Vitaminer.nu - Vitaminer och kosttillskott

Inlägg från 2018-06

Världens renaste fiskolja


Haven är kraftigt förorenade idag. Fiskarna är fulla med tungmetaller, gifter och inte minst läkemedelsrester, till och med opioider har upptäckts. Myndigheterna varnar regelbundet för att äta fet fisk. Odlad fisk är tveksam, säger många, oätlig säger vissa. Vad kvarstår då om vi skall få i oss de livsviktiga omega-3-fettsyrorna? Fiskolja naturligtvis, men även här uppstår frågetecken.

Det ser ut som alla tillverkare har världens bästa och renaste fiskolja med högsta halterna DHA/EPA. Man pratar om fisk från kalla hav, men… hur är det egentligen med kylkedjan från fångst till tillverkning – ligger möjligen fisken flera dagar i varma lastrum? Kan man garantera kylkedjan? En mycket viktig sak om man vill undvika härsken fiskolja. Och hur är det med reningen, den absolut viktigaste saken – slutar man kanske att mäta vid en viss gräns och sedan deklarerar att det inte finns några gifter och tungmetaller. Om det är något kosttillskott som man skall ha rent så är det fiskolja. Och hur testas den egentligen – är det enbart före tillverkningen – vad händer under den mycket känsliga tillverkningen? Och har de verkligen marknadens starkaste och renaste omega-3? Inte längre.

OmegaRx – Ultrarenad fiskolja 
OmegaRx är förmodligen världens renaste och starkaste fiskolja. Vi har inte upptäckt någon bättre. Utformad av Dr Barry Sears, fettforskare och grundare av Zonedieten. Vi skall förklara varför vi kan påstå det, hur tillverkningen och testningen går till och hur viktigt det är med ren fiskolja.

Men först och främst några ord om varför man skall använda fiskolja. Som vi vet så kallas den övergripande fettsyran i fiskolja omega-3, men den delas i sin tur upp i DHA och EPA. EPA behövs mer än DHA men bägge behövs. Vi skall inte bli för tekniskt kemiska, men dessa fettsyror bildar i sin tur specifika hormoner som kallas resolviner. Det är dessa hormoner som reglerar inflammationer genom en fettsyra som kallas arkidonsyra (omega-6) som är starkt inflammationsframkallande.

Kan vi reglera inflammationer har vi kommit ett mycket långt steg mot ett friskare liv. Men för att uppnå detta behöver vi ett totalt minimum av 2,5 gram av bägge fettsyrorna EPA och DHA (alltså inte bara fiskolja) i förhållandet 2:1. Detta för att balansera omega-6.

Mer behöver knappast sägas, möjligen några ord om gravida kvinnor och foster. Gravida kvinnor kan behöva mycket omega-3 för att fostret skall utveckla sig, och då i synnerhet DHA som bygger upp hjärnan. Omega-3 är mycket viktigt under barnets första två år då hjärnan byggs upp i mycket hög hastighet, i synnerhet under första året då hjärnan tredubblas från födseln. Hjärnan består i huvudsak av fett. Under denna fas med att bygga centrala nervsystemet använder hjärnan 60 procent av all energi som spädbarnet konsumerar. Fett är mycket viktigt under denna tid. Naturen har sett till det så att mammans mjölk under första året utgör 50 procent av kalorierna spädbarnet förbrukar. 

Kossornas mjölk är uppbyggd på ett annat sätt med ganska låg halt av DHA. Det hjälper kalvarna att växa fort, men gör inte mycket för hjärnan. Å andra sidan behöver de den i princip bara för att hitta mat och äta – inget komplext här inte. Komjölk är alltså inte vad barnet behöver. Inte mjölkersättning heller. Mammans mjölk är rik på nyttiga fetter och hjärnbyggande DHA – om mamman får i sig EPA/DHA vill säga.

Fostret drar ut det mesta av mammans omega-3 i kroppen. Tar mamman inte extra omega-3 före och efter födseln kan det ta år att bygga upp en bra balans igen, i synnerhet om hon inte äter fisk. Men som vi pratat om och skall gå in mer på djupet så är fiskarna starkt förorenade.

Den standard som funnits tidigare på fiskolja har inte varit tillräcklig för att garantera en helt giftfri fiskolja i höga doser. Naturligtvis finns det bra fiskolja på marknaden idag. Men i högre doser (2,5 gram EPA/DHA) bör man verkligen vara försiktig då det kan finnas kvar en hel del tungmetaller och gifter som inte märks vid testning av lägre doser.

Reningsprocessen för OmegaRx är så omfattande att de kan garantera att alla gifthalter är långt under upptäckbara gränser. Den är 1000 gånger renare än vanlig fiskolja och med en mycket hög halt av de viktiga långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Vi ser nu ”fiskoljor” med bara DHA från alger som påstås vara bättre än fiskolja. Men saken är den att både kroppen och hjärnan behöver EPA och DHA för att fungera. Enbart DHA som vissa propagerar för och säljer, fungerar inte på samma sätt.

Och för veganerna som inte äter fisk har vi ett tråkigt besked. Vegetabilisk omega-3 som i linfröolja fungerar inte alls på samma sätt. Den omega-3 är kortkedjig till skillnad från fiskens långkedjiga. Den måste omvandlas i kroppen genom ett väl fungerande enzymsystem, vilket de flesta knappast har. Och om det fungerar så behöver man så mycket linfröolja, ca tre matskedar, att dess omega-6 innehåll motverkar alla fördelar.

Man har inte bara ”koncentrerat” fiskoljan i OmegaRx utan plockat isär fettsyrorna i sina beståndsdelar och tvättat dem totalt rena från gifter och tungmetaller. Trots att processen är extremt avancerad är den mycket skonsam mot oljan.

Ultrarenad fiskolja är en klassificering där OmegaRx ligger i topp (och ganska ensam). OmegaRx är så renad från mättade fettsyror och gifter att den är nästan lika lättflytande som vatten. Ett sätt att mäta detta är om den är flytande i frysen (–18°). OmegaRx är det. Då har den inga eller mycket litet mättade fettsyror kvar. För dem vill man absolut inte ha. Den genomgår en minutiös reningsprocess som övergår andra fiskoljor. Reningsprocessen börjar med det som idag kallas ”renad fiskolja” enligt följande process:

  1. Kvalitetssortering av fiskolja.
  2. Avlägsnandet av begränsade mängder mättade fettsyror.
  3. Avlägsnande av kvicksilver.
  4. Preliminär molekylär destillation – reducerar det mesta av PCB, dioxiner och andra gifter.
  5. Uppspaltning av de olika fettsyrorna i omega-3 och omega-6.
  6. Fraktionell rening - en process där man tar bort ytterligare mättade fettsyror.
  7. Riktig molekylär destillering där man tar bort de sista resterna av PCB och dioxiner.
  8. Ultrarenad omega-3 = OmegaRx.
  9. Kvalitetskontroll – varje sats med OmegaRx kontrolleras individuellt och certifieras. Både råmaterialet och slutprodukten testas.

OmegaRx innebär ett revolutionärt genombrott i koncentrationen och reningen av de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. Nu kan man ta höga doser fiskolja utan att riskera att förgiftas av skadliga ämnen. Vi vet idag att fiskar i så gott om alla hav innehåller höga doser med kvicksilver (bl.a. från kolförbränning) samt PCB (plastindustrin) och dioxiner (användes bl.a. under Vietnamkriget för ”avlövning”). PCB och dioxin tillverkas inte längre men cirkulerar fortfarande i naturen och hamnar i haven, alger och fiskar och till slut i våra kroppar.

De är kända gifter. Hos japaner såväl som eskimåer som äter mycket fettrik fisk har det uppmätts höga halter av dessa gifter i kroppen. Det är mycket svårt att avlägsna alla gifter ur fiskolja och med vanlig fiskolja har man bara slutat och mäta vid en viss gräns och påstått att de nu är ”giftfria” eller ”renade”. Vanlig molekylär destillering räcker inte vid höga intag av fiskolja. En del ”koncentrerar” bara fiskoljan och tar bort de mättade fettsyrorna. Det är bra, men det räcker inte.

Det rätta sättet är att lyfta bort DHA och EPA fettsyrorna från övriga fiskoljan och därmed lämna kvar de giftiga resterna. Detta producerar de ultrarena fettsyrorna som finns i OmegaRx. Det är en mycket kostsam metod men det är viktigt att ha tillgång till 100 procent ren fiskolja som vi kan ta i höga doser och således kunna ta del av fiskoljans otroligt välgörande effekter.    

Då behöver man inte längre bekymra sig över varifrån fisken kommer. OmegaRx har dubbelt så hög halt av EPA än DHA (2:1) vilket vi anser vara bäst. 

Kortfattat:

  • OmegaRx använder enbart vild småfisk från kalla hav. Ingen odlad fisk och inga större fiskar används då de har högre halter av orenheter.
  • Garanterad obruten kylkedja från fångst till färdig flaska. Det har uppmärksammats att många, om inte de flesta Omega-3 preparat, kommer från fångst som legat i okylda lastrum i flera dagar innan den används för beredning. Den börjar härskna redan där.
  • OmegaRx använder två nivåer av molekylär destillering, inte bara en, kombinerat med en fraktionell destillering för att avlägsna mättat fett vilket garanterar exceptionell renhet och extremt hög halt av DHA/EPA. Man ser detta på hur lättrinnande OmegaRx är.
  • Mycket hög halt av EPA/DHA:
  • 4 kapslar Omega Rx ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA.
  • 4 kapslar Omega Rx Sport ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA + GLA.
  • 1 tsk Omega Rx 2 flytande ger 2000 mg EPA och 1000 mg DHA .
  • Förpackning sker i en syrefri atmosfär för att förhindra oxidering. Oxidering (härskning) börjar annars redan vid förpackningsprocessen i flaskor eller kapslar – om inte redan i lastrummet. Härsken fiskolja är giftig.
  • Unik antioxidant blandning skyddar fiskoljan i flaskan från att härskna. Rosmarinolja och blandade tokoferoler (E-vitamin) används.
  • Varje sats OmegaRx testas av ett oberoende laboratorium för IFOS femstjärnigt godkännande och därefter publiceras resultatet på företagets (Zone Labs) hemsida. De flesta företag testar endast sin fiskolja före kapsulering och inte alltid heller varje sats. OmegaRx testar varje sats efter att den förpackats.
  • OmegaRx från Zone Labs innehåller inga spår av tungmetaller trots att det testas långt noggrannare än vad andra företag gör. OmegaRx garanteras ha minst 10 gånger mindre bly och kvicksilver än vad som tillåts av prestigefyllda European Pharmacopeia och Norwegian Medicinal Standard, de som används mest vid testning. Absolut inget bly eller kvicksilver återfinns vid testning av IFOS. Om så vore fallet destraueras hela batchen. Faktum är att standarden för OmegaRx är 18 gånger striktare än internationell standard.
Ja, OmegaRx är ganska dyr i inköp, men samtidigt inte. För jämför man priset för fettsyrorna EPA och DHD per gram, så är faktiskt OmegaRx billig, i alla fall inte dyrare. Du slipper ju betala för de förorenade mättade fettsyrorna som inte finns i OmegaRx.

Utslagen av värmen?

När den tropiska värmen slår till i Sverige är det många som slås ut. Svenskar som åker till tropiska länder drabbas även lätt av utmattningstillstånd. Även de som tränar och svettas mycket råkar lätt ut för detta, eller i alla fall en prestationsminskning. Men med rätt mängd vätska och elektrolyter kan man undvika det. Enbart vatten hjälper inte i längden.

Elektrolyter är salter. Dessa är elektriskt laddade och kan överföra nervsignaler. När salterna löses upp i vatten bildas det en elektriskt ledande lösning. På så sätt kommunicerar cellerna. De viktigaste elektrolyterna är natrium och kalium, men även magnesium och kalcium samt klor är viktiga elektrolyter. Salt håller kvar vätskan i kroppen. Längre ner i texten förklarar vi skillnaden mellan salt och natrium.

När man förlorar eller får för lite elektrolyter förlorar man även vätska – och naturligtvis tvärtom. Svettning är den avgörande faktorn vid vätskeförlust, men vi förlorar även en hel del vätska genom andningen. I rum med effektiv aircondition kan det bli avsevärda mängder och eftersom luften känns kall tror man inte att man förlorar vätska. Långa resor med bil med aircondition på kan orsaka detta, såväl som vistelse i rum/hotell med effektiv aircondition. Luften blir kall men torr. Man svettas inte men vätskeförlusten är ändå markant genom andningen. 

Svettning är kroppens sätt att kyla ner sig. Om man slutar att svettas i värmen ligger man dåligt till. Det antyder både salt och vätskebrist. Det börjar märkas genom att svetten blir klibbig. Man hanterar det genom att ta antingen salt eller kalium, eller båda och dricka mycket vatten.

Brist på kalium kan resultera i ökande grad utmattning, svaghet, matthet, illamående, huvudvärk, ryckningar, skakningar, kramper, spasmer, oregelbundna hjärtslag, förvirring.

Träning över en timme kräver vätskeersättning med elektrolyter. Man kan förlora upp till 5 gram natrium (12 gram bordssalt) under intensiva och långa träningspass.

Man förlorar närmare 1 gram natrium (2,5 g salt) per liter svett, 200 mg kalium, 20 mg kalcium och 1,5 mg magnesium.

Att enbart dricka vatten hjälper knappast. Salterna håller kvar vätskan i kroppen, och svettas man ut dessa rinner vattnet bara rätt igenom kroppen, och man kissar ut det nästan omedelbart efter att ha druckit vatten.

Äldre människor drabbas lättare av uttorkningsvärmeslag. Det beror oftast på att njurarna, som i sin tur reglerar vätske- och elektrolytnivåerna, inte fungerar som de skall.

Små barn är mycket känsliga för vätskeförluster.

Personer som jobbar på tak och vägarbetare drabbas ganska snabbt av värmeslag om de inte ersätter förlusterna med vatten och elektrolyter, främst salt och kalium.

Vi hörde talas om en svensk racerbåtsförare i Dubai som körde med nedfälld plastkupol under ett internationellt lopp. Han kunde inte ta sig upp ur båten efter loppet. En person gav honom ett antal salttabletter att tugga på. Efter bara några minuter kunde han resa sig.

Kalium och natrium
Det viktiga är egentligen balansen mellan natrium och kalium. Salt i form av natriumklorid består av en förening mellan natrium (40%) och klor (60%). Man räknar ut salthalten genom att multiplicera natriumhalten med 2,5 eller natriumhalten genom att dividera salthalten med 2,5. 2 gram natrium är alltså lika med 5 gram salt.

Föreningen löses upp i kroppen och bildar joner, elektriskt laddade partiklar.

Överflödet av natrium saktar ner cellernas förbränningshastighet. Ju mer natrium man får i sig desto mer vätska samlar man på sig i kroppen. En korrekt balans mellan kalium och salt är viktig. Kroppen behöver knappt dubbelt så mycket mer kalium än natrium.

En världsomfattande studie på 100 000 människor under fyra år från 18 länder visar att de som höll sig friskast var de som åt mellan 7,5 och 15 gram salt per dag. Livsmedelsverket rekommenderar 6 gram salt per dag.

En annan faktor är att det inte är saltet som är boven när det gäller ”faran med saltet”. Det är ”skräpmaten” i sig, med vegetabiliska fetter som steks med för hög temperatur vilket kan bilda transfetter, samt övriga tillsatsmedel och dåliga råvaror. Detta hade man inte tagit hänsyn till i studierna. Man ”trodde” att det var saltet och struntade i övriga faktorer.

Man bör använda riktigt havssalt som har en mängd spårmineraler vilka många fungerar som elektrolyter. Vanligt vitt bordssalt är raffinerat.

Särskilt för nordbor som kommer till varmt klimat är det viktigt att ta extra salt om man känner av illamående, matthet och huvudvärk vilka är några av symtomen som många råkar ut för när de åker till varma länder eller svettas mycket. Ta och pröva vanligt salt först, hjälper inte det så skall man pröva kalium (potassium på engelska).

Många människor har spenderat hela sitt liv med hög halt av natrium och låg halt av kalium. Således tycker de att det är normalt att vara trötta. De kan också ha vant sig vid muskelspasmer och andra symtom. Har man kramper kan magnesium hjälpa, om inte det hjälper tar man kalium.

Högt intag av natrium tenderar att påskynda förlusten av kalium och magnesium, och möjligen kalcium. 

Om man äter ”vanlig” mat på restaurang eller tillagar maten själv och ”kryddar” med vanligt bordssalt (natrium) så är det så gott som omöjligt att inte få i sig för höga halter av natrium i förhållande till kalium. Om man inte kan minska saltintaget bör man ta ett extra kaliumtillskott.

Natriumpumpen
Forskare vid Harvard Medical School mätte aktiviteten på den så kallade natrium-kaliumpumpen i cellerna. Natrium som elektrolyt förekommer mest utanför cellerna; kalium förekommer mest inne i cellerna. Kroppen behöver mer kalium än natrium. Denna ”pump” kontrollerar transporten av natrium och kalium till och från cellerna. När natrium-kaliumpumpen fungerar som den skall så bränner den kalorier och producerar upp till 50 procent av all värme som kroppen skapar.

Kontroverser
Det finns en hel del kontroverser runt salt. Den medicinska vetenskapen påstår envist att vi äter för mycket salt och att vi måste dra ner på intaget. Men det börjar komma fram en hel del uppgifter som säger att vi faktiskt äter för lite salt om vi skall gå efter Livsmedelsverkets rekommendationer på max 6 gram salt. Vi skall se på en del uppgifter om detta. (1)

Kroppen reglerar saltöverskottet själv, man lär ha kapacitet att utsöndra 100 gram salt per dag. Om man äter mer än 50 gram säger kroppen ifrån och man kräks. Äter man för mycket salt blir man törstig och dricker vatten och kissar ut överskottet.

Man kan inte dricka saltvatten om man råkar ut för skeppsbrott för då får man i sig mer salt än man kan göra sig av med eftersom vattnet inte späder ut saltet. Det måste vara sötvatten.

Man utsöndrar 10-18 gram salt per dag. Men om man bara skall äta 6 gram så råkar man ut för saltbrist. Om man förlorar mer än 20 procent av saltet i kroppen dör man. Kroppen innehåller 50 gram salt totalt. Om man bara skulle få i sig 6 gram salt per dag så råkar man riktigt illa ut.  Matematiken är klar. Men nu blir det inte så eftersom vi får i oss tillräckligt genom maten.

Men barn och äldre, idrottare och sjuka, i synnerhet njursjuka, kan råka illa ut. Man skall dock vara mycket försiktig med att ge bebisar och små barn för mycket salt, då deras njurar inte utvecklats tillräckligt.

Att salt inte höjer blodtrycket är i debatt. Man har inte tagit hänsyn till faktorer som skräpmaten i sig. Enbart tittat på saltet i maten. Ett för högt saltintag regleras normalt genom utsöndring av njurarna. Möjligen kan det även vara så att för lite salt ökar blodtrycket. Men vi måste nog definiera vilket salt vi pratar om. Vanligt bordssalt är raffinerat och befriat från alla viktiga mineraler. Om man äter mindre än 6 gram salt per dag måste kroppen utsöndra blodtryckshöjande hormoner. 

Cochrane släppte en studie år 2011 som var en sammanställning av 167 studier där man undersökte effekten av lågt saltintag på blodtrycket. Hos friska personer sjönk det med en procent och på personer med högt blodtryck med 3,5 procent. Effekten får nog anses vara meningslös och lågt saltintag är farligt på andra sätt. (2)

Debatten och kontroversen kommer att fortsätta, men precis som med varningarna för fett, så lutar det nog åt att saltet är till nytta.

(1) https://kurera.se/for-lite-salt-ger-dig-hogt-blodtryck/

(2) http://www.cochrane.org/CD004022/HTN_effect-low-salt-diet-blood-pressure-and-some-hormones-and-lipids-people-normal-and-elevated-blood

ARTIKEL 1-2 2.1  | Visa alla