext här inte. Komjölk är alltså inte vad barnet behöver. Inte mjölkersättning heller. Mammans mjölk är rik på nyttiga fetter och hjärnbyggande DHA – om mamman får i sig EPA/DHA vill säga.

Fostret drar ut det mesta av mammans omega-3 i kroppen. Tar mamman inte extra omega-3 före och efter födseln kan det ta år att bygga upp en bra balans igen, i synnerhet om hon inte äter fisk. Men som vi pratat om och skall gå in mer på djupet så är fiskarna starkt förorenade.

Den standard som funnits tidigare på fiskolja har inte varit tillräcklig för att garantera en helt giftfri fiskolja i höga doser. Naturligtvis finns det bra fiskolja på marknaden idag. Men i högre doser (2,5 gram EPA/DHA) bör man verkligen vara försiktig då det kan finnas kvar en hel del tungmetaller och gifter som inte märks vid testning av lägre doser.

Reningsprocessen för OmegaRx är så omfattande att de kan garantera att alla gifthalter är långt under upptäckbara gränser. Den är 1000 gånger renare än vanlig fiskolja och med en mycket hög halt av de viktiga långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Vi ser nu ”fiskoljor” med bara DHA från alger som påstås vara bättre än fiskolja. Men saken är den att både kroppen och hjärnan behöver EPA och DHA för att fungera. Enbart DHA som vissa propagerar för och säljer, fungerar inte på samma sätt.

Och för veganerna som inte äter fisk har vi ett tråkigt besked. Vegetabilisk omega-3 som i linfröolja fungerar inte alls på samma sätt. Den omega-3 är kortkedjig till skillnad från fiskens långkedjiga. Den måste omvandlas i kroppen genom ett väl fungerande enzymsystem, vilket de flesta knappast har. Och om det fungerar så behöver man så mycket linfröolja, ca tre matskedar, att dess omega-6 innehåll motverkar alla fördelar.

Man har inte bara ”koncentrerat” fiskoljan i OmegaRx utan plockat isär fettsyrorna i sina beståndsdelar och tvättat dem totalt rena från gifter och tungmetaller. Trots att processen är extremt avancerad är den mycket skonsam mot oljan.

Ultrarenad fiskolja är en klassificering där OmegaRx ligger i topp (och ganska ensam). OmegaRx är så renad från mättade fettsyror och gifter att den är nästan lika lättflytande som vatten. Ett sätt att mäta detta är om den är flytande i frysen (–18°). OmegaRx är det. Då har den inga eller mycket litet mättade fettsyror kvar. För dem vill man absolut inte ha. Den genomgår en minutiös reningsprocess som övergår andra fiskoljor. Reningsprocessen börjar med det som idag kallas ”renad fiskolja” enligt följande process:

  1. Kvalitetssortering av fiskolja.
  2. Avlägsnandet av begränsade mängder mättade fettsyror.
  3. Avlägsnande av kvicksilver.
  4. Preliminär molekylär destillation – reducerar det mesta av PCB, dioxiner och andra gifter.
  5. Uppspaltning av de olika fettsyrorna i omega-3 och omega-6.
  6. Fraktionell rening - en process där man tar bort ytterligare mättade fettsyror.
  7. Riktig molekylär destillering där man tar bort de sista resterna av PCB och dioxiner.
  8. Ultrarenad omega-3 = OmegaRx.
  9. Kvalitetskontroll – varje sats med OmegaRx kontrolleras individuellt och certifieras. Både råmaterialet och slutprodukten testas.

OmegaRx innebär ett revolutionärt genombrott i koncentrationen och reningen av de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Nu kan man ta höga doser fiskolja utan att riskera att förgiftas av skadliga ämnen. Vi vet idag att fiskar i så gott om alla hav innehåller höga doser med kvicksilver (bl.a. från kolförbränning) samt PCB (plastindustrin) och dioxiner (användes bl.a. under Vietnamkriget för ”avlövning”). PCB och dioxin tillverkas inte längre men cirkulerar fortfarande i naturen och hamnar i haven, alger och fiskar och till slut i våra kroppar.

De är kända gifter. Hos japaner såväl som eskimåer som äter mycket fettrik fisk har det uppmätts höga halter av dessa gifter i kroppen. Det är mycket svårt att avlägsna alla gifter ur fiskolja och med vanlig fiskolja har man bara slutat och mäta vid en viss gräns och påstått att de nu är ”giftfria” eller ”renade”. Vanlig molekylär destillering räcker inte vid höga intag av fiskolja. En del ”koncentrerar” bara fiskoljan och tar bort de mättade fettsyrorna. Det är bra, men det räcker inte.

Det rätta sättet är att lyfta bort DHA och EPA fettsyrorna från övriga fiskoljan och därmed lämna kvar de giftiga resterna. Detta producerar de ultrarena fettsyrorna som finns i OmegaRx. Det är en mycket kostsam metod men det är viktigt att ha tillgång till 100 procent ren fiskolja som vi kan ta i höga doser och således kunna ta del av fiskoljans otroligt välgörande effekter.    

Då behöver man inte längre bekymra sig över varifrån fisken kommer. OmegaRx har dubbelt så hög halt av EPA än DHA (2:1) vilket vi anser vara bäst. 

Kortfattat:

  • OmegaRx använder enbart vild småfisk från kalla hav. Ingen odlad fisk och inga större fiskar används då de har högre halter av orenheter.
  • Garanterad obruten kylkedja från fångst till färdig flaska. Det har uppmärksammats att många, om inte de flesta Omega-3 preparat, kommer från fångst som legat i okylda lastrum i flera dagar innan den används för beredning. Den börjar härskna redan där.
  • OmegaRx använder två nivåer av molekylär destillering, inte bara en, kombinerat med en fraktionell destillering för att avlägsna mättat fett vilket garanterar exceptionell renhet och extremt hög halt av DHA/EPA. Man ser detta på hur lättrinnande OmegaRx är.
  • Mycket hög halt av EPA/DHA:
  • 4 kapslar Omega Rx ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA.
  • 4 kapslar Omega Rx Sport ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA + GLA.
  • 1 tsk Omega Rx 2 flytande ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA .
  • Förpackning sker i en syrefri atmosfär för att förhindra oxidering. Oxidering (härskning) börjar annars redan vid förpackningsprocessen i flaskor eller kapslar – om inte redan i lastrummet. Härsken fiskolja är giftig.
  • Unik antioxidant blandning skyddar fiskoljan i flaskan från att härskna. Rosmarinolja och blandade tokoferoler (E-vitamin) används.
  • Varje sats OmegaRx testas av ett oberoende laboratorium för IFOS femstjärnigt godkännande och därefter publiceras resultatet på företagets (Zone Labs) hemsida. De flesta företag testar endast sin fiskolja före kapsulering och inte alltid heller varje sats. OmegaRx testar varje sats efter att den förpackats.
  • OmegaRx från Zone Labs innehåller inga spår av tungmetaller trots att det testas långt noggrannare än vad andra företag gör. OmegaRx garanteras ha minst 10 gånger mindre bly och kvicksilver än vad som tillåts av prestigefyllda European Pharmacopeia och Norwegian Medicinal Standard, de som används mest vid testning. Absolut inget bly eller kvicksilver återfinns vid testning av IFOS. Om så vore fallet destraueras hela batchen. Faktum är att standarden för OmegaRx är 18 gånger striktare än internationell standard.
Ja, OmegaRx är ganska dyr i inköp, men samtidigt inte. För jämför man priset för fettsyrorna EPA och DHD per gram, så är faktiskt OmegaRx billig, i alla fall inte dyrare. Du slipper ju betala för de förorenade mättade fettsyrorna som inte finns i OmegaRx.

Utslagen av värmen?

När den tropiska värmen slår till i Sverige är det många som slås ut. Svenskar som åker till tropiska länder drabbas även lätt av utmattningstillstånd. Även de som tränar och svettas mycket råkar lätt ut för detta, eller i alla fall en prestationsminskning. Men med rätt mängd vätska och elektrolyter kan man undvika det. Enbart vatten hjälper inte i längden.

Elektrolyter är salter. Dessa är elektriskt laddade och kan överföra nervsignaler. När salterna löses upp i vatten bildas det en elektriskt ledande lösning. På så sätt kommunicerar cellerna. De viktigaste elektrolyterna är natrium och kalium, men även magnesium och kalcium samt klor är viktiga elektrolyter. Salt håller kvar vätskan i kroppen. Längre ner i texten förklarar vi skillnaden mellan salt och natrium.

När man förlorar eller får för lite elektrolyter förlorar man även vätska – och naturligtvis tvärtom. Svettning är den avgörande faktorn vid vätskeförlust, men vi förlorar även en hel del vätska genom andningen. I rum med effektiv aircondition kan det bli avsevärda mängder och eftersom luften känns kall tror man inte att man förlorar vätska. Långa resor med bil med aircondition på kan orsaka detta, såväl som vistelse i rum/hotell med effektiv aircondition. Luften blir kall men torr. Man svettas inte men vätskeförlusten är ändå markant genom andningen. 

Svettning är kroppens sätt att kyla ner sig. Om man slutar att svettas i värmen ligger man dåligt till. Det antyder både salt och vätskebrist. Det börjar märkas genom att svetten blir klibbig. Man hanterar det genom att ta antingen salt eller kalium, eller båda och dricka mycket vatten.

Brist på kalium kan resultera i ökande grad utmattning, svaghet, matthet, illamående, huvudvärk, ryckningar, skakningar, kramper, spasmer, oregelbundna hjärtslag, förvirring.

Träning över en timme kräver vätskeersättning med elektrolyter. Man kan förlora upp till 5 gram natrium (12 gram bordssalt) under intensiva och långa träningspass.

Man förlorar närmare 1 gram natrium (2,5 g salt) per liter svett, 200 mg kalium, 20 mg kalcium och 1,5 mg magnesium.

Att enbart dricka vatten hjälper knappast. Salterna håller kvar vätskan i kroppen, och svettas man ut dessa rinner vattnet bara rätt igenom kroppen, och man kissar ut det nästan omedelbart efter att ha druckit vatten.

Äldre människor drabbas lättare av uttorkningsvärmeslag. Det beror oftast på att njurarna, som i sin tur reglerar vätske- och elektrolytnivåerna, inte fungerar som de skall.

Små barn är mycket känsliga för vätskeförluster.

Personer som jobbar på tak och vägarbetare drabbas ganska snabbt av värmeslag om de inte ersätter förlusterna med vatten och elektrolyter, främst salt och kalium.

Vi hörde talas om en svensk racerbåtsförare i Dubai som körde med nedfälld plastkupol under ett internationellt lopp. Han kunde inte ta sig upp ur båten efter loppet. En person gav honom ett antal salttabletter att tugga på. Efter bara några minuter kunde han resa sig.

Kalium och natrium
Det viktiga är egentligen balansen mellan natrium och kalium. Salt i form av natriumklorid består av en förening mellan natrium (40%) och klor (60%). Man räknar ut salthalten genom att multiplicera natriumhalten med 2,5 eller natriumhalten genom att dividera salthalten med 2,5. 2 gram natrium är alltså lika med 5 gram salt.

Föreningen löses upp i kroppen och bildar joner, elektriskt laddade partiklar.

Överflödet av natrium saktar ner cellernas förbränningshastighet. Ju mer natrium man får i sig desto mer vätska samlar man på sig i kroppen. En korrekt balans mellan kalium och salt är viktig. Kroppen behöver knappt dubbelt så mycket mer kalium än natrium.

En världsomfattande studie på 100 000 människor under fyra år från 18 länder visar att de som höll sig friskast var de som åt mellan 7,5 och 15 gram salt per dag. Livsmedelsverket rekommenderar 6 gram salt per dag.

En annan faktor är att det inte är saltet som är boven när det gäller ”faran med saltet”. Det är ”skräpmaten” i sig, med vegetabiliska fetter som steks med för hög temperatur vilket kan bilda transfetter, samt övriga tillsatsmedel och dåliga råvaror. Detta hade man inte tagit hänsyn till i studierna. Man ”trodde” att det var saltet och struntade i övriga faktorer.

Man bör använda riktigt havssalt som har en mängd spårmineraler vilka många fungerar som elektrolyter. Vanligt vitt bordssalt är raffinerat.

Särskilt för nordbor som kommer till varmt klimat är det viktigt att ta extra salt om man känner av illamående, matthet och huvudvärk vilka är några av symtomen som många råkar ut för när de åker till varma länder eller svettas mycket. Ta och pröva vanligt salt först, hjälper inte det så skall man pröva kalium (potassium på engelska).

Många människor har spenderat hela sitt liv med hög halt av natrium och låg halt av kalium. Således tycker de att det är normalt att vara trötta. De kan också ha vant sig vid muskelspasmer och andra symtom. Har man kramper kan magnesium hjälpa, om inte det hjälper tar man kalium.

Högt intag av natrium tenderar att påskynda förlusten av kalium och magnesium, och möjligen kalcium. 

Om man äter ”vanlig” mat på restaurang eller tillagar maten själv och ”kryddar” med vanligt bordssalt (natrium) så är det så gott som omöjligt att inte få i sig för höga halter av natrium i förhållande till kalium. Om man inte kan minska saltintaget bör man ta ett extra kaliumtillskott.

Natriumpumpen
Forskare vid Harvard Medical School mätte aktiviteten på den så kallade natrium-kaliumpumpen i cellerna. Natrium som elektrolyt förekommer mest utanför cellerna; kalium förekommer mest inne i cellerna. Kroppen behöver mer kalium än natrium. Denna ”pump” kontrollerar transporten av natrium och kalium till och från cellerna. När natrium-kaliumpumpen fungerar som den skall så bränner den kalorier och producerar upp till 50 procent av all värme som kroppen skapar.

Kontroverser
Det finns en hel del kontroverser runt salt. Den medicinska vetenskapen påstår envist att vi äter för mycket salt och att vi måste dra ner på intaget. Men det börjar komma fram en hel del uppgifter som säger att vi faktiskt äter för lite salt om vi skall gå efter Livsmedelsverkets rekommendationer på max 6 gram salt. Vi skall se på en del uppgifter om detta. (1)

Kroppen reglerar saltöverskottet själv, man lär ha kapacitet att utsöndra 100 gram salt per dag. Om man äter mer än 50 gram säger kroppen ifrån och man kräks. Äter man för mycket salt blir man törstig och dricker vatten och kissar ut överskottet.

Man kan inte dricka saltvatten om man råkar ut för skeppsbrott för då får man i sig mer salt än man kan göra sig av med eftersom vattnet inte späder ut saltet. Det måste vara sötvatten.

Man utsöndrar 10-18 gram salt per dag. Men om man bara skall äta 6 gram så råkar man ut för saltbrist. Om man förlorar mer än 20 procent av saltet i kroppen dör man. Kroppen innehåller 50 gram salt totalt. Om man bara skulle få i sig 6 gram salt per dag så råkar man riktigt illa ut.  Matematiken är klar. Men nu blir det inte så eftersom vi får i oss tillräckligt genom maten.

Men barn och äldre, idrottare och sjuka, i synnerhet njursjuka, kan råka illa ut. Man skall dock vara mycket försiktig med att ge bebisar och små barn för mycket salt, då deras njurar inte utvecklats tillräckligt.

Att salt inte höjer blodtrycket är i debatt. Man har inte tagit hänsyn till faktorer som skräpmaten i sig. Enbart tittat på saltet i maten. Ett för högt saltintag regleras normalt genom utsöndring av njurarna. Möjligen kan det även vara så att för lite salt ökar blodtrycket. Men vi måste nog definiera vilket salt vi pratar om. Vanligt bordssalt är raffinerat och befriat från alla viktiga mineraler. Om man äter mindre än 6 gram salt per dag måste kroppen utsöndra blodtryckshöjande hormoner. 

Cochrane släppte en studie år 2011 som var en sammanställning av 167 studier där man undersökte effekten av lågt saltintag på blodtrycket. Hos friska personer sjönk det med en procent och på personer med högt blodtryck med 3,5 procent. Effekten får nog anses vara meningslös och lågt saltintag är farligt på andra sätt. (2)

Debatten och kontroversen kommer att fortsätta, men precis som med varningarna för fett, så lutar det nog åt att saltet är till nytta.

(1) https://kurera.se/for-lite-salt-ger-dig-hogt-blodtryck/

(2) http://www.cochrane.org/CD004022/HTN_effect-low-salt-diet-blood-pressure-and-some-hormones-and-lipids-people-normal-and-elevated-blood

Ett äpple om dagen håller faktiskt doktorn borta?


Det flavonoidrika äpplet kan verkligen förbättra hjärt-kärlsjukdomar och minska risken för sjukdom.

Äpplen visar återigen att de kan hålla doktorn borta. En studie har visat att den flavonoidrika frukten ökar kardiovaskulär hälsa och minskar risken för sjukdom genom att förbättra endotelfunktionen. Endotelceller är den beklädnad av celler som finns inuti kärlväggarna och påverkar blodtryck genom bland annat utsöndring av kväveoxid vilket gör kärlen elastiska.

Att äta äpple med skalet är nyttigast, och då naturligtvis ekologiska.

Tidigare studier har visat att det finns en klar omvänd koppling mellan äppelförbrukning och kardiovaskulär dödlighet. Endoteldysfunktion är en indikator för kardiovaskulär risk. Därför undersökte ett team forskare från Australien huruvida fyra veckor av ständigt konsumerade äpplen skulle kunna förbättra endotelfunktionen och blodtrycket hos individer med en eller flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

I den randomiserade, kontrollerade övergångsförsöket åt individer med minst en risk för kardiovaskulär sjukdom, såsom ökat blodtryck, ökat blodsocker, ökade totala kolesterolnivåer eller fetma, antingen äpplen med skal eller enbart äppelkött endast som en kontroll. Forskargruppen utvärderade akuta och kroniska förändringar i blodtryck, endotelfunktion, arteriell styvhet och nivåer av plasma-flavonoidmetaboliter, kolesterol, glukos, nitrat och nitrit. 

Resultaten av studien visade att endotelfunktionen förbättrades väsentligt två timmar efter direkt konsumtion och efter kontinuerlig konsumtion av äpple med skal, jämfört med att äta äpple utan skal. 

Forskarna drog slutsatsen att deras studiefyndigheter stöder teorin om att flavonoidrika livsmedel förebygger hjärt-kärlsjukdomar genom att förbättra endotelfunktionen både på kort och lång sikt.

Är ägg nyttiga?

Ekologiska ägg, frigående, omega-3 ägg, förlorade ägg – vilka är bäst?

När påsk närmar sig kan det vara intressant att titta på själva symbolen för påsk – äggen. Vi äter i genomsnitt 200 ägg per person per år, inklusive ägg i den färdiga maten. Det finns 5 miljoner värphöns i Sverige. Drygt 50 procent lever i frigående form. Varje höna värper 5-6 ägg i veckan eller 300 ägg om året. I Sverige sätter vi i oss 6 miljoner ägg i timmen under påskafton! Att äta ägg till påsk är en sed som förknippas med fruktbarhet.

Vi har redan insett att myten om faran med ägg var fabricerad. De höjer inte kolesterolhalten nämnvärt utan är tvärtom väldigt nyttiga. Ett riktigt näringspaket faktiskt. Där finns alla vitaminer förutom C-vitamin. Det finns protein, järn, A, B, D, E-vitaminer, lecitin, kalcium, selen, zink, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten. Ägg innehåller även hög halt av B12. Ägg är alltså, förutom C-vitaminet, en riktig multivitamin. På vintern är det svårt att få D-vitamin men äggulan innehåller en hel del D-vitamin, upp till 90 procent av rekommenderat dagsbehov (RDI). Man behöver nog mer men klarar sig på detta under vinterhalvåret. Ägg innehåller även antioxidanter och kolin för nerverna.

Ägg gör att vi håller oss mätta längre, då det innehåller både protein och fett men lite kolhydrater. Biotillgängligheten på proteinet är mycket högt, då aminosyraprofilen hos proteinet är perfekt för oss människor. Det gäller dock inte råa ägg, där biotillgängligheten endast är 50%.

Ett ägg på 60 gram innehåller:
• Kalorier 77
• Protein 7,4 g
• Kolhydrater 0,25 g
• Fett 5-6 g

• Vitamin D 2,66 mcg
• Vitamin E 2,5 mg
• Vitamin A 253 mcg
• Vitamin B12 2,17 mcg 
• Folat 50 mcg
• Järn 1,2 mcg
• Selen 27 mcg
• Kalium 754 mg
• Zink 0,7 mg
• Jod 37 mcg

Kolesterolmyten började spricka redan för ca femton år sedan när man hittade en bonde i USA som åt 25 kokta ägg om dagen. Forskare åkte kors och tvärs för att sticka hål i honom och tömma honom på blod för att få reda på VARFÖR han inte hade förhöjda kolesterolvärden – utan tvärtom – helt perfekta värden. Resten är historia…

Det är levern som producerar den mesta kolesterolen. Kroppen har dock en kontrollmekanism som säger till levern att sluta producera kolesterol när man äter mat med kolesterol. Å andra sidan bör ju en person med höga kolesterolvärden inte frossa i ägg bara för det. Och personer med diabetes typ-2 bör vara försiktiga överlag.

Fast ägg höjer bara det ”goda” HDL-kolesterolet. Dessutom är det mest enkelomättat fett i ägg. Det är det mättade fettet som inte är så bra då det höjer det ”onda” LDL-kolesterolet.

Ägghyllorna i affärerna är fyllda med alla sorters ägg. Det är frigående ute, frigående inne, burhöns inomhus, burhöns utomhus, ekologiska, med och utan omega-3, extra lutein och astaxanthin, och…

Så vilka är bäst?

Ekologiska naturligtvis, säger du. Rent näringsmässigt skiljer de sig dock inte nämnvärt från ”vanliga” ägg. Men man slipper de olika tillsatsmedlen som hönorna matas med, typ antibiotika och onödiga mediciner, vilket är viktigt – närmast en självklarhet. 

Men det enkla svaret är nog att man vill ha ägg som kommer från så friska höns som möjligt, och som själva väljer sin mat.

Höns behöver ha tillgång till frisk luft och solljus och att kunna ha tillgång till den allsidiga kost de skall och vill ha. Höns är faktiskt allätare (helst maskar och insekter), och brukar inte äta det foder de flesta uppfödare matar dem med, om de har tillgång till sin naturliga föda.

Ägg från dessa hönor har långt mer näring än vanliga fabriksägg, och enligt undersökningar (som naturligtvis kan variera):

• 66 % mer vitamin A
• 200 % mer omega-3
• 300 % mer vitamin E

På samma sätt som med nötkött, så är påståenden om ägg oftast inte så hårt reglerade, eller kanske så rättvisande. Ekologiska hönor får visserligen röra sig fritt och ha möjlighet att gå ut på ”rastgård”, men de kan fortfarande packas ihop med 3000 höns i varje avdelning med max 6 hönor per kvm. Det är inte mycket, ungefär som att bo 12 personer i en etta, men naturligtvis långt bättre än burhöns. Alla får dock i första hand spannmålsfoder. Mask och insekter på den lilla rastgården tar naturligtvis slut på några dagar med 3000 höns. Även om fodret måste vara fritt från GMO och syntetiska färgämnen, så är foder inte deras naturliga föda.

En uppfödare kan säga att hans höns är "burfria", medan de i själva verket fortfarande packas samman in i en överfull lada, svagt upplyst med några lampor - vilket leder till mycket dåliga livsvillkor för dem och slutligen ägg som innehåller långt färre näringsämnen.

Ett annat något missvisande påstående är ägg "med extra Omega-3". Det är sant att linfrö som en del av fodret kan öka ALA omega-3 halten i äggulan. Men denna typ av omega-3 är upp till 33 gånger mindre absorberbar än den långkedjiga, djurbaserade omega-3 (EPA och DHA ) som normalt finns naturligt i ägg – om hönorna får beta fritt vill säga. 

Även kött från gräsätande kor innehåller en hel del omega-3. Men tyvärr är det oftast så att kor får kraftfoder innan slakt vilket hinner eliminera det mesta av omega-3.  

Det säkraste sättet att få bra ägg är alltså att köpa direkt från bonden som man vet släpper ut hönorna som får picka fritt. Eftersom långt från alla människor har tillgång till sådana ägg, är ägg från frigående hönor utomhus och ekologiska ägg det närmast bästa valet.

Ett test, om du fortfarande är osäker, är att kontrollera färgen på äggulan. Om äggulan är blekgul, är chansen stor att dessa ägg inte fått gå fritt utan fått spannmålsfoder med begränsad näring. Men om äggulan är ljust orange, då har du förmodligen en riktig uppfödare. Fast å andra sidan, idag färgar man även äggulorna genom att lägga färgämnen i fodret, oftast tagetes eller paprikapulver, så man kan inte vara helt säker med hjälp av färgen heller. Om du får en orange äggula från burhöns så vet du att de är färgade.

Naturligtvis, om du bara kan få tag i vanliga ”fabriksägg”, kom ihåg att de är fortfarande mycket bättre än en torr bar som mellanmål, eller müsli till frukost.

Brasklapp
Det finns dock en liten brasklapp som få känner till – äggula innehåller rikligt med omega-6, vilket är inflammationshöjande, till skillnad från omega-3 som är inflammationsdämpande. Därför bör man inte äta ett halvt dussin ägg varje dag i tron att det skulle vara den bästa dieten, för chansen är ganska liten, närmast obefintlig, att de ägg vi får tag i innehåller tillräckligt med naturlig, absorberbar omega-3 för att upprätthålla balansen mellan de två fettsyrorna. Ett till tre ägg om dagen är nog ganska lagom, vill man ha mer kan man naturligtvis ta bort de extra omega-6 stinna äggulorna. Man kan även röra ner äggvitorna i den kokande gröten. Äter man omega-3 från fisk som tillskott, så hjälper det till, för det är balansen som är det viktiga.

I Sverige producerar vi faktiskt världens bästa ägg rent generellt, förhållandena är relativt bra jämfört med andra länder, och risken för att få salmonella är minimal, till skillnad från andra länder. Därför bör man alltid äta hårdkokta ägg utomlands.

Är det skillnad på bruna och vita ägg?
Näringsmässigt sett är de lika. Färgen på äggen beror på hönsstammen. Bruna hönor värper oftast bruna ägg och tvärtom.

Varför är vissa ägg stora och vissa små?
Unga hönor värper oftast små medan äldre värper större.

Vad är äggsnodden i ägget?
En del tror att det är någon slags navelsträng, men den är bara till för att hålla äggulan på plats.

Varför är det två gulor i vissa ägg?
Värpningen sker löpande, gulan släpps från äggstocken och omsluts av äggvita och skal. En del unga hönor blir tydligen lite ivriga och släpper två äggulor åt gången. 

Hur många ägg värper en höna?
En riktigt produktiv höna kan lägga upp till 320 ägg om året, alltså nästan ett om dagen. Det tar alltså en höna 24-26 timmar för att producera ett färdigt ägg, vilket är närmast fantastiskt.

Hur förvarar jag ägg?
Ägg åldras mer under en dag i rumstemperatur än en hel vecka i kylskåp. De håller minst två månader i kylskåp, om de förvaras med spetsiga sidan neråt. Man kan också vända på äggen då och då så håller de längre.

Vilket är bäst, löskokta eller hårdkokta ägg?
Löskokta eller ”lagom” är bäst för då har värmen inte påverkat näringen och aminosyrorna i äggulan på samma sätt. Stek inte ägg för hårt, låt dem stelna sakta.

Kan jag äta råa ägg?
Upptaget av protein blir mycket sämre och det hindrar även upptaget av biotin, även i andra livsmedel. Det finns även risk för patogener, alltså små kryp som inte är bra för hälsan. Risken för salmonella är liten i Sverige, men stor i övriga länder. 

Tips
Här är ett tips hur man pocherar ägg. Alla som pocherat ägg har väl sett äggvitan flyta ut i vattnet åt alla håll. Ättika hjälper men inte helt. Färska ägg är bäst. Annars kan man breda ut plastfolie i en kopp, smeta ut några droppar olja på plasten, så fastnar inte ägget. Häll ner ägget försiktigt i koppen och lyft sedan ut plasten och sänk ner i det sjudande vattnet.

Märkning av ägg
Den 1 januari 2004 kom det en lag om obligatorisk märkning av alla ägg i EU.

0 = Ägg från ekologisk produktion. Ekologisk äggproduktion lyder under särskilda krav när det gäller uppfödning, inhysning, utfodring samt medicinering och dessa regler är hårdare än vid en vanlig äggproduktion. 

1 = Frigående utomhus. Dessa hönor går helt fritt i hönsstallet och de har även möjlighet att gå ut. Varje höna som hålls frigående utomhus ska ha tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta.  

2 = Frigående inomhus. Även dessa hönor får gå fritt i stallet, men de har inte möjlighet att vara ute. 

3 = Burhöns. Burhönsen ska enligt den svenska djurskyddslagen ha tillgång till värprede, ströbad och sittpinnar. I Sverige får maximalt 16 hönor hållas i samma bur och det finns också regler om burarnas storlek.

Vad är fett?


Fett är ett energigivande näringsämne som bland annat lagrar energi, skyddar organ som en slags stötdämpare men också skyddar kroppen mot värmeförlust och kyla. Fett hjälper kroppen att skapa friska cellmembraner, hålla en välbalanserad hormonnivå och bygger även upp ett fungerande immunförsvar. Hjärnan består till största delen av fett.


Man delar upp fettsyror i icke-essentiella och essentiella fettsyror. De essentiella fettsyrorna måste tillföras genom kosten. Det finns två essentiella fettsyror, alfa-linolensyra, ALA, (omega-3) och linolsyra (omega-6). De kallas även vitamin F. Övriga fettsyror kan kroppen tillverka själv.

Du har förmodligen undrat över nomenklaturen (de ord och beteckningar) som omger ämnet fetter. Du är absolut inte ensam. Troligen är det detta som gjort att hela området med fetter har blivit så missförstått och svårförståeligt. Än är det dåligt med fett, än är det bra. Vissa fetter är bra, andra dåliga - men vilka?
Följ med på en kurs i ämnet fetter. Tyvärr måste vi börja med en kemikurs, främst därför att hela ämnet bygger på fetternas kemiska beteckningar. Men – ingen fara – vi går igenom ämnet ord för ord. Det är faktiskt ganska intressant när man väl förstår det. Det handlar i grunden bara om att förstå orden.

Det övergripande kemiska ordet för alla fetter är lipider (från det grekiska ordet lipos för fett). Märk väl att vi använder pluralis, fetter. Det finns alltså flera slags fetter (förklaringar på varje grupp följer efter):
1. fettsyror
2. triglycerider
3. fosfolipider
4. kolesterol

Det finns visserligen fler än dessa men detta är de absolut vanligaste. För att krångla till det ytterligare kan nämnas att kolesterol egentligen inte är ett fett i kemisk bemärkelse, men räknas dit i alla fall. Mer om detta senare.

Fettsyror Fett är i grunden uppbyggt av fettsyror, precis som protein är uppbyggt av aminosyror. Fettsyror består av molekylkedjor av kol (C) och väte (H) samt i ena änden av kedjan en extra molekylgrupp med kol, syre (O), syre (O) och väte (H), alltså den kemiska beteckningen COOH - vilket är det som gör fettet till en syra - en fettsyra. 

Då fettsyror har mer kol och väte i förhållande till syre än protein och kolhydrater kan de även leverera mer energi, ungefär dubbelt så mycket.

Fettsyror grupperas i storlek:
1. långkedjiga fettsyror - kedjor med 12 eller fler kolatomer vilket är den vanligaste.
2. mellanlånga kedjor av fettsyror med 6, 8 eller 10 kolatomer vilket är mindre vanliga.
3. korta kedjor av fettsyror; återfinnes nästan bara i mjölkprodukter. Smörsyra har 4 kolatomer.

Triglycerider är benämningen på det fett som finns i vår mat och cirkulerar i vårt blod och hamnar i fettcellerna. Det som vi normalt kallar "fett" och som vi vill bli av med när vi bantar. Kemiskt sett är det tre stycken (tri-) fettsyror som är bundna till glycerol (en sötaktig, färg- och luktlös trögflytande vätska som används vid bl.a. tvåltillverkning men även i livsmedelsberedning).

Fosfolipider är fettsyror som har mineralen fosfor bunden till sig. Lecitin är en fosfolipid. Det är ett utmärkt emulgeringsmedel, det är både fettlösligt och vattenlösligt, dvs det förenar vatten och fett och gör så att fettet inte klumpar sig i blodet. Det transporterar även vitaminer och hormoner genom cellmembranen. Hjärnan består till stor del av lecitin och det utgör även byggmaterial för nervbanorna.

Kolesterol är ett vaxliknande ämne som mest är känt för att fastna på insidan av blodkärlen. Kolesterol är egentligen en sterol. (Kole kommer från grekiskan och betyder galla; sterol betyder fast, hård. Gallsyran formas nämligen av kolesterol i levern.) Kolesterol finns i alla celler. Kroppen (levern) producerar två tredjedelar av all kolesterol, resten kommer från maten. Kolesterol använder kroppen bl.a. för att tillverka D-vitamin (när solens UV-ljus träffar kolesterol i huden bildas D-vitamin). Även hormonet testosteron bildas av kolesterol. Faran med kolesterol är klart överdriven. En bonde i USA åt 25 ägg om dagen och hade perfekta kolesterolvärden. Och även om detta inte kan rekommenderas visar det på den överdrivna faran med ägg. Den höga halten arakidinsyra (en omega-6 syra) i äggulan är förmodligen boven i dramat om det är några problem – den är inflammationshöjande i höga doser. Kolesterol och mättat fett är två skilda ämnen men finns oftast i animaliskt fett. Kolesterol är ingen fettsyra och avger ingen energi. Kroppen använder kolesterol för att laga spruckna kärlväggar men bygger även cellmembran. Ansamlingarna av kolesterol i kärlväggarna var förmodligen det som fick läkarkåren att varna för kolesterol.

Mättat och omättat
Fettsyrorna kan vidare delas in i mättade, enkelomättade och fleromättade. Nu börjar det bli riktigt roligt, men häng med, det är ganska enkelt. Alla fetter är i grunden kedjor med kolatomer, de sitter alltså på rad - som starar på en telefonledning. På varje kolatom klänger en eller flera väteatomer, vanligtvis tre. Kolatomen kan liknas vid en kula med fyra hål i dit andra väteatomer sätter sig (det fjärde hålet används av den intilliggande kolatomen). Flera av dessa grupper med kol och väte i rad utgör en kedja. I ena ändan av kedjan, lång eller kort, hänger en annan slags grupp. Det är en kolatom med två syreatomer och en väteatom (COOH). Det är alltså denna grupp som gör det till en fettsyra. Fett och fettsyra är egentligen samma sak. 

Nu kommer vi till vad som skiljer en omättad fettsyra från en mättad. En mättad fettsyra består av en rak telefonledning med starar (kolatomer) utan dubbelbindningar. Den har alla hålen fyllda med väte. Inga andra molekyler kan därför fästas. Den är därför inte lika känslig för oxidation och tål värme, syre och tryck bättre än omättade fettsyror. Det finns långa, mellanlånga och korta mättade fettsyror. Man hittar mättade fettsyror så gott som enbart i kött och mejerivaror. I växtriket finns de bara i kokosolja och palmolja.

Längs kolkedjan så är det nu plötsligt någon eller några väteatomer som bestämt sig för att hoppa av. Men eftersom kolatomen måste ha sina fyra hål fyllda så gör den istället en s.k. dubbelbindning med den intilliggande kolatomen. Två intilliggande kolatomer släpper varsin väteatom och bildar alltså en dubbelbindning med varandra (håller varandra i bägge händerna). Alla hålen är nu fyllda. Om det bara finns en enda sådan glugg (och därmed en enda dubbelbindning) i hela kedjan kallas fettsyran enkel-omättad. Två väteatomer fattas då. Kedjan är därmed inte mättad (full) med väte. Om det finns flera liknande dubbelbindningar längs kedjan så blir det en fler-o-mättad kedja. Ju mindre väteatomer, desto mer fleromättad är fettsyran. Enkelt - eller hur?

I verkliga livet (i köket alltså) eftersom man inte kan se detta, så skiljer man på fetter genom hur solida de är. En mättad fettsyra är fast i rumstemperatur (smör och djurfett; bacon och fet ost, men även kokosfett). En enkelomättad fettsyra är flytande i rumstemperatur men oftast fast eller grumlig i kylskåpet (olivolja). Den fleromättade fettsyran är flytande både i rumstemperatur och i kylskåpet (majs-, sojaolja). Olja är fett i flytande form.

Det är alltså mängden dubbelbindningar som avgör om den är mättad eller omättad. Vilket i sin tur gör att den är stel eller böjlig (flytande). Hur kommer detta sig då? Jo, där dubbelbindningen finns blir det en liten "knyck" på kedjan så att den kan böja sig. Ju fler dubbelbindningar, desto fler böjar (lättflytande). En mättad kedja är helt rak (fast). 
Detta innebär att den mättade fettsyran kan packas mycket effektivare, ungefär som skedar som läggs ihop - många får plats på litet utrymme. Samma sak när mättat fett stuvas in i cellen. Men det får inte plats lika många av de böjliga fleromättade eller enkelomättade fettsyrorna i cellen (ungefär som man staplar sneda brädor). 


Och tur är det - för fisken i alla fall. Den har mycket omättade fettsyror, främst omega-3 som har sex dubbelbindningar. Fiskar som lever i fyragradigt vatten och kanske ännu kallare, skulle få det ganska besvärligt om de enbart skulle ha mättade fetter. Fisken skulle stelna fullständigt och inte kunna röra sig (tänk bara på smör i kylskåp som håller åtta grader). Men det är faktiskt samma sak med människor. Ju mer mättade fetter vi får i oss, desto stelare blir vi. Det är också därför vi blir stela när vi fryser.
Slaktarna i Stockholm hotade med att strejka för ett antal år sedan. Grisuppfödarna hade fött upp grisarna med kokosfett, som består av mättat fett (nästan den enda vegetabilien som har mättat fett - kokosfett har dock andra positiva egenskaper). När slaktarna skulle skära upp grisköttet så var det så stelt och hårt att nästan alla slaktare fick problem med axlarna. Något att tänka på, både vad gäller grisar, griskött och grisuppfödare. Men framförallt faran med mättat fett. Det skulle dock kunna ha varit kokosfett i form av härdat transfett som grisarna fick. Det såldes förr så att det inte skulle smälta över 24°.
Cellmembranen består av fett. Mellan cellerna pågår en intensiv kommunikation, meddelanden sänds hit och dit: "Hit med mer kalium; ut med saltet." "Nu har galningen däruppe satt i sig en påse chips - snart kommer ett lass med kolesterol och härsket och härdat fett. Vad skall vi göra?!" Och så vidare. Om cellmembranen består av stelt fett så går inte kommunikationerna igenom membranet och granncellen får inte reda på vad som pågår. Det blir ett blurr, som nästan kan höras. Membranen skall röra sig i en rytmisk dans som bestäms av dess smidighet. Vi klarar oss utan mättat fett som mest används som bränsle, men som inte är ett näringsämne i sig utan bara gör membranen stela. Det hindrar även vätske- och näringstillförseln, för att inte tala om utsläppandet av restprodukter.

Transfetter eller "hybridfett"
Men hur kommer det sig då att margarin är fast i rumstemperatur? Det påstås ju vara ett fleromättat fett. Ja, nu har vi halkat in på ett känsligt område. En kemist på 1930-talet kom på den ljusa idén att om man sprutar in väte i olja med högt tryck under mycket hög temperatur (200°) så gör man fleromättat fett "mättat" - dvs fast. Man trycker bort alla kolets dubbelbindningar och fyller dem med väte istället. Det kallas alltså fleromättat fastän det är mättat (fast)! Detta förfarande kallas hydrogenisering (hydrogen = väte), eller härdat fett. Om du ser hydrogeniserat fett, eller framförallt delvist hydrogeniserat fett (värst) på etiketten så sky det som pesten. Ta hellre ister. De använder även vissa kemikalier vid härdningen och små restprodukter finns kvar. 

Detta hydrogeniserade (vätemättade) fett finns inte i naturen. Det kallas också trans-fett; originalformen kallas cis-form. Trans betyder ditom och cis betyder hitom - väldigt fritt översatt. Och vad menas med det då? 
I vanligt fler- eller enkelomättat fett så sitter väteatomerna på samma sida runt kolets dubbelbindning. Då kallas det en cis-form (hitom - på denna sidan). Om väteatomerna flyttas till andra sidan (ditom) så kallas det trans-form.
Eftersom vätet i cis-formen sitter på samma sida och lämnar ett tomrum på motsatta sidan så kan de böja sig åt det hållet och orsaka en "knyck" i kedjan vilket gör att kedjan kan viggla omkring - den blir alltså rörlig - eller flytande. Transfetterna hamnar någonstans mittemellan flytande och fast. Den blir rakare i sin struktur, kan packas hårdare och blir mer som mättade fettsyror. Det bildas transfettsyror. Voila! Fortsätter man härdningsprocessen så spricker dubbelbindningen och fettet blir hårt (mättat). Transfetterna har flera syften. Dels så blir kylskåpskallt fett lättare att breda (Bregott är inte ett transfett utan en blandning av smör och rapsolja - mycket bättre); dels är fleromättade syror extremt känsliga för värme, ljus- och syrepåverkning. De oxiderar, eller härsknar som vi säger, väldigt lätt. Mättade fetter är inte alls så känsliga. Stek i smör eller kokosfett under låg temperatur. Transfetter kan nämligen även bildas vid grillning eller stekning i höga temperaturer.

Tillverkar man livsmedel med fett i så förstår man värdet av lagringseffekten. Transfett har ungefär samma egenskaper som mättat fett och kan alltså lagras mycket längre utan att förstöras (oxideras eller härskna). Transfett finns i margariner och flera bredbara pålägg, dip, såser, glass och fabriksframställda bakverk - främst hårda fabriksframställda kakor. Som tur är så har faran med transfetter uppmärksammats och det blir allt mindre av det. Men kolla produktens etikett - och släpp sedan tillbaka den om det står transfett eller (delvis) hydrogeniserat fett.
Varför är då detta så dåligt? Fett är ett livsnödvändigt ämne, vi klarar oss utan mättat fett, men inte utan fleromättat. Det är absolut nödvändigt för kroppens alla kemiska processer. Transfett är dock en hybrid som låtsas öppna kroppens alla kemiska lås - men som inte gör det. Den orsakar istället att låset går i baklås - och att nyckeln i värsta fall fastnar. Det blockerar då upptaget av livsviktiga fettsyror.

Omega
Nu har vi en sista sak att gå igenom innan vi är klara och du har blivit expert på fetter. Vad är det för skillnad på omega-3, omega-6 och omega-9?
Jo, det är ganska enkelt, men som sagt litteraturen är ganska rörig när det gäller fetter. 

Omega-3 består av tre fettsyror, kortkedjig alfa-linolensyra, och de långkedjiga DHA (eikosapentaensyra) och EPA (dokosahexaensyra) som har 20 respektive 22 kolatomer och bildas från den kortkedjiga alfa-linolensyra genom enzymer och extra dubbelbindningar. Den kortkedjiga alfa-linolensyran finns i linfrö, raps och valnötter, men den måste omvandlas till långkedjiga fettsyror i kroppen innan den kan användas. Om man har ett perfekt enzymsystem så fungerar det någotsånär, mellan 6 till 15% omvandlas. Problemet är bara att man får i sig så mycket omega-6 samtidigt att det motverkar fördelarna hos omega-3. Omega-6 är nämligen inflammationsfrämjande medan omega-3 är inflammationsdämpande. Långkedjig DHA och EPA finns naturligt i fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner och även i vissa alger och kan användas omedelbart av kroppen.

Vi går tillbaka till fettkedjorna och dubbelbindningarna. Omega är sista bokstaven i grekiska alfabetet (alfa den första). Om den första dubbelbindningen kommer på tredje plats från slutet (från vänster) i kedjan så kallas den omega-3. Enkelt, eller hur? Och var hamnar dubbelbindningen om det är omega-6? Rätt gissat!
Men, men... vänta lite. Om det går från vänster så är ju det från början på kedjan... om ni inte är japaner eller kineser. Nej, kemisterna skall alltid komplicera allting. De räknar början på kedjan från syragruppens plats (höger) - trots att vi tycker att den sitter i "slutet" på kedjan. Hursomhelst, omega har att göra med placeringen av dubbelbindningen - tredje, sjätte eller nionde plats på kedjan. 
Puh, nu är det slut!

Myten om det farliga fettet

Det här är en kontroversiell artikel, men så har vi även matats med felaktig information. Fett har varit den stora boven i flera decennier.

Det här är en kontroversiell artikel, men så har vi även matats med felaktig information. Fett har varit den stora boven i flera decennier.

Möjligtvis skulle man kunna tänka sig en aning enkelomättad olivolja, när det relativt nyligen visade sig att Medelhavsdieten var gynnsam för hjärta och kärl. Men det tog emot att erkänna. När så LCHF tog fart så var det många förespråkare som hamnade i kylan. Fett och kött var väl det värsta man kunde tänka sig.

Men sedan visade det sig att kokosfett var ett nyttigt mättat fett. Och nu visar det sig att mättat fett i form av smör är något av det nyttigaste fett man kan äta. Smör är inte bara en gulfärgad fettklump, det finns mycket viktiga näringsämnen där, varav flera har potenta biologiska effekter.

Men, kanske vi snabbt bör tillägga, det får inte vara vilket smör som helst, det måste vara smör från gräsätande kor. Inte från kor som äter soja- och havrepellets och som inte ens får gå ut och beta på sommaren.

Smörfett eller mjölkfett är mycket komplext. Det innehåller omkring 400 olika fettsyror och en hög dos av fettlösliga vitaminer.

Det inkluderar fettsyran CLA (konjugerad linolsyra). Det är ett känt fettförbrännande kosttillskott, och flera studier visar att det har en kraftfull effekt på hälsan. Fett bränner fett. Smör från gräsätande kor innehåller fem gånger mer CLA än smör från kor som till största delen äter kraftfoder. Smör från gräsätande kor innehåller också mycket mer omega-3 samt vitamin K2, jämfört med kor som lever på pellets.

Smör ansågs vara ohälsosamt då det innehåller mättat fett. Mättat fett har korta molekylkedjor till skillnad från de fleromättade längre molekylkedjorna. Det får alltså plats mer mättat fett i cellerna vilket gör dem kompaktare, hårdare och inte så elastiska.

Men faran och myten med mättat fett har avfärdats de senaste åren. (1) Det började på 1950-talet. Några läkare slogs om vilket som var farligast, kolhydrater eller fett. Fettligan vann och som resultat började folk äta mer raffinerat socker, raffinerade kolhydrater och processad mat som fylldes med billig matolja, alltså omega-6 olja från majs och soja. Vår berömda kosttallrik fylldes med kolhydrater. Fett syntes knappt och i sådana fall i form av ”nyttigt fett” såsom matolja eller trans-margarin. Omega-6 är inflammationshöjande.

Två stora granskande studier (Meta-analyser) publicerade ganska nyligen, en 2010 och den andra 2014. Båda inkluderade hundratusentals människor. Dessa studier visade klart att det inte fanns något samband mellan konsumtion av mättat fett och hjärtsjukdomar. Studierna visade faktiskt att folk som åt smör från gräsätande kor hade lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. (2)

Relationen mellan konsumtion av helfeta mjölkprodukter och hjärtsjukdomar verkar bero på i vilket land studien är utförd. I länder där kor får beta fritt och i stort sett får gräs året runt så hade människor som åt mest smör lägre risk för hjärtsjukdomar. En imponerande studie om detta publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, år 2010. (3) Studien jämförde nivån av CLA hos 1813 ej fatala hjärtattacker med 1813 personer som ej fått hjärtattack. Resultaten var anmärkningsvärda. De som åt mycket feta mjölkprodukter hade lägre risk för hjärtattack. De som åt mest hade 49 procent lägre risk för att få en hjärtattack än de som åt minst. Studien var en kontrollstudie och den bevisar inte orsakssammanhangen, dvs. den visar bara på fakta men kan inte bevisa att mjölkfett orsakade reduktionen. Men det visar dock att smör inte är så farligt som utmålats.

En annan studie från Australien visade dock att folk som åt mest helfeta mjölkprodukter hade 60 procent lägre risk för hjärtsjukdomar än de som åt minst. (4)

Flera andra studier i Europa visar att där kor får beta gräs så minskar risken för hjärtattacker och stroke. (5) Även en svensk studie bekräftar detta. (6)

Alla forskare är försiktiga med sina slutsatser och kräver fler studier för att fastställa resultaten, men klart är att smör inte är boven i dramat.

Men var får man tag i smör från gräsätande kor? Man tror ju att alla kor äter gräs, men så är inte fallet. Många får istället proteinrik pellets, kraftfoder, i form av korn, havre, vete och soja. Anledningen är inte att det inte finns gräs eller hö, utan för att de skall kunna producera mer mjölk. Men kornas mage är ju inte anpassad till denna slags föda. 

I USA får korna oftast kraftfoder och där säljer man ”grass fed” smör och kött. I Europa är det bättre, men inte bra. Vi har inte uppmärksammat detta så mycket så det är svårt att veta om korna får gräs eller inte. Irland är nog det enda land där så gott som alla kor får gräs nästan året runt. Det finns även bönder i Sverige som säljer smör på nätet, även opastöriserat. Men det är fortfarande inte klart om korna lever på gräs. Man får börja ställa krav så kommer det snart ut i handeln. Det man kan göra nu är att välja krav-märkt eller ekologiskt smör. Korna har mer tillgång till färskt gräs på sommaren så det kan också vara en idé att köpa på sig under sensommaren för att sedan frysa in det och använda det under vintern.

I Frankrike finns det speciella affärer man kan köpa smör. Det finns smör som är orangefärgat av allt betakaroten från de gräsätande korna.

Vi har ju nyligen hört en del varningsrop vad det gäller mjölk, vilket oftast förknippas med fettet i mjölken. Men det är nog snarare så att det är kaseinet, mjölkproteinet, som är skurken där. Kasein gör man ytterst starkt lim med och det kanske inte är så bra för tarmväggarna som skall suga upp näringen från maten.

OBS! Till slut bör vi tillägga, att om du skall börja öka upp ditt smörintag så skall du inte äta snabba kolhydrater, bröd, potatis, pasta ris etc och socker samtidigt, för då styr levern och insulinet upp det som fettreserv och du går upp i vikt. Denna artikel är alltså ingen ursäkt att äta mer av smöriga kakor! Och stek inte smöret för hårt så det blir brunt, för då oxideras det och oxiderat fett är bland det värsta du kan få i dig.

(1) http://ecowatch.com/2015/01/29/high-fat-foods-healthy-for-you/

(2) http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20463040

(4) http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n6/abs/ejcn201045a.html

(5) http://www.nature.com/ejcn/journal/v60/n2/full/1602307a.html

(6) http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-8-21

Minska inflammatoriska processer med avslappnande och antiinflammatoriska näringsämnen

Minska inflammatoriska processer i kroppen med hjälp av antiinflammatorisk kost och näringsämnen
Inflammation är en av våra vanligaste sjukdomstillstånd och handlar om flera olika saker. Först och främst behöver du se över vad du äter. Socker, vete, stora mängder rött kött, helfabrikat och stekt mat etc innehåller få näringsämnen, små mängder omega-3 och påverkar dina inflammationsvärden negativt. 
Vi behöver istället äta gott om ekologiska, färska grönsaker, ekologiska eller egenplockade bär, gräskött (kött från djur som fått beta gräs) och ekologisk fisk. Vi behöver byta bort läsk, kaffe och alkohol mot rent vatten, näringsrika smoothies eller gröna juicer och produkter med bra probiotisk effekt som tex kombucha.

En annan viktig aspekt är hur du lever ditt liv. Stress, dålig sömn, hård träning och inre oro är nedbrytande för en frisk kropp. Varje gång du stressar eller påfrestar kroppen på andra mindre bra sätt, så behöver binjurarna frisätta kortisol för att hjälpa kroppen med det stresstillstånd som uppstår. När stress blir ett dagligt faktum, så blir binjurarna trötta och de signaler som skickas från hypothalamys via hypofysen till binjurarna fungerar inte längre. Resultatet blir att kortisolproduktionen inte längre fungerar och utbrändheten är ett faktum. Då en av kortisolets viktigaste uppgifter är att hålla nere inflammation, så innebär låg kortisolproduktion även att vi inte längre kan hålla nere inflammatoriska processer på ett effektivt sätt. I detta läge uppstår ofta inflammationer i allt från leder, muskler, i tarmen och i hjärnan.

När vår egen kortisolproduktion inte längre lyckas hålla inflammationer i schack, så erbjuds vi oftast kortison (ett läkemedel som är förstadie till kortisol) för att motverka inflammationerna. Vi tillför alltså kortisol utifrån för att vi inte klarar av att producera den mängd som behövs. Vid akut inflammation kan det absolut vara ett alternativ, men problemet är inte brist på kortison, utan att våra binjurar inte klarar att korrigera detta på ett kroppseget sätt pga utbrändhet.

Vi behöver således leva ett stressfritt och lugnt liv för att vår kortisolproduktion ska fungera optimalt. Kortisolets uppgift är, förutom att hålla nere inflammation, även att kontrollera tarmens rörelser, väcka oss på morgonen och göra oss pigga och motverka stress. Utan kortisol i rätt mängd, börjar magen att krångla, både då stress ger minskad frisättning av magsyra och pepsin (det enzym som bryter ner proteiner i magsäcken), men också för att vi äter snabbare, glömmer bort att sitta ner och tugga ordentligt samt att vi har för lite kortisol för fungerande tarmrörelser.

Det tredje är att du behöver vila kroppen. Att träna är bra men vila är minst lika viktigt. Varje gång du sliter på kroppen så behövs kortisol för att motverka och näringsämnen för att reparera. Om det inte finns rätt näringsämnen och kortisol, så kommer träningen att slita mer än den gör nytta.
ARTIKEL 51-60 62. «Föregående 5 6 7  Nästa »  | Visa alla