Vitaminer.nu - Vitaminer och kosttillskott

Inlägg taggade med "kollagen"

Fasta med benbuljong

Fasta med benbuljong

Halvfasta, 5:2 eller Buljongfasta?
Periodisk fasta – du har säkert hört talas om t.ex. 5:2 metoden, och halvfasta som ibland kallas för 16:8 metoden. Men vad är skillnaden? Är någon metod bättre än en annan? Kanske kan buljongfasta vara något. Låt oss bena ut begreppen och ge några tips.



Fasta gör ju så att kroppen får vila sig mellan måltiderna och blodsockret kommer i balans. Kroppen kan sysselsätta sig med reparation och framförallt utrensning. Vetenskapliga studier visar att fasta kan dämpa inflammationer och förbättra immunsystemet, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, demens samt förbättra tarmfloran, säger dr Mosley. Och, inte minst, man går ner i vikt.

5:2 metoden började med dr Mosley för några år sedan. Man drar ner på kaloriintaget till 500–700 kilokalorier två dagar i veckan, helst åtskilda. Övriga dagar äter man nyttigt, grönsaker och protein utan snabba kolhydrater. Normalt intar man runt 2000 kilokalorier per dag.

Helfasta (24:0) är naturligtvis metoden där man inte äter något alls under ett antal dagar. Många dricker grönsaks- och fruktjuicer, grönsaksbuljonger och använder örtteer. Kurer med helfasta varar ofta 1–3 veckor, varianterna är många.

Halvfasta (16:8) är kanske den lättaste metoden. Den innebär tidsbegränsat matintag under ett antal timmar per dag, 6–8 timmar. Det vanligaste är att man skippar frukost och äter lunch och middag inom en intervall av åtta timmar eller kortare. Därefter äter man ingenting fram till nästa dags lunch. Det kan vara bra att minska gapet mellan måltiderna, t.ex. lunch kl 12 och middag senast klockan 18, eller kortare om man klarar det. En annan variant är att äta frukost och lunch men skippa middagen, beroende på vad som passar i livet och sitt schema.



Benbuljongfasta
En helt annan metod är att benbuljongfasta, vilket kan vara en bra kickstart om du framledes vill köra t.ex. halvfasta regelbundet. Ett bra sätt att komma igång är att dricka benbuljong som enda intag under 3 dagar. Detta ger tillräckligt med näringsämnen för att hålla borta den värsta hungern borta utan att matsmältning och blodsockret går igång och med mycket få kalorier.

Benbuljong har blivit mycket populär på senare tid, särskilt bland hälsomedvetna individer. Detta beror på dess många hälsofördelar. Även om det finns begränsad forskning om benbuljong, så finns det gott om bevis som tyder på det fördelaktiga.



En dag med buljong
Kör detta program gärna under tre dagar eller regelbundet en gång per vecka.
Välj mellan kyckling, biff eller vilt. Följ med oss på en utmaning och kör programmet 3 dagar på raken.

Vad är benbuljong?
Benbuljong går tillbaka till förhistorisk tid, när jägare- och samlare använde annars otjänliga djurdelar som ben, hovar och leder i en buljong som de kunde dricka. Du kan göra benbuljong med hjälp av ben från nästan alla djur, t.ex.: fläsk, nötkött, kött, kalkon, lamm, hjort, kyckling, eller fisk.

Benbuljong görs genom att sjuda på djurens ben, (även kycklingskinn går bra) och bindväv under lång tid (12–14 timmar). Denna mycket näringsrika lag används ofta i soppor, såser och grytor, kända restauranger gör sin egen buljong med hemligt recept. Men med tanke på koktiden kan det vara skönt att köpa buljong, men var noga med kvalitén. Vi erbjuder ekologisk benbuljong från nöt samt kyckling och viltbuljong från Food Studio.



Yngre hud
Att konsumera benbuljong kan bidra till att minska rynkor på grund av dess kollageninnehåll.
Ett växande antal studier tyder på att kollagenkosttillskott märkbart kan minska rynkor jämfört med en placebogrupp (4, 5). Även om en del av den kollagen man konsumerar bryts ner till enkla aminosyror så kommer vissa in i blodet som korta kedjor av aminosyror och kan signalera till kroppen att bygga kollagen (6, 7). Benbuljong innehåller kollagen som kan bidra till en friskare tarm. Kollagen inklusive aminosyrorna glycin och glutamin kan främja tarmens hälsa genom att läka och stärka slemhinnan i mag-tarmkanalen (8, 9, 10).

Mindre ledvärk
Ledvärk kan bero på extra belastning på leder och inflammation på grund av fetma. Därför kan viktnedgång minska ledvärk (11). Studier tyder på att kollagentillskott kan bidra till att minska ledvärk och bromsa utvecklingen av artrit (12, 13). Kollagen är en viktig komponent i brosk, som fungerar som dämpande ”kuddar” i knän och andra leder.

Förbättrat blodsocker
Viktminskning tenderar att förbättra blodsockret. Intaget av snabba kolhydrater begränsas automatiskt vid en benbuljongdiet. En lågkolhydrat kost är effektivare än en fettsnål kost för att förbättra blodsockernivåerna, särskilt blodsocker efter måltider (1). Dessutom tyder studier på att en lågkolhydratdiet är effektivare än en kalorireducerad och fettsnål kost för att minska typ 2 diabetes (2, 3).



Hur man gör benbuljong?
Du kan göra egen benbuljong, men det tar ganska lång tid att göra, kräver tålamod och en stor gryta. Dessutom bör du skaffa ekologiska ben, och det kan vara lite svårt att få tag i.

Vi rekommenderar därför Food Studios ekologiska benbuljong som sjudit långsamt i minst 12 timmar. Du kan välja mellan smakerna kyckling, biff eller vilt, det finns även en grönsaksbuljong i sortimentet. Alla ingredienser är ekologiska eller vilda.

För dig som ändå vill testa finns här ett recept du kan följa:

Ingredienser
4 liter vatten
2 msk äppelcidervinäger
1,5–2 kg djurben
Salt och peppar, efter smak
Kryddor efter smak

Lägg alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp. Låt de hela reduceras genom att koka försiktigt i 12–24 timmar. Ju längre det kokar, desto bättre kommer det att smaka och mer näringsrikt kommer det att bli.

Låt buljongen svalna. Sila bort alla fasta ämnen.

För att göra den mest näringsrika buljong är bäst att använda en mängd olika typer av ben — märgben, oxsvans, knogar och fötter. Att tillsätta vinäger är viktigt eftersom det hjälper till att dra ur värdefulla näringsämnen från benen. Du kan också lägga till örter, grönsaker och kryddor i din buljong för att förbättra smaken. Som du ser är det lite pyssel att göra egen benbuljong, men testa om du vill. Om du inte orkar så löser vi detta till dig.
Renbuljong

Renbuljong

Har du testat vår RENBULJONG, ett kosttillskott i form av frystorkat koncentrat som går att använda till matlagning och som rent tillskott.

Har du testat vår RENBULJONG, ett kosttillskott i form av frystorkat koncentrat som går att använda till matlagning och som rent tillskott.


Benbuljong för matkonst och hälsa
Benbuljong har en lång historik för traditionell användning inom matkonsten samt som hälsobefrämjare. Detta är en naturlig källa för kollagen, glukosamin, kondroitin, hyaluronsyra och olika aminosyror. 

Här är tips på några väldigt goda recept med renbuljong.

BENBULJONGSPESTO

  • 1 liten klyfta vitlök
  • 1 stort knippe av färsk basilika
  • 3 tsk renbuljongspulver
  • En handfull pinjenötter
  • En handfull riven parmesanost
  • Olivolja av fin kvalitet
  • Havssalt
  • Citronjuice

Gör så här: Skala och hacka vitlöken. Mixa vitlöken, basilika, renbuljong, pinjenötterna och parmesanosten i en matberedare eller mixer, tills det blir en fin och krämig röra. Pressa i lite citronjuice och häll i olivolja tills du når en konsistens du gillar. Krydda med salt. Används istället för sås eller på en god brödbit. Mums så gott!

QUINOA MED GURKMEJA OCH CITRON

  • 2 dl quinoa
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk kummin
  • 4 dl vatten
  • 4 tsk renbuljongspulver
  • 1 dl pinjenötter eller mandlar
  • 1 dl ekologiska russin
  • 2 msk olivolja
  • Juice från en halv ekologisk citron
  • Färsk persilja
  • Nymalen svartpeppar

Skölj quinoan i ett durkslag. Koka vattnet, tillsätt salt, kryddor, renbuljong och quinoa. Sänk värmen och låt sjuda enligt anvisningarna på quinoaförpackningen. Blanda samman pinjenötterna, russinen, olivoljan, citronjuicen och den hackade persiljan med den tillagade quinoan. Smaka av och häll i mer citronjuice vid behov. Mal lite svartpeppar ovanpå. En riktigt läcker och färgrik rätt med bra smak- och näringsbalans. 

Goda hälsoeffekter
Benbuljong är helt naturligt och innehåller många lättillgängliga näringsämnen som är bra för bland annat tarmen. 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och buljongens innehåll hjälper till att bl.a. stödja tarmen och epitelvävnad. Detta tillskott går även att strö direkt över maten som en mild krydda eller att använda som drickbuljong. En ren buljong helt enkelt!

Till produkten »

ARTIKEL 1-3 3.1  | Visa alla